Dąbska Pools Kraków / deweloper Dasta Invest - opinie i informacje na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
iti

Re: Dąbska Pools Kraków / deweloper Dasta Invest - opinie i informacje na forum

Postautor: iti » 02 paź 2024, 11:41

izzie89 pisze:Jeszcze bliższa odległość jest między blokiem Semaco a budowanym nowym blokiem Dasty.

Muszę się wybrać w tą okolicę kiedyś i zerknąć, jak to realnie wygląda. Ale jakoś przestali się odzywać ludzie, którzy twierdzili, że to najlepsza i westycja, jeśli chodzi o stosunek ceny, do jakości, do lokalizacji.

Co nie zmienia faktu, że chyba 34 mieszkania wolne u nich na stronie widziałem dzisiaj, więc nieźle się to chyba sprzedało.

realista

Postautor: realista » 02 paź 2024, 16:34

iti pisze:Co nie zmienia faktu, że chyba 34 mieszkania wolne u nich na stronie widziałem dzisiaj, więc nieźle się to chyba sprzedało.

nieśmiało wspomnę, że owe 34 mieszkania są od dawna dostępne i nie mogą znaleźć frajerów na to, zakładam, że dopiero jak te gorące kartofle upchną to zwolnią z "rezerwacji" resztę

zacytuję więc klasyka, który wypocił to co niżej niedługo po pojawieniu się 'oferty'
Andrzej123 pisze:Z pewnych informacji wynika, że te 38 mieszkań w oficjalnej sprzedaży to jest wszystko co jest dostępne w tym budynku. Pozostałe zostały już zarezerwowane przed uruchomieniem strony internetowej i to w większości z podpisanymi umowami rezerwacyjnymi i wpłatami zadatku. :)

iti pisze: Ale jakoś przestali się odzywać ludzie, którzy twierdzili, że to najlepsza i westycja, jeśli chodzi o stosunek ceny, do jakości, do lokalizacji.

:?

może trzeba poprosić ich o jakiś komentarz i promocję, skoro deweloper nie daje rady?

dla przypomnienia najlepsze kwiatki złotoustych z tego forum
Tuzinek pisze:Dobra lokalizacja, widok na staw, elewacja niezła. Na pewno nie będzie taniej niż mlyny NOHO czy VIDO od ekoparku a tam ceny za 2 i 3 pokojowe nie schodzą poniżej 17 za metr

komentarz: z takimi argumentami trudno nawet polemizować, jak tu nie kupić takiego mieszkania
skala śmieszności: 6/10

tera_krk pisze:Prawdą jest również to, że mieszkań w Krakowie w tak dobrej lokalizacji jak ta, nie ma. Chyba większość mieszkań w tej inwestycji zniknęła w pierwszy dzień (tak!). Podnieśli więc znacząco ceny na następny dzień dla osób które nie zdążyły. Nie sądzę by jakieś mieszkania trafiły do sprzedaży oficjalnej. Sama inwestycja wygląda ok.. natomiast w tej cenie spodziewałabym się wyższego standardu wykończenia, siłowni czy sali do co-workingu. I faktycznie jest wiele mieszkań z ekspozycją jedynie północną na sąsiedni blok.

komentarz: brak słów
skala śmieszności: 10/10

tera_krk pisze:
W piątek pytałem developera, który zburzył plazę o wysokość tych budynków i powiedział, że mają one mieć 25-6 metrów, czyli jakieś 10 pięter. Niestety nic więcej się nie dowiedziałem, czy ktoś może zna bardziej temat? Czy one powstaną tuż przy daście czy gdzieś w oddali, bardziej od drugiej strony?

Skąd tacy ludzie jak Ty się biorą.. Nigdzie nie dzwoniłeś, a na pewno nie do dewelopera.. bo to co napisałeś z 10 piętrami jest po prostu nieprawdą :) (wystarczy sprawdzić plan zagospodarowania terenu.. lub faktycznie pogadać z developerem). A w najbliższej okolicy parę dużych rzeczy faktycznie się zmieni.. będą one jednak na mocny plus dla mieszkańców.

komentarz: potwierdzam, wystarczy sprawdzić plan zagospodarowania terenu, niestety takie rzeczy przerosły tego człowieka i tak, parę dużych rzeczy się zmieniło, z tym, że na mocny minus.
skala śmieszności: 7/10

nick707 pisze:Jak dla mnie okolica jest świetna ze względu na park lotników, rzut beretem w stronę Wisły (bieganie/rower), blisko tramwaj i mam brata na lema, więc zawsze to lepiej jak się ma dobre kontakty z rodziną.

W miejsce plazy mają być także usługi, jakieś restauracje.

