Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
mac_kow

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: mac_kow » 22 mar 2020, 16:49

krakus1891 pisze:Połowa z tych 200 mld tarczy to gwarancje dla banków . NBP skupuje obligacje od banków w celu zasilenia ich w gotówkę , jak myślicie po co ??,
Przy masowym ubytku depozytów , banki zawieszą lub drastycznie ograniczą akcje kredytową ... .

I co zrobią z pieniędzmi od NBP z obligacji? Jak myślisz- po co NBP je skupuje?
BTW- jak zwykle spryciarz z Ciebie- nadal czekamy na dowody na masowy odpływ depozytów. Banki dzielą się takimi newsami chyba co jakiś czas.

Papieru toaletowego też brakowało w zeszłym tygodniu.

BTW Polskę poprzedni kryzys ominął a i tak nieruchomości spadły 30 %....

A z jakiego poziomu, osiągniętego w jakim czasie poprzedzającym? I jak wtedy te ceny się miały do- surprise surprise- średniej? Po co o tym pisać- bo to bez znaczenia, no nie?

W chinach lock-down trwa już 3 miesiące , i nie wiadomo ile jeszcze potrwa !!!!

Fabryki wznawiają działalność sukcesywnie. Jest w wiadomościach.

bo jak odcina się kroplówkę kredytową to zarobki i stopień zaspokojenia potrzeb mieszkaniowych wyznaczają poziom cen a nie jak do tej pory wysokość zdolności kredytowej ... .

Jak wiadomo, wysokość zdolności kredytowej jest constans dla każdego, niezależnie od zarobków a zatem to przeciwstawne wartości :>

Tak się zastanawiam- jak Ty potrafisz codziennie rano wyjść z domu i nie boisz się, że na pewno cegła spadnie Ci na głowę?

fahar

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: fahar » 22 mar 2020, 17:02

bor pisze:Według mnie to nie są planowane spadki cen. Obecny kryzys spowoduje gigantyczna inflację. Jednak bezpieczna inwestycja to inwestycja w nieruchomości. To zawsze ma wartość. A za parę lat, chleb może kosztować np. 100 zł, to mieszkania również będą drogie. A z naszych oszczędności kupi się coraz mniej... Więc kto się chce zabezpieczyć to kupi nieruchomość.
Mogą być niższe ceny, ale dla dużych mieszkań.

Spadków się nie planuje, spadki są efektem sytuacji rynkowej. Masz magiczną kulę, że wiesz po ile chleb będzie? Chleb będzie kosztował 100 zł co najwyżej w propektach deweloperów. Z pewnością 100 zł skoro za 200 zł można kupić maszynkę do wypieku chleba w domu.. Nie wstyd Ci tak po ludzku takie brednie pisać? Polska, to nie Wenezuela, gdzie niemal wszyscy byli zatrudnieni w branży wydobycia ropy.

Mało kto inwestuje w nieruchomości w okresie kryzysu, dlatego ich ceny wówczas spadają i to jest scenariusz, który zawsze się powtarza. Ale oczywiście "teraz będzie inaczej...". Wszystko widać w ruchach deweloperów. Jakieś nagłe promocje, decyzja o braku dywidendy. To jak oberwie rynek nieruchomości na spowolnieniu, które postępowało już przed wybuchem pandemii to będzie można ocenić za 2-3 lata.

Ale to co piszesz to jakieś pomieszanie z poplątaniem. Jest całkowicie na odwrót. W kryzysie ludzie gromadzą gotówkę, co widać wyraźnie w ciągu ostatniego tygodnia po ssaniu na EUR, USD, CHF. Złótówka traci bo jest walutą peryferyjną i odpływa z PL kapitał, a to samo w sobie są silne czynniki deflacyjne (ludzie mniej pracują, mniej wydają). Oczywiście inflacja na poziomie kilku procent zostanie przez pewien czas, ale także przez inne czynniki jak susze, umowy eksportowe na żywność, czy choćby politykę fiskalną, która nie zachęca do konkurencji cenowej.

bor pisze:Przy obecnej sytuacji to każdy chciałby mieszkać sam na mieszkaniu, czy z dziewczyną i mieć pewność, że nie ma obcych osób..

