Kliny Zacisze - Atal Kraków - opinie i forum osiedla na Klinach

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Mts197x

Re: Kliny Zacisze - Atal Kraków - opinie i forum osiedla na Klinach

Postautor: Mts197x » 17 lip 2019, 10:07

dobrytraf pisze:Dzięki za odpowiedź :-)

W sensie wykończenie balkonu kosztuje tanio do ceny mieszkania? czy jest osobna opłata za metraż balkonu? nie wiem czy dobrze zrozumiałam :D

Nie wiem co kolega pozdro miał na myśli, ale w praktyce balkon nie jest płatny ale za to płatne jest obowiązkowe wykończenie go (pół roku temu było to 500 zł za M2)

bono19

Postautor: bono19 » 17 lip 2019, 10:11

Bombelki, koledze pozdro chodziło, że loggie można traktować jako ekstra dodatkowe metry użytkowe, a koszt tych metrów względem regularnego kosztu metra mieszkania jest pomijalny (bo tylko 500zł/m2 za obowiązkowe wykończenie vs 5900zł za metr podłogi wewnątrz) ;)
Ostatnio zmieniony 17 lip 2019, 10:21 przez bono19, łącznie zmieniany 2 razy.

dobrytraf

Postautor: dobrytraf » 17 lip 2019, 10:20

I wszystko jasne - myślałam, że to wykończenie jest opcjonalne :-) Dzięki za rozjaśnienie!

Decydowaliście się może na wykończenie z Atalu standard lub standard +? wiem, że są opinie w internecie podzielone, ale w sumie myślimy o wykończeniu minimalistycznym - białe ściany, panele, prosta łazienka (nie przepadamy za wymyślnymi projektami) i tak się zastanawiamy.

Mts197x

Postautor: Mts197x » 17 lip 2019, 12:44

dobrytraf pisze:Decydowaliście się może na wykończenie z Atalu standard lub standard +? wiem, że są opinie w internecie podzielone, ale w sumie myślimy o wykończeniu minimalistycznym - białe ściany, panele, prosta łazienka (nie przepadamy za wymyślnymi projektami) i tak się zastanawiamy.

Moim zdaniem (podkreślam moim) chcąc mieszkanie dla siebie, żeby było to zrobione tak jak należy to nie brał bym (i nie wziąłem) z wykończeniem przez developera. Wiadomo że raczej ekipa to nie będą jacyś fachowcy tylko panowie którzy masowo byle szybko/ byle było. Gdyby było to mieszkanie na wynajem i chciał bym szybko i byle tylko było to wtedy bym się zastanowił nad wykończeniem od developera.

pozdro

Postautor: pozdro » 17 lip 2019, 12:51

Wykańczanie mieszkań to nie jest rocket science to prostsze niż układania puzzli. Ja bym sie nigdy nie bawił w szukanie ekip remontowych. Dodatkowo z wykończeniem się poprostu opłaca bo się nie płaci VAT 23% tylko 8%. Tyle co kosztuje to wykończenie atala to zapłacisz za same materiały wykończeniowe, a gdzie jeszcze ekipa budowlana. Dodatkowo masz profesjonalny projekt architekta a nie robione od czapy tak, że potem nic do siebie nie pasuje. :D

dobrytraf

Postautor: dobrytraf » 17 lip 2019, 13:00

Właśnie tak się zastanawiamy, bo mielibyśmy z głowy a mega wymagający nie jesteśmy. Białe ściany, proste panele, łazienka też z prostego projektu (lubimy za to zmieniać dodatki domu i tym się bawić) i tak myślimy czy w tej prostocie mogliby nam na maksa sknocić :D

lexicoon

Postautor: lexicoon » 17 lip 2019, 13:47

dobrytraf pisze:Właśnie tak się zastanawiamy, bo mielibyśmy z głowy a mega wymagający nie jesteśmy. Białe ściany, proste panele, łazienka też z prostego projektu (lubimy za to zmieniać dodatki domu i tym się bawić) i tak myślimy czy w tej prostocie mogliby nam na maksa sknocić :D

