Dominikanów / Dobrego Pasterza Kraków od Dasta Invest - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Nowy

Re: Dominikanów / Dobrego Pasterza Kraków od Dasta Invest - opinie na forum

Postautor: Nowy » 26 cze 2023, 17:52

To prawda, ta okolica jest jak parówka, wszystko można w niej znaleźć. Nawet zabudowania zabytkowego młyna "gustownie" podnoszone.

Stefan1005

Postautor: Stefan1005 » 10 lip 2023, 12:17

Czy w tym budynku jest przewidziany tylko 1 szyb windowy? Przy +/-10 mieszkaniach na piętro, gdzie jest kilka 3-4 pokojowych to raczej pozostają schody, bo w godzinach porannych i popołudniowych to pewnie trzeba długo czekac..

ghd

Postautor: ghd » 10 lip 2023, 13:24

Bez przesady. Wystarczy sporządzić harmonogram wejść oraz wyjść.
Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D

Aga19

Postautor: Aga19 » 22 lip 2023, 12:18

Dzień dobry,
czy jest na forum ktoś, kto może mieszka w tamtej okolicy? Przymierzamy się do zakupu mieszkania w tej inwestycji jednak nie bardzo znamy okolicę. Czy dobrze się tam mieszka? Jak z komunikacją w razie wypadu do centrum? ;) Wiem, że Aleja 29 Listopada jest nadal w remoncie i jest gdzieś w okolicy planowany tramwaj. Gdzieś na forum przeczytałam, że tamte okolice są terenami zalewowymi. Na mapach znalazłam jakąś małą rzeczkę, która płynie faktycznie niedaleko. Jak wygląda sytuacja ze strony osoby, która zna okolicę?
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
Pozdrawiam

teqnix

Postautor: teqnix » 24 lip 2023, 21:03

Aga19 pisze:Dzień dobry,
czy jest na forum ktoś, kto może mieszka w tamtej okolicy? Przymierzamy się do zakupu mieszkania w tej inwestycji jednak nie bardzo znamy okolicę. Czy dobrze się tam mieszka? Jak z komunikacją w razie wypadu do centrum? ;) Wiem, że Aleja 29 Listopada jest nadal w remoncie i jest gdzieś w okolicy planowany tramwaj. Gdzieś na forum przeczytałam, że tamte okolice są terenami zalewowymi. Na mapach znalazłam jakąś małą rzeczkę, która płynie faktycznie niedaleko. Jak wygląda sytuacja ze strony osoby, która zna okolicę?
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
Pozdrawiam

Serio nikt dziewczynie nie odpisze? Ja to miejsce widziałem bo sam byłem chwilę zainteresowany i z początku mi się nawet podobało ale potem już jednak nie. To nie jest niby zła lokalizacja ale jakoś mnie nie przekonuje a już na pewno w tej cenie. Innych chyba też bo te mieszkania przynajmniej na stronie się słabo sprzedają a temu deweloperowi jak trafiał z ceną i miejscówką mieszkania się wyprzedawały. Jest ten park ale na...e tam na około tych bloków i w tym parku tłok. Sporo ukraińskich opinii o tym parku czyli miejscówka dość atrakcyjna dla zagranicznych. Wydaje mi się, że na Dobrego Pasterza nie ma jakichś wielkich korków to na pewno spory plus. Zalewaniem bym się w ogóle nie przejmował bo przecież ta inwestycja o ile dobrze ją lokalizuje jest daleko od i tak małej rzeczki. Tramwaj planowany ma być 900m od tego bloku. Ale ta dzielnica jest taka nijaka. Jeszcze jak ktoś by miał pracę w tamtejszych korpo no to wtedy nie ma się co zastanawiać ale dla innych osób w podobnych do niedawna cenach (bo obecnie niestety już trochę wyższych) bym 2x wolał Rydlówkę. Też ma swoje minusy, główny to chyba charakter ulicy taki po przemysłowo do nikąd (po prostu jest tam brzydko w c..j) i były problemy z korkami ale teraz drogę wybudowali to się pewnie będzie zmieniać tylko na plus. Ta Rydlówka to już się na mapie Kr zrobiła jako miejsce premium a ten prądnik to takie nie wiadomo co. No i z Rydlówki to czujesz Kraków bo jesteś parę minut od jego najładniejszej po Starym Mieście dzielnicy. Inna lepsza o wiele lokalizacja to jest przy Lema ale tam mało chyba teraz co budują w podobnych cenach. Wolałbym też od tego Prądnika już północne Czyżyny chyba (okolice 2 Pułku) ale tam nic nowego nie ma. Wolałbym też jakąś premium inwestycję na początkowym Ruczaju gdzieś tam przy Zakrzówku (np. Kobi House - ceny chyba podobne). To takie luźne przemyślenia.

