Krowodrza Fort Kraków od Matejek - nowa inwestycja na skraju Krowodrzy (opinie na forum)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Mar G

Re: Krowodrza Fort Kraków od Matejek - nowa inwestycja na skraju Krowodrzy (opinie na forum)

Postautor: Mar G » 23 sty 2022, 18:10

pozdro pisze:Bo to jest podejrzane dlaczego deweloper nie podpial budynku do sieci mpec. Ja rozumiem blok w polach gdzies tam pod Krakowem. Ale wszyskie bloki do okola maja mpec, siec mpec jest zaraz obok? To jakis przekręt. Pewnie deweloper przyoszczędziłem kosztem wygody i komfortu mieszkancow posiadania ciepla sieciowego.

to faktycznie rzadko się teraz zdarza - jeszcze w centrum ścisłym albo na obrzeżach tak, ale na Krowodrzy ...
teraz zapłacą za to klienci - w rachunkach za gaz a w przyszłości (gdy ich dociśnie koszt gazu) koszt przyłącza do MPEC - a to jest wydatek kilkaset tysięcy na węzeł cieplny i dostosowanie instalacji i opomiarowania.
ot życie

Dziadek

Re: Krowodrza Fort Kraków od Matejek - nowa inwestycja na skraju Krowodrzy (opinie na forum)

Postautor: Dziadek » 23 sty 2022, 18:33

Każdy z nas wiedział co kupuje, nie braliśmy kota w worku. Na ten moment jest extra. Jeśli faktycznie trzeba będzie podłączyć się pod mpec .. no cóż trzeba będzie płacić.
No ale może zmienia się rządy lub coś innego się stanie i gaz potanieje. Zobaczymy.

mercedes

Postautor: mercedes » 23 sty 2022, 19:43

Dziwne bardzo z tym ogrzewaniem. Na Ruczaju znajomy wynajmował przypadkiem z takim piecem i po jednej zimie wypowiedział bo rachunki go zdenerwowały a nie grzał mocno. To był jednak jakiś dawno temu !wybudowany blok.

Jak kupujecie teraz gdzieś daleko od centrum Krakowa to na pewno jest gorzej z infrastrukturą i pewnie dlatego nie ma MPEC. Dobrze, ze tak tanio tam było :) Obok mnie na Lema już ponad 15 teraz wołają, gratulacje dobrej ceny !

Dziadek

Postautor: Dziadek » 23 sty 2022, 20:38

mercedes pisze:Dziwne bardzo z tym ogrzewaniem. Na Ruczaju znajomy wynajmował przypadkiem z takim piecem i po jednej zimie wypowiedział bo rachunki go zdenerwowały a nie grzał mocno. To był jednak jakiś dawno temu !wybudowany blok.

Jak kupujecie teraz gdzieś daleko od centrum Krakowa to na pewno jest gorzej z infrastrukturą i pewnie dlatego nie ma MPEC. Dobrze, ze tak tanio tam było :) Obok mnie na Lema już ponad 15 teraz wołają, gratulacje dobrej ceny !

A dziękujemy! Faktycznie ceny były jeszcze bardzo konkurencyjne (może przez ten brak mpec ). Długi czas z żoną wybieraliśmy mieszkanie i wiele opcji rozważaliśmy i ta uznaliśmy za najlepsza. Cena do lokalizacji.
A ciekawe że piszesz o tym Ruczaju, gdy porównywałem to mieszkanie z innymi i konsultowałem z przyjaciółmi którzy właśnie mieszkają na jednym z osiedli na Ruczaju, to bardzo sobie chwali takie ogrzewanie. Mają mieszkanie w środku bloku na drugim piętrze. Co sezon jeszcze maja zwrot za nadpłaty. Zobaczymy po podwyżkach czy też będą chwalić. :?: i czy będą mieli wzroty.

mercedes

Postautor: mercedes » 23 sty 2022, 21:56

W nowych budynkach takie ogrzewanie może już więc nie będzie problemem jak w tych dawniejszych gdzie się to nie opłacało i po zimie były doplaty, skoro piszes, ze ktoś mial nawet zwroty. No oby. Kilka lat i z tym gazem się pewnie też uspokoi.

dzejkopf

Postautor: dzejkopf » 02 lut 2022, 21:11

Ma ktoś zdjęcia jak to wygląda całe ukończone?

