Fort Natura Kraków (Wybickiego 5) / deweloper Frax-Bud - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
free66

Re: Fort Natura Kraków (Wybickiego 5) / deweloper Frax-Bud - opinie na forum

Postautor: free66 » 27 sty 2025, 19:20

wojdyla1980 pisze:
free66 pisze:
nayemca pisze:
Na szczęscie nie kupiłem mieszkania w tej debilnej miejscówce, tylko WYNAJĄŁEM, bo tak opisywał PALANT wynajmujący, moze nawet Ty, spokojnie, sa pociągi, ok, ale nie słychac bardzo. Do wynajęcia taniego mieszkania nie trzeba robić super podchodów i też nikt mi nie dał i nie dałby pospać próbnie w mieszkaniu. Nie da się spać, moja partnerka idąc spac z nerwów nie moze zasnąć, bo wie, ze za 30 minut obudzi ją syrena pociągu, a parowozy towarowe nie mają litosci, muszą ze 200 metrów wczesniej przed szlabanem trąbić, aby nie było wypadku, a szczególnie nocą trąbią jak oszalałe, bo jest ciemno. Od 3 miesiecy kobita nie śpi. Szaleństwo i tortura, a nie mieszkanie.

Nie zpaomnij poinformowac klientów o przepisach:

Oddział 2
Sygnał ostrzeżenia

§ 97.
1. Stosuje się następujący sygnał ostrzeżenia:
sygnał Rp 1 "Baczność"

jeden długi ton gwizdawką lub syreną lokomotywy

(rys. 88).

2. Sygnał Rp 1 "Baczność" maszynista daje:
1) w razie konieczności zwrócenia uwagi pracowników kolejowych, podróżnych lub innych osób znajdujących się na torze lub w jego pobliżu,
2) po zatrzymaniu pociągu przed semaforem wjazdowym lub odstępowym wskazującym sygnał "Stój", wątpliwy lub nieoświetlony albo białe światło przy zbitym szkle sygnałowym z wyjątkiem semafora odstępowego blokady samoczynnej, jeżeli maszynista nie może porozumieć się z dyżurnym ruchu za pomocą środków łączności,
3) na wezwanie kierownika pociągu, przed odjazdem pociągu pasażerskiego zatrzymanego na szlaku,
4) przed każdym ruszeniem podczas pracy: pociągu roboczego, maszyny torowej i pojazdu pomocniczego, w celu ostrzeżenia robotników pracujących na torze lub obok niego,
5) przed wskaźnikami W 6, W 6a i W 7 (określonymi w § 113 ust. 2 pkt 6), a ponadto podczas niekorzystnych warunków atmosferycznych - po minięciu wskaźnika W 6 przy zbliżaniu się do przejazdu,
6) przed każdym ruszeniem z miejsca pociągu towarowego z ludźmi,
7) przed każdym ruszeniem z postoju niepilotowanego manewrującego pojazdu trakcyjnego, gdy jazda manewrowa odbywa się na polecenie dyżurnego ruchu (nastawniczego, zwrotniczego).

Aha, czyli tory pojawiają się tylko nocą, skradają zza drzewa jak ninja i robią "łubudu"! :) A za dnia właściciel sprytnie zarzuca na nie kocyk, żebyś przypadkiem ich nie wypatrzył przy oglądaniu mieszkania. Cały czas powtarzam, że rozumiem, iż mieszkanie tam jest dla Ciebie trudne. Natomiast proszę, nie generalizuj, że dotyczy to wszystkich mieszkańców, bo to nie do końca prawda.

wiedziałem że moja intuicja mnie nie zawiedzie, i za tą stopką
Właściciel agencji nieruchomości w Krakowie.
Koordynator wielu projektów deweloperskich na terenie Polski.

musi stać określony typ człowieka : )

niech każdy sobie przeczyta ten post i kilka wyżej, jak działają handlowcy, i tak, wiem, ameryki nie odkrywam

na pocieszenie pękająca bańka przetrzebi do zera takich januszy, którzy pojawiali się jak grzyby po deszczu po łatwe pieniądze w momencie koniunktury

