Osiedle KRK - Echo Investment (Kraków / Bronowice) - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
jarek111

Re: Osiedle KRK - Echo Investment (Kraków / Bronowice) - opinie na forum

Postautor: jarek111 » 05 lip 2022, 14:53

Użytkowanie wieczyste kosztuje orientacyjnie około 50zł x ilość metrów kwadratowych lokalu (np. 50zł x 40m2 = 2000zł). Do tego należy zapłacić z góry za 20 lat (2000zł x 20lat = 40 000zł).
Można starać się o bonifikatę rzędu ok 50% czyli 40 000zł x 50% = 20 000zł.
W przypadku rodziny wielodzietnej można się starać o bonifikatę 99% czyli 40 000zł x 99% = 400zł.
Można potwierdzić w urzędzie miasta.

Mar G

Postautor: Mar G » 05 lip 2022, 15:14

jarek111 pisze:Użytkowanie wieczyste kosztuje orientacyjnie około 50zł x ilość metrów kwadratowych lokalu (np. 50zł x 40m2 = 2000zł). Do tego należy zapłacić z góry za 20 lat (2000zł x 20lat = 40 000zł).
Można starać się o bonifikatę rzędu ok 50% czyli 40 000zł x 50% = 20 000zł.
W przypadku rodziny wielodzietnej można się starać o bonifikatę 99% czyli 40 000zł x 99% = 400zł.
Można potwierdzić w urzędzie miasta.

A wracając na ziemię prawdziwe liczby z sasiedniej niemal inwestycji oddanej teraz - Przybyszewskiego.
Wycena gruntu podobna powinna być - AN ostateczny podpisywany w czerwcu 2022.

Za podobny metraż - przy ustawowej uldze 60% należnej każdemu - koszt 1900 pln podano ostatecznie w urzędzie miasta za wykup całkowity. Żadne 20 000 pln.

A racji rabatu 99 proc zapłacimy ..... niespełna 50 pln - słownie pięćdziesiąt. Butelka wina.

Krk ma więcej pięter i jest w VI tańszej dzielnicy - może więc wyjść jeszcze taniej.

Mar G

Postautor: Mar G » 05 lip 2022, 15:39

Krzysztof_M pisze:
Emilia01 pisze:Mam wątpliwości co do tego, że koszty przekształcenia pokkryje deweloper. Taką wiadomość dostałam raz od jego konsutanta: "Konkretna stawka opłaty przekształceniowej ustalona zostanie przez Urząd na dzień przekształcenia – szacunkowo można się spodziewać kwoty kilkuset złotych rocznie przez 20 lat. Ponadto informuję, że jest możliwość scalenia opłaty z 20 lat, uiszczenia jej jednorazowo i w pierwszym roku po przekształceniu Urząd Miasta pokrywa połowę opłaty całościowej."

Wnioskuję, że to był konsultant z Urzędu Miasta i to co powiedział jest zgodne z prawdą.
Natomiast umowa deweloperska przewiduje, że deweloper po ukończeniu budynku oraz dopuszczeniu go do użytkowania ma dokonać przeniesienia własności nieruchomości, ale żeby tego dokonać sam musi wcześniej zostać właścicielem nieruchomości, czyli musi na swój koszt dokonać przekształcenia prawa użytkowania wieczystego gruntu w prawo własności.
Ale ponieważ stare powiedzenie mówi że "strzeżonego Pan Bóg strzeże", a adwokaci przed sądem nawet potrafią udowodnić, że czarne jest białym, więc najlepiej wyślij do dewelopera maila z prośbą o jednoznaczne stanowisko w tej sprawie.

Nie kupiliśmy jeszcze mieszkania i pewnie dlatego nie przyjęli mnie do tej grupy.

Do tej grupy przyjmowani są tylko właściciele mieszkań.

Prostując kolejny wpis osób, ktore chyba z takim procesem nie miało do czynienia.

Podpisując AN takiej inwestycji nabywa się prawo do użytkowania wieczystego ( inaczej nazywanego 100 letnim).
Mając już AN można -
A. sprawę zostawic i co roku przez kilkadziesiąt lat płacić coroczną opłatę indexowaną wraz ze zmianą wartości gruntu
lub
B. Zamienić prawo uzytkowania w prawo własności ponosząc opłatę jednorazową w wysokości opłaty 8 letniej platnej z gory ( mając KDR w wysokosci opłaty kilkumiesiecznej) i stać się właścicielem pełnym z własciwym wpisem do KW.

Sprawa jest b.prosta, przerobiło to kilka mln obywateli naszego kraju od czasu wejścia w zycie ustawy - chyba w 2019 to bylo.
Komplikowanie prostych spraw nie jest potrzebne w tej kwestii i niezrozumiałe.

Koszta do korzyści są niskie, by nie rzec śmiesznie niskie.

Krzysztof_M

Postautor: Krzysztof_M » 05 lip 2022, 16:33

Mar G pisze:Prostując kolejny wpis osób, ktore chyba z takim procesem nie miało do czynienia.

Faktycznie nigdy w praktyce nie miałem do czynienia z tą procedurą i dziękuję za sprostowanie mojej błędnej interpretacji umowy deweloperskiej. Człowiek uczy się całe życie, a ja w dodatku muszę przygotować się na dodatkowy koszt.

Emilia01

Postautor: Emilia01 » 05 lip 2022, 16:44

Krzysztof_M pisze:
Emilia01 pisze:Mam wątpliwości co do tