Inwestycja Atal Aleja Pokoju 83 Kraków - opinie na forum osiedla

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
erazel

Re: Inwestycja Atal Aleja Pokoju 83 Kraków - opinie na forum osiedla

Postautor: erazel » 07 gru 2020, 22:19

platformy w atalu będą niezależne, o wymiarach 2,5 x 5m i wysokości 1,8m dolna i 1,5m górna.
większy i cięższy samochód typu suv się nie zmieści.
Na domiar złego obowiązkowa opłata serwisowa za użytkowanie platformy do ok 30pln/msc.

Ja raczej odpadam, będę szukał czegoś z normalnym miejscem w garażu.

jadzia

Postautor: jadzia » 14 gru 2020, 21:32

Witam wszystkich, czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat słupa i linii wysokiego napięcia przebiegającego przy budynku b3? Próbowałam ocenić na ile będzie ona przeszkadzać w ostatnich mieszkaniach na rogu i niestety z każdej strony wygląda to inaczej... Na jakiej wysokości (którego piętra ciągną się linie), w jakiej odległości są od bloku? Czy komuś udało się dostać na budowę i obejrzeć okolicę od strony osiedla a nie kamionki, na łąkach czy centralnej?

cruxeither

Postautor: cruxeither » 14 gru 2020, 22:01

To jest taki słup jak na obrazku. Pierwsze przewody na 12m, ostatnie na 21.6m. Możesz sobie popatrzeć na etap IV, wysokościowo będzie praktycznie tak samo.

Co do odległości do słupa do według openstreetmap to będzie minimalnie 15m, ale to jest na tyle dokładne na ile ktoś umieścił ten budynek na mapie. Kraków zawsze pod koniec roku wrzuca nową ortofotomapę ze zdjęciami lotniczymi miasta, to będzie można dokładnie zmierzyć.
Załączniki
slup 110kv.png
slup 110kv.png (71.5 KiB) Przejrzano 5200 razy

AdamS

Postautor: AdamS » 14 gru 2020, 22:21

Też się zastanawiałem nad tą inwestycja ale praktycznie ze wszystkich mieszkań w bloku B3 dominującym widokiem będzie wielki słup wysokiego napięcia, a za nim na kopcące kominy Elektrociepłowni Łęg. Byłem tam kilka razy z różnych stron, i o różnych godzinach i widok jest przytłaczający. Jak za cenę 9500 zł za m2. To jest dramat. Już lepiej by zrobili jakby główne okna i balkony były odwrócone w stronę osiedla i Alei. :oops:

Tutaj doskonale widać jak blisko budynku jest ten słup

img.investmap.pl/gallery/50/50/497202_ori.jpeg
Ostatnio zmieniony 14 gru 2020, 22:28 przez AdamS, łącznie zmieniany 1 raz.

jadzia

Postautor: jadzia » 14 gru 2020, 22:26

Ja okolicę ogólnie lubię. I wydaje mi się, że widokowo, przynajmniej z niższych pięter nie jest źle (spoko zieleni, duże odległości między blokami). Jak byłam tam spacerem (niestety bez wejścia na teren budowy) to wszystko było dla mnie ok poza tym słupem... niestety z każdej strony wydawał mi się innej wysokości i inaczej położony... stąd moje wątpliwości na ile będzie to przeszkadzać.. a z tego co czytałam to plany okablowania choć istnieją, to raczej nie są realne w najbliższym 10-leciu.

AdamS

Postautor: AdamS » 14 gru 2020, 22:35

jadzia pisze:Ja okolicę ogólnie lubię. I wydaje mi się, że widokowo, przynajmniej z niższych pięter nie jest źle (spoko zieleni, duże odległości między blokami). Jak byłam tam spacerem (niestety bez wejścia na teren budowy) to wszystko było dla mnie ok poza tym słupem... niestety z każdej strony wydawał mi się innej wysokości i inaczej położony... stąd moje wątpliwości na ile będzie to przeszkadzać.. a z tego co czytałam to plany okablowania choć istnieją, to raczej nie są realne w najbliższym 10-leciu.

