Inwestycja ul. bpa A. Małysiaka Kraków - Grupa Proins - opinie, forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Klauudekk

Re: Inwestycja ul. bpa A. Małysiaka Kraków - Grupa Proins - opinie, forum

Postautor: Klauudekk » 25 lis 2019, 12:34

Po zakończeniu budowy czekaliśmy na kontakt od nich o ostateczne rozliczenie metrażu, po uregulowaniu umawialiśmy sie z kierownikiem na odbiór techniczny i jeśli wszystko było ok tzn. Przyjąłeś odbiór dostawales klucze do mieszkania na czas remontow, mogliśmy już zacząć wykańczać a oni mieli miesiąc na poprawki. Przy akcie notarialnym dostaliśmy klucze właściwe i to w sumie tyle ;)
Ostatnio zmieniony 22 maja 2021, 13:36 przez Klauudekk, łącznie zmieniany 1 raz.

Insaniss

Postautor: Insaniss » 02 gru 2019, 20:09

Hej, może znajdzie się ktoś teraz na tym forum kto mieszka już na Małysiaka? z grupy proins
Przymierzam się w przyszłym tygodniu kupić mieszkanie, w etapie aktualnie II czyli odbiór czerwiec 2020.
Ktoś coś? Opinie?
OSoby z podobną sytuacją :)?
Pozdrawiam

Ela_now93

Postautor: Ela_now93 » 03 gru 2019, 21:53

marchewa_89 pisze:Witam serdecznie, kontaktuje się z wami w sprawie inwestycji Mała Góra od Proins, która jest już na ukończeniu. Ponieważ wątek dotyczący tamtej inwestycji jest "martwy", kieruję zapytanie tutaj. Jak wyglądała u was - mieszkańców inwestycji na Małysiaka - sprawa odbioru mieszkań. Dokładnie mam na myśli, kiedy od momentu zakończenia budowy mogliście wejść na swoje mieszkania żeby rozpocząć prace wykończeniowe?

Kupiliśmy z mężem mieszkanie w budynku C i pytaliśmy kilkakrotnie kiedy można wejść wykańczać , bo wiemy ze zazwyczaj można wcześniej ale przedstawiciele Proinsu nieugięcie twierdzą ze po oficjalnym przekazaniu kluczy czyli marzec :(

shooter

Postautor: shooter » 03 gru 2019, 21:59

Ela_now93 pisze:
marchewa_89 pisze:Witam serdecznie, kontaktuje się z wami w sprawie inwestycji Mała Góra od Proins, która jest już na ukończeniu. Ponieważ wątek dotyczący tamtej inwestycji jest "martwy", kieruję zapytanie tutaj. Jak wyglądała u was - mieszkańców inwestycji na Małysiaka - sprawa odbioru mieszkań. Dokładnie mam na myśli, kiedy od momentu zakończenia budowy mogliście wejść na swoje mieszkania żeby rozpocząć prace wykończeniowe?

Kupiliśmy z mężem mieszkanie w budynku C i pytaliśmy kilkakrotnie kiedy można wejść wykańczać , bo wiemy ze zazwyczaj można wcześniej ale przedstawiciele Proinsu nieugięcie twierdzą ze po oficjalnym przekazaniu kluczy czyli marzec :(

Zazwyczaj o ile nie zawsze w przypadku każdego developera sprawa wykończenia następuje po odbiorze kluczy, chyba że wykończenie również jest realizowane prze developera.

Ela_now93

Postautor: Ela_now93 » 03 gru 2019, 22:09

Ja nie siedzę w temacie i się nie znam , od kilku znajomych, którzy w przeciągu 2 lat kupili w Krakowie mieszkania słyszałam ze wykańczali dużo wcześniej przed oficjalnym oddaniem mieszkań do użytkowania :) i że zazwyczaj deweloperzy pozwalają „ nieoficjalnie „ wejść wcześniej żeby zacząć już coś dłubać :)

shooter

Postautor: shooter » 03 gru 2019, 22:29

Ela_now93 pisze:Ja nie siedzę w temacie i się nie znam , od kilku znajomych, którzy w przeciągu 2 lat kupili w Krakowie mieszkania słyszałam ze wykańczali dużo wcześniej przed oficjalnym oddaniem mieszkań do użytkowania :) i że zazwyczaj deweloperzy pozwalają „ nieoficjalnie „ wejść wcześniej żeby zacząć już coś dłubać :)

