Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
bulkas

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: bulkas » 16 mar 2020, 21:31

mac_kow pisze:Nie zmienia to faktu, że- póki co- patrząc nieco perspektywicznie i ponad dzisiejszą panikę i niepewność, to warunki makro kształtują się wybitnie sprzyjająco dla dalszych wzrostów cen nieruchomości.

Jeszcze niższe stopy + słabnący PLN [czyli zagraniczni mają taniej] + potencjalnie poszukiwanie alternatywy dla giełd (chociaż te zapewne się odbiją dość znacząco, jak tylko sytuacja zacznie się klarować).

Bardzo mocne zawirowanie w turystyce może jednak spowodować ciekawe ruchy na rynku najmu.

Na pewno skonczy sie patrzenie na mieszkania jako pewna inwestycja, policzalne stopy zwrotu, cos co na pewno sie zwroci. Byc moze skonczy sie przekonanie, ze "nieruchomosci nie tanieja". Krakow mega ucierpi, bardzo duzo na turystach zarabialismy. Jak na razie to widze wieksze konsekwencje gospodarcze niz zdrowotne. Dla zdrowia, gospodarka jest sie w stanie zatrzymac (w UK jeszcze nie :D) ale to tez cos pokazuje...

poczatkujacyinwestor

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: poczatkujacyinwestor » 16 mar 2020, 22:37

Dodam od siebie, że miałem kupować teraz 3 mieszkania w Krakowie w ścisłym centrum pod wynajem... łączna wartość 1,5 mln złotych za gotówkę. W środę miałem ustalony termin aktu notarialnego z deweloperem, ale w takiej sytuacji się wycofuje i czekam co rynek pokażę(licząc na obniżkę nawet 3-10% to zawsze coś). Takich jak ja pewnie jest/będzie wiele... Znajomy w Warszawie był też na etapie finalizacji z deweloperem i ustalanie terminu podpisania aktu notarialnego... wstrzymał się, to deweloper nagle rabaty oferował... co było nie do pomyślenia wcześniej.

Mar G

Postautor: Mar G » 17 mar 2020, 21:09

rp.pl/Nieruchomosci/303179861-Koronawirus-Minister-zdrowia-zakazal-najmu-krotkoterminowego-az-do-odwolania.html

Marecki67

Postautor: Marecki67 » 18 mar 2020, 10:08

Mar G pisze:https://www.rp.pl/Nieruchomosci/303179861-Koronawirus-Minister-zdrowia-zakazal-najmu-krotkoterminowego-az-do-odwolania.html

To jest real, który wpłynie na rynek mieszkań, jak też wiele innych czynników: od ekonomicznych po psychologiczne. Dlatego jak czytam te wypociny "znawców" o makroekonomicznych korzystnych perspektywach, o tym, że klienci będą inwestować w mieszkania, bo to pewna perspektywa - to przecierałbym oczy ze zdumienia, gdyby nie wirus. Obudźcie się, kto normalny będzie teraz kupował mieszkania? Ludzie w takich sytuacjach prędzej schowają pieniądze w skarpetę niż w cokolwiek zainwestują, i to przez wiele miesięcy. Zresztą, jesteśmy dopiero na początku zapaści. Przeczytajcie za dwa miesiące te swoje rewelacje, będziecie sie rumienić

pozdro

Postautor: pozdro » 18 mar 2020, 13:30

Nie wiem czy jesteście w temacie ale wczoraj była obniżka przez RPP stóp procentowych o 0.5 pp Teraz to będą lokaty tak circa 0.4-0.5%?

Mar G

Postautor: Mar G » 18 mar 2020, 13:31

za to obligacje po 6 % +

mac_kow

Postautor: mac_kow » 18 mar 2020, 13:46

Marecki67 pisze: Obudźcie się, kto normalny będzie teraz kupował mieszkania? Ludzie w takich sytuacjach prędzej schowają pieniądze w skarpetę niż w cokolwiek zainwestują, i to przez wiele miesięcy. Zresztą, jesteśmy dopiero na początku zapaści. Przeczytajcie za dwa miesiące te swoje rewelacje, będziecie sie rumienić

Przeceniasz ludzi. BTW- skąd Ty możesz wiedzieć, co będzie za 2 miesiące? 2 miesiące temu przypuszczałeś, że będzie tak, jak dziś? Tak jak szybko się zes**ało, tak szybko może wrócić do normalności. To jest czynnik losowy i siła wyższa, a nie spadek CHFa o 50%, jak ostatnio. Głód powrotu do normalności jest olbrzymi.

Żeby nie było- zgadzam się z Tobą. U deweloperów powinna być w tej chwili absolutna cisza.

Ale! Autentyczna informacja od kolejnego znajomego, który akurat teraz w tym tygodniu podpisuje umowę deweloperską:
- Nadal chce podpisać, bo po prostu leży mu miejsce i inwestycja i "nie chce czekać". Kupuje za gotówkę, BTW.
- Ruch w biurze u dewelopera normalny jak zwykle, albo wręcz większy, terminy do notariusza na tydzień do przodu. To wszystko przy żelu dezynfekcyjnym.

