Proszę miejcie na uwadze, iż HSD ma zwykle 1 - 1.5 roku spóźnienia, więc jeśli termin oddania wyznaczono na III kwartał 2023, liczyłabym się z możliwością oddania na przełomie 2024/2025.
Wiem, że to wydaje się abstrakcyjne, ale na budowach tego dewelopera regularnym zjawiskiem są nawet kilkumiesięczne przestoje. Czasem wygląda to jak opuszczona inwestycja, sama byłam trochę przerażona.
Dla przykładu, podczas zbierania rezerwacji dla I etapu inwestycji Strumienna, HSD obiecywało termin oddania III kwartał 2019. Obecnie, oddanie wyznaczono na II kwartał 2021. to niemal 2 letnie opóźnienie. W tym czasie niektórzy muszą się liczyć z kosztami wynajmu i odsetkami kredytu (przez 2 lata daje to naprawdę niebagatelną sumę).
Nie mam zastrzeżeń co do samych mieszkań ani ich jakości, wydaje się być jak najbardziej w porządku. Jednak proszę pamiętać, że na mieszkanie możecie czekać nawet 4 lata, tak przynajmniej wyglądało to w ich innych krakowskich inwestycjach.
Bagry – ul. Lipska / Siemienowicza Kraków od HSD Inwestycje - opinie na forum
-
Re: Bagry – ul. Lipska / Siemienowicza Kraków od HSD Inwestycje - opinie na forum
standardowa architektura żeby wybudować totalnie najniższym kosztem
Re: Bagry – ul. Lipska / Siemienowicza Kraków od HSD Inwestycje - opinie na forum
racjonalista pisze:standardowa architektura żeby wybudować totalnie najniższym kosztem
Projekt i pozwolenie na budowę tego budynku jest z 2015 roku, HSD kupiło działkę z pozwoleniem od poprzedniego inwestora w tym roku. Podobno mają wprowadzić jakieś modernizacje w elewacji żeby wyglądało nowocześniej.
Myszkin11 pisze:Proszę miejcie na uwadze, iż HSD ma zwykle 1 - 1.5 roku spóźnienia, więc jeśli termin oddania wyznaczono na III kwartał 2023, liczyłabym się z możliwością oddania na przełomie 2024/2025.
Wiem, że to wydaje się abstrakcyjne, ale na budowach tego dewelopera regularnym zjawiskiem są nawet kilkumiesięczne przestoje. Czasem wygląda to jak opuszczona inwestycja, sama byłam trochę przerażona.
Dla przykładu, podczas zbierania rezerwacji dla I etapu inwestycji Strumienna, HSD obiecywało termin oddania III kwartał 2019. Obecnie, oddanie wyznaczono na II kwartał 2021. to niemal 2 letnie opóźnienie. W tym czasie niektórzy muszą się liczyć z kosztami wynajmu i odsetkami kredytu (przez 2 lata daje to naprawdę niebagatelną sumę).
Nie mam zastrzeżeń co do samych mieszkań ani ich jakości, wydaje się być jak najbardziej w porządku. Jednak proszę pamiętać, że na mieszkanie możecie czekać nawet 4 lata, tak przynajmniej wyglądało to w ich innych krakowskich inwestycjach.
Co do terminowości HSD - to prawda. Jeżeli chcecie dostać mieszkanie w ciągu najbliższej dekady wybierzcie innego dewelopera. Jakiegokolwiek..
Kontakt z biurem jest na tragicznym poziomie, klienta traktuje się wręcz po chamsku (oczywiście już po zakupie, kiedy inwestycja zaczyna mieć opóźnienia). Za zmiany lokatorskie odpowiadają ludzie, którzy nie wiedzą co robią.
Nie zgodzę się jednak z przedmówcą co do jakości mieszkań - jest po prostu zła (błędy w technologii/sztuce budowlanej). HSD nie poczuwa się do naprawy i prawidłowego wykonania.
a_mngh pisze:Nie zgodzę się jednak z przedmówcą co do jakości mieszkań - jest po prostu zła (błędy w technologii/sztuce budowlanej). HSD nie poczuwa się do naprawy i prawidłowego wykonania.
A jakieś konkrety, bo powyżej nic o nich.
Pepeg pisze:Z informacji uzyskanych od dewelopera wynika że ruszają z kopaniem dziury w listopadzie, w stycznia planują podpisywać umowy, w lutym być już strop nad garażami.Cwana pisze:Chętnie kupiłabym mieszkanie w tej inwestycji, ale forma płatności średnio mi się podoba plus na dzialce nic się nie dzieje
Prawie kwiecień a nawet dziury w ziemi nie ma, chyba złe opinie o deweloperze są słuszne :/
Cwana pisze:
Prawie kwiecień a nawet dziury w ziemi nie ma, chyba złe opinie o deweloperze są słuszne :/
Tak samo było na ich inwestycji na Strumiennej. Pół roku (lub więcej?) opóźnienia z samym rozpoczęciem wykopów. Po wykonaniu garażu pod etapem I (dwa małe budynki) tempo ślimacze lub kilku tygodniowe przestoje na budowie. Wykończenie jak najniższym kosztem. Obecnie biuro sprzedaży twierdzi, a przynajmniej ja to usłyszałam podczas rozmowy z przedstawicielem, że inwestycja jest zakończona - nie, nie jest.
Wiele osób, które zakupiło tam mieszkanie włączyło w sprawę prawników.
Wygląda na to, że inwestycja na Bagrach będzie postępować w podobnym schemacie - czyli HSD będzie twierdziło, że mieli niewielkie problemy i wszystko jest pod kontrola i idzie zgodnie z planem, a klienci będą czekać na mieszkania 4 lata.
Cwana pisze:Prawie kwiecień a nawet dziury w ziemi nie ma, chyba złe opinie o deweloperze są słuszne :/
A tak pytając o szczegóły, to wg harmonogramu budowy, kiedy to miało ruszyć, w sensie prace budowlane na inwestycji?
-
Parę dni temu wjechała koparka i coś zaczęli działać.
ragar pisze:Cwana pisze:Prawie kwiecień a nawet dziury w ziemi nie ma, chyba złe opinie o deweloperze są słuszne :/
A tak pytając o szczegóły, to wg harmonogramu budowy, kiedy to miało ruszyć, w sensie prace budowlane na inwestycji?
Mieli zacząć kopać dziurę w listopadzie wiec juz są 4 miesiące w plecy. Ja odpuściłem tą inwestycje i czekam na Bagrową od Instalu.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”