Inwestycja Dąbie Plaza Kraków od Budrem - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
BZ123

Re: Inwestycja Dąbie Plaza Kraków od Budrem - opinie na forum

Postautor: BZ123 » 07 maja 2018, 13:16

Witam, my również nie zdecydowaliśmy się na zakup w tamtej inwestycji, po pierwsze dlatego, że nie chcę mieszkać w sąsiedztwie słupa wysokiego napięcia a po drugie nie podoba mi się to, że muszę we własnym zakresie budować wewnętrzne ściany, generuje to koszty, które Budrem zrzuca na kupującego. Zauważyłem również, ze rezerwacji ubyło, chyba Budrem się przeliczył, myśleli może, że będzie większe zainteresowanie, ale cóż w tej okolicy konkurencja duża.

kot_feliks

Postautor: kot_feliks » 07 maja 2018, 13:38

W Semaco obok mieszkania był po 6200-6500 zł/m2, kupowane na etapie dziury z ziemi.

kwk

Postautor: kwk » 07 maja 2018, 14:34

BZ123 pisze:...a a po drugie nie podoba mi się to, że muszę we własnym zakresie budować wewnętrzne ściany, generuje to koszty, które Budrem zrzuca na kupującego

Chodzi też o metraż pod ścianą ;)

mi_ki2014

Postautor: mi_ki2014 » 07 maja 2018, 20:36

Właśnie problem w tym, że na chwilę obecną nie ma dużej konkurencji jeśli chodzi o duże mieszkania. My nie szukamy mieszkania pod wynajem tylko po to żeby spokojnie mieszkac z dziecmi. Nie interesuja nas mieszkania 3 pokoje na 50 m2. Jest tragedia pod tym wzgledem na rynku. Budrem ma tam w miare rozsadne mieszkania 4 pokojowe no ale ja tez nie bede mieszkac z dziecmi tuz obok slupa.

pozdro

Postautor: pozdro » 07 maja 2018, 20:45

Ja wiem z wiekszymi mieszkaniami nie jest tak zle jakies 80m2 to calkiem w dobrych cenach idzie kupic i z reguly wiekszosc inwestycji takie mieszkania posiada. Chco fakt aktualnie jest jakis martwy sezon bo wiekszosc lepszych rozkladow sprzedana, a nowe inwestycje nie rozpoczete dlatefo mysle ze warto troche poczekac, az rusza z czyms nowym. Np. Atal na Przybyszewakiego 64 gdzie mili spoko duze mieszkania, w zasadzie wszystko powyzej 60m2 w swietnej lokalizacji.

GF327

Postautor: GF327 » 25 maja 2018, 17:58

BZ123 pisze:Witam witam
również jestem zainteresowany kupnem mieszkania w tej inwestycji, ale nad jedną rzeczą się zastanawiam przy tej budowie z prawej strony znajduje się słup wysokiego napięcia. Z tego co mi przekazali w Budremie mają go przenosić podobno ale jak i gdzie to nie wiadomo jeszcze. Jednak z tego co widać słup ten nie znajduje się w pasie budowy bloku więc myślę, że z tym przeniesieniem to jakaś ściema i słup zostanie bo wiadomo duży koszt dla dewelopera usunięcie tego słupa.
Czy ktoś coś wie w tej sprawie?

Prawdopodobnie słup ten zostanie na swoim miejscu.

Sam dopytywałem o tę kwestię dewelopera i została ona jakby...pominięta. Doprecyzowano jedynie że jest to słup śreniego napięcia. :lol:

t1omasz

Postautor: t1omasz » 13 cze 2018, 12:16

(..) Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), która w 2002 r. pod patronatem Światowej Organizacji Zdrowia sporządziła raport na ten temat i uznała, że pola magnetyczne o częstotliwości i natężeniach zbliżonych do tych, jakie występują wokół linii wysokiego napięcia, są przypuszczalnym (a nie całkowicie pewnym) czynnikiem nowotworowym, obok kawy i jeszcze innych 230 czynników fizycznych oraz chemicznych. Na tym tle przebywanie w bezpośrednim sąsiedztwie linii wysokiego napięcia, nawet przez wiele lat, nie wydaje się szczególnym zagrożeniem, zwłaszcza że ma tylko rangę czynnika przypuszczalnego. Dużo większe niebezpieczeństwo zachorowania na raka może nieść ze sobą regularne korzystanie z elektrycznych maszynek do golenia lub odkurzaczy, które emitują silniejsze pola magnetyczne niż napowietrzne linie energetyczne.
zrodlo: tygodnikprzeglad.pl/prad-ktory-nie-szkodzi

kot_feliks

Postautor: kot_feliks » 14 cze 2018, 9:08

W takim wypadku trzeba najwyraźniej przestać odkurzać mieszkanie. I pić kawę.

pozdro

Postautor: pozdro » 14 cze 2018, 13:11

Mieszkanie odkurzasz 10min, pole magnetyczne masz 24h/dobe

kot_feliks

Postautor: kot_feliks » 18 cze 2018, 11:51

Tak, tyle, że odkurzacz masz przed sobą, a linia energetyczna raczej nie przechodzi Ci przez sypialnię...?

Zresztą to nie tylko odkurzacz, ale też telewizor, komputer, mikrofala, lodówka, suszarka... kawa, jedzenie ze sklepu, opakowania, w które to jedzenie jest zapakowane... smog za oknem, spaliny samochodów (NO2), dym z kominów (PM10, PM2,5), wyziewy z Arcelora (tu akurat róża wiatrów działa na korzyść, pod warunkiem oczywiście, że wiedzą, co to jest, a syf starają się wpuszczać nielegalnie do środowiska, jak wieje w kierunku wschodnim ;) ), stacje telefonii komórkowej.... etc...

Tych czynników jest tak dużo, że serio, kwestia linii wysokiego, czy średniego napięcia, znajdującej się w okolicy sklepu, jest trzeciorzędna...

Zresztą jak nie wierzysz WHO, to sobie poczytaj choćby o polu elektromagnetycznym i zobacz na pierwszy lepszy wykres, który pokazuje, jak rozkłada się ono wzdłuż takiej linii ;) A potem poczytaj np. o tym, w co jest pakowane jedzenie w marketach ;)

Swoją drogą... korzystasz w telefonu komórkowego? To muszę Cię zmartwić, ale jest duże prawdopdoobieństwo, że pole magnetyczne od anteny + pola magnetyczne od BTSów, działają na Ciebie mocniej, niż ta hipotetyczna linia :D

Co by mnie raczej odstraszało od tej inwestycji?
- buraczane podejście Budremu;
- położenie (chyba najgorsze ze wszystkich osiedli w tej okolicy, a ceny porównywalne).

A nie linia WN obok...

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”