Bochenka Vita Kraków / deweloper Develia - opinie i informacje na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
realista

Re: Bochenka Vita Kraków / deweloper Develia - opinie i informacje na forum

Postautor: realista » 06 cze 2024, 19:56

Bas Kra pisze:
realista pisze:nie potrzebuję WC o wymiarze 4,5 m2 tylko dwie łazienki w ponad 90 metrowym mieszkaniu dla czterech osób

Opinia człowieka, który 14 miesiecy temu szukał mieskzania dwupokojowego, mogłoby by być nawet 8-letnie. Cytat:

" Postautor: realista » 14 lut 2023, 9:20
Witam,
w pierwszym półroczu przeprowadzam się na stałe do Krakowa. Szukam mieszkania dwupokojowego w nowym budownictwie (powiedzmy po 2015 r.) lub w stanie deweloperskim. Generalnie kluczowe dla mnie kwestie to:"

rozumiem, że logika kuleje, więc uprzejmie wytłumaczę, bo rozumiem, że mając takie spojrzenie na sprawy mieszkaniowe może to być wyjątkowo zawiłe, a więc....

na 44 m2, w których sam mieszkam mam jedną łazienkę 6,4 m2, dla ponad dwukrotnie większego mieszkania w dodatku dla czterokrotnie większej ilości osób, chciałbym mieć dwie łazienki i super byłoby jakby w obu z nich był kibelek i prysznic, choć jak już wcześniej wspomniałem i na co wyraziłem nawet swoje zrozumienie, nie jest konieczne by w obu był prysznic, zawsze może to być prysznicokibelek + skrytka na mopa

no i jeszcze poruszę mój wstydliwy wątek, że szukane przeze mnie mieszkanie może być (o zgrozo, toż to prawie średniowieczna kamienica) nawet 8 letnie o czym to może świadczyć w przytoczonym kontekście? a no tak, antylogika, którą się posługujesz wskazuje na małą łazienkę jakie budowały się w tamtych zamierzchłych czasach, niekiedy był to chyba nawet wychodek :lol:

michok pisze:Haha teraz sie usmialem :D a ja po postach realisty wnioskowalem, ze mieszka w jakims premium penthousie.

no cóż, wiem, że dla 99% populacji określonej na stronie uprzedniej może wydawać się to dziwne, ale łazienki większe niż 2 m2 występują nie tylko w premium penthousach i moża oczekiwać takiego standardu mieszkając kilka pięter niżej :shock:
natomiast mając taki wątpliwej jakości luksus dwóch metrów na łazienkę z pewnością pocieszałbym się dokładnie tym samym, czyli że ci co mają 4 m2 to mieszkają jedynie w premium penthousach

Bas Kra

Postautor: Bas Kra » 06 cze 2024, 20:49

realista pisze:na 44 m2, w których sam mieszkam mam jedną łazienkę 6,4 m2,

Przy 37,6 m2 do życia rzeczywiswcie można mieć najdziksze marzenia. Ja tam się kieruję praktycznościa.

Moja propozycja (napisałem można) zrobienia z 4,5 metrowego wc albo wc z prysznicem albo przesunięcia ścian i zrobienie dodatkowej komórki wynika z praktyki.

Po pierwsze jest łazienka, wieć wc 4,5 m2 z samym klozetem i umywalką to bezsens. Aż się rposi, aby z tą powierzchnią coś zrobić.
Po drugie do wielkich mieskzan deweloperzy mogą nie dawac komórek, bo skąpe ilosci komórek przydizelają często do skromnych mieskzna typu 44 m.
Po tzrecie komróki są najczęsciej w garażach i rzeczy w komórkach śmierdzą spalinami. Chromolę choinkę smierdząća benzyną. Super wygodna jest komróka 2 m pod ręką.

megi

Postautor: megi » 06 cze 2024, 21:22

Ale po co tyle emocji, rozmawiamy o wadach i zaletach przedstawionego układu. Można mieć różne podejścia i jak ktoś kupi, to na pewno zrobi po swojemu.

Prawda, że ten przedpokój jest mocno niefunkcjonalny, faktycznie nie ma w nim miejsca na szafę konkretną. Odnośnie okien w salonie, to też już był mój komentarz.

Natomiast odnośnie łazienek, to o ile nie robi się jakiegoś salonu kąpielowego, nie chce tam wstawić sauny, to moim zdaniem więcej niż 5 m2 na podstawową łazienkę, to marnotrastwo i wg mnie lepiej byłoby te metry sensowniej wykorzystać. Druga łazienka to moim jak dla mnie powinno być minimum, ale z prysznicem, umywalką i toaletą. A każdy dodatkowy schowek w mieszkaniu na plus.

Z takiego metrażu jak ten, to faktycznie chciałoby się więcej wycisnąć, nawet więcej o jeden pokój.