To sobie wynajmie. Najem krótkoterminowy jest i tak już mało opłacalny, a teraz nawet już czasowo zniknął, i część z tych mieszkań już przed koroną przechodziła na rynek długoterminowy.

Pawel1978 pisze:Hmm spadek waluty o ponad 20% do poziomu 5zł / EUR lub USD dopiero "zaniepokoi" ? o takim czymś nie słyszałem, ale jeśli twierdzisz, ,że jesteś z branży to kłócić się nie wypada (chociaż na forum każdy z nas może być kim chce na potrzeby swoich postów ;) )

Złoty jest walutą peryferyjną, więc osłabia się przy byle okazji. Bardziej daje do myślenia odpływ kapitału z giełd na świecie i ssanie na dolara, euro CHF, czyli silne sygnały wyprzedaży aktywów i gromadzenia gotówki. W Polszy widać to też na giełdzie. Jak ktoś siedzi w produkcji dla Helmutów to też już od wielu miesięcy może odczuwać wyraźny spadek zamówień z Niemiec. Gospodarka zaczęła hamować na długo przed koroną, więc kurs złotego to nie jest wyznacznik. O wiele bardziej znaczące sygnały kryzysowe w PL są już od wielu msc-y.

Mar G

Postautor: Mar G » 22 mar 2020, 17:43

Pawel1978 pisze:
Mar G pisze:czytaj ze zrozumieniem. napisałem, że barierą która dopiero zaniepokoi jest 4,90-5,00.

nie mogę pisać o mojej wizji/rekomendacji, gdyż obecnie prawo na to nie pozwala. nie mogę tu umieścić prawnie wiążących klauzul jako licencjonowany podmiot.

i ponownie proszę - nie podniecać się ruchami rzędu 50 groszy nawet.

Hmm spadek waluty o ponad 20% do poziomu 5zł / EUR lub USD dopiero "zaniepokoi" ? o takim czymś nie słyszałem, ale jeśli twierdzisz, ,że jesteś z branży to kłócić się nie wypada (chociaż na forum każdy z nas może być kim chce na potrzeby swoich postów ;) )

spójrz, czy takie dygnięcie kursu jak ostatnio cokolwiek znaczy na tle prawdziwej historii rynku ...
Załączniki
EURPLN_30Y.jpg
EURPLN_30Y.jpg (30.67 KiB) Przejrzano 5603 razy

Pawel1978

Postautor: Pawel1978 » 22 mar 2020, 19:18

Mar G pisze:
Pawel1978 pisze:
Mar G pisze:czytaj ze zrozumieniem. napisałem, że barierą która dopiero zaniepokoi jest 4,90-5,00.

nie mogę pisać o mojej wizji/rekomendacji, gdyż obecnie prawo na to nie pozwala. nie mogę tu umieścić prawnie wiążących klauzul jako licencjonowany podmiot.

i ponownie proszę - nie podniecać się ruchami rzędu 50 groszy nawet.

Hmm spadek waluty o ponad 20% do poziomu 5zł / EUR lub USD dopiero "zaniepokoi" ? o takim czymś nie słyszałem, ale jeśli twierdzisz, ,że jesteś z branży to kłócić się nie wypada (chociaż na forum każdy z nas może być kim chce na potrzeby swoich postów ;) )

spójrz, czy takie dygnięcie kursu jak ostatnio cokolwiek znaczy na tle prawdziwej historii rynku ...

Obrazek
Ile razy na tym wykresie kurs znacznie przekroczył 4,50 lub zbliżył sie do 5.00? Ja widzę, że sytuacja zbliżania sie do 5.00 jest rzadkością w historii a przekroczenia 4.50 w ostatnim czasie nie było.