Nowy

Postautor: Nowy » 24 lip 2023, 22:28

teqnix pisze:Jeszcze jak ktoś by miał pracę w tamtejszych korpo no to wtedy nie ma się co zastanawiać ale dla innych osób w podobnych do niedawna cenach (bo obecnie niestety już trochę wyższych) bym 2x wolał Rydlówkę. Też ma swoje minusy, główny to chyba charakter ulicy taki po przemysłowo do nikąd (po prostu jest tam brzydko w c..j) i były problemy z korkami ale teraz drogę wybudowali to się pewnie będzie zmieniać tylko na plus. Ta Rydlówka to już się na mapie Kr zrobiła jako miejsce premium a ten prądnik to takie nie wiadomo co. No i z Rydlówki to czujesz Kraków bo jesteś parę minut od jego najładniejszej po Starym Mieście dzielnicy.

Ktoś kiedyś pisał na forum, że ludzie fetyszyzują centrum, jakby tam mieli codziennie bywać, a w rzeczywistości przeciętny mieszkaniec zajęty codziennością, bywa tam relatywnie rzadko. Moim zdaniem nie jest to jakiś wielki bonus do mieszkania, no chyba, że chcesz je wynajmować krótkoterminowo. Rydlówka niby na mapie miasta nieźle, ale parku sensownego tam nie ma blisko (już ten Zaczarowanej Dorożki jest przy tym jaki taki), sklepów większych nie ma, do komunikacji kawałek, sama ulica dosyć ruchliwa, w części bez chodnika chyba dalej. Zupełnie nie urzeka mnie ta okolica.

Podobnie zresztą, jak jak te rejony Prądnika Czerwonego, z ruchliwymi drogami po sąsiedzku, Dobrego Pasterza też jest ruchliwa i mało przyjemna. Trochę domów, trochę bloków, starych, nowych, jakieś pawilony stare... Co kto lubi.

Okolice Lema byłyby super, gdyby wszystkie osiedla wyglądały tam, jak Supernova od Cordii czy to osiedle zbudowane przez dewelopera mBanku - mLocum (?), może inwestycje Semaco w rejonie Plazy. Później zaczęło się tam robić bardzo gęsto, ale znów co kto lubi.

Rozważyłbym też poza Czyżynami, gdzie ostatnio posucha, okolice os. Oświecenia, nieco dalej, ale okolica bywa tam bardziej uporządkowana - nie mam tu na myśli rejonów ul. Reduta. Tam Bryksy stawia nową inwestycję, choć ona też będzie miała chyba swoje wady.

Generalnie mam wrażenie, że nie jest dobrze z wyborem czegoś sensownego w Krakowie od kilku lat.

