Piasta Park Kraków Wawel Service - opinie i forum ul. Piasta Kołodzieja

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
PaniPanda

Re: Piasta Park Wawel Service ul. Piasta Kołodzieja i Ognistych Wici Kraków

Postautor: PaniPanda » 10 maja 2016, 10:46

@Felipe - rzeczywiście wygląda na to, że spore to osiedle urośnie i jeśli się na nie decydować to teraz :)
ja póki co cały czas szukam czegoś dla siebie i do tej pory nie brałam pod uwagę Piasta Parku, ale po niedzielnym spacerze teraz zaczęłam się nad tym zastanawiać ;)

No i jeśli chodzi o wspomniane osiedla Avia i Orlińskiego, to też zalezy na co popatrzymy. Bloki przy Stella Sawickiego są całkiem ok i do tego pewnie widok z mieszkań na górnych piętrach może robić wrażenie. Zagęszczenie zabudowy nie jest tak zastraszające jak na przykład w Kaskadzie, gdzie sąsiedzi mogą sobie podawać rękę przez balkon. Podsumowując wydaje mi się, że nie jest to taki znowu zły projekt osiedla, zwłaszcza, że ceny też były korzystne :) Właściwie od zakupu mieszkania tam odwiodło mnie tylko to, że lokale, które mnie ewentualnie interesowały były już zajęte :)

a z ciekawości skoro odpuściłeś sobie Piasta Park to z jakiego powodu :?: i co wybrałeś jako alternatywę :?:

Felipe

Re: Piasta Park Kraków Wawel Service - opinie i forum ul. Piasta Kołodzieja

Postautor: Felipe » 10 maja 2016, 14:24

PaniPanda pisze:a z ciekawości skoro odpuściłeś sobie Piasta Park to z jakiego powodu :?: i co wybrałeś jako alternatywę :?:

Nie wybrałem Piasta Park :)
1) lokalizacja - daleko do centrum, z którym póki co wiążę życie i pewnie tak jeszcze pozostanie przez jakiś czas ;)
2) słaba komunikacja z centrum miasta - 40 minut tramwajem 52 to sporo, samochód jak już się włączy na Piasta Kołodzieja to stoi. To wylotówka z miasta, będzie tylko gorzej,
3) plan zabudowy okolicy - kilkanaście nowych bloków, obok kilkanaście/dziesiąt starych, będzie tam ciasno i tłoczno. Ale tu podkreślam - mieszkanie z widokiem na park będzie w miarę okej. Przynajmniej park/fort wpisany jest to MPZP, więc raczej nie tak łatwo będzie zabudować ten teren.

Wybrałem Bieńczycką Murapolu :)
1) bardzo dobra lokalizacja, nie ma co komentować, pewnie będzie się dało ew.kiedyś wynająć komuś innemu,
2) blisko do przystanków mpk, ścieżek rowerowych
3) blisko usługi - CH Czyżyny, Tomex
4) widziałem co biorę - mieszkanie było już gotowe, ma dość fajny układ

Szukałem tak dla siebie - kawalera - na teraz, czyli ok. 40 m2, coś co potem będzie się dało wynająć (bo przy rodzinie priorytety się zmienią - wtedy trzeba będzie szukać czegoś większego i w bardziej zacisznej okolicy). Tak więc bardzo ważne było dla mnie skomunikowanie inwestycji z centrum.

PaniPanda

Postautor: PaniPanda » 11 maja 2016, 8:44

@Felipe - Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)

Z tą lokalizacją to fakt, choć ja akurat wychowywałam się na osiedlu Piastów, tylko kilka przystanków niżej, więc może dlatego nie byłoby to dla mnie jakimś wielkim problemem - w każdym razie na tą chwilę ;) aczkolwiek argument o tym, że od pętli i wyjazdu z/na Batowice może się korkować, jest dla mnie przekonujący.

No i Murapol na Bieńczyckiej ma całkiem ładny ten blok, to prawda, choć też jest trochę wciśnięty między Tomex a budynki przy C.H. Czyżyny, no ale tego to pewnie trudno uniknąć, biorąc pod uwagę jak Kraków się rozrasta :)

Mam podobne wymagania jak Ty - na ten moment ok 40 m byłoby wystarczające, a potem się zobaczy. Brałam jeszcze pod uwagę Na Lotnisku 1 koło D.H. Wanda, ale tam z kolei nienajlepiej z parkingiem, więc póki co chyba się wstrzymuję i dalej poszukuję swojego M :)

alek83

Postautor: alek83 » 15 maja 2016, 12:56

A ja mam kilka zdjęć tego, jak powstaje inwestycja Piasta Park od Wawel Service i z tego co widzę, to opinie są o niej dosyć zróżnicowane. No rzeczywiście jest tam jeszcze bardzo dużo miejsca i da się sporo dodatkowych bloków dostawić, więc faktycznie może to być kiedyś ogromne nowe osiedle mieszkaniowe w Krakowie Nowej Hucie :)

Obrazek

Widać, że budowa idzie nieźle, Wawel Service reklamuje się, że ceny nowych mieszkań w Krakowie w tej inwestycji zaczynają się już od 3 999 złotych za metr kwadratowy. Najwyraźniej na tej budowie sporo się dzieje, jest dużo sprzętu a blok chyba rośnie całkiem sprawnie.

