Apartamenty Park Matecznego Kraków od Dom Development - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
MarcinG

Re: Apartamenty Park Matecznego Kraków od Dom Development - opinie na forum

Postautor: MarcinG » 11 lip 2025, 12:14

No niestety prywatne wiadomosci sa tutaj wylaczone o ile sie nie myle.

Szukam mieszkania, ktore ma 3 sypialnie + salon z kuchnia, optymalnie okolo 80-90 metrow. Nie ma takich w punkt tutaj, a te wieksze niestety robia cene powyzej 2 mln, a to dla mnie zdecydowanie za duzo. Nie analizowalem jeszcze bardzo szczegolowo ukladu osiedla, ale z pewnoscia odpadaja pierwsze bloki od Wadowickiej.

anderson

Postautor: anderson » 11 lip 2025, 12:36

nie wiem jakie byly wczesniej opcje, ale na dzis wyglada ze wpisuje sie: F5 ofertowo ok 18.9k / 1.5mln i F56 ale to juz 20k/2mln (bazujac na podanym wczesniej linku do strony z baza cen)

Fo F5 to ostatnie z 4 tego typu (pozostale 3 z tego co widze sie sprzedaly) - jesli nie przeszkadza Ci niskie pietro bo 1 to uwazam, ze jest w najlepszym (dla mnie) sektorze tego osiedla (daleko od wjazdu do garazu, obok spacerowej strefy zielonej, w srodku gdzie wedlug mapy akustycznej krakowa byl najmniejszy halas choc nie wiadomo jak to sie bedzie docelowo odbijac od budynkow)
ja bym dzis je rozwazal choc w wersji ciut lepszej te na 3 pietrze w F i G, ale te sie juz sprzedaly.
Calkiem spoko uklad choc np ja nie chcialem sypialni od poludnia. Bardzo fajny taras - ja bym bral ;)

MarcinG

Postautor: MarcinG » 11 lip 2025, 13:03

F5 to wlasnie to, ktore mi sie rzucilo w oczy jako potencjalnie atrakcyjne.
1 pietro jest mi tylko nie w smak oraz troche maly salon z kuchnią.

anderson

Postautor: anderson » 11 lip 2025, 15:09

to podobne mieszkanie jak F5 tylko na 3 piętrze na pewno było dostępne przez jakis czas jak rozpoczeli sprzedaż (w G identyczne juz na starcie byly sprzedane) bo sam się zastanawialem czy nie zrobic na nie zmiany. Trzeba po prostu być gotowym na podjęcie decyzji na starcie etapu bo wtedy jest najwiekszy wybór. Czasami mieszkania wracają do oferty bo ktoś rezygnuje więc może wyższe pietro nie jest stracone, ale pewnie szanse na taki powrót są male. Czy sa inne argumenty 'na tak'? które przykryją minusy? Pewnie sa, ale to temat bardzo subiektywny i każdy musi dojrzeć do decyzji - mnie akceptacja, ze nie znajde idealnego mieszkania zajęła kilka lat ;)

alternatywnie w tym pionie na nowym fi mieszkania chyba sie wpisuja w Twoje ogólne potrzeby: https://osiedlefi.pl/mieszkania-wyszuki ... nie-91-22/ choć układ specyficzny, cena chyba porownywalna jak na domd choc tam masz miejsca postojowe (co moze jest spoko jak np potrzebujesz 2) a na domd standardowe miejsca sa, ale drozsze

a jakie jeszcze inne inwestycje rozważasz? stawiasz na okolice rydlówki czy zupełnie inne lokalizacje też wchodzą w gre?
no ale to juz typowy watek na priv tylko nie wiem jak w takim razie na ten priv przejsc ;)

Adekson

Postautor: Adekson » 11 lip 2025, 20:42

Miałem bardzo podobne wymagania jak MarcinG, zależało mi jeszcze na dwóch niezależnych miejscach parkingowych, bez żadnych platform. Na plus tej inwestycji działa fakt, że jako jedna z nielicznych (przynajmniej w tym najnowszym etapie) w ogóle dawała możliwość takiego zakupu. Pomijam jednak, że cena była i jest mocno zawyżona – najpierw 80k za miejsce, a teraz już 90k (98k z boksem rowerowym).

Zainteresowały mnie mieszkania, o których była mowa, ale w budynku G, od strony parku. To na 3. piętrze nie trafiło nawet do oficjalnej sprzedaży, a to na 1. piętrze ktoś zdążył kupić przede mną.

Na pocieszenie, według informacji od dewelopera, w ostatnich dwóch budynkach, które jeszcze nie są w sprzedaży, ma się pojawić więcej mieszkań 4-pokojowych. Jest więc szansa, że będzie tam coś ciekawego.

