Prestige Wiślicka / inwestor Prestige Property - informacje i opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
NH Bartosz

Re: Prestige Wiślicka / inwestor Prestige Property - informacje i opinie na forum

Postautor: NH Bartosz » 18 gru 2025, 11:36

sami39 pisze:
kevin pisze:tak to ma wyglądać na mapce. rysunek z forum dzielnicy. BTW mieszkańcy dzielnicy protestują przeciwko tej budowie w tym miejscu i o takim kształcie. co z tego będzie zobaczymy

Patrząc na tą mape wychodzi na to, że po raz kolejny mamy polską szkołę architektury i budownictwa. Dwa klocki z oknami prosto na stacje benzynową w odległości paru metrów gdzie mieszkańcy ale tak naprawde najemcy bedą mogli sie inhalować oparami ze stacji benzynowej a w razie czego poczuć świeżą bryzę chemikaliów z myjni a z drugiej strony non stop zakorkowane skrzyżowanie gdzie będzie sie można sztachnąć spalinami prosto z okna : ) a jeśli rzeczywiście dojdzie tam do rozbudowy, to te mieszkania bądą fizycznie wchodzić na ulice

Wiesz co.. Gł#pich ludzi którzy kupią tam lokale mi nie żal. A pewnie i tak większość kupi tam pod wynajem. Zresztą najemca który zorientuje sie w jakie bagno sie tam wpakuje- ciągły hałas, smród ze stacji benzynowej, spaliny ze wszystkich dróg na około - zawsze będzie mógł zrezygnować... Natomiast kwestia tego, że budowa powstaje na wjeździe do dzielnicy. Zwróć uwagę co dzieje się na Wiślickiej w popołudniowych godzinach szczytu. Jest tak przykorkowana, że pomimo zielonego światła ze Stella czy z Bora nie da się na nią wjechać.
Tyle się pisało o całym Ruczaju. że deweloperzy zabudowali część miasta a nie było ciągu komunikacyjnego, który byłby wstanie to obsłużyć.
Zresztą podobnie wygląda górna część Oświecenia. Betonowa dżungla wieżowców. Dalej północna część Mistrzejowic też jest zabudowywana nowymi osiedlami.. A te ulice były projektowane i budowane kilkadziesiąt lat temu.
Żadnych lekcji nikt z tego nie wyciągnął. Deweloper kupuje działkę miedzy skrzyżowaniami. Miasto "staje na baczność" i zamiast przeanalizować jakie skutki poniesie ta inwestycja dla okolicznych mieszkańców, wydaje decyzje o maksymalnej zabudowie działki pod przysłowiowy korek... Teren ujęty w Miejscowym Planie Zagospodarowania jako teren tylko i wyłącznie pod usługi i objęty ochroną akustyczną, która dodatkowo zabrania budowy lokali mieszkaniowych ze względu na przekroczone normy hałasu ? No to będzie apart Hotel...
Żadne pozwolenie na budowę nie powinno być wydane do czasu, aż miasto nie przebuduje w tym miejscu ciągów komunikacyjnych

lysy_harnas

Re: Prestige Wiślicka / inwestor Prestige Property - informacje i opinie na forum

Postautor: lysy_harnas » 18 gru 2025, 22:33

Byłem dziś na stacji Mol obok tej działki odebrać przesyłke z paczkomatu. Z tyłu obok myjni jest nawet kawałek chodnika który tam prowadzi a teren nie jest na razie niczym zabezpieczony. Tam rzeczywiście jedzie smrodem jakby gdzieś szambo było otwarte : D

Mc dowell

Postautor: Mc dowell » 26 gru 2025, 15:26

Patrząc na ten plan, to te pierwsze bloki na osiedlu Tysiąclecia mogą zapomnieć o świetle słonecznym w zimowe miesiące, bo dwa razy wyższe budynki będą stały od strony południowej