Szkoda, że wypowiadasz się o handlowcach w taki sposób, podczas gdy nie sprzedaję w tym wątku ani usług, ani towarów, a jedynie wyrażam swoje zdanie, jednocześnie szanując Twoje.

free66

Postautor: free66 » 27 sty 2025, 19:23

nayemca pisze:
free66 pisze:
nayemca pisze:
Kocyk - tak. Kocyk wstydu, ze kupili tu mieszkanie i najemcy będą im się rzucac, ze hałas niedajacy żyć. Jak tortura w meksykańsakim więzieniu. Dużo tu nie zarobicie hłehłe

Zainspirowani Twoimi postami, podjęliśmy decyzję o zwróceniu zakupionych mieszkań.

Sporo osób kupuje mieszkania w ciemno, mieszkajac w innym mieście czy z innego kraju przylatujac tylko na podpisanie aktu notarialnego. Przynajmniej zostanie teraz informacja o hałasie, a pisz jeszcze więcej, to wątek się umocni w google. PS. 5 minut temu przejechal kolejny towarowy od centrum, jadac wzdłuż tego osiedla zatrąbił 6 razy. Za chwilę poleci pociąg z drugiej strony.

Kolego, jeszcze raz. Doskonale wiem, że pociągi jeżdżą i rozumiem, że może to być uciążliwe. Nie podważam Twojej opinii, a jedynie dzielę się swoją oraz opinią moich Klientów. Zastanawia mnie jedynie, że mając tory tak blisko za ogrodzeniem, nie rozważyłeś wcześniej, czy może to stanowić problem wynajmując tu mieszkanie.

Philosophus

Postautor: Philosophus » 27 sty 2025, 19:43

Mam pytanie, czy ktoś się orientuje jak wygląda problem pociągów po drugiej stronie torów np w sprzedawanej aktualnie inwestycji Składowa 22 ?

nayemca

Postautor: nayemca » 27 sty 2025, 20:05

free66 pisze:
Kolego, jeszcze raz. Doskonale wiem, że pociągi jeżdżą i rozumiem, że może to być uciążliwe. Nie podważam Twojej opinii, a jedynie dzielę się swoją oraz opinią moich Klientów. Zastanawia mnie jedynie, że mając tory tak blisko za ogrodzeniem, nie rozważyłeś wcześniej, czy może to stanowić problem wynajmując tu mieszkanie.

Kolego, nie rozważałem wcześniej, czy pociągów towarowych w nocy będzie 10 i czy każdy z nich będzie trabił 6 razy, czyli nie rozważałem 60 potęznych trąb jerychońskich każdej nocy od 24.00 do 6.00 i potem cały dzień to samo. Nie rozważałem, ze lokomotywa ruszajac się o 5 metrów, zatrąbi i potem wracają się po 1 wagon, zatrąbi, potem ruszając z tym wagonem, zatrąbi, potem podjedzie po drugi wagon i zatrąbi, ruszy z dwoma wagonami i zatrąbii tak sobie uskłada pociąg 8 wagonowy, trabiąc w tym czasie 10 razy. I tak przez caly dzień.
Do głowy by mi to nie przyszło.

nayemca

Postautor: nayemca » 27 sty 2025, 20:09

Philosophus pisze:Mam pytanie, czy ktoś się orientuje jak wygląda problem pociągów po drugiej stronie torów np w sprzedawanej aktualnie inwestycji Składowa 22 ?

Po drugiej stronie jest to samo przecież. Najlepiej pojedz samochodem i nocuj w aucie i stój 24 godziny, abyć miał pogląd. Przy czym stojąc na jezdni na poziomie parteru i tak usłyszysz tylko część hałasu, fala dźwiękowa rozchodzi się dookoła i się podnosi, im wyższe piętro, tym gorzej. To cała akustyka. Bo potem jakiś palant ci zarzuci, ze przecież trzeba było sprawdzić, więc sprawdż. Jedno przejscie w okolice nie wystarczy, to tylko wycinek 10 minut, nie usłyszysz prawdy.

free66

Postautor: free66 » 27 sty 2025, 20:27

nayemca pisze:
Philosophus pisze:Mam pytanie, czy ktoś się orientuje jak wygląda problem pociągów po drugiej stronie torów np w sprzedawanej aktualnie inwestycji Składowa 22 ?