A kupując większe mieszkanie, to raczej nie wyobrażam sobie zakupu bez komórki lokatorskiej, mniejszego zresztą też. Mowa tu oczywiście o mieszkaniu na własne potrzeby. Opon, sanek dziecka czy rowerów nie uśmiecha mi się trzymać później na balkonie albo w schowku w mieszkaniu, nawet jeśli uda się taki wygospodarować.

realista

Postautor: realista » 06 cze 2024, 21:47

Bas Kra pisze:
realista pisze:na 44 m2, w których sam mieszkam mam jedną łazienkę 6,4 m2,

Przy 37,6 m2 do życia rzeczywiswcie można mieć najdziksze marzenia. Ja tam się kieruję praktycznościa.

mając tyle m2 do życia, nie marzę, a ubolewam nad stanem osób pozytywnie oceniające 92 metrowe dziwolągi, które to oferują ile powierzchni do życia na osobę? 15 m2 ? :lol: :lol:
praktyczność pierwsza klasa :lol:

a choinkę sugerowałbym trzymać podwieszoną pod sufitem, byle nie w kuchni (przepraszam aneksie), by brzydko nie pachniała w święta

reszty tłumaczeń pisanych uprzednio bzdur nawet nie komentuję, bo już nastąpiło samoozaoranie

trzymta się praktyku i skończ na dzis te publiczne masochizmy

megi pisze:Ale po co tyle emocji

ale tu nie ma żadnych emocji, jestem z natury empatyczny i wbrew zasadzie, że jeśli druga strona się kompromituje, nie należy w tym przeszkadzać, ja delikatnie podsuwam argumenty pani/u Bas Kra, że jednak lepiej zachować milczenie :oops:

Bas Kra

Postautor: Bas Kra » 06 cze 2024, 22:50

Ja piórkuje, Tobie sie skonczyly lekarstwa czy co? Weź receptę na 6 miesziecy

gophfer

Postautor: gophfer » 06 cze 2024, 23:06

Obrazek
Ekopark

Obrazek
Develia

Ekopark vs Develia obydwie inwestycje obok siebie.
Develia 92.09 cena za mkw 10299 co łącznie daje 948523
Ekopark 89.95 cena za mkw 13400 co łącznie daje 1205330.

I niech mnie ktoś teraz przekona że warto dopłacić te 257tys do oferty ekoparku?

megi

Postautor: megi » 07 cze 2024, 10:13

Faktycznie układ mieszkania od Ekoparku lepszy, 2 okna w salonie na słoneczną stronę i duży balkon, większy niż 2 od Develii. A to taki sam metraż albo podobny? Szafa w przedpokoju też na plus dla Ekoparku. Może tylko w mniejszej łazience brakuje miejsca na prysznic mały.

Ale prawie 260 tys. zł robi różnicę i patrząc na te układy, to faktycznie duża kwora. Może tak mi się wydaje, bo 10 lat temu, to za tyle można było kupić 40-metrowe mieszkanie, z miejscem postojowym i komórką lokatorską, wykończyć je w niezłym standardzie i może jeszcze nawet coś by zostało...

Może i stówę, można by jeszcze przeboleć, ale faktycznie, 260 tys. mi by było trudno dać więcej za Ekopark, zwłaszcza, że podobna lokalizacja.

gophfer

Postautor: gophfer » 07 cze 2024, 10:40

Jak dla mnie nie będzie problemu z brakiem szafy w develli , bo planuje zrobić szafo-garderobo-komorke (jednym słowek graciarnie :D) z jednej łazienki (dodatkowo oczywiście kupuje KL w hali garażowej). Balkony jak dla mie to tylko wystawić suszarkę z praniem (choć wolałbym mieć jeden przynajmniej 6-8mkw, aż się prosi aby ten od strony sypialni był większy, no cóż :( ), obecnie mam ponad 8mkw i od 10lat na nim nie siedze, wolę wyskoczyć do parku, góry rower itp. Jedyne , co mnie martwi to taki podłużny salon z tylko jednym oknem . Z jednej strony powinien być ustawny bo dużo ścian, ale czy nie będzie zbyt ciemno ?

Nie ma mieszkań idealnych , już się przekonałem bo tej ilości która obejrzałem. Z ekopraku tez nie jest idealne ,bo jest tak megi otwarty salon na korytarz. wielka mega przestrzen, ktorej tez troche sie marnuje. Fakt w holu wstawisz szafę ale jest też metrażowo większy, myślę że podobna "pakowność" uzyskam przerabiając łazienkę na garderobe w Develli.

Bas Kra

Postautor: Bas Kra » 07 cze 2024, 14:45

Prowadzisż akcję społeczną pod tytułem "Hejtujemy duże mieszkania" ? Od Twoich wpisów architekt nie zmieni układów, bo układ zależy od bryły budynku.

Nowy

Postautor: Nowy » 07 cze 2024, 21:51

To nie tak, bo bryłę budynków można też zmienić. Tyle że program komputerowy wylicza, jaki budynek z największym PUM można wystawić na danej działce i w ramach tego wykrawane są mieszkania, a że często mało funkcjonalne, z ogromnymi przedpokojami itp., to kogo by obchodziło, że mają w tym ludzie mieszkać, w końcu i tak "się sprzeda". Taka smutna rzeczywistość.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”