Inwestycja Własne Miejsce Kraków od Gama-M - opinie i forum (Wola Duchacka)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Jacek123

Re: Inwestycja Własne Miejsce Kraków od Gama-M - opinie i forum (Wola Duchacka)

Postautor: Jacek123 » 29 cze 2020, 11:47

Ostatnio kontaktowałem się z deweloperem w sprawie montażu klimatyzacji i odpowiedź była cytując, "nie ma możliwości montażu klimatyzacji w mieszkaniu". Jak dla mnie wielki minus dla tej inwestycji, z tego co się orientuje wielu innych deweloperów nie robi z tym żadnych problemów.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 29 cze 2020, 12:21

Jacek123 pisze:Ostatnio kontaktowałem się z deweloperem w sprawie montażu klimatyzacji i odpowiedź była cytując, "nie ma możliwości montażu klimatyzacji w mieszkaniu". Jak dla mnie wielki minus dla tej inwestycji, z tego co się orientuje wielu innych deweloperów nie robi z tym żadnych problemów.

Szczerze? Po odbiorze ostatecznym po prostu zawołać ekipę, wyryć dziurę na balkon w niewidocznym z zewnątrz miejscu i montować. Na absurd i prymitywizm czasem trzeba zareagować tym samym. Jeśli będą się chcieli sądzić o dziurę o średnicy 8cm, to po prostu ją zamurujesz. Ale na 99% nikt nawet nie zauważy.

Jacek123

Postautor: Jacek123 » 29 cze 2020, 12:41

mac_kow pisze:
Jacek123 pisze:Ostatnio kontaktowałem się z deweloperem w sprawie montażu klimatyzacji i odpowiedź była cytując, "nie ma możliwości montażu klimatyzacji w mieszkaniu". Jak dla mnie wielki minus dla tej inwestycji, z tego co się orientuje wielu innych deweloperów nie robi z tym żadnych problemów.

Szczerze? Po odbiorze ostatecznym po prostu zawołać ekipę, wyryć dziurę na balkon w niewidocznym z zewnątrz miejscu i montować. Na absurd i prymitywizm czasem trzeba zareagować tym samym. Jeśli będą się chcieli sądzić o dziurę o średnicy 8cm, to po prostu ją zamurujesz. Ale na 99% nikt nawet nie zauważy.

Tak robił znajomy jeszcze parę lat temu gdy nie montowanie klimy nie było jeszcze tak popularne, jednak w dalszym ciągu trochę nie poważne ze strony dewelopera, więc daje znać na przestrogę.

StormSunny

Postautor: StormSunny » 29 cze 2020, 15:41

Warto ryzykować?

mac_kow

Postautor: mac_kow » 29 cze 2020, 16:04

StormSunny pisze:Warto ryzykować?

Czym "ryzykować"?

StormSunny

Postautor: StormSunny » 29 cze 2020, 20:50

Instalacją klimy bez zgody.

pozdro

Postautor: pozdro » 29 cze 2020, 23:13

Jakby tak kazdy sobie na elewacji nizgodnie z prawem montowal klimatyzacje i jeszcze moze loggie zabudowywal to by budynek wygladal jak slumsy w afryce. Klimatyzacje mozna sobie przecierz wewnetrzna kupic do mieszkania. Tyle go jest tych upalow to juz nie przesadzajmy 2 tygodnie latem da sie wytrzymac

Jacek123

Postautor: Jacek123 » 29 cze 2020, 23:57

pozdro pisze:Jakby tak kazdy sobie na elewacji nizgodnie z prawem montowal klimatyzacje i jeszcze moze loggie zabudowywal to by budynek wygladal jak slumsy w afryce. Klimatyzacje mozna sobie przecierz wewnetrzna kupic do mieszkania. Tyle go jest tych upalow to juz nie przesadzajmy 2 tygodnie latem da sie wytrzymac

2 tygodnie upałów to chyba było ale 10 lat temu, no chyba że dla kogoś w mieszkaniu >25 stopni to luksus to wtedy spoko. Kolega kupił mieszkanie na Bieżanowie i ma kaprys na 2 klimy, deweloper nie robi problemu, kolega kupił mieszkanie w Rzeszowie to deweloper montował sam do każdego mieszkania w 'gratisie' i też problemu nie ma, więc mnie osobiście dziwi takie podejście w 2020 roku gdy jest ocieplenie klimatu i prawdopodobnie będzie coraz cieplej.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 30 cze 2020, 0:02

