Piasta Towers Kraków od Inter-Bud opinie i forum o nowych mieszkaniach

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
magdam93

Re: Piasta Towers Kraków od Inter-Bud opinie i forum o nowych mieszkaniach

Postautor: magdam93 » 14 paź 2017, 11:25

Orientujecie się jak z akustyka ścian jeśli chodzi o tego dewelopera? :) Kupiliśmy mieszkanie w 2 bloku i zastanawiamy się czy będzie konieczne wyciszenie ścian . Dużo się słyszy, że w nowych blokach słychać nawet kichniecie sąsiadów a chcielibyśmy tego uniknąć :)

Trabb

Postautor: Trabb » 22 sie 2020, 21:26

Inter Bud puścił do sprzedaży kolejny budynek (6). Ceny w porównaniu z poprzednimi budynkami są zaskakująco wysokie - czy to miejsce jest faktycznie aż tyle warte?

pozdro

Postautor: pozdro » 23 sie 2020, 7:15

Mysle ze jest sporo osob chetnych. Znaczy przynajmniej przed covidem bo sa takie osoby co przy Bora Komorowskiego pracuja j z tamtego miejsca jest stosunkowo blisko i dobry dojazd.
Autem dobry dojazd.
Ma byc tramwaj albo sa takie pogloski ktory bedzie jechal przez Rondo Polsadu wiec juz wogole bedzie szybki dojazd do jakiegos Quattro Business Parku. No i bedzie przystanek kolejowy SKA. Co prawda za czesto tam pociag nie bedzie bo co 30 min max. Ale pewnie w 10-15 min sie dojedzie. Teraz predzej 10 ale jak dobuduja kiedys przystanki to sie wydluzy. No i z drugiej strony dosc malownicze pagorkowate tereny mozna gdzies tam sie wybrac. Choc tez do konca nie ogarniam na ile sie na rekreacje nadaja.

pozdro

Postautor: pozdro » 23 sie 2020, 7:35

Czy ja wiem czy 8500 to takie wysokie ceny jak na 2022? W kurdwanowie tez po tyle a Kliny po 7000zl w centrum po 12000zl wewnatr 3 obwodnicy. Wiec mysle ze ok ceny.
Teraz okazyjnie mozna jeszcze kupic Przybyszewskiego zanim ceny podniosa po 9500zl i dosc tanio jest Bonarka. Nalezaloby zbadac czy tam jest tak blisko turowica i halas bo wydaje sie ze okna na wschod i dodatkowo kolejny budynek zaslaniajacy beda powodowac dosc znosne warunki mieszkaniowe. Choc zdrugiej strony pewnie tez do samej bonarkj na parkjng jest mega ruch samochodowy.

Ale kupienie mieszkania w krakowie
Blisko zieleni
Z cisza i spokojem bez aut i spalin
Z SKM lub szybkim tramwajem lub oboma
W sensownej cenie ponizej 10 tys zl
Wewnatrz 3 obwodnicy nie dalej niz 4 km od centrum zeby mozna sie tam rowerkiem dostac.
Obecnie jest praktycznie niewykonalne.

Ja w zasadzie juz powaznie rozwazam czy chce mi sie kredyt na 1mln zl splacac. Sa opcje domow pod miastem widzialem takie po 600 tys zl z dojazdem 15min pociagiem do centrum. W sumie nie wiem czy nie lepsze niz dojezdzac z przedmiesc krakowa z bloku. Jest tez taka opcja olac dzieci i poprostu lepiej kase wydac na wycieczki.
Kredyt niby drogo nie wychodzi to tylko jakies 2000-3000 zl jak sie wklad wlasny uwzgledni 20-30% z czego sporo mozna obecnym mieszkaniem bylo splacac w dobrych czasach prosperity. Ale tak to czlowiek nigdy nie ma gearancji zatrudnienia przez 30 lat, a u nas idiotyczne prawo kredytowe stracisz prace, bedziesz mial losowa sytuacje jakiejs choroby i co wtedy. Nawet nie mozna mieszkania oddac bankowi jak w USA tylko cie beda nekac ze splacaniem kredytu. W sensie opcja oddania wiekszego i wrocenia do mniejszego odpada. Wiec kredyt to mega obciazenie psychiczne, finansowe itd. Z mojej perspektywy. Chyba dobre jak ktos ma juz te 80-100% w gotowce.
Nie oszukujmy sie posiadanie dzieci to taki koszt i tyle kompromisow ze nie wiadomo czy warto. Lepiej chyba koty sobie kupic. 500+ to smieszne pieniadze przy kosztach jakie dziecko generuje to powinno byc z 1500+ na jedno dziecko. Zeby przy 2 choc rata kredytu na mieszkanie sie splacala.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 23 sie 2020, 9:11

pozdro pisze:Jest tez taka opcja olac dzieci i poprostu lepiej kase wydac na wycieczki.
Nie oszukujmy sie posiadanie dzieci to taki koszt i tyle kompromisow ze nie wiadomo czy warto. Lepiej chyba koty sobie kupic. 500+ to smieszne pieniadze przy kosztach jakie dziecko generuje to powinno byc z 1500+ na jedno dziecko. Zeby przy 2 choc rata kredytu na mieszkanie sie splacala.

