Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Najwieksza glupota jest jakby ludzie z umowami deweloperskimi wpadali w panike i jak wplacili 10-20 % to nagle odstepowali i doprowadzali do np bankructwa dewelopera moim zdaniem to istna glupota. Jak inwestycja ma sprzedaz na poziomie 60% to trzeba wplacac i kupowac a nie cudowac.
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Pawel1978 pisze:mac_kow pisze:Pawel1978 pisze:Podpisanie umowy przedwstępnej na mieszkanie które jest w trakcie budowy to nie sprzedaż (dopiero po przeniesieniu własnosci masz prawa do nieruchomosci) jest możliwość odstąpienia od umowy oczywiście obarczona dodatkowymi kosztami (w zalezności od warunków opisanych w umowie, o ile ktoś je czytaale w tej sytuacji kryzysowej inwestorzy którzy mają problem lub zwykli ludzie którzy stracą pracę mają mozliwość rezygnacji. Lepiej stracić kilka tysięcy niż władować się w kredyt w czasie bezrobocie
Kolega w którym roku się zatrzymał? 1997? Polecam lekturę ustawy deweloperskiej i opracowań, zwłaszcza tego, czym jest umowa deweloperska i jakie są możliwości "rezygnacji".
Dosadniej- bzdury piszesz. W ogóle nie ma czegoś takiego jak "umowa przedwstępna" na lokal w budowie- jest umowa rezerwacyjna oraz umowa deweloperska.
Typowy foruomwicz
Nie wiem ale sie wypowiem
Umowa deweloperska to inaczej umowa przedwstępna zawierana z deweloperem. Choć nie do końca jest to poprawne określenie, to też nie aż tak dalekie prawdzie, wszak umowa deweloperska ma za zadanie związać strony umowy – dewelopera i nabywcę – i zabezpieczyć dokonanie przez nie transakcji w przyszłości.
Jesli uważasz, że nie można wypowiedzieć umowy dewelopreskiej/przedwstępnej to gratulacje
ing.pl/wiem/hipoteki/kiedy-i-jak-mozesz-rozwiazac-umowe-z-deweloperem
Wypisując te pierdoły zmusiłeś mnie do sprawdzeni umowy z 2013 roku...
"Kupujący m prawo do odstąpienie od umowy bez podania przyczyny..... Kupujący ponosi koszty w wysokości 4% kwoty wpłaconej na dzień rozwiązania umowy"
Po drugie moja umowa jest zatytułowana "Umowa przedwstępna..."
Po tym co wypisujesz widać, że proces zakupu nieruchomości znasz tylko z forum...
„CZEMUŚ BIEDNY? BOŚ GŁUPI. CZEMUŚ GŁUPI? BOŚ BIEDNY”. Udowodniono naukowo, że bieda jest zjawiskiem dziedzicznym.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2020, 13:15 przez Pawel1978, łącznie zmieniany 4 razy.
Mar G pisze:niemniej gdy przeczytasz do końca przekonasz się, że to nie jest łatwy proces i nie znasz jego kosztów ostatecznych.
Przeczytaj umowę i tyle

Tak jak napisałem wcześniej, niedługo będziecie się mogli jedynie tymi umowami podetrzeć.
Jak tylko wejdzie ustawa ludzie zaczną masowo rezygnować, będzie się liczyło tylko kto pierwszy ten lepszy. Niestety jesteśmy na początku pandemi i jej skutki są trudne do oszacowania.pozdro pisze:Najwieksza glupota jest jakby ludzie z umowami deweloperskimi wpadali w panike i jak wplacili 10-20 % to nagle odstepowali i doprowadzali do np bankructwa dewelopera moim zdaniem to istna glupota. Jak inwestycja ma sprzedaz na poziomie 60% to trzeba wplacac i kupowac a nie cudowac.
Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było.
images.app.goo.gl/i9KhceNVGeEf4qbu8
images.app.goo.gl/i9KhceNVGeEf4qbu8
pozdro pisze:6-8 tys to teraz ceny maksymalne moim zdaniem zaleznie od lokalizacji
Takie ceny uwazasz realne sa? Na takiej nowej dzielnicy 5 albo mieszkaj w miescie? Kurde cos nie wierze, ze az tak.