tomekpinta

Postautor: tomekpinta » 27 sty 2026, 20:33

Zastanawia mnie jedna rzecz. Czy inwestor nie przestrzelił z pomysłem na tą inwestycje. Odwoże dziecko do przedszkola na Estella czyli identycznym budynku typu apartHotel naprzeciwko. Nie jest tajemnicą dla ludzi tam pracujących, że hotelik ma ogromny problem ze znalezieniem klientów i większość lokali przez większość czasu stoi pusta. Wielu klientów po fakcie, narzeka na nocny hałas od ulicy. Z ciekawości sprawdziłem opinie na popularnych stronach bookingowych. Po wieloletnim funkcjonowaniu hotelu jest ich raptem kilkanaście. Pytanie co stało się z resztą. Podejrzane XD
Ale do rzeczy. Mają powstać budynki, w tym jeden dokładnie naprzeciwko, gdzie oba będą dodatkowo odbijały hałas na siebie, jak wielkie ekrany, tym samym potęgując go. To raz.
Dwa: zwrócicie uwagę co się dzieje obecnie na rynku. Wiele krakowskich korpo przenosi część oddziałów do Indii. Jeżeli już słyszeliście o tym to lada chwila będą kolejne głośne doniesienia. Zaraz ogłosi to jeden duży miedzynarodowy bank plus koncern piwowarski który ma tu centrum finansowe. Nie ma tu wielkiej tajemnicy, chodzi o już duży koszt zatrudnienia pracownika w Krakowie. Ameryki nie odkryłem, pracuje w branży. Za nimi pewnie jest już kolejka takich firm. Nawet ostatnio można było przeczytać że część biur przy ulicy Wielickiej będzie przebudowywana na mieszkania. Co za tym idzie: będzie duży odpływ zagranicznych pracowników więc zwolni się część lokali mieszkaniowych. Dalej, właśnie zaczyna się drugie wymieranie Huty czyli dzieci junaków budujących „miasto idealne”, które się rodziły w latach 50, właśnie stopniowo udają się w podróż na drugą stronę rzeki. Zaraz podobnie będzie w innych dzielnicach. Znowu cześć lokali trafi pod wynajem. No i ostatnie. Mega inwestycje mieszkaniowe: dzielnica która ma powstać na Płaszowie, konglomerat na gruntach telefoniki i dziesiątki nie ustających nowych inwestycji, które znowu dosypią do puli lokali pod wynajem. I oczywiście inne apartHotele których teraz mamy wysyp, tylko w znacznie bardziej przystępnych miejscach. Owszem takie hoteliki też będą potrzebne dla turystów tylko jak bardzo trzeba będzie obniżyć cenę wynajmu aby przyciągnąć klienta akurat w to miejsce. No właśnie przyciągnąć – jak dojechać w rejon Wiślickiej. Wiadomo jak wyglądają codzienne korki na tym obszarze miasta. A tu dodatkowo jeszcze ma powstać ogromne osiedle na terenie Auchan/Krokus na Bora, plus kolejne mniejsze przy akademikach politechniki w rogu Stella/Bora. Za niedługo tu będzie good morning Sajgon jeśli idzie o ruch samochodowy. A jeszcze niech zaczną od lat obiecywaną rozbudowę Okulickiego to jakakolwiek komunikacja kołowa się tu zatrzyma. Po otwarciu jednego pasa nowej obwodnicy cała Andersa z huty do centrum stoi przez większość dnia. Zobaczymy co będzie jak otworzą całą. Obawiam się że biorąc pod uwagę zmieniający się sentyment, rynek pracy, z czasem mocno rosnącą dostępność lokali na rynku, może się okazać że inwestor więcej by zarobił kupując sobie obligacje skarbowe niż stawiając hotel w tym miejscu.
Nie wiem czy nie lepszym pomysłem było by wybudowania w tym rejonie jakiegoś centrum usługowego podobnego do Wandy. Lokale z siłowniami, sklepiki, może jakiś klub, miejsca do uprawiania sportu, tańca i spotkań itp dla okolicznych mieszkańców, którzy zamiast wyjeżdżać z huty i tracić czas w korkach mieli by to na miejscu.

tomekpinta

Postautor: tomekpinta » 28 sty 2026, 0:19

A jeszcze uzupełniając: Ilość ludzi ze wschodu w Krakowie według oficjalnych danych sięga prawie 20 procent populacji. We Wrocku jest to prawie 25 procent. I niech teraz w niedalekiej przyszłości zakończy się w końcu wojna i chociażby 15 procent tych ludzi którzy tu przyjechali, stwierdzi że wraca. Będzie kolejny wysyp lokali min. pod wynajem krótko terminowy. Rozumiem że takie miejsca jak np jest hotel Ibis Budget są też potrzebne bo ludzie przyjeżdżają na dwa, trzy dni i chcą coś tanio wynająć i pozwiedzać. No ale to jest w centrum, a nie na Wiślickiej gdzie dojazd w godzinach szczytu trzeba liczyć koło niecałej godziny, a będzie jeszcze gorzej. Ok. Nawet jestem w stanie zrozumieć, że tam koło Serandy co budują księża czy dominikanie bo tam będzie tramwaj i jest galeria, to może jako tako sie spiąć. Ale tu? Coś mi sie wydaje że ktoś to kalkulował dość dawno temu a teraz ani czas ani miejsce na tą budowę i biznes, sie nie zgadza