Pite było!!! Tak- dla dobra tych swoich ewentualnych dzieci, proszę, olej, nie rozmnażaj się, jeśli tego typu rozważania to dla Ciebie argument. Takie stany się traktuje psychologicznie lub psychiatrycznie.

bulkas

Postautor: bulkas » 23 sie 2020, 12:26

pozdro pisze:
Ja w zasadzie juz powaznie rozwazam czy chce mi sie kredyt na 1mln zl splacac. Sa opcje domow pod miastem widzialem takie po 600 tys zl z dojazdem 15min pociagiem do centrum. W sumie nie wiem czy nie lepsze niz dojezdzac z przedmiesc krakowa z bloku. Jest tez taka opcja olac dzieci i poprostu lepiej kase wydac na wycieczki.
Kredyt niby drogo nie wychodzi to tylko jakies 2000-3000 zl jak sie wklad wlasny uwzgledni 20-30% z czego sporo mozna obecnym mieszkaniem bylo splacac w dobrych czasach prosperity. Ale tak to czlowiek nigdy nie ma gearancji zatrudnienia przez 30 lat, a u nas idiotyczne prawo kredytowe stracisz prace, bedziesz mial losowa sytuacje jakiejs choroby i co wtedy. Nawet nie mozna mieszkania oddac bankowi jak w USA tylko cie beda nekac ze splacaniem kredytu. W sensie opcja oddania wiekszego i wrocenia do mniejszego odpada. Wiec kredyt to mega obciazenie psychiczne, finansowe itd. Z mojej perspektywy. Chyba dobre jak ktos ma juz te 80-100% w gotowce.

No a co za problem spłacić ten kredyt? Mówiłeś ze jesteś programista, zakładam, ze ciagle rozwijającym się :)

pozdro

Postautor: pozdro » 23 sie 2020, 14:40

Sorry ale jak dla ciebie to takie od wezmę sobie kredyt na 1mln zł :) Który będę spłacał przez 30 lat, nie wiem czy będę za 30 lat żył, pracował, ile będę zarabiał, itd. kredyt będę musiał spłacać, nie mogę jak w USA oddać poprostu kluczy i pozbyć się kredytu. Wpakuje się w mieszkanie z widokiem na autostradę z hałasem lub spalinami, albo w widokiem na tory kolejowe, albo na zadupiu gdzie nigdy nie będzie dobrego dojazdu, będę 30 lat niezadowolony z miejsca gdzie mieszkam, albo żeby mieć wszystko cisze, spokój, zieleń, bliskość centrum dorzucę 4 tys zł z m2. Serio tak prosto się nie bierze kredytu. Jak mam wydać 400 tys + wziąć 600 tys kredytu i spłacać w sumie nawet nie wiem ile spłacać czy 2000zł czy 3000 zł czy 4000zł bo przecież raty nie są stałe tylko teraz są niskie a za 5 lat będą 2x wyższe bo podniosą stopy procentowe. Dla mnie to serio taka opcja
- spokojne bezstresowa życie, bez kredytów w 2 pokojowym mieszkaniu, możesz się samorealizować, nawet na wakacje w góry wyskoczyć,
- versus kredyt na 30 lat nie wiadomo ile do spłaty, wydasz wszystkie oszczędności co masz + jeszcze się zadłużysz, zero czasu, stres z dziećmi, problemy z przedszkolami żłobkami szkołami bo się ukarze że tam gdzie było ciut taniej tego nie ma. Masakra ja dziwie się, że ludzie się na kredyt i dzieci

Wiec wiesz łatwo się pisze jak się rozmnażało i mieszkania kupowało 15 lat temu co mieszkania chodziły po 3 tys zł m2 :) wiem, za 10 lat mogą być po 20 tys zł za m2 więc te 10 tys zł to jest czyta okazja. Niestety zarobki już znacząco nie urosną przynajmniej w IT (jedyny realny wzrost to kwestia seniority lvelu + jakieś wskaźniki inflacji). 10 lat temu to było kilka podwyżek w jednym.