Natomiast jest ejszcze druga kwestia, jak inflacja bedzie duza to ludzie beda chcieli jakos swoje oszczednosci zamrozic i to tez moze jednak sklaniac do mieszkan, ale z drugiejs trony... czynsz, podatki, z najmem to roznie moze byc. Powiedzmy ze ktos kupi mieszkanie, wezmie jakas firme zeby mu ogarniala najem i po prostu moze wyjsc nawet na 0 i zamrozi kase w murach. Ale z drugiej strony, to tez powoduje ze mieszkanie nie jest plynne.
Co do gieldy, to wiekszosc ludzie nie zdecyduje sie kupowac na gieldzie bo po prostu to jest dla wiekszosci hazard i ryzyko.
pozdro pisze:Najwieksza glupota jest jakby ludzie z umowami deweloperskimi wpadali w panike i jak wplacili 10-20 % to nagle odstepowali i doprowadzali do np bankructwa dewelopera moim zdaniem to istna glupota. Jak inwestycja ma sprzedaz na poziomie 60% to trzeba wplacac i kupowac a nie cudowac.
No ok, no ale z rezerwacyjnmi ludzie chyba teraz sie wycofuja i beda wycofywac? Obserwuje strony, gdzie angle pojawialo sie wiecej wolnych mieszkan... W kryzysie ktory nadchodzi, to nie jest pierwsza potrzeba.
Ryzyko to jest wynajem mieszkań w czasie kryzysu, szarp się potem z bezrobotnym, a prawdopodobnie zwiększy się ochrona lokatorów. Jak jest kasa w banku, to niby nie zarabia, ale szybko można zareagować jak się koniunktura zmieni. Mieszkanie to teraz kula u nogi.
Pawel1978 pisze:Wypisując te pierdoły zmusiłeś mnie do sprawdzeni umowy z 2013 roku...
"Kupujący m prawo do odstąpienie od umowy bez podania przyczyny..... Kupujący ponosi koszty w wysokości 4% kwoty wpłaconej na dzień rozwiązania umowy"
Po drugie moja umowa jest zatytułowana "Umowa przedwstępna..."
Po tym co wypisujesz widać, że proces zakupu nieruchomości znasz tylko z forum...
„CZEMUŚ BIEDNY? BOŚ GŁUPI. CZEMUŚ GŁUPI? BOŚ BIEDNY”. Udowodniono naukowo, że bieda jest zjawiskiem dziedzicznym.
Jesli uważasz, że nie można wypowiedzieć umowy dewelopreskiej/przedwstępnej to gratulacje
ing.pl/wiem/hipoteki/kiedy- ... eweloperem
No tak. Znów wkładacie pod moją klawiaturę coś, czego nie napisałem.
Można, ale jak słusznie zauważył MarG, to troszkę inny proces niż rezygnacja z usług kablówki i o to tutaj chodzi.
Paweł- Twoja umowa i zapis o "odstąpieniu" to może być co innego niż zerwanie umowy w każdym momencie- ale nie wiem, nie widziałem tej umowy.
Zasadniczo chodzi o to- nie wdając się w prawnicze szczegóły- że każda przesłanka dotycząca rezygnacji z / zerwania umowy deweloperskiej, która nie znajduje się w ustawie, wiąże się z zastosowaniem zapisów KC. Siłą rzeczy, rezygnacja z powodu widzimisię klienta nie jest przesłanką w rozumieniu ustawy deweloperskiej.
A tutaj otwiera się przed deweloperami i ich prawnikami nieograniczone pole do popisu wykazywania strat związanych z Waszą rezygnacją - w oparciu o KC.
Podstawą w sensownej rezygnacji jest współpraca z deweloperem- jeśli deweloper chce iść Wam na rękę, to można wyczyniać cuda- łącznie z tym, że deweloper nawet reklamuje Wasze mieszkanie do cesji. Jeśli zaś nie chce, to boję się, że na "kilku tysiącach" się nie skończy.
Wracając do gorącego tematu- panika jest złym doradcą, zawsze. O drastycznych spadkach cen najgłośniej krzyczą ci, co z wywieszonym jęzorem chętnie zgarną "okazje" o 10-15% tańsze.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”