A słyszałem, że zamiast decathlonu ma być biedronka, a decathlon ma zostać przeniesiony na działkę obok.

komentarz: no mają być, ale raczej nie dla mieszkańców sąsiednich kurników. odnośnie decathlonu - jego likwidacji i przeniesienia na działkę obok - rozumiem, że kolega w szkole wagarował na lekcjach przedsiębiorczości.
skala śmieszności: 7/10

tomekl007 pisze:Co do lokalizacji, ja nie widzę lepszej do mieszkania w Krakowie, plusy:
- blisko park lotników
- blisko dwie linie tramwajowe (aleja i mogliska), w niedługim czasie będzie trzecia linia która się będzie kończyć przy skrzyżowaniu lema/mogliska - czyli będą trzy niezależne linie max 10 min na nogach.
- na dąbskiej jest masa usług, piekarnie, restauracje, lekarze wielu specjalizacji, stomatolodzy, przedszkola (w tym montesorri) - każda z tych rzeczy więcej niż jedna
- jest bardzo nowoczesna infrastuktura dla samochodów - ul lema ma 4 pasy i prawie nigdy się nie korkuje, nawet w godzinach szczytu.
- bardzo blisko do głównych dróg w krk - aleja pokoju i mogliska a mimo to jest bardzo cicho bo jest wystarczająca odległość od nich
- bardzo blisko do starego miasta - trawmajem ~15min, uber podobnie (w cenie ~10zł za dojazd).

dodatkowo na przyszłość, będzie całe centrum zbudowane przez rodbyrg na miejscu plazy, wg mojej obecnej wiedzy będzie tam:
- dodatkowe usługi
- zadbane ścieżki i zieleń
- biurowce które zwiększają wartość mieszkań obok
To ma wyglądać podobnie jak Fabryczna City

Jeszcze pozostałe kwestie:
- Tauron arena obok, potencjał na wynajem krótkoterminowy, jeśli ktoś w to celuje.

A sam budynek Pools ma jeden unikatowy aspekt, mianowicie widok na staw dąbski który nigdy nie będzie zasłonięty żadnym budynkiem.

Chętnie dowiem się o innych inwestycjach z przedziału 18-20k które może rywalizować jeśli chodzi o listę plusów. Młyny mogliska która jest bardziej premium (ale wg mnie gorsza lokalizacja bo blisko bardzo ruchliwej i głośnej ulicy sprzedaje się obecnie w cenach >22k m2)

komentarz: zbyt dużo by pisać :lol:
skala śmieszności: 10/10

Tuzinek pisze:Wychodzi na to że większość hejtujących jest zwyczajnie obrażona bo nie mogą sobie pozwolić na mieszkanie w tej lokalizacji i jak widać za wszelką cenę usiłujecie sobie i innym ten fakt wmówić.

komentarz: dokładnie! tłumaczyć się durnie dlaczego nie chcecie mieszkać w bloku mając piękny widok na ścianę sąsiedniego zaraz za połotem czy kompleks hotelowy po drugiej stronie? pieniężąków nie macie czy samochodów żeby sobie pojeździć po rondzie przed blokiem, albo popatrzeć z klatki na piękny staw za rondem?
skala śmieszności: 0/10 skala żenady: 10/10

dla tych co dobrnęli do końca listy TOP mędrków forumowych wisienka na torcie

spaudos pisze:Obserwuję ten wątek od pewnego czasu i zdumiewa mnie, jak wiele skrajnych emocji on wywołuje.

Dotyczy to zarówno osób wyraźnie sfrustrowanych, jak i tych, które są zachwycone daną nieruchomością.

@realista i parę innych osób wyraźnie załamanych i tracących nadzieje na dogonienie pociągu, wyładowuje swoje frustracje na zwykłych ludziach, zamiast na deweloperach. Wydaje się, że kieruje nimi szczera nadzieja lub nawet misja obniżenia cen w Krakowie - powodzenia! :lol:

Chciałbym podkreślić kilka pozytywnych aspektów, które często umykają uwadze:
a) Wielu osobom, nie tylko bliskim prezesowi, udało się zarezerwować mieszkanie już w pierwszej fazie przedsprzedaży, co trwało pare godzin, ponieważ ceny (16,5-17,5 tys. za metr na niższych piętrach) były już astronomiczne.. lecz jednak przystępne dla wielu.
b) Dąbska oferuje różne metraże, również te większe (nieco tańsze)
c) Lokalizacja w Grzegórzach jest prestiżowa, a obecni mieszkańcy (mam tam znajomych) są bardzo zadowoleni.
d) Atrakcyjność widoku z okna zależy od klatki i piętra. Osoby rezerwujące mieszkania rozumieją, w jakim stopniu nowa zabudowa zasłoni im widok na staw (a z tego co słyszałem nie zasłoni wszystkim ;))
e) Nie rozumiem, dlaczego wielu powtarza argument o braku sklepu. Już kilkukrotnie wspominano, że zamiast Decathlonu powstanie Biedronka, zaledwie 50 metrów od bloku, a także inne usługi w sąsiedztwie.
f) Nie mam doświadczenia z Dastą, ale patrząc na dyskusje tutaj czy o innych nieruchomościach, trudno znaleźć developerów cieszących się dobrą opinią, co pokazuje też zainteresowanie przedsprzedażą.
g) Kilka mieszkań zostało zakupionych przez pracowników Dasty, co jest dobrym znakiem (pewnie w sporo mniejszych cenach).
h) ...no i nie zapominajcie o budkach lęgowych dla ptaków! :mrgreen:

Preferencje dotyczące zakupu mieszkania są bardzo subiektywne i trudno je jednoznacznie ocenić. Osobiście podoba mi się ta nieruchomość.

komentarz: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
skala śmieszności: 11/10 (od oceny 12/10 uchronił jedynie fakt, że był to pierwszy dzień pracy w dziale marketingu, mam jednak nadzieję, że nie pierwszy i ostatni na co wskazywałby licznik postów na forum :? )

kot_feliks

Postautor: kot_feliks » 02 paź 2024, 18:23

Nie no, akurat część tych argumentów jest prawdziwa, mieszkaliśmy kilka lat na Dąbskiej i faktycznie ta lokalizacja jest bardzo fajna:

- blisko park lotników (i stosunkowo blisko też nad Wisłę, więc można sobie łatwo wbić rowerem na bulwary itd.);
- blisko do tramwaju (polemizowałbym z tymi "dwoma liniami tramwajowymi", bo w zależności od lokalizacji korzysta się albo z tej na Mogilskiej albo z tej na al. Pokoju) - i tu jest przepaść, bo o ile oferta KMK na Mogilskiej jest mega, o tyle na al. Pokoju już dużo słabsza;
- usługi na Dąbskiej faktycznie są i to było super i tego mi obecnie brakuje (fryzjer, dentysta, lekarz, kilka nienajgorszych knajp (pizzeria, dąbskie jadło, sushi, coś koreańskiego, burgery - baaardzooo dobre, teraz jeszcze coś włoskiego powstało);
- bardzo dobra lokalizacja w skali miasta (blisko do centrum, bardzo dobra sieć dróg rowerowych, super KMK na Mogilskiej, jadąc w kierunku przeciwnym niż centrum znowuż dobry dojazd autem);

O tyle:

Mocno polemizowałbym ze stwierdzeniem o "nowoczesnej infrastrukturze dla samochodów" (tylko w sumie po co miałaby być bardziej rozbudowana, to jest prawie centrum), czy też "biurowcach, które zwiększają wartość mieszkań obok" (tu się prawie turlałem po ziemi) ;)

;)

Generalnie ta lokalizacja jest bardzo, bardzo fajna do mieszkania, i my uciekliśmy stąd tylko dlatego, że szukaliśmy większego mieszkania (zresztą uciekliśmy jedynie na druga stronę Mogilskiej) ;)

Problem natomiast jest taki, że inwestycja Dasty zabija sporą część tych pozytywów:

- bloki upchane tuż obok bloków obok;
- do tego chyba w najgorszej infrastrukturalnie części (brak chodników itd.);
- tuż obok ulicy;
- do tego nie jest już tak blisko do KMK na Mogilskiej;
- no i teraz jeszcze zabudowa obok przez Stragag;

Mieszkając w tej okolicy +/- 8 lat, generalnie:
- naprawdę poleciłbym: osiedla takie jak mLocum (Dąbska 18), Dąbska Street (Dąbska 22), bloczki przy Czyżyńskiej - fajny standard, fajna lokalizacja, usługi, sensowne odległości itd.):
- troszkę mniej Cabę (głownie ze względu na totalny beton między blokami) i Semaco (zostanie zabudowane Dastą);
- o tyle raczej odradzałbym zarówno Budrem, jak i tą Dąbską Pools - inwestycja wciśnięta między bloki, z widokiem na ścianę obok, tuż nad ulicą itd.

hellhax

Postautor: hellhax » 02 paź 2024, 23:37

Czyli im dalej na południe tym gorzej. W sumie mam podobne obserwacje.

kot_feliks

Postautor: kot_feliks » 03 paź 2024, 9:30

Imho tak i nie ;)

Po prostu czym bliżej Mogilskiej, tym lepszy dostęp do KMK (a ona tutaj działa rewelacyjnie), więcej usług itd. - więc mieszkania bronią się bardziej lokalizacją.

Natomiast najgorszy obszar to jest jakby środek tego terenu, czyli te bloki wciśnięte jak kurniki tam, tam gdzie jest Medistica, Dąbska Pools itd. Poza lokalizacją rozumianą jako "odległość od centrum", to tam się średnio cokolwiek broni (syf dookoła, widok na ścianę sąsiada z okna, dalej do usług, stosunkowo dalej do KMK itd.). I oczywiście tak - są dużo gorsze rejony itp., tylko niekoniecznie za taką cenę. Po prostu tam cena / jakość imho już nie jest tak atrakcyjna :) To jest chyba najgorszy fragment tego obszaru.

Zupełnie inaczej się mieszka np. na takim mLocum, gdzie jest fajne osiedle, fajny teren zielony na osiedlu, mnóstwo usług w bloku na dole, bardzo blisko do tramwaju, a my jeszcze mieliśmy widok na miasto, a zupełnie inaczej w takim Budremie, czy Dąbska Pools, gdzie widzisz ścianę sąsiada za oknem, na dole nie masz żadnych usług, na tramwaj idziesz rozwaloną ulica bez chodnika przez jakieś krzaki itd ;)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”