Dorotea

Postautor: Dorotea » 22 mar 2026, 20:19

Albo mi się wydaje albo przez zimę było w tym rejonie minimalnie luźniej, przez mniejszy ruch. Obecnie znowu powtórka z rozrywki czyli popoludniowe godziny szczytu, zielone światło do skrętu w lewo z bora w wiślicką a tu brak możliwości wjazdu na skrzyżowanie, bo cała wiślicka stoi. i oni tu chcą jeszcze hotele budować. takie budynki tursytyczno usługowe to powinni budować na północy mistrzejowic tam gdzie jest przystanek krakowskiej SKMki. Przy okazji, kilka dni temu ruszyła petycja w internecie i zbieranie podpisów przeciwko budowie osiedla mieszkaniowego na terenach Auchan przy bora

Rafi Poogers

Postautor: Rafi Poogers » 25 mar 2026, 14:53

Znalazłem informacje z opisem spotkania na ławce Dialogu z Miszalskim z Września 2025, gdzie mówi on tam że nie ma obecnie aktualnej koncepcji przebudowy Okulickiego bo stara koncepcja jest już nie aktualna ze względu na nowe kierunki rozwoju - cokolwiek miało by to oznaczać. Czyli wynika z tego, że nie przewidzieli że ruch tam będzie rosnąć z roku na rok, czy jak? To jest jakieś nieporozumienie co tu sie dzieje w tej Hucie i jak ona jest spychana na margines z problemami. Mam nadzieje że premie w ZDMK były syte. Dobra wiadomość jest tak że przy wydawaniu zgód dla deweloperów przy zabudowie blokami Okulickiego wzdłuż i wszerz, żadnych opóźnień nie było.

kot_feliks

Postautor: kot_feliks » 25 mar 2026, 15:13

Rafi Poogers pisze:Znalazłem informacje z opisem spotkania na ławce Dialogu z Miszalskim z Września 2025, gdzie mówi on tam że nie ma obecnie aktualnej koncepcji przebudowy Okulickiego bo stara koncepcja jest już nie aktualna ze względu na nowe kierunki rozwoju - cokolwiek miało by to oznaczać. Czyli wynika z tego, że nie przewidzieli że ruch tam będzie rosnąć z roku na rok, czy jak? To jest jakieś nieporozumienie co tu sie dzieje w tej Hucie i jak ona jest spychana na margines z problemami. Mam nadzieje że premie w ZDMK były syte. Dobra wiadomość jest tak że przy wydawaniu zgód dla deweloperów przy zabudowie blokami Okulickiego wzdłuż i wszerz, żadnych opóźnień nie było.

Fakt, rozbudowa Igołomskiej, rozbudowa Kocmyrzowskiej, przebudowa linii tramwajowej na Wzgórza, budowa linii tramwajowej na Prądnik Cz., otwarcie S52 i wylotówki na Warszawę (S7), aktualna budowa węzła Mistrzejowice - fakt, "nic się nie dzieje w tej hucie". I "cała dzielnica jest spychana na margines".

Przecież powinni sadzić pieniądze na drzewach, zrywać je na jesień i zbudować jeszcze z 10x więcej, najlepiej to od razu, w jeden rok.

Lechu90

Postautor: Lechu90 » 31 mar 2026, 22:02

Witam. Powyżej już zresztą opisywana sytuacja. Ulica Wiślicka zablokowana tak, że zarówno samochody jadące z Bor-Komorowskiego jaki i z Stella-Sawickiego nie mogą w nią wjechać i blokują środek skrzyżowania. Z prawej autobus jadący od Andersa pomimo zielonego światła na sygnalizatorze stoi na skrzyżowaniu, przyblokowany przez samochody które stoją do wjazdu na Wiślicką. To już robi się nawet dość niebezpieczne. Obok mnie na przytsanku autobusowym stoi 30 osób, czekających na 178 który kilkanaście minut opóźniony stoi pewnie gdzieś w korku. Codzienność na tym skrzyżowaniu. W tym nowobudowanym kompleksie konferencyjno hotelowym, pierwsza konferencja powinna dotyczyć tragicznej sytuacji drogowej w tym rejonie. Zaproszonym urzędnikom miejskim pownno sie rozdać dyplomy. Skoro miasto nie ma pieniędzy to sam mogę odbić takie na ksero

Obrazek

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”