Myśliwska Solar Garden Kraków (opinie na forum) / ASA Development

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
55piotras

Re: Myśliwska Solar Garden Kraków (opinie na forum) / ASA Development

Postautor: 55piotras » 15 lip 2020, 0:11

A ja jestem ciekaw co planuje Proins.
Maja druga połowe działki ale zbyt szybko nie zaczną budowy. To oczywiście minus jeśli ktoś się już wprowadzi do Solar Garden. Oznacza to, że plac budowy będzie przez cztery lata.
Wiec tak naprawdę jak Proins skończy to z tej „kameralnej” inwestycji zaraz będzie typowe blokowisko i na rogu Myśliwskiej i Przewozu będzie kilkanaście bloków (licząc obecne). To dużo.

budfen

Postautor: budfen » 15 lip 2020, 8:27

nie ma się co łudzić, że będzie tutaj jakoś super spokojnie i przestronnie. Może z sąsiadem sobie ręki przez okno/balkon nie podasz... ale tak pewnie koło 20m odległości jest między budynkami inwestycji. Na jedną stronę (od wschodniej mniej więcej) będzie widok na park- chyba tego nie zabudują w przyszłości, bo mam nadzieje, że jest to teren miasta.
Natomiast zaleta to taka, że mimo wszystko będą to raczej niskie bloczki, a nie takie duże jak w dalszej części ulicy (myśliwska 66, czy Nowa Myśliwska, czy kolejne inwestycje które tam powstają)
Do tego jest bliżej na tramwaj na lipską/saską koło stacji BP, czy nawet wyjechać na saską jest łatwiej niż z tej dalszej okolicy.
(kiedyś może powstanie tez droga łącząca koszykarską z myśliwską ponoć)

aro_kr

Postautor: aro_kr » 15 lip 2020, 9:21

O Proins słyszałem, że mają pozwolenie na wyższe budynki (ok. 30m), więc w sąsiedniej lokalizacji powstaną budynki co najmniej 6 piętrowe. Mam kilku znajomych, którzy kupowali mieszkania w pierwszych etapach na terenie przeznaczonym pod inwestycje i wydawało się, że są kameralne, jest przestrzeń a potem kolejne inwestycje, plomby i nie było już tak ciekawie. Pierwsze mieszkania na „Nowym Przewozie” też wydawały się kameralne. Obecnie trudno znaleźć coś naprawdę kameralnego.

budfen

Postautor: budfen » 15 lip 2020, 10:20

aro_kr pisze:O Proins słyszałem, że mają pozwolenie na wyższe budynki (ok. 30m), więc w sąsiedniej lokalizacji powstaną budynki co najmniej 6 piętrowe....

hmmm... to by nie było zbyt dobrze.

Ale chyba tam już jest plan zagospodarowania, więc blok nie powinien powstać wyższy niż 4...5 pięter. Dzwoniłem do Proins i mi powiedzieli, że o nowej inwestycji na Przewozie jeszcze nic nie wiadomo.

Zastanawiam się też nad działką od strony wschodniej: tam gdzie teraz jest "Park Myśliwska", tam w teorii może być działeczka na której coś się wybuduje. Ale nie wiem czy to należy do miasta czy do osoby prywatnej.

aro_kr

Postautor: aro_kr » 15 lip 2020, 11:56

budfen pisze:Na jedną stronę (od wschodniej mniej więcej) będzie widok na park- chyba tego nie zabudują w przyszłości, bo mam nadzieje, że jest to teren miasta.

Właścicielem jest Gmina Kraków, parku raczej nie zabudują.

budfen

Postautor: budfen » 23 lip 2020, 9:01

aro_kr pisze:
budfen pisze:Na jedną stronę (od wschodniej mniej więcej) będzie widok na park- chyba tego nie zabudują w przyszłości, bo mam nadzieje, że jest to teren miasta.

Właścicielem jest Gmina Kraków, parku raczej nie zabudują.

Dzieki! czyli jednak można się spodziewać, że od strony bloku C ten widok na park dalej pozostanie na drzewa :)

Na razie sporo mieszkań jest już zarezerwowanych, chyba 35 na 157. Ciekawe czy do końca roku większość się sprzeda, czy jednak wirus zmieni nastawienie do rynku i zobaczymy przeceny na tej inwestycji...

aro_kr

Postautor: aro_kr » 23 lip 2020, 16:15

Czy będą przeceny to nie wie nikt i nie ma sensu w tej chwili dyskutować. Moim zdaniem Płaszów jest atrakcyjną lokalizacją i po wybudowaniu linii tramwajowej do Złocienia i postawieniu przy Christo Botewa biurowców będzie jeszcze bardziej atrakcyjną.
krakow.naszemiasto.pl/krakow-wielka-rozbudowa-na-rybitwach-nowa-linia-tramwajowa/ar/c3-7816490

budfen

Postautor: budfen » 24 lip 2020, 7:38

aro_kr pisze:Czy będą przeceny to nie wie nikt i nie ma sensu w tej chwili dyskutować. Moim zdaniem Płaszów jest atrakcyjną lokalizacją i po wybudowaniu linii tramwajowej do Złocienia i postawieniu przy Christo Botewa biurowców będzie jeszcze bardziej atrakcyjną.
krakow.naszemiasto.pl/krakow-wielka-rozbudowa-na-rybitwach-nowa-linia-tramwajowa/ar/c3-7816490

niestety ta okolica właśnie może ceny spokojnie utrzymać, więc pewnie nie ma co się spodziewać 10%...20% obniżek... (może tylko ceny się będą trzymac na w miare podobnych poziomach). Ale z drugiej strony, skoro dzielnica się rozwija to jest szansa, że ktoś kto kupi teraz nie straci, a nawet w długiej perspektywie zyska.

aro_kr

Postautor: aro_kr » 24 lip 2020, 8:13

budfen pisze:
aro_kr pisze:Czy będą przeceny to nie wie nikt i nie ma sensu w tej chwili dyskutować. Moim zdaniem Płaszów jest atrakcyjną lokalizacją i po wybudowaniu linii tramwajowej do Złocienia i postawieniu przy Christo Botewa biurowców będzie jeszcze bardziej atrakcyjną.

niestety ta okolica właśnie może ceny spokojnie utrzymać, więc pewnie nie ma co się spodziewać 10%...20% obniżek... (może tylko ceny się będą trzymac na w miare podobnych poziomach). Ale z drugiej strony, skoro dzielnica się rozwija to jest szansa, że ktoś kto kupi teraz nie straci, a nawet w długiej perspektywie zyska.

Sporo będzie się działo w tamtej okolicy, w rejonie ulic Lipskiej i Myśliwskiej, powstanie całoroczne centrum sportów zimowych. Moim zdaniem jest duże prawdopodobieństwo, że Myśliwska Solar Garden, Przewóz 18 czy Nowa Lipska utrzymają ceny.
krakow.pl/aktualnosci/237029,29,komunikat,powstanie_caloroczne_centrum_sportow_zimowych.html

budfen

Postautor: budfen » 24 lip 2020, 8:20

ważniejsze aby zadbali o szkołę (szkoła na Myśliwskiej ponoć totalnie obłożona, jest jeszcze druga na Goszczyńskiego i nawet na Golikówce, ale tutaj trochę dalej) i żeby te uliczki się tutaj nie zakorkowały wszystkie :)
Mimo wszystko najpierw tutaj zrobiono dobrą drogę - ciąg ulic na Rybitwy, a dopiero później weszli deweloperzy. Do tego jest już plan zagospodarowania (np na ulicę Przewóz/Myśliwską), więc też deweloperzy nie mogą już mieć wolnej amerykanki.
Wszystko wskazuje na to, że od Kuklińskiego, przez Lipską i dalej aż do placu na Rybitwach będziemy mieć coś na kształt Alei Pokoju, gdzie mamy główną drogę z tramwajem i po obydwu stronach mieszkania, biurowce, usługi, etc.
Więc raczej pozytywnie.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”