Chyba czegoś nie rozumiem co chciałeś pokazać? Że waluty mają wahania? to chyba jasne

Tylko potwierdziłeś, że kolega który mówi ze 4,50 za EUR to normalka poprostu gada pierdoły bo zbliżanie do tego poziomu było rzadkością :)

Mar G

Postautor: Mar G » 22 mar 2020, 20:13

nie czujesz tematu o którym usiłujesz się wypowiadać.
bez odbioru.

Mar G

Postautor: Mar G » 22 mar 2020, 21:19

zaktualizowane

rp.pl/Mieszkaniowe/200319272-Deweloperzy-mieszkaniowi-komentuja-sytuacje-w-branzy.html

Mar G

Postautor: Mar G » 22 mar 2020, 22:04

biznes.lovekrakow.pl/aktualnosci/koniec-najmu-krotkoterminowego-czeka-nas-rok-kryzysu_34863.html

Pawel1978

Postautor: Pawel1978 » 22 mar 2020, 22:37

Mar G pisze:biznes.lovekrakow.pl/aktualnosci/koniec-najmu-krotkoterminowego-czeka-nas-rok-kryzysu_34863.html

Nie możliwe! wysyp mieszkań na sprzedaż i będzie ich więcej? spadek cen? co oni wygadują minimum rok kryzysu?

Przecież minął dopiero tydzień ten nietypowej sytuacji, nikt nie wie co bedzie dalej
To są brednie oni się nie znają! Też mi eksperci dyrektor Nowodworski Estates, czy jakiś tam Sadurski

:lol: :lol:

mac_kow

Postautor: mac_kow » 23 mar 2020, 0:09

Pawel1978 pisze:
Mar G pisze:biznes.lovekrakow.pl/aktualnosci/koniec-najmu-krotkoterminowego-czeka-nas-rok-kryzysu_34863.html

Nie możliwe! wysyp mieszkań na sprzedaż i będzie ich więcej? spadek cen? co oni wygadują minimum rok kryzysu?

Przecież minął dopiero tydzień ten nietypowej sytuacji, nikt nie wie co bedzie dalej
To są brednie oni się nie znają! Też mi eksperci dyrektor Nowodworski Estates, czy jakiś tam Sadurski

Mar G podał 2 linki. Oczywiście ustosunkowałeś się i oparłeś swoją bieda- trollingową wypowiedź wyłącznie na tej treści, która akurat pasuje Tobie.

A co z tym, marny trollu? Prezesi największych grup deweloperskich się nie znają?
rp.pl/Mieszkaniowe/200319272-Deweloperzy-mieszkaniowi-komentuja-sytuacje-w-branzy.html

PS- tak, agencja zarabia zawsze, jak jest ruch w interesie. W zasadzie nieważne w jakich cenach. A że w tej chwili stricte fizycznego ruchu nie ma- to zależy im na tym, żeby taki ruch napędzić. Stąd takie właśnie wypowiedzi.
Jeśli teraz zaczną sprzedawać bezjajeczni "inwestorzy", godząc się na stratę po raptem tygodniu zastoju- to super! Nauka życiowa dla nich i okazja dla kogoś, kto te okazje potrafi upolować.

Deweloperzy też mówią "swoje", ignorując wiele potencjalnych zagrożeń.

Ogólnie- po raz n-ty trzeba powtórzyć, że po prostu nie wiemy, jak potoczą się losy rynku nieruchomości w Krakowie. W grze jest w tej chwili zbyt wiele zmiennych.

Witt

Postautor: Witt » 23 mar 2020, 0:14

Pawel1978 pisze:

Pawle1978, Ty naduzywasz % ,czy jestes po prostu niezbyt zrownowazony emocjonalnie tak sam z siebie?
Nie chce mi sie komentowac Twoich pseudo-merytorycznych wpisow, bo tresci w nich nie ma zadnej, natomiast sporo agresji i frustracji. Moze lecz sie gdzie indziej? Zainwestuj w zdrowie...To dobrze wydane piniendze w twoim przypadku...

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”