Okolica nie jest zła. Ale faktycznie ten budynek 3B jest najgorszy ze wszystkich trzeba pamietać, że te słupy oprócz okropnego wyglądu wydają też bardzo głośnie dźwięki.

PS. Teraz z tej zieleni nic nie zostało bo wszystkie liście opadły i trzeba być na to gotowym, że przez pół roku nawet z niższych pięter będzie widać elektrownie. :(

Trabb

Postautor: Trabb » 14 gru 2020, 22:47

AdamS pisze:
jadzia pisze:Ja okolicę ogólnie lubię. I wydaje mi się, że widokowo, przynajmniej z niższych pięter nie jest źle (spoko zieleni, duże odległości między blokami). Jak byłam tam spacerem (niestety bez wejścia na teren budowy) to wszystko było dla mnie ok poza tym słupem... niestety z każdej strony wydawał mi się innej wysokości i inaczej położony... stąd moje wątpliwości na ile będzie to przeszkadzać.. a z tego co czytałam to plany okablowania choć istnieją, to raczej nie są realne w najbliższym 10-leciu.

Okolica nie jest zła. Ale faktycznie ten budynek 3B jest najgorszy ze wszystkich trzeba pamietać, że te słupy oprócz okropnego wyglądu wydają też bardzo głośnie dźwięki.

PS. Teraz z tej zieleni nic nie zostało bo wszystkie liście opadły i trzeba być na to gotowym, że przez pół roku nawet z niższych pięter będzie widać elektrownie. :(

Dźwięki są słyszalne przede wszystkim w zimie, przy ujemnych temperaturach. W lecie z tego co pamiętam nic nie słychać, ale już kilka dobrych lat minęło odkąd obok takiego mieszkałem więc mogę się mylić.

AdamS

Postautor: AdamS » 14 gru 2020, 22:58

Trabb pisze:
AdamS pisze:

Dźwięki są słyszalne przede wszystkim w zimie, przy ujemnych temperaturach. W lecie z tego co pamiętam nic nie słychać, ale już kilka dobrych lat minęło odkąd obok takiego mieszkałem więc mogę się mylić.

Te wyładowania są związane z wilgotnością. Wystarczy, że trochę popada to hałas może się zrobić bardzo uciążliwy.

Bettyw1

Postautor: Bettyw1 » 15 gru 2020, 21:39

AdamS pisze:
Trabb pisze:
AdamS pisze:Okolica nie jest zła. Ale faktycznie ten budynek 3B jest najgorszy ze wszystkich trzeba pamietać, że te słupy oprócz okropnego wyglądu wydają też bardzo głośnie dźwięki.

Te wyładowania są związane z wilgotnością. Wystarczy, że trochę popada to hałas może się zrobić bardzo uciążliwy.

Niedaleko, zaraz przy skrzyzowaniu Centralnej z Sołtysowską jest ofrodzona działka, a na niej identyczny słup (ta sama linia). Wydaje mi sie, że umiejscowiony od Sołtysowskiej dalej niz ten przy budynku IIIB. "Buczenie" i takie specyficzne trzaski z niego słychac bardzo często przechodząc wzdłuż ogrodzenia, choc nie zwróciłam uwagi czy akurat w warunkach zwiększonej wilgotności. Ja sobie nie wyobrażam mieć czegos takiego za oknem w takiej odległości jak przy tym budynku Atalu i był to jeden z głównych powodów rezygnacji z tej inwestycji (kolejny to platformy w garażach plus przechodząca przez środek osiedla droga łącząca Al. Pokoju z, i tu kolejny, planowanym rondem). Za takie pieniądze za metr to naprawdę można wymagać czegos więcej :oops:

iti

Postautor: iti » 15 gru 2020, 22:04

Kop 85 pisze:Zieleń zostanie dopóki będzie tam ta linia wysokiego napięcia. Przynajmniej w odległości 20 metrów od linii. Wątpię, żeby ktokolwiek ją skablował.

Jeśli tylko ktoś dojdzie do wniosku, że warto tyle w działkę zainwestować, żeby postawić na niej jakiś budynek, to pewnie wkopie linię wysokiego napięcia. Albo będzie kombinował bez wkopywania ;)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”