Apartamenty Park Matecznego Kraków od Dom Development - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Awatar użytkownika
free66

Re: Apartamenty Park Matecznego Kraków od Dom Development - opinie na forum

Postautor: free66 » 14 lip 2025, 18:42

wojdyla1980 pisze:
anderson pisze:z ciekawostek to podobno do pewnego momentu na ostatnich pietrach mozna przeniesc nawet sciany nośne bo nic wyzej sie nie buduje

nie sądzę :lol:

na 100% chodziło o ściany działowe

i deweloperzy na ogół robią tak, że na bardzo wczesnym etapie ustalają krótki termin na darmowe zmiany lokatorskie, a potem (o ile te ściany działowe jeszcze nie stoją), to liczą sobie za każde przesunięcie ściany na papierze jak za zboże

i koszą dodatkowe tysiące już od sprzedanego mieszkania

nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi

Zgodnie z tym, co sam napisałeś – osoby, które podejmą decyzję o układzie ścian działowych w wyznaczonym terminie, mogą liczyć na oszczędności. Po jego upływie zmiany są dodatkowo płatne. Gdzie widzisz problem?
:arrow: :D :geek:

anderson

Postautor: anderson » 14 lip 2025, 18:55

wojdyla1980 pisze:
anderson pisze:z ciekawostek to podobno do pewnego momentu na ostatnich pietrach mozna przeniesc nawet sciany nośne bo nic wyzej sie nie buduje

nie sądzę :lol:

na 100% chodziło o ściany działowe

i deweloperzy na ogół robią tak, że na bardzo wczesnym etapie ustalają krótki termin na darmowe zmiany lokatorskie, a potem (o ile te ściany działowe jeszcze nie stoją), to liczą sobie za każde przesunięcie ściany na papierze jak za zboże

i koszą dodatkowe tysiące już od sprzedanego mieszkania

nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi

Pan z grupy tych zawsze wiedzą lepiej?

Ale rozczaruję Pana bo nie... chodziło nie tylko o ściany działowe (bo te zawsze można), ale o ściany nośne, co zresztą widać na kartach mieszkań w F i G gdzie grube mury maja to samo oznaczenie kreskowane co ściany działowe (tu przyklad: https://www.domd.pl/pl-pl/krakow/mieszk ... _1_f_mk_28).
I nie - nie za darmo to robią bo przy zmianie lokatorskiej muszą formalnie wykonać projekt i ten projekt ileś tam kosztuje - chyba kilka stów, a samo wykonanie nie wiem.

Edit: z ciekawości dopytałem jak to wygląda dziś i wychodzi, że jednak dział sprzedaży nie do końca dobrze to przekazywał rok temu (ja akurat pytałem niedługo po starcie więc mogły tam być jakieś niedociągnięcia komunikacyjne) - oczywiście nie wiem ile było zapytań w tej sprawie od klientów, ale podobno finalnie w praktyce tylko drobne zmiany były zatwierdzane i tylko na 1 budynku.

MarcinG

Postautor: MarcinG » 16 lip 2025, 21:50

Byłem dziś w biurze sprzedaży. Znalazło się takie Ok 81m

Obrazek

Obrazek

Co o nim myślicie? Formalnie 3 pokojowe, ale można z łatwością dokończyć przedzielenie między dwoma pokojami i mamy 4 pokojowe. Technicznie, ta jedna sypialnia ma za mało światła, zeby deweloper mógł ją wydzielić (co w sumie dziwne przy dość dużym oknie).

Dla mnie ciekawe o tyle, że ekspozycja okien na prawo ma widok na park. Z drugiej strony, będąc tam dziś koło 18 to jest dość głośno od ruchu samochodowego. Eh.

Głupie czy nie głupie?

patomieszkaniec

Postautor: patomieszkaniec » 17 lip 2025, 6:09

Ja bym nie brał bo to ma okna tylko na północ

anderson

Postautor: anderson » 17 lip 2025, 10:27

nie zgodze sei ze tylko na polnoc - uklad jest taki, ze okna sa w zasadzie na wchod, polnoc, zachod, a budynek C w ksztalce L daje i uklad osiedla dalej daje mozliwosc by slonce od zachodu dosc dlugo tam docieralo, ale nie widzialem symulacji (a pewnie widac to juz obecnie jak sie przyjdzie pod inwestycje po poludniu)

tu podobny rog mieszkania, jeszcze mniejsze okno i nie mieli problemu by domknac ten pokoj sciana i odseparowac od salonu, a wydaje sie ze to mieszkanie w budynku D bedzie wiekszy problem z doswietleniem od zachodu przez zasloniecie go przez budynek B
Obrazek

z jednej strony rozumiem tych, co chca miec okno na park - na pewno spoko widok, ale jak mowisz - tam nie jest az tak cicho (bylo ciszej jak byly tam reklamy, ale kazali je zdjac - moze kiedys cos tam jednak postawia) i dla mnie osobiscie park nie byl w grupie kluczowych aspektow decyzyjnych

z plusow:
- samo mieszkanie ma elastyczny uklad scian dzialowych
- przestronny salon
- bardzo duzy taras (rzadko na rynku pojawiaja sie tak duze, szerokie tarasy)
- spory hol, ale tez ew go mozna zmniejszyc na rzecz pokoi lub zabudowac troche szafami
- stosunkowo nieodlegly termin oddania do uzytku (w porownaniu do F i G)