I jeszcze co do kupowania mieszkania w rejonie, w którym się pracuje, to warto pamiętać o tym, że pracę się zmienia i praca zmienia miejsce (firmy przenoszą się pomiędzy biurowcami i lokalizacjami). Lepiej celować w miejsca, z których łatwo się dostać w różne części miasta.

teqnix

Postautor: teqnix » 24 lip 2023, 23:39

Nowy pisze:
teqnix pisze:Jeszcze jak ktoś by miał pracę w tamtejszych korpo no to wtedy nie ma się co zastanawiać ale dla innych osób w podobnych do niedawna cenach (bo obecnie niestety już trochę wyższych) bym 2x wolał Rydlówkę. Też ma swoje minusy, główny to chyba charakter ulicy taki po przemysłowo do nikąd (po prostu jest tam brzydko w c..j) i były problemy z korkami ale teraz drogę wybudowali to się pewnie będzie zmieniać tylko na plus. Ta Rydlówka to już się na mapie Kr zrobiła jako miejsce premium a ten prądnik to takie nie wiadomo co. No i z Rydlówki to czujesz Kraków bo jesteś parę minut od jego najładniejszej po Starym Mieście dzielnicy.

Ktoś kiedyś pisał na forum, że ludzie fetyszyzują centrum, jakby tam mieli codziennie bywać, a w rzeczywistości przeciętny mieszkaniec zajęty codziennością, bywa tam relatywnie rzadko. Moim zdaniem nie jest to jakiś wielki bonus do mieszkania, no chyba, że chcesz je wynajmować krótkoterminowo. Rydlówka niby na mapie miasta nieźle, ale parku sensownego tam nie ma blisko (już ten Zaczarowanej Dorożki jest przy tym jaki taki), sklepów większych nie ma, do komunikacji kawałek, sama ulica dosyć ruchliwa, w części bez chodnika chyba dalej. Zupełnie nie urzeka mnie ta okolica.

Podobnie zresztą, jak jak te rejony Prądnika Czerwonego, z ruchliwymi drogami po sąsiedzku, Dobrego Pasterza też jest ruchliwa i mało przyjemna. Trochę domów, trochę bloków, starych, nowych, jakieś pawilony stare... Co kto lubi.

Okolice Lema byłyby super, gdyby wszystkie osiedla wyglądały tam, jak Supernova od Cordii czy to osiedle zbudowane przez dewelopera mBanku - mLocum (?), może inwestycje Semaco w rejonie Plazy. Później zaczęło się tam robić bardzo gęsto, ale znów co kto lubi.

Rozważyłbym też poza Czyżynami, gdzie ostatnio posucha, okolice os. Oświecenia, nieco dalej, ale okolica bywa tam bardziej uporządkowana - nie mam tu na myśli rejonów ul. Reduta. Tam Bryksy stawia nową inwestycję, choć ona też będzie miała chyba swoje wady.

Generalnie mam wrażenie, że nie jest dobrze z wyborem czegoś sensownego w Krakowie od kilku lat.

I jeszcze co do kupowania mieszkania w rejonie, w którym się pracuje, to warto pamiętać o tym, że pracę się zmienia i praca zmienia miejsce (firmy przenoszą się pomiędzy biurowcami i lokalizacjami). Lepiej celować w miejsca, z których łatwo się dostać w różne części miasta.

To nie tak, ja po prostu jestem zakochany w Starym Podgórzu a kto nie jest to po prostu go nie zna :D Z niektórych inwestycji na Rydlówce (np. ZAM od Echo) masz z buta może z 10 minut do pierwszego od matecznego wejścia do parku bednarskiego (piękny, odnowiony) gdzieś przy ulicy Krzemionki. Odwiedź sobie kiedyś na spacer tą ulicę, przejdź się z Rynku Podgórskiego Parkową na Wzgórze Lasoty do kościoła św. benedykta, zobacz gdzie jest boisko korony, zobacz sobie gdzie są planty nowackiego (fajne, odnowione) i je zwiedź. Stare Podgórze to jedyna taka dzielnica na skałach trochę jak montmarte. Masz tam też z buta do lansu jak ktoś lubi na ludwinowie (plaża forum). Co do reszty zgoda.