A kto wtedy przy odbiorze odpowiada za przykładowo: zniszczone drzwi wewnętrzne, porysowane szyby w oknach? itp. itd. :) Nie twierdze ze szkody może zrobić ekipa wykończeniowe może to zrobić sam niedbały developer. Natomiast wszelkie tego typu sprawy powinny być załatwiane na etapie odbioru mieszkania wiec nie sądzę aby developer chciał wpuszczać jakąkolwiek ekipę wykończeniową z która nie współpracuje przed oficjalnym odebraniem kluczy do mieszkania przez właściciela.

mar

Postautor: mar » 03 gru 2019, 22:48

Ela_now93 pisze:...od kilku znajomych, którzy w przeciągu 2 lat kupili w Krakowie mieszkania słyszałam ze wykańczali dużo wcześniej przed oficjalnym oddaniem mieszkań do użytkowania...

Z tym wykańczaniem mieszkania przed odbiorem jest podobnie jak z negocjowaniem cen mieszkań - wszyscy słyszeli, ale nikt osobiscie tego nie zrobił.

Żaden zdrowy na umyśle deweloper nie pozwoli urządzać mieszkania przed:
a) oficjanym oddaniem budynku do użytku,
b) zapłatą całej kwoty przez kupującego,
c) odbiorem mieszkania,
d) i podpisaniem umowy o przeniesieniu własności.

Przestańcie pisać bzdury i pytać o bzdury.

marchewa_89

Postautor: marchewa_89 » 05 gru 2019, 10:34

Ela_now93 pisze:

Powiem szczerze, że do mnie i do małżonki dotarły trochę inne informacje z biura Proins-a. Nie wiem kto jest Państwa opiekunem, nami zajmuje się Pani Marzenka, która poradziła nam po uregulowaniu całej płatności za mieszkanie skontaktować się z Panią dyrektor aby poprosić o końcowe rozliczenie. Ani razu nie dostałem informacji, że wejście na mieszkanie będzie możliwe dopiero w marcu. Nawet w umowie deweloperskiej widnieje zapis "Mieszkanie zostanie przekazane nabywcy w terminie DO 30 dni od zakończenia przedsięwzięcia deweloperskiego i uzyskania pozwolenia na użytkowanie, uregulowaniu płatności oraz podpisaniu protokołu odbiorczego". Opóźnień nie będzie, budowa zostanie zakończona do końca tego miesiąca. Takie dostałem informacje.

Ela_now93

Postautor: Ela_now93 » 06 gru 2019, 14:52

marchewa_89 pisze:
Ela_now93 pisze:

Powiem szczerze, że do mnie i do małżonki dotarły trochę inne informacje z biura Proins-a. Nie wiem kto jest Państwa opiekunem, nami zajmuje się Pani Marzenka, która poradziła nam po uregulowaniu całej płatności za mieszkanie skontaktować się z Panią dyrektor aby poprosić o końcowe rozliczenie. Ani razu nie dostałem informacji, że wejście na mieszkanie będzie możliwe dopiero w marcu. Nawet w umowie deweloperskiej widnieje zapis "Mieszkanie zostanie przekazane nabywcy w terminie DO 30 dni od zakończenia przedsięwzięcia deweloperskiego i uzyskania pozwolenia na użytkowanie, uregulowaniu płatności oraz podpisaniu protokołu odbiorczego". Opóźnień nie będzie, budowa zostanie zakończona do końca tego miesiąca. Takie dostałem informacje.

No właśnie problem w tym, ze ponoć oddanie budynku do użytkowania jest dopiero luty /marzec . Przynajmniej tak twierdził nasz opiekun przy sprzedaży.. My kupiliśmy już ostatnie mieszkanie , kilka razy pytaliśmy o wejście na mieszkanie i mówili nam że dopiero po odbiorze do użytkowania który jest przewidziany na luty/marzec. Także nie wiem , ale wolałabym żeby to Państwa przedstawiciel miał rację :)
Ostatnio zmieniony 06 gru 2019, 15:04 przez Ela_now93, łącznie zmieniany 1 raz.

PAVELO

Postautor: PAVELO » 05 lut 2020, 2:08

Witam,planuje zakup mieszkania w etapie 3 na ul małysiaka od grupy Proins mały blok,jakieś opinie jak się mieszka,jaki czynsz i czy w mieszkaniach po kilku miesiącach cis się dzieje?jak z ogrzewaniem.juz jakiś czas się rozglądam się za mieszkaniami ale ta inwestycja mi pasuje,bardziej niż Atal.czy w garażu podziemnym sucho czy wilgotno

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”