Podedworze 13 Kraków od Ekopark (Podgórze Duchackie - Piaski Nowe) - opinie i forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
projekty1

Re: Bochenka / Podedworze Kraków od EkoPark (Podgórze Duchackie - Piaski Nowe) - opinie i forum

Postautor: projekty1 » 15 gru 2021, 11:19

asander pisze:
projekty1 pisze:
asander pisze:
Sprawdziłem, od Bochenka przez Podedworze na przystanek tramwajowy Piaski Nowe jest całe 600 metrów :) A więc zależnie od kroku od 5 do 7 minut :) Bez przesady, to całkiem blisko i akceptowalnie.

A to zależy, który przystanek masz na myśli ;) Bo jeśli ten Bochenka, to się zgodzę - 5 minut będzie, ale stamtąd mało co jedzie w stronę centrum - 107 tylko do Zajezdni Wola Duchacka, jedynie 169 i 469 w stronę Górki Narodowej, ale już na inne trasy trzeba trochę podejść. I ja miałam na myśli właśnie ten przystanek, na który trzeba podejść - czyli Nowosądecka (bo stamtąd odjeżdżają autobusy i tramwaje w różne kierunki) i tam to w życiu w 5 minut nie dojdę - musiałabym chyba frunąć między blokami - minimum 10 minut trzeba liczyć. Dla jednego jest to akceptowalne, dla innego nie, szczególnie jak rano się liczy każda minuta i człowiek jest np. spóźniony ;)

No tak, to pewnie zmienia postać rzeczy. Ja to będę pracował praktycznie permanentnie zdalnie, więc jak raz na 2-3 tygodnie będę trochę dłużej zmierzał do biura to dramatu nie będzie :)

Ciekawy też jestem jak (i czy) otwarcie Trasy Łagiewnickiej zmieni komunikację na Nowosądeckiej, czy dołożą jakieś linie tramwajowe/autobusowe.

Myślę, że Trasa Łagiewnicka poprawi komunikację na osiedlu Kurdwanów, Wola Duchacka, Piaski Nowe i Kozłówek. Nie wiem, czy będą nowe linie, ale spodziewam się przedłużenia tras aktualnie funkcjonujących. Np. 50 zamiast kończyć trasę na pętli Kurdwanów zostanie pewnie przedłużona na Ruczaj. I jeśli myślimy o poprawie komunikacji, to moim zdaniem będzie to głównie poprawa z dzielnicą Borek Fałęcki i Ruczaj. Tam pewnie będą jeździły jakieś bezpośrednie linie. Na pewno zwiększy się możliwość przesiadek - pewnie na skrzyżowaniach trasy z ulicą Zakopiańską, Kobierzyńską i Grota Roweckiego na inne linie i to jest na pewno na plus. Ciekawa jestem jak będzie z kolejnymi etapami tej trasy, bo się spierają, który odcinek ma być następny wiadomosci.onet.pl/krakow/protest-mieszkancow-chodzi-o-trase-lagiewnicka/qbty286

pozdro

Re: Bochenka / Podedworze Kraków od EkoPark (Podgórze Duchackie - Piaski Nowe) - opinie i forum

Postautor: pozdro » 16 gru 2021, 6:26

Przystanek piaski nowe 5-6min tramwajowy

projekty1

Postautor: projekty1 » 16 gru 2021, 9:20

pozdro pisze:Przystanek piaski nowe 5-6min tramwajowy

5-6 minut to chyba samochodem :D Nawet google pokazuje powyżej 10 minut na przystanek tramwajowy Piaski Nowe. Ale pomijając już ten fakt centrum przesiadkowe jest raczej przystanek wyżej na Nowosądeckiej (jest więcej autobusów przy Łużyckiej) Na Piaskach kursuja m.in autobusy w kierunku Wieliczki, Borku Falęckiego i Górki Narodowej. "Piętro wyżej" dodatkowy autobus na SKA Podgórze, 107 do Pętli Wola Duchacka i tam dojść to jest spokojnie 15 minut. Dla niedowiarków zamieszczam zrzuty z googla.

Obrazek

Obrazek

span

Postautor: span » 16 gru 2021, 10:43

Ogólnie to potwierdzam to że przejście na przystanek trochę zajmuje, mieszkałem na osiedlu dobra forma i przystanki takie jak np. Bochenka to tylko się nazywa przystanek bo finalnie autobusy tam jeżdżą co 40min ;) a przejście na nowosądecką w np gorszą pogode bywało uciążliwe

asander

Postautor: asander » 16 gru 2021, 13:25

Słyszałem, że kiedyś Szpakową ma śmigać jakiś mały autobus, więc to może poprawi trochę sytuację komunikacyjną.

Vin

Postautor: Vin » 16 gru 2021, 15:23

Bez wzgledem bliskosci przystaku tramwajowego lepsza lokalziacje ma inwestycja obok: podedworze9.pl

pozdro

Postautor: pozdro » 16 gru 2021, 18:54

Przecież pokazujesz bzdury na mapce. Mieszkania są na rogu podedworze Bochenka, a a nie tam gdzie zaznaczasz. Przystanek jest kolo kościoła drugi na Dauna jak juz przez park i Kozłówek. Do obu jest 500-600m

grande1

Postautor: grande1 » 16 gru 2021, 19:17

pozdro dokładnie

ma to juz dewelop w ofercie?

projekty1

Postautor: projekty1 » 16 gru 2021, 21:26

pozdro pisze:Przecież pokazujesz bzdury na mapce. Mieszkania są na rogu podedworze Bochenka, a a nie tam gdzie zaznaczasz. Przystanek jest kolo kościoła drugi na Dauna jak juz przez park i Kozłówek. Do obu jest 500-600m

Czytaj ze zrozumieniem, to co piszę. Nieważne ile minut, ważne że z tego miejsca, o którym wspominasz są głównie tramwaje i powtórzę raz jeszcze główne centrum przesiadkowe (gdzie jest sporo autobusów i jednocześnie tramwaje) jest na przystanku Nowosądecka i do niego jest "trochę" dalej niż wspominane 5 minut. Znam okolicę na wyrywki, dzielnicę obok się wychowywałam i proponuję się najpierw przejść, sprawdzić rozkłady, częstotliwość i kierunki jazdy z przystanku na Dauna i a dopiero potem pisać, bo bliżej to na pewno jest przystanek Piaski Nowe jeśli tak chcemy być precyzyjni i pilimy na odległość, która jak ktoś napisał wyżej jest uciążliwa. A co do Kozłówka, to przejdź się tą trasą wieczorem, to wymienimy doświadczenia :D

Jeśli to 5 minut do przystanku ma Cię uszczęśliwić to miej je ;)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”