Kto tam będzie jeździł tramwajem jak ma SKM 5min do centrum?
Teraz remont to sie wlecze, ale od 2021 grudzien to będzie co 10 min i jakieś 5-7min max
koleo.pl/rozklad-pkp/krakow-biezanow/krakow-zablocie/10-11-2019_14:00/all/all
Mała Góra Kraków od Nokturn Deweloper - opinie i forum o inwestycji
Re: Mała Góra Kraków od Nokturn Deweloper - opinie i forum o inwestycji
Mar G pisze:Bywam u Tescia na Prokocim Nowy. Duzo zieleni fakt. Niskie ale slabej jakosci bloki. Problem z zaparkowaniem auta - parkingi budowane w latach 70tych nie obsluza takiej ilosci aut.
Z komunikacja tak różowo nie jest w realu:
lovekrakow.pl/aktualnosci/tramwajowa-gehenna-w-biezanowie_32852.html
"Słabej jakości"- jak wszędzie w wielkiej płycie. Tak samo jak i z parkowaniem w wielkiej płycie. Moim zdaniem i tak w tych okolicach po prostu nie jest źle.
Z komunikacją stosunkowo JEST różowo. Nawet kompletnie zatłoczony tramwaj dotrze do Podgórza w kilkanaście minut.
Artykuły tego typu to- skądinąd słusznie- walka o swoje i próba zwrócenia uwagi na problemy. Gdzie w MPK w korpo-szczycie nie ma tłoku?
Mieszkańcy całej północy Krakowa powinni wykupić stałą rubrykę o tłoku, korkach i chaosie komunikacyjnym.
Trudno się z pozdrakiem nie zgodzić- przystanki SKM Kraków Bieżanów i Kraków Prokocim to też spora zaleta.
Nie, żeby coś- naprawdę osobistego interesu w obronie Prokocimia/Bieżanowa nie mam, ale zachowajmy zdrowy rozsądek.
Dla mnie obiektywną wadą Prokocimia i Bieżanowa jest sam wygląd budynków a także jakość nawierzchni okolicznych dróg- w wielu miejscach w Krakowie wielka płyta potrafi wyglądać znacznie lepiej (chociaż są i takie, gdzie wygląda gorzej lub wręcz w ogóle nie jest jeszcze termomodernizowana).
SKM to super opcja, ja jeszcze przed calymi remontami jezdzilem do Balic. Z Wieliczki do Balice Lotnisko. Cala podróż trwała 45 minut, nic mnie nie interesowało czy korki , czy deszcz czy snieg zawsze na miejscu punktualnie. Wsiadasz w punckie A wysiadasz w punkcie B. Nie wiem jak jest teraz ale jeszcze przed całą modernizacja podróż była idealna.
Dokładnie jeszcze po modernizacji to będzie super system transportowy. Bo teraz miał ograniczenia przepustowości (tylko 2 tory, jak już będą 4), będa nowe przystanki Hala Targowe i Zabłocie już oddana, Bonarka się buduje. To ja akurat z Łobzowa to tylko SKM będę jeździł np. nad wisłę na spacer czy na kopiec Krakusa. Z Bieżanowa dokładnie to samo większość istotniejszych miejsc w Krakowie do 10min, wygodnie bez ścisku w tramwaju czy autobusie, stania w korkach. To jest nieporównywalnie większy komfort niż wszystkie te tramwaje i autobusy. Praktycznie jak metro.
Wiekszość ludzi którzy wybrali Wille Nokturn to my ktorzy mieszkali tutaj od małego, jak i okolic. Wiec tak jak Pica, zgadzam się że Dzielnica Prokocim/Bieżanów jest niedoceniana ale przez ludzi którzy jej nie znają. Prawda jest taka że jest tutaj wszystko co do życia potrzeba. 

Byłem w sobote na inwestycji aktualnie robią przyłącza WOD-KAN. Czy zwrócił ktoś z Panstwa uwage na to że budynek jest wyższy wzgledem inwestycji Proins budynku C ?, aktualnie Nokturn już ma dwa pietra na oko widać jakby drugie pietro było na wysokości 3 pietra Proinsa, chyba że to takie złudzenie optyczne. 