Teoretycznei mogę swoje mieszkanie wynająć i spłacać połowe czy 3/4 raty nowego mieszaknai tylko pytanie czy ktoś wynajmie, czy jak wynajmie będzie płacił itd. Kredyt spoko się bierze jak masz 1mln oszczędności bierzesz kredyt na 1mln żeby wszystkiego na raz nie wydać tylko stopniowo sobie spłacać. Ale to 1mln uzbieram może za 10 lat to mi już dzieci tym bardziej się nie będzie chciało mieć.
Też nie wiem czy z powodu dzieci chce się na jakąś przypadkową wioskę 30km pod Kraków wyprowadzać. Za duże poświęcenie. Masz racje niech szaleńcy rodzą dzieci, mi sie nie chce w to bawić. Za dużo nerwów i stresów. Lepiej żyć spokojnie i bez problemów. :)

ITGeek

Postautor: ITGeek » 23 sie 2020, 15:00

Pozdro, a jak się już dorobisz tylego mieszkania za 1mln, to kto je kiedyś po Tobie odziedziczy? Nie będzie Ci zal, że dorobek Twojego życia przejmie ojciec Rydzyk lub inny ancymon?

Rak

Postautor: Rak » 23 sie 2020, 15:39

ITGeek pisze:Pozdro, a jak się już dorobisz tylego mieszkania za 1mln, to kto je kiedyś po Tobie odziedziczy? Nie będzie Ci zal, że dorobek Twojego życia przejmie ojciec Rydzyk lub inny ancymon?

no dokładnie. a jeszcze komu swoje doświadczenie i mądrości przekażesz..przecież nie będziesz się nimi przez resztę życia dzielił z anonimowymi userami i automatami na budowlanych forach. A 2 pokojowe będzie na samotną emeryturkę jak znalazł lub dla potomnych.

bulkas

Postautor: bulkas » 23 sie 2020, 16:00

pozdro pisze:Sorry ale jak dla ciebie to takie od wezmę sobie kredyt na 1mln zł :) Który będę spłacał przez 30 lat, nie wiem czy będę za 30 lat żył, pracował, ile będę zarabiał, itd. kredyt będę musiał spłacać, nie mogę jak w USA oddać poprostu kluczy i pozbyć się kredytu. Wpakuje się w mieszkanie z widokiem na autostradę z hałasem lub spalinami, albo w widokiem na tory kolejowe, albo na zadupiu gdzie nigdy nie będzie dobrego dojazdu, będę 30 lat niezadowolony z miejsca gdzie mieszkam, albo żeby mieć wszystko cisze, spokój, zieleń, bliskość centrum dorzucę 4 tys zł z m2. Serio tak prosto się nie bierze kredytu. Jak mam wydać 400 tys + wziąć 600 tys kredytu i spłacać w sumie nawet nie wiem ile spłacać czy 2000zł czy 3000 zł czy 4000zł bo przecież raty nie są stałe tylko teraz są niskie a za 5 lat będą 2x wyższe bo podniosą stopy procentowe. Dla mnie to serio taka opcja
- spokojne bezstresowa życie, bez kredytów w 2 pokojowym mieszkaniu, możesz się samorealizować, nawet na wakacje w góry wyskoczyć,
- versus kredyt na 30 lat nie wiadomo ile do spłaty, wydasz wszystkie oszczędności co masz + jeszcze się zadłużysz, zero czasu, stres z dziećmi, problemy z przedszkolami żłobkami szkołami bo się ukarze że tam gdzie było ciut taniej tego nie ma. Masakra ja dziwie się, że ludzie się na kredyt i dzieci

Wiec wiesz łatwo się pisze jak się rozmnażało i mieszkania kupowało 15 lat temu co mieszkania chodziły po 3 tys zł m2 :) wiem, za 10 lat mogą być po 20 tys zł za m2 więc te 10 tys zł to jest czyta okazja. Niestety zarobki już znacząco nie urosną przynajmniej w IT (jedyny realny wzrost to kwestia seniority lvelu + jakieś wskaźniki inflacji). 10 lat temu to było kilka podwyżek w jednym.

Teoretycznei mogę swoje mieszkanie wynająć i spłacać połowe czy 3/4 raty nowego mieszaknai tylko pytanie czy ktoś wynajmie, czy jak wynajmie będzie płacił itd. Kredyt spoko się bierze jak masz 1mln oszczędności bierzesz kredyt na 1mln żeby wszystkiego na raz nie wydać tylko stopniowo sobie spłacać. Ale to 1mln uzbieram może za 10 lat to mi już dzieci tym bardziej się nie będzie chciało mieć.
Też nie wiem czy z powodu dzieci chce się na jakąś przypadkową wioskę 30km pod Kraków wyprowadzać. Za duże poświęcenie. Masz racje niech szaleńcy rodzą dzieci, mi sie nie chce w to bawić. Za dużo nerwów i stresów. Lepiej żyć spokojnie i bez problemów. :)

no ale nie musisz za milion kupowac :D. obniz wymagania. Przybysza z atalu 60m kupisz za jakies 650k + wykonczenie to dajmy na to masz 750-800.
Wkladu 30%, Kredyt 560k, pracujesz w IT i splacisz w 10-12 lat. W czym problem?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”