Jacek123 pisze:
pozdro pisze:Jakby tak kazdy sobie na elewacji nizgodnie z prawem montowal klimatyzacje i jeszcze moze loggie zabudowywal to by budynek wygladal jak slumsy w afryce. Klimatyzacje mozna sobie przecierz wewnetrzna kupic do mieszkania. Tyle go jest tych upalow to juz nie przesadzajmy 2 tygodnie latem da sie wytrzymac

2 tygodnie upałów to chyba było ale 10 lat temu, no chyba że dla kogoś w mieszkaniu >25 stopni to luksus to wtedy spoko. Kolega kupił mieszkanie na Bieżanowie i ma kaprys na 2 klimy, deweloper nie robi problemu, kolega kupił mieszkanie w Rzeszowie to deweloper montował sam do każdego mieszkania w 'gratisie' i też problemu nie ma, więc mnie osobiście dziwi takie podejście w 2020 roku gdy jest ocieplenie klimatu i prawdopodobnie będzie coraz cieplej.

Zgoda z Jackiem.

Pozdro- niestety całkowicie straciłeś kontakt z rzeczywistością. Izolacja Ci nie służy. "Na elewacji" ale w niewidocznym miejscu. Hint- przy podłodze balkonu. Niestety nic lepszego nie możemy na tym etapie rozwoju budownictwa w Polsce zrobić.

Swoją drogą fakt- póki co, na palcach jednej ręki można policzyć inwestycje w Krakowie, w których deweloper realnie myśli o problemie klimatyzowania mieszkań; przynajmniej oferuje (w opcji lub od razu) instalację orurowania i zasilania. A jeszcze gdyby tak powstała inwestycja z "centralną" klimatyzacją. Ech, marzenia.

Kto raz zamontował w domu / mieszkaniu klimatyzację, ten nie wyobraża sobie bez niej życia. Mam wrażenie, ze dokładnie ten sam temat wałkowany był a propos klimatyzowania samochodów. Jakieś 20 lat temu +/-. Wtedy też jeszcze Januszerka ostro twierdziła, że "klima niepotrzebna" i "najwyżej na 2 tygodnie w roku". Cywilizujemy się- powoli i z oporem.

Troszkę to absurdalne i wybitnie smutne pozdraku, że w jednym wątku piszesz o fotowoltaice, samochodach elektrycznych, rekuperacjach i pompach ciepła, a negujesz sens montażu prostej klimatyzacji (która nota bene również bardzo wydajnie umie ogrzać, jeśli trzeba).

pozdro

Postautor: pozdro » 30 cze 2020, 8:43

jak zamontujesz na podłodze na balkonie i nie będzie tego klimatyzatora widać to pewnie nikt ci nie będzie robił problemu, po prostu ingerencja w estetykę elewacji jest nielegalna. Chyba nikt by nie chciał żeby wszyscy obwiesili blok klimatyzatorami, reklamami dudów i trzaskowskich, zabudowali loże różnymi szybami przecież to się robi slums z budynku.

https://media.kasperskydaily.com/wp-con ... ured-1.jpg

Serio są pokojowe klimatyzatory te w większości przypadków wystarczają.
Z temperaturą wszystko jest względne ja mieszałem i z południową ekspozycją nie osłonięta niczym i miałem 40 stopni w mieszkaniu od maja do września i żyć się nie dało. Mieszałem od północy i było chłodno cały rok. Mieszkam z zachodnią ekspozycją teraz mam budynek na przeciwko inny który osłania mnie przed intensywnym słońce, tego mi nie brakuje bo budynek dodatkowo odbija słońce, więc mam słońce odbite i jasno w mieszkaniu, a dodatkowo 99% czasu chłodno, może z 1-2 tygodnie jest cieplej ale też bez przesady.

Nie mniej z tego co wiem to wszyscy nie wyrażają zgody na montaż klimatyzacji. Pewnie łatwiej byłoby z montażem jakby była wentylacja mechaniczna w ścianie zrobiona a nie nawiewnikami w oknach bo wtedy już jakiś tam otwór w ścianie jest zrobiony.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”