Ja mam z wykończeniem i nie muszę się martwić załatwianiem ekipy, chodzeniem po sklepach, sprzątaniem po tym wszystkim. Całość ustalania materiałów trwa z godzinkę. Po dwóch dniach Pani przysyła projekt łazienki i akceptujesz albo masz jeszcze dwie możliwości zmiany. Zostaje tylko urządzić sobie kuchnie. Plusem jest również to że odbierasz mieszkanie umyte, wyczyszczone. Nic tylko się wprowadzasz powoli a inni zaczynają brudną robotę :-)

dobrytraf

Postautor: dobrytraf » 17 lip 2019, 13:50

lexicoon pisze:
dobrytraf pisze:Właśnie tak się zastanawiamy, bo mielibyśmy z głowy a mega wymagający nie jesteśmy. Białe ściany, proste panele, łazienka też z prostego projektu (lubimy za to zmieniać dodatki domu i tym się bawić) i tak myślimy czy w tej prostocie mogliby nam na maksa sknocić :D

Ja mam z wykończeniem i nie muszę się martwić załatwianiem ekipy, chodzeniem po sklepach, sprzątaniem po tym wszystkim. Całość ustalania materiałów trwa z godzinkę. Po dwóch dniach Pani przysyła projekt łazienki i akceptujesz albo masz jeszcze dwie możliwości zmiany. Zostaje tylko urządzić sobie kuchnie. Plusem jest również to że odbierasz mieszkanie umyte, wyczyszczone. Nic tylko się wprowadzasz powoli a inni zaczynają brudną robotę :-)

O, świetnie :-) a czy orientujesz się jak jest z tym VAT przy opcji z wykończeniem - faktycznie 8%?

Nimitz

Postautor: Nimitz » 17 lip 2019, 15:30

jazzy444 pisze:Zainteresowala mnie ta inwestycja. Bylam ogladac. Musze stwierdzic ze ta czesc niasta to pustynia: 500 m do przystanku., 2 km najblizszy park, daleko do szkol wyzszych.
Pomimo ze duzo mieszkan jest wolnych to z trudem wybralam cos co mi odpowiadalo. Generalnie rzuty mieszkan nieciekawe - zamiast okien drzwi na balkon. Co wiecej wiecej wiekszosc mieszkan z ekspozycja tylko w jedna strone.
Ceny z kosmosu i inne niz podane na stronie. Za mieszkanie 55m2 atak chce 6900 + garaz 32000 + komorka lok ok 7000. Wychodzi 400000 + , to duzo za mieszkanie w takiej lokalizacji bez inflastruktury.
Pod wynajen sie nie nadaje bo za daleko do centrum i brak komunikacji, dla rodzin z dziecmi tez slabo bo trzeba wsxystkich rozwozic, dla emeryta za drogo, pod inwestycje - jakis potencjal wzrostowy ma, ale na dzien dzisiejszy ta cena jest i tak mocno przesadzona. Raczej sie nie zdecyduje. Chyba juz wole mniejsze mieszkanie w centrum lub wieksze za ta kase w Skawinie.

Nie wiem skąd i po co taka informacja, ale ceny na stronie Atal się nie zmieniły i nie znam osoby, która zapłaciła więcej niż to co Atal oficjalni podaje.

Ponadto akurat w okolicy jest cały kampus UJ. Nie tak blisko jak na Ruczaju, ale samochodem to dojazd może w 10 minut.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2019, 15:55 przez Nimitz, łącznie zmieniany 1 raz.

Nimitz

Postautor: Nimitz » 17 lip 2019, 15:32

Mts197x pisze:
dobrytraf pisze:Dzięki za odpowiedź :-)

W sensie wykończenie balkonu kosztuje tanio do ceny mieszkania? czy jest osobna opłata za metraż balkonu? nie wiem czy dobrze zrozumiałam :D

Nie wiem co kolega pozdro miał na myśli, ale w praktyce balkon nie jest płatny ale za to płatne jest obowiązkowe wykończenie go (pół roku temu było to 500 zł za M2)

Taka cena miesiąc temu jeszcze obowiązywała. Wykańczają deską kompozytową, na balkonach będzie też punktowe oświetlenie.

PS w sprawie szkoły przy Atalu, to właśnie zrobili drogę dojazdową do budowy szkoły. Ma pomieścić 600 uczniów. Będzie po drugiej stronie ulicy. Dla osób z dziećmi super opcja.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”