- z punktu widzenia ciszy pewnie wieksza szana ze F5 bedzie odrobine cichszy
- podobne rozmiarowo mieszkanie na 3 pietrze w G (te nowe po polaczeniu) tez sa spoko i ja bym chyba wlasnie to na 3 pietrze w G wybral, ale tez rozumiem ze to 2 lata dluzej w oczekiwaniu, i gdyby mi zalezalo na czasie to to w E tez jest dla mnie ok choc wolalbym odrobinę wyżej i rozumiem, ze to ciezka decyzja do podjecia

MarcinG

Postautor: MarcinG » 17 lip 2025, 10:38

Mieszkanie na 3 w G jest juz zajete niestety. Zostalo podobne na 1., ale znajduje sie nad wejsciem do klatki, nad wejsciem do smietnika i na przeciwko placu zabaw, ktory bedzie vis-a-vis w ostatnim etapie :D

Kusi mnie to mieszkanie, ktore wstawilem, ale serio, wczoraj halas byl tam naprawde spory, a mamy lato, drzewa maja liscie. Obecnie mieszkam w okolicy obwodnicy, wiec tez jakos wyczulony nie jestem.

anderson

Postautor: anderson » 17 lip 2025, 11:03

aj, widzisz - trzeba jednak dzialac szybko (chocby rezerwacja ustna sobie kupic kilka dni)
nie wiedzialem ze tam bedzie drugi plac zabaw na ostatnim etapie
wejscie do smietnika pod mieszkaniem faktycznie nie zacheca bo pewnie z czasem bedzie tam skrzypiec/trzaskac, a moze i zapachy jakies

co do lisci/lata - na 1 pietrze to chyba az tak duzo nie zmienia, pewnie wyzsze pietra blisko parku wiecej zyskują ciszy przez lisciaste korony drzew, ale nizej nie spodziewam sie istotnej roznicy
to zostaje F5 albo to w E - ja bym z tych dostepnych chyba wzial F5 bo na akustycznej mapie krakowa tam jest ciszej niz przy parku E, dodatkowo tez inne budynki powinny tez troche tlumic halas z zewnatrz, ale rozumiem tez argument z parkiem obok bo na pewno lepiej sie czlowiek czuje jak przez okno widzi zielen

nie wiem czy sledzisz, ale tez w okolicy inna opcja sie pojawila - nowy etap od budrem, ale jednak i lokalizacja, i jakos dewelopera dla mnie lepsza tu kolo matecznego: https://www.budrem.pl/inwestycje/inwest ... _budynek_A
pytanie tez co finalnie tez zaproponuje ekopark kolo konopnickiej, ale tam obstawiam ze nie bedzie ani taniej, ani ciszej
Ostatnio zmieniony 17 lip 2025, 11:15 przez anderson, łącznie zmieniany 2 razy.

MarcinG

Postautor: MarcinG » 17 lip 2025, 11:15

Pychowickiej nie bralem pod uwage – to kolejny krok w oddalaniu sie od miejsc, ktore chcialbym miec w spacerowym zasiegu ;)
Ekopark – to byloby ciekawe, tam glebiej w strone Podwawelskiego moze byc niezle, ale przypuszczam, ze ceny ten beda adekwatnie wieksze. Tak czuje :)

DomD tez twierdzi, ze w ostatnim etapie mieszkania 4. pokojowe beda drozsze niz obecnie (kuriozum).
Plac zabaw ma pojawic sie w zaznaczonym przeze mnie miejscu. Sam mam dziecko i to super, ze bedzie, ale przy tak duzym osiedlu, to domyslam sie, jak to bedzie wygladac :P

Obrazek

MarcinG

Postautor: MarcinG » 17 lip 2025, 11:19

W ogole to walnalem sie wczesniej z postem z rzutem mieszkania, ktore rozwazam.
Wrzucilem z budynku D, tymczasem to "moje" jest w E i wyglada tak:

Obrazek

anderson

Postautor: anderson » 17 lip 2025, 11:26

dobre wrzuciles, to ja dalem z D dla kontrastu (moze pomyliles na ktora grafike patrzyles)

a nowe osiedle fi rozwazales? dla mnie to ta sama półka w tej okolicy, ale jesli chodzi o cisze to roznica (na plus) spora, aczkolwiek wizualnie DOMD chyba wygrywa, rowniez tym ze maja normalne miejsca postojowe i wieksze balkony/tarasy na nizszych pietrach.

Pytanie co sie finalnie stanie z inwestycja NOHO przy wildze, a takze co z ostatnim etapem osiedla siesta (aktualnie chyba ma go robic eiffage)
Murapol tez powinien sprzedawac ten ostatni budynek niedlugo, ale tam wiekszych mieszkan raczej nie bedzie i to chyba tez troche inna kategoria inwestycji
a rozwazales https://novymateczny.pl i https://imperiallavie.pl ?

z tymi cenami to ja juz tez to gdzies slyszalem.. bo one musza rosnac tylko tez sie pozniej okazuje, ze rabaty tez rosna i czasem wychodzi drozej, czasem tak samo, a czasem nawet taniej ;)

Ceny sie raczej ustabilizowaly bo rynek nie przyjmuje wiekszych (i to widac po sprzedazy u deweloperow), ale jak bedzie dalsza obnizka stop to moze sie cos ruszyc z cenami, nie mniej nie sadze by to byly jakies skokowe zmiany - cos takiego jak skok po BK2% w najblizszym czasie nam chyba nie grozi.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”