Obrazek

Gdyby ktoś był zainteresowany, to wrzucam też tablicę informacyjną, na której zamieszczono podstawowe informacje o tym projekcie :)

Obrazek

No i trochę szersza perspektywa okolicy, te łąki wyglądają naprawdę ładnie, choć pewnie tak jak napisał przedmówca, zostaną w przyszłości zabudowane, a jak widać, budować jest tam gdzie ;) W każdym razie jak na razie jest tam jasno i zielono, choć to właściwie skraj Krakowa, ale miasto się rozrasta.

Obrazek

A co do osiedla Murapolu przy Bieńczyckiej @Felipe, to faktycznie ta lokalizacja jest niezła i ma sporo zalet, jednak w tej okolicy bardzo dużo się też buduje, dlatego wcale się nie zdziwię, jeśli za kilka lat wyrośnie tam mnóstwo bloków. Te tereny zabudowuje np. deweloper Dasta, spółdzielnie mieszkaniowe albo Atal Kraków - opinie może mają te firmy niezłe, w sensie, że często to całkiem niezła architektura, ale na pewno ten rejon się dogęści z czasem :) Choć inna sprawa, że jest w tej okolicy sporo linii komunikacyjnych i one powinny dać radę :idea:

I jeszcze mam pytanie do ludzi, którzy już kupili w Piasta Parku mieszkanie, albo przymierzają się do tego. Nie wiecie jakie będzie ogrzewanie i ciepła woda w bloku, czy będzie to MPEC czy będą własne kotłownie gazowe, podobnie jak ma to zrobione inwestycja Wawel Service na Borkowskiej :?: Z tego co słyszałem, to nie jest to najlepsze rozwiązanie (to drugie), do tego dosyć drogie, umowa jest tak skonstruowana, że zarządcy ciepłowni za bardzo nie można usunąć przed jakimś tam terminem i mieszkańcy na to narzekają i mają raczej kiepskie opinie o deweloperze Wawel Service, zdecydowanie wolałbym w tej sytuacji ciepło z sieci miejskiej.

Felipe

Postautor: Felipe » 15 maja 2016, 15:08

PaniPanda pisze:@Felipe - Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)

Z tą lokalizacją to fakt, choć ja akurat wychowywałam się na osiedlu Piastów, tylko kilka przystanków niżej, więc może dlatego nie byłoby to dla mnie jakimś wielkim problemem - w każdym razie na tą chwilę ;) aczkolwiek argument o tym, że od pętli i wyjazdu z/na Batowice może się korkować, jest dla mnie przekonujący.

No i Murapol na Bieńczyckiej ma całkiem ładny ten blok, to prawda, choć też jest trochę wciśnięty między Tomex a budynki przy C.H. Czyżyny, no ale tego to pewnie trudno uniknąć, biorąc pod uwagę jak Kraków się rozrasta :)

Mam podobne wymagania jak Ty - na ten moment ok 40 m byłoby wystarczające, a potem się zobaczy. Brałam jeszcze pod uwagę Na Lotnisku 1 koło D.H. Wanda, ale tam z kolei nienajlepiej z parkingiem, więc póki co chyba się wstrzymuję i dalej poszukuję swojego M :)

To powodzenia w szukaniu mieszkania. Akurat wybór w Krakowie jest bardzo duży, choć z drugiej strony nie wiem już czy to atut czy wada miasta, bo przez tak bogatą ofertę człowiek tylko siedzi, czyta, myśli, traci zdrowie zamiast brać co jest :lol:

Ja też Hutas, więc przynajmniej ograniczyłem poszukiwania do tej dzielnicy (szeroko rozumianej).

shikaka

Postautor: shikaka » 17 maja 2016, 9:55

To odwiedźcie park na Bohaterów Września, powstały tam ostatnio trzy (mną papierze dwa) nowe bloczki od sm Hutnik i sm Mistrzejowice.

Felipe

Postautor: Felipe » 17 maja 2016, 16:24

shikaka pisze:To odwiedźcie park na Bohaterów Września, powstały tam ostatnio trzy (mną papierze dwa) nowe bloczki od sm Hutnik i sm Mistrzejowice.

W moim przypadku już za późno, padło na Bieńczycką :)

aneta.be

Postautor: aneta.be » 18 sie 2016, 7:39

Cześć :)

czy ktoś ma może jakieś aktualne fotki z budowy??

Pozdrawiam,
Aneta.

pozdro

Postautor: pozdro » 20 sie 2016, 18:53

Zależy jaka cena bo na obrazkach pisze 3999zł/m2 a potem na liscie z ofertą tak z 5500zł/m2. To jednak różnica. Za 3.9k brałbym w ciemno bo to chyba blisko SKA będzie i jakieś 6-7 min na dworzec, ewentualnie 10min jak dogęszczą przystanki SKA.

ister

Postautor: ister » 25 sie 2016, 14:19

A może tak admin założyłby dla nas osobne forum inwestycji Piasta Park Kraków od Wawel Service, bo wygląda na to, że jest nas tu coraz więcej, a pewnie zacznie pojawiać się coraz więcej spraw do przegadania :) A skoro to ma być duże osiedle, to pewnie będzie tego niemało :idea: Co myślicie :?: Napiszę do niego w tej sprawie.

@ine, czekamy na zdjęcia ;)
Ostatnio zmieniony 05 paź 2016, 22:01 przez slwk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Bardzo peoszę, forum założone, można je zaleźć pod linkiem w powyższym poście :)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”