Dziadek

Postautor: Dziadek » 02 lut 2022, 22:26

dzejkopf pisze:Ma ktoś zdjęcia jak to wygląda całe ukończone?

Chciałam dodać tu zdjęcia ale nie mogę ,, komunikat się pokazuje o złym formacie" :P :? . Z zewnątrz masz tu na investmap.pl/krowodrza-fort.i9071/zdjecia a z środka to musiał bym ci na maila wysłać.

ralfi

Postautor: ralfi » 03 lut 2022, 11:11

Dziadek pisze:Chciałam dodać tu zdjęcia ale nie mogę ,, komunikat się pokazuje o złym formacie

Wrzuć np. przez postimage.org - proste i później w forum wkleja się tylko linki w znaczniki Img (przycisk powyżej). Też chętnie bym zobaczył, jak to wyszło.

Dziadek

Postautor: Dziadek » 04 lut 2022, 8:12

puszysty wilk pisze:Jakie sa koszty ogrzewania kotłownia gazowa w tej inwestycij? Po ostatnich rajdach cen chyba niezbyt kolorowo to wyglada.

Dostaliśmy naliczenie po podwyżce cen gazu.
Do tej pory płaciliśmy 65 zł za jeden GJ a po podwyżce płacimy 95 zł .
Więc dla mnie osobiście bez tragedii ale to tylko moje zdanie. Na ten moment na liczniku mam 6,72GJ a już tu trochę mieszkamy.
Ktoś tu pytał o zarządcę, zarządca to B12 .

Mar G

Postautor: Mar G » 04 lut 2022, 9:58

Dziadek pisze:
puszysty wilk pisze:Jakie sa koszty ogrzewania kotłownia gazowa w tej inwestycij? Po ostatnich rajdach cen chyba niezbyt kolorowo to wyglada.

Dostaliśmy naliczenie po podwyżce cen gazu.
Do tej pory płaciliśmy 65 zł za jeden GJ a po podwyżce płacimy 95 zł .
Więc dla mnie osobiście bez tragedii ale to tylko moje zdanie. Na ten moment na liczniku mam 6,72GJ a już tu trochę mieszkamy.
Ktoś tu pytał o zarządcę, zarządca to B12 .

czyli zgodnie ze ścieżką podaną przez PGNIG - rozłożenia podwyżki na 3 lata po równo procentowo 50 od kolejnej taryfy - za rok stawka wyniesie ok. 150 pln a na 2024 ok. 225 pln vs 65 pln w 2021.

godnie

Ps. ta ścieżka jest już zafixowana nawet jeśli ceny gazu spadłyby

10 grudnia br. weszła w życie ustawa z dnia 2 grudnia 2021 r. o zmianie ustawy – Prawo energetyczne. Zmiany wprowadzone tą nowelizacją, w części dotyczącej zasad kalkulacji taryf, mają zapobiec ryzyku jednej, skumulowanej podwyżki cen gazu dla gospodarstw domowych w 2022 r. i jednocześnie zapewnić sprzedawcom tego paliwa możliwość odzyskania kosztów poniesionych w związku z zakupem gazu na potrzeby swoich klientów w dłuższym horyzoncie czasowym.

W efekcie wzrost cen gazu dla gospodarstw domowych może być jednorazowo niższy, ale odzyskiwanie przychodów będzie następowało w kolejnych latach poprzez stosowanie cen uwzględniających odroczone w ten sposób koszty.

Oznacza to, że w tych latach ceny gazu będą wyższe od wynikających z bieżących kosztów zakupu tego paliwa, także gdy ceny hurtowe gazu wrócą do niższych poziomów.

a później to już jazda bez trzymanki może być

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Prezes ... 71850.html

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”