Szkoda trochę tej inwestycji – mimo dużej liczby mieszkań, większość układów jest niestety bardzo słaba…

P.S
Od cen ofertowych możecie sobie odjąć 5% bo na taki rabat można obecnie liczyć

anderson

Postautor: anderson » 11 lip 2025, 21:19

zwykle sprzedaz nie rozpoczyna sie w momencie kiedy oferta pojawi sie na stronie i zapewne osoby szukajace na porzednich etapach konkretnego typu mieszkania dostaly taka informaacje jak Ty teraz - ze na kolejnym etapie bedzie to czy tamto, i dlatego pewne mieszkania w ogole nie pojawily sie w sprzedazy albo byly tam tylko kilka minut. Zwykle sprzedawcy wiedza jakie beda uklady troche wczesniej, a bywa tak, ze i konkuruja miedzy soba o mieszkanie jak kazdy z nich ma innego klienta na dokladnie to samo mieszkanie.

w sumie ciekawe ze na poczatku miejsce postojowe z boksem kosztowalo 95, a teraz z tego co mowisz 'tylko' 3k wiecej. Za to samo miejsce standardowe bylo drogie bo 80, a teraz jeszcze drozsze bo 90..
btw minus miejsca z boksem jest taki, ze nie dadza kupic normalnej komorki, a ten boks nie jest odpowiednikiem komorki, nei mozna go zaslaniac, dawac chocby opon i prawdopodobnie bardzo wielu innych rzeczy poza rowerem/hulajnoga, a obstawiam ze wiele osob mysl ze to 'komorka lokatorska'

Ogolnie ciekawe jest to ze mam wrazenie, ze dzis deweloperom by lepiej szla sprzedaz gdyby mieli wieksze metraze bo kawalerek i malych mieszkan to juz nakupili wszyscy po pandemii, teraz sa strasznie drogie i inwestycyjnie ludzie juz chyba az tak bardzo jak wczesniej nie ida. Za to Ci co potrzebuja wiekszych mieszkan dla rodziny dalej kupuja dla siebie, i gdybym ja byl deweloperem to bym z 70% mieszkan 3/4 pokojowych projektowal.

Adekson

Postautor: Adekson » 11 lip 2025, 21:35

btw minus miejsca z boksem jest taki, ze nie dadza kupic normalnej komorki, a ten boks nie jest odpowiednikiem komorki, nei mozna go zaslaniac, dawac chocby opon i prawdopodobnie bardzo wielu innych rzeczy poza rowerem/hulajnoga, a obstawiam ze wiele osob mysl ze to 'komorka lokatorska'

W najnowszym etapie była opcja kupna jednocześnie miejsca z boksem i komórki bo byłem zainteresowany (nie wiem jak teraz).

Odnośnie tego, że nie można dawać do boksu opon i innych rzeczy to przyznam, że nie wiedziałem, skąd takie info i co jeśli jednak te opony bym tam dał? U mnie w garażu podziemnym widzę, że inni lokatorzy sobie trzymają tam co dusza zapragnie. edit. dobra doczytałem, że chodzi tu o przepisy przeciwpożarowe, a przykładowo komplet opon samochodowych jest zaliczany do materiałów łatwopalnych

Ogolnie ciekawe jest to ze mam wrazenie, ze dzis deweloperom by lepiej szla sprzedaz gdyby mieli wieksze metraze

Pełna zgoda, wygląda że DD doszedł do tego samego wniosku

Adekson

Postautor: Adekson » 12 lip 2025, 7:05

Chyba jednak były jakieś zmiany w układach bo widzę, że w budynku G pojawiły się nowe mieszkania 4 pokojowe dość sensowne: G43, G39, G35

anderson

Postautor: anderson » 12 lip 2025, 23:01

Adekson pisze:W najnowszym etapie była opcja kupna jednocześnie miejsca z boksem i komórki bo byłem zainteresowany (nie wiem jak teraz).

oo ciekawe.. no moze to wynika z tego, ze na nowszym etapie sa nizsze budynki i mniej mieszkan, a garaz i ilosc komórek podobna co na tych najwiekszych budynkach? w efekcie mniejszej liczbie klientow mozna dac wiecej? nie wiem.. a po ile maja? ciekawe czy by pozwolili komus z poprzedniego etapu kupic komorke na nowym
jak ostatnio dopytywalem o moj etap (ze moze cos sie zmienilo) to mowili, ze wszystkie komorki juz sprzedali (a sprzedali ok 50% mieszkan)

anderson

Postautor: anderson » 12 lip 2025, 23:11

Adekson pisze:Odnośnie tego, że nie można dawać do boksu opon i innych rzeczy to przyznam, że nie wiedziałem, skąd takie info i co jeśli jednak te opony bym tam dał? U mnie w garażu podziemnym widzę, że inni lokatorzy sobie trzymają tam co dusza zapragnie. edit. dobra doczytałem, że chodzi tu o przepisy przeciwpożarowe, a przykładowo komplet opon samochodowych jest zaliczany do materiałów łatwopalnych

To jest chyba jeszcze bardziej zlozony temat bo jest podzial na materialy palne (np ubranie gdzie temperatura zaplonu jest wyzsza) i łatwopalne (np rozpuszczalnik gdzie temperatura zaplonu jest nizsza) i pytanie który termin będzie użyty w regulaminie na tym osiedlu.. mi nie udalo sie tego dowiedziec. Niby w schowku mozna trzymac akcesoria do auta, ale prawdopodobnie nie opony bo one z kolei sa klasyfikowane jako mocno dymiące, a tego straż nie lubi i pewnie przy odbiorze nieruchomości wymusi to w regulaminie garażu.

To fakt, że wiele osob ignoruje przepisy p-poż.. zarządcy moga dawac za to kary (albo straz mandaty? nie pamietam) - poki nie ma pozaru to jest ok, ale jak bedzie.. nie daj boze ze skutkiem smiertelnym to łamiącym przepisy p-poż współczuję, i wątpie by ich OC pozwolilo na pokrycie strat po pożarze. Osobiscie spodziewam sie nagminnego łamania tych przepisów, rowniez dlatego ze polityka informacyjna w tym zakresie leży.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”