Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
tomcyja

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: tomcyja » 08 kwie 2020, 20:31

Czy orientują się Państwo kiedy obniżki stóp procentowych odczują kredytobiorcy? Pierwsza była 17 marca (z 1,5% na 1%), rata do dzisiaj bez zmian. Pytam z czystej ciekawości ;)
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2020, 20:38 przez tomcyja, łącznie zmieniany 1 raz.

pozdro

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: pozdro » 08 kwie 2020, 20:34

Zalezy od inflacji. Tak na samym jedzeniu 10 lat bym przezyl pewnie.

Mar G

Postautor: Mar G » 08 kwie 2020, 20:49

tomcyja pisze:Czy orientują się Państwo kiedy obniżki stóp procentowych odczują kredytobiorcy? Pierwsza była 17 marca (z 1,5% na 1%), rata do dzisiaj bez zmian. Pytam z czystej ciekawości ;)

na jakim WIBORze oparta umowa ?
jaki schemat amortyzacji ?

tomcyja

Postautor: tomcyja » 08 kwie 2020, 21:05

Raty stałe, oprocentowanie 3,41. Kredyt hipoteczny brany 2,5 roku. WIBOR z tego co pamiętam wynosił 1,5%, ale nie mam ze sobą papierów kredytowych, nie sprawdzę teraz.

ghd

Postautor: ghd » 08 kwie 2020, 21:35

moog pisze:
ghd pisze:Przy okazji. Podobno ludność masowo rezygnuje z rezerwacji mieszkań. Ktoś wie dlaczego?

W obecnej sytuacji banki, które miały współfinansować daną inwestycję niewiedzą jak to się wszystko dalej rozwinie i w związku z tym wstrzymują swoje dalsze działania, wolą przeczekać. Budowa stoi nie wiadomo na jak długo, deweloper wie, że nie dotrzyma terminu umowy rezerwacyjnej i proponuje albo aneks do umowy ze zmianą daty, albo rozwiązanie umowy. Przeciętny Kowalski, który też nie wie, na czym stoi raczej też nie chce pchać się w kredyt.

Krótko mówiąc beton tężeje. Deweloperzy nie stracą. Tańsza robocizna, tańsze materiały. Mieszkania i tak, wcześniej, czy później zostaną sprzedane. Może nawet z większym zyskiem.
Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D

ghd

Postautor: ghd » 08 kwie 2020, 21:42

pozdro pisze:Zalezy od inflacji. Tak na samym jedzeniu 10 lat bym przezyl pewnie.

W porządku. Teraz wyobraź sobie ile osób jest w twojej sytuacji, by było łatwiej stwórzmy próbę z mieszkańców Kurdwanowa.

Mar G

Postautor: Mar G » 08 kwie 2020, 21:53

tomcyja pisze:Raty stałe, oprocentowanie 3,41. Kredyt hipoteczny brany 2,5 roku. WIBOR z tego co pamiętam wynosił 1,5%, ale nie mam ze sobą papierów kredytowych, nie sprawdzę teraz.

NIgdy nie było WIBORu równego 1.50.
ale ja nie pytam ile wynosił - bo jest zmienny - tylko jaki ma tenor - WIBOR 1M, 3M czy 6M.
Od tego zależy jak często indeksowany jest na nowo kredyt i wtedy nastąpi przeszacowanie rat na nowej niższej już stawce WIBOR.

Mar G

Postautor: Mar G » 08 kwie 2020, 21:56

ghd pisze:Przy okazji. Podobno ludność masowo rezygnuje z rezerwacji mieszkań. Ktoś wie dlaczego?

U lokalnych developerów typu Romek&Zbychu Investment możliwe.
U dużych graczy tego nie widać - Atal podpisuje - jesli wierzyć info na stronach inwestycji - każdego dnia nowe Akty N i rezerwacje.
Echo na KRK zmieniło sposób prezentacji sprzedaży. Trudno zweryfikować.

ghd

Postautor: ghd » 08 kwie 2020, 22:08

Mar G pisze:

U dużych graczy tego nie widać - Atal podpisuje - jesli wierzyć info na stronach inwestycji - każdego dnia nowe Akty N i rezerwacje.

Ja mam informację od strony, nazwijmy to ogólnie, banku. Podobno skala jest duża. Ludzie wpadli w popłoch. Oczywiście nie mogę tego zweryfikować.

Mar G

Postautor: Mar G » 08 kwie 2020, 22:55

ghd pisze:
Mar G pisze:

Ja mam informację od strony, nazwijmy to ogólnie, banku. Podobno skala jest duża. Ludzie wpadli w popłoch. Oczywiście nie mogę tego zweryfikować.

W popłoch to wpadli nie developerzy - tylko bankierzy. Szacowany spadek zysków banków po decyzjach ws. stóp % i brak spłat kredytów 2020 vs 2019 to 50-70 % - w konsekwencji obniżki pensji i likwidacje premii.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”