Byłem w sobote na inwestycji aktualnie robią przyłącza WOD-KAN. Czy zwrócił ktoś z Panstwa uwage na to że budynek jest wyższy wzgledem inwestycji Proins budynku C ?, aktualnie Nokturn już ma dwa pietra na oko widać jakby drugie pietro było na wysokości 3 pietra Proinsa, chyba że to takie złudzenie optyczne.
Od bloku Proinsa tego po lewej Willa Nokturn będzie niższa o pełne piętro. A w stosunku do budynku C od Proinsa (czyli tego naprzeciwko otwarcia nokturnowej "podkówki") będzie niższy o pół piętra. Nie wiem czy widać, ale to jest rysunek w dwóch rzutach - pierwszy to właśnie Nokturn w stosunku do bloku z boku, a drugi do bloku C. W sumie nie wiem czy to było dołączone do normalnego konspektu informacyjnego, czy nie - kiedyś to dostałam razem z rozpiską nasłonecznienia. W każdym razie wyższy nie będzie

mac_kow pisze:Dla mnie obiektywną wadą Prokocimia i Bieżanowa jest sam wygląd budynków a także jakość nawierzchni okolicznych dróg- w wielu miejscach w Krakowie wielka płyta potrafi wyglądać znacznie lepiej (chociaż są i takie, gdzie wygląda gorzej lub wręcz w ogóle nie jest jeszcze termomodernizowana).
Tak, ja Nowy Bieżanów bardzo lubię, ale tu się zgodzę. Jeśli coś kuleje to estetyka. Te wszystkie właśnie budy z usługami, małe pobudowane cosie na dalsze usługi, wszystko totalnie chaotycznie poobklejane szyldami plus markety - wiadomo jak wyglądają. Zmienia się ogólnie na korzyść - zieleń - sporo nowych nasadzeń drzew (ale niestety też niezrozumiałe wycinki) , remonty dróg (Ćwiklińskiej wygląda już o wiele lepiej, Mała Góra wyremontowana ok 5 lat temu). Całe szczęście termomodernizacja tych bloków z lat 70- 80 (a tak dokładnie to Nowy Bieżanów budowano w latach 78-82), więc zaczynają wyglądać całkiem spoko. Ale wygląd tych usług to woła o pomstę do nieba. Choć niektórzy mówią, że ma to swój urok

A przy okazji, to przydałby się nam obok osiedla park kieszonkowy. Nowy Bieżanów został skandalicznie pominięty jeśli chodzi o parki kieszonkowe. A my mamy zaraz obok nas idealne miejsce

Budynek Proins od ulicy Mała Gora ma 3 pietra
Pica pisze:mac_kow pisze:Dla mnie obiektywną wadą Prokocimia i Bieżanowa jest sam wygląd budynków a także jakość nawierzchni okolicznych dróg- w wielu miejscach w Krakowie wielka płyta potrafi wyglądać znacznie lepiej (chociaż są i takie, gdzie wygląda gorzej lub wręcz w ogóle nie jest jeszcze termomodernizowana).
Tak, ja Nowy Bieżanów bardzo lubię, ale tu się zgodzę. Jeśli coś kuleje to estetyka. Te wszystkie właśnie budy z usługami, małe pobudowane cosie na dalsze usługi, wszystko totalnie chaotycznie poobklejane szyldami plus markety - wiadomo jak wyglądają. Zmienia się ogólnie na korzyść - zieleń - sporo nowych nasadzeń drzew (ale niestety też niezrozumiałe wycinki) , remonty dróg (Ćwiklińskiej wygląda już o wiele lepiej, Mała Góra wyremontowana ok 5 lat temu). Całe szczęście termomodernizacja tych bloków z lat 70- 80 (a tak dokładnie to Nowy Bieżanów budowano w latach 78-82), więc zaczynają wyglądać całkiem spoko. Ale wygląd tych usług to woła o pomstę do nieba. Choć niektórzy mówią, że ma to swój urok.
A przy okazji, to przydałby się nam obok osiedla park kieszonkowy. Nowy Bieżanów został skandalicznie pominięty jeśli chodzi o parki kieszonkowe. A my mamy zaraz obok nas idealne miejsce. Jak jeszcze deweloper Miastologia miał budować przed Proinsem od strony Ćwiklińskiej te swoje małe bloczki trzypiętrowe, to w ramach "zadośćuczynienia" miastu zobowiązali się zamienić ten właśnie teren w mały park. Tyle, że Miastologia zmaściła sprawę, budowy nie ma i nie wiem jakie aktualnie są plany odnośnie tego terenu. Trzeba by sprawdzić. Zna się ktoś na pisaniu projektów do budżetu obywatelskiego?
Niestety zaznaczony przez Ciebie nie teren nie jest w pełni terenem należącym do Gminy Miejskiej Kraków, więc budowa tam parku kieszonkowego nie jest możliwa w tym momencie.
Teren, który by się do tego nadawał znajduje się powyżej budynków Proins, obok budynku SM Bieżanów, tam dałoby się taki park zbudować.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”