pozdro

Postautor: pozdro » 25 lip 2023, 6:28

Bywasz rzadko jak nie mieszkasz w centrum ja tam w sumie często bywam. Jakiś wawel, wisła, planty, rynek. W sumie centrum jest spoko bo spokojnie nie ma takiego ruchu samochodowego można pochodzić w spokoju. Stare Podgorze faktycznie spoko (poza kalwaryjska) Też tam regularnie kopiec, park bednarskiego i Liban lubie się przejść. Jakieś błonia, zakrzówki, aleje waszyngtona, las wolski to się regularnie robi na wieczorny jogging. Generalnie Kraków w centrum najlepszy. Też się zgodzę że Rydlówka bardzo dobre miejsce strategicznie położone. Z buta na kopiec Krakusa, z buta na zakrzówek, na aleje waszyngtona, na Wisłę i wawel, na Kazimierz (jak skoncza kladkę na ludwinów), w sumie Wilgą na Białe morza z buta dojdzie. Jedna z bardziej topowych lokalizacj. Generalnie to Krowodrze, Podwawelskie, Stare Podgórze, jakieś Dąbie to mogę śmiało polecić. Tylko tam teraz ceny 20k/m2

Aga19

Postautor: Aga19 » 25 lip 2023, 9:12

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Doceniam poświęcony czas i długie posty :)
Ja raczej jestem z tych ludzi, którzy rozumieją, że każda lokalizacja ma swoje plusy i minusy i czasami trzeba pójść na kompromis. I każdy widzi dużo pozytywów w okolicy, w której mieszka.
My mieliśmy bardzo sprecyzowane wymagania: 4 pokoje (3 oddzielne+salon z kuchnią), dwa miejsca postojowe, komórka. Metraż do 75m2. No i w miarę rozsądna cena. Zależało nam na bliskości szkół, przedszkoli ale też miejsc do spędzania czasu na powietrzu. Jeśli chodzi o rejony Krakowa to Czyżyny (2PL, Dywizjonu 303, okolice Lema), Prądnik Czerwony (okolice Dobrego Pasterza). Tak mniej więcej między Serenadą a Carrefour na Czyżynach ;) No i ewentualnie Bronowice. Oglądaliśmy nawet mieszkania na Piastów ale to nie było to. Byliśmy też w okolicach Centralnej/Galicyjskiej/Sołtysowskiej. Tam były 4 pokojowe ale ogromne, ponad 80m2. I często było tak, że mieli jedno miejsce postojowe i nie było komórek. Zresztą podobnie było na Piastów.
Niestety w Czyżynach, 2PL i Dywizjonu nic nowego się nie buduje. Mieszkania 4 pokojowe pojawiają się ale w starym budownictwie, które braliśmy pod uwagę jako ostateczność. Lema ma zaporowe ceny. Przykładowa oferta: gratka.pl/nieruchomosci/nowe-mieszkanie-krakow-grzegorzki-ul-lema/ob/24027511
Na Bronowicach też drogo. I wtedy trafiliśmy właśnie na tą inwestycję. Pewnie trzeba będzie pójść na niejeden kompromis ale wydawała się najsensowniejsza. No i wtedy zaczęłam czytać o okolicy i właśnie trafiłam na tą rzeczkę i trochę mnie to zniechęciło. Dlatego postanowiłam zasięgnąć opinii kogoś, kto mieszka niedaleko albo zna sytuacje lepiej niż ja z internetu.
P.S. Jeśli chodzi o umiejscowienie bloku to nie jest to działka, która była wcześniej pokazana na zdjęciu. Działka, na której buduje Dasta, jest po drugiej stronie ulicy Dominikanów. Stały tam trzy domy, które zostały wyburzone. Z jednej strony bezpośrednio sąsiaduje z blokiem HSD a z drugiej z tego co pamiętam to chyba jakieś domki jednorodzinne.

hellhax

Postautor: hellhax » 25 lip 2023, 11:22

@Aga19 może Cię ewentualnie zainteresować to co buduje hk group na starych czyzynach. I może to co brkysy buduje przy bohomolca (jesli tramwaj pod oknem to nie duzy problem).

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”