Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Czy orientują się Państwo kiedy obniżki stóp procentowych odczują kredytobiorcy? Pierwsza była 17 marca (z 1,5% na 1%), rata do dzisiaj bez zmian. Pytam z czystej ciekawości 

Ostatnio zmieniony 08 kwie 2020, 20:38 przez tomcyja, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Zalezy od inflacji. Tak na samym jedzeniu 10 lat bym przezyl pewnie.
tomcyja pisze:Czy orientują się Państwo kiedy obniżki stóp procentowych odczują kredytobiorcy? Pierwsza była 17 marca (z 1,5% na 1%), rata do dzisiaj bez zmian. Pytam z czystej ciekawości
na jakim WIBORze oparta umowa ?
jaki schemat amortyzacji ?
Raty stałe, oprocentowanie 3,41. Kredyt hipoteczny brany 2,5 roku. WIBOR z tego co pamiętam wynosił 1,5%, ale nie mam ze sobą papierów kredytowych, nie sprawdzę teraz.
moog pisze:ghd pisze:Przy okazji. Podobno ludność masowo rezygnuje z rezerwacji mieszkań. Ktoś wie dlaczego?
W obecnej sytuacji banki, które miały współfinansować daną inwestycję niewiedzą jak to się wszystko dalej rozwinie i w związku z tym wstrzymują swoje dalsze działania, wolą przeczekać. Budowa stoi nie wiadomo na jak długo, deweloper wie, że nie dotrzyma terminu umowy rezerwacyjnej i proponuje albo aneks do umowy ze zmianą daty, albo rozwiązanie umowy. Przeciętny Kowalski, który też nie wie, na czym stoi raczej też nie chce pchać się w kredyt.
Krótko mówiąc beton tężeje. Deweloperzy nie stracą. Tańsza robocizna, tańsze materiały. Mieszkania i tak, wcześniej, czy później zostaną sprzedane. Może nawet z większym zyskiem.
Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D
pozdro pisze:Zalezy od inflacji. Tak na samym jedzeniu 10 lat bym przezyl pewnie.
W porządku. Teraz wyobraź sobie ile osób jest w twojej sytuacji, by było łatwiej stwórzmy próbę z mieszkańców Kurdwanowa.
tomcyja pisze:Raty stałe, oprocentowanie 3,41. Kredyt hipoteczny brany 2,5 roku. WIBOR z tego co pamiętam wynosił 1,5%, ale nie mam ze sobą papierów kredytowych, nie sprawdzę teraz.
NIgdy nie było WIBORu równego 1.50.
ale ja nie pytam ile wynosił - bo jest zmienny - tylko jaki ma tenor - WIBOR 1M, 3M czy 6M.
Od tego zależy jak często indeksowany jest na nowo kredyt i wtedy nastąpi przeszacowanie rat na nowej niższej już stawce WIBOR.
ghd pisze:Przy okazji. Podobno ludność masowo rezygnuje z rezerwacji mieszkań. Ktoś wie dlaczego?
U lokalnych developerów typu Romek&Zbychu Investment możliwe.
U dużych graczy tego nie widać - Atal podpisuje - jesli wierzyć info na stronach inwestycji - każdego dnia nowe Akty N i rezerwacje.
Echo na KRK zmieniło sposób prezentacji sprzedaży. Trudno zweryfikować.
Mar G pisze:ghd pisze:Przy okazji. Podobno ludność masowo rezygnuje z rezerwacji mieszkań. Ktoś wie dlaczego?
U dużych graczy tego nie widać - Atal podpisuje - jesli wierzyć info na stronach inwestycji - każdego dnia nowe Akty N i rezerwacje.
Ja mam informację od strony, nazwijmy to ogólnie, banku. Podobno skala jest duża. Ludzie wpadli w popłoch. Oczywiście nie mogę tego zweryfikować.
ghd pisze:Mar G pisze:ghd pisze:Przy okazji. Podobno ludność masowo rezygnuje z rezerwacji mieszkań. Ktoś wie dlaczego?
Ja mam informację od strony, nazwijmy to ogólnie, banku. Podobno skala jest duża. Ludzie wpadli w popłoch. Oczywiście nie mogę tego zweryfikować.
W popłoch to wpadli nie developerzy - tylko bankierzy. Szacowany spadek zysków banków po decyzjach ws. stóp % i brak spłat kredytów 2020 vs 2019 to 50-70 % - w konsekwencji obniżki pensji i likwidacje premii.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”