- W znajomym salonie samochodowym business as usual, sprzedają się nowe samochody na kredyt i bezproblemowo już wykręcony został target kwartalny!

W ogólnodostępnych newsach były doniesienia z marketów budowlanych- o tłumach.

Oczywiście: tak, "naganiam", bo jestem tu od wczoraj, napisałem 2 posty i uważam, że to forum ma decydujące działanie na cały krakowski rynek :>

A tak poważnie- niespecjalnie mam wiarę w ludzi, słysząc tego typu opowieści.
Przy samych wadach wyhamowania turystyki, to "przebranżowienie" AirBnB wydaje się ogromną zaletą. Albo najem długoterminowy albo siup na rynek wtórny- dla kogoś, kto faktycznie takiego mieszkania potrzebuje.

pozdro

Postautor: pozdro » 18 mar 2020, 14:16

Mar G pisze:za to obligacje po 6 % +

Myślisz że obligacje skarbowe zdrożeją? Bo właśnie się zastanawiam czy się opłaca kupować, bo teraz to chyba lepiej gotówke szykować na kupowani akcji APPL, TESLA, NETFLIX, UBER, CDRED, GOOGL, AMAZON itd. może też coś bo jak przeceny się utrzymają to za pół ceny warto kupić.

Mar G

Postautor: Mar G » 18 mar 2020, 14:22

obligacje detaliczne nie drożeją ani nie tanieją po zakupie.
dostajesz kupon inflacja + wskaźnik stały.

Pawel1978

Postautor: Pawel1978 » 18 mar 2020, 15:33

mac_kow pisze:
Marecki67 pisze: Obudźcie się, kto normalny będzie teraz kupował mieszkania? Ludzie w takich sytuacjach prędzej schowają pieniądze w skarpetę niż w cokolwiek zainwestują, i to przez wiele miesięcy. Zresztą, jesteśmy dopiero na początku zapaści. Przeczytajcie za dwa miesiące te swoje rewelacje, będziecie sie rumienić

Przeceniasz ludzi. BTW- skąd Ty możesz wiedzieć, co będzie za 2 miesiące? 2 miesiące temu przypuszczałeś, że będzie tak, jak dziś? Tak jak szybko się zes**ało, tak szybko może wrócić do normalności. To jest czynnik losowy i siła wyższa, a nie spadek CHFa o 50%, jak ostatnio. Głód powrotu do normalności jest olbrzymi.

Żeby nie było- zgadzam się z Tobą. U deweloperów powinna być w tej chwili absolutna cisza.

Ale! Autentyczna informacja od kolejnego znajomego, który akurat teraz w tym tygodniu podpisuje umowę deweloperską:
- Nadal chce podpisać, bo po prostu leży mu miejsce i inwestycja i "nie chce czekać". Kupuje za gotówkę, BTW.
- Ruch w biurze u dewelopera normalny jak zwykle, albo wręcz większy, terminy do notariusza na tydzień do przodu. To wszystko przy żelu dezynfekcyjnym.

- W znajomym salonie samochodowym business as usual, sprzedają się nowe samochody na kredyt i bezproblemowo już wykręcony został target kwartalny!

W ogólnodostępnych newsach były doniesienia z marketów budowlanych- o tłumach.

Oczywiście: tak, "naganiam", bo jestem tu od wczoraj, napisałem 2 posty i uważam, że to forum ma decydujące działanie na cały krakowski rynek :>

A tak poważnie- niespecjalnie mam wiarę w ludzi, słysząc tego typu opowieści.
Przy samych wadach wyhamowania turystyki, to "przebranżowienie" AirBnB wydaje się ogromną zaletą. Albo najem długoterminowy albo siup na rynek wtórny- dla kogoś, kto faktycznie takiego mieszkania potrzebuje.

To że kretynów nie brakuje wcale mnie nie dziwi....
Na . pod ofertami Itaki czy innych operatorów wiele ludzi jest święcie przekonanych, że na majówkę pojadą na wypad do Hiszpanii czy Grecji.... życzę powodzenia 8-)
To, że ktoś jutro pójdzie do dewelopera i kupi dziurę w ziemi i to jeszcze najlepiej na kredyt - nie moja sprawa, ja tego kredytu spłacał nie będę
To, że twój niby znajomy ma ruch w salonie trochę się nie spina z wiadomościami z rynku oraz zamykającymi się urzędami komunikacji moto.rp.pl/biznes/38800-wirus-w-polsce-zatrzymal-sprzedaz-samochodow

Jak dla mnie? Kupujcie samochody, mieszkania i wszystkie inne cuda nie moje pieniądze nie moje kredyty do spłacania, przecież nic się nie dzieje, stopy obniżone dla jaj, rząd pompuje ponad 200 miliardów dla ratowania firm,operacja REPO, odroczone kredyty... itd wszystko dla jaj albo żeby było nam lepiej i żyło się w dostatku

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”