Patologie deweloperskie w Krakowie / wady inwestycji mieszkaniowych budowanych w Krakowie / patoosiedla i place zabaw

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Sellie

Re: Patologie deweloperskie w Krakowie / wady inwestycji mieszkaniowych budowanych w Krakowie / patoosiedla i place zaba

Postautor: Sellie » 18 kwie 2026, 16:39

Mar G pisze:
Sellie pisze: Jestem 100% pewna, że będzie rosła liczba osób z zaburzeniami psychicznymi, patrząc na tę liczbę bloków odciętych od światła i innych genialnych wynalazków. Żniwo będziemy zbierać za kilka lat.

Władza działa kompleksowo na tym odcinku ... zabezpieczy ofiary opisanych zjawisk

lovekrakow.pl/ten-szpital-przejdzie-modernizacje-za-250-mln-zl

No widać już się przygotowują na skutki tych doskonałych zmian społecznych. :lol:

Sellie

Re: Patologie deweloperskie w Krakowie / wady inwestycji mieszkaniowych budowanych w Krakowie / patoosiedla i place zaba

Postautor: Sellie » 18 kwie 2026, 16:48

Master pisze:Nie ma się co dziwić, że takie place zabaw, skoro chyba prawie wszystkie mieszkania w tej inwestycji są już sprzedane. No to po co się starać, ludzie i tak wszystko wzięli.

Dokładnie, dopóki ludzie będą kupować gówno to deweloperzy będą budować gówno. Jest kilka inwestycji gdzie myślałam, ze nie ma bata, że ktoś to kupi... a widzę, że ludzie pokupowali. Oczywiście później wysyp ogłoszeń i banerów "sprzedam", więc typowo pod szukanie frajera... no ale jest jak jest.

Nowy

Postautor: Nowy » 26 lip 2026, 22:24

Nie wiem czy to zasługuje na miano patologii (może w jakimś wymiarze tak, a może nie), ale dla mnie arcy słabym budownictwem jest to, co wyczynia deweloper Archicim przy al. 29 Listopada - chodzi mi o te wysokie bloki bez nawet cienia wrażenia, że to miało mieć jakikolwiek polot. Do tego jeszcze to, że cześć mieszkań, to tam mają być lokale usługowe pod wynajem (apartamenty inwestycyjne?), a część to mają być zwykłe mieszkania? Chcielibyście mieć mieszkanie dla siebie, które stoi w budynku, który funkcjonuje też pod wynajem, pewnie krótkoterminowy, jak i długoterminowy?

pozdro

Postautor: pozdro » 27 lip 2026, 10:02

Bez przesady z tymi wadami. Całkiem ok osiedla sie buduje w Krakowie. Wiadomo sporo jest budowana oszczędnie i tanio bo i tak się sprzedadzą więc nie ma tam wymyślnej architektury czy elewacji, jest tylko to co w standardzie wymagane prawem. Nie ma też co przeżywać to tylko mieszkanie ludzie zmieniają je co parę lat. Kupują jedną zmienia na większe zmie ją na dom czy szeregówkę pod miastem potem znowu na mieszkanie w centrum. Ciągły proces. Z punktu widzenia kupującego istotne jest by cena nie spadała i trzymała wartości, był popyt na wynajmę i rynek był płynny.

hiperleksja

Postautor: hiperleksja » 27 lip 2026, 10:18

pozdro pisze:wymyślnej architektury czy elewacji

Każda wymyślna elewacja, łuki i nie-proste kąty na balkonach, powodują że koszty późniejszych remontów i odświeżeń wzrastają niemiłosiernie. Fajnie jak ktoś się wprowadza na pierwsze pięć lat obowiązywania gwarancji a potem się wynosi, ale dłuższe zamieszkiwanie wiąże się z ryzykiem dziury w kieszeni kiedy przyjdzie potem coś naprawiać.
https://web.archive.org/web/20191210090854/https://www.wykop.pl/link/5225719/zarzuty-dla-dewelopera-i-wlasciciel-telewizji-lapowki-wreczali-przez-senatora/

pozdro

Postautor: pozdro » 28 lip 2026, 7:25

Nie chodzi o luki, a o elewację inna mi tyn i żeby budynek nie wyglądał jak koszary wojskowe z PRL. Jakieś loggie tarasy urozmaicona bryła.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”