Po drugiej stronie jest to samo przecież. Najlepiej pojedz samochodem i nocuj w aucie i stój 24 godziny, abyć miał pogląd. Przy czym stojąc na jezdni na poziomie parteru i tak usłyszysz tylko część hałasu, fala dźwiękowa rozchodzi się dookoła i się podnosi, im wyższe piętro, tym gorzej. To cała akustyka. Bo potem jakiś palant ci zarzuci, ze przecież trzeba było sprawdzić, więc sprawdż. Jedno przejscie w okolice nie wystarczy, to tylko wycinek 10 minut, nie usłyszysz prawdy.

Wygląda na to, że brak tu szacunku zarówno do siebie, jak i innych, wyrażając się w tak wulgarny sposób. Jednak uważam, że wyczerpałem już ten temat. Pociągi są i będzie głośno, takie są realia. Czy są uciążliwe czy nie, indywidualna sprawa.

Nowy

Postautor: Nowy » 27 sty 2025, 23:39

No i słusznie, jeżeli ma się jakiekolwiek wątpliwości przy transakcji (być może) życia, to warto wszystko sprawdzić na 10 stronę i nie ufać żadnym ustnym zapewnieniom sprzedawców. I jak pisał ktoś powyżej, warto się wybrać też w nocy posłuchać, nocą inaczej słyszy się takie dźwięki bo jest ogólnie ciszej, mniej jest odgłosów tła. Jak mieszkałem w okolicach osiedla Dywizjonu 303 w Czyżynach, to nocami na balkonie słyszałem nieraz pociągi towarowe jeżdżące torami, tymi nad Mogilską, natomiast w ciągu dnia nie pamiętam, żeby mi się zdarzyło taki pociąg słyszeć. A to jest naprawdę spory kawałek od tej linii kolejowej.

I ciekawe, czy są ludzie, którzy kupili tam mieszkania z zamiarem odsprzedaży drożej. Ciekawe czy sami sprawdzili, jak to jest z tym hałasem i czy przypadkiem nie wtopili na tym. Ale takich, to jakoś niespecjalnie mi żal.

Nowy

Postautor: Nowy » 27 sty 2025, 23:39

Sam osiedle natomiast wygląda w porządku, ciekawi mnie, co znajdzie się w tym forcie odbudowanym, czy będzie to coś przydatnego, czy raczej uciążliwego. Ktoś ma jakieś informacje na ten temat?

DanielJames

Postautor: DanielJames » 29 sty 2025, 14:01

Byłem tam kiedyś zobaczyć jak to wygląda. Poszedłem w stronę drzew przy ogrodzeniu z magistrala kolejowa.

HAŁAS NIE DO ZNIESIENIA

Myślę że około 100 decybeli.

Trzeba byc na prawdę głuchym żeby kupić tam mieszkanie. Zapewne przy zamkniętych oknach przez te 3 zimne miesiące w roku można jeszcze funkcjonować?
Nie wyobrażam sobie tam mieszkać przez 9 miesięcy próbując odpocząć np po pracy. Nie da się otworzyć okna przez hałas od magistrali.

Kuriozalna lokalizacja i totalna pomyłka dla kupujących.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2025, 15:19 przez DanielJames, łącznie zmieniany 1 raz.

wojdyla1980

Postautor: wojdyla1980 » 29 sty 2025, 14:19

Jestem osobą głuchoniemą

Jeśli jakiś fliper posiada mieszkanie w tej inwestycji, i chciałby pohandlować cesją, oczywiście z odpowiednim zyskiem, niech pisze w odpowiedzi do tego posta: "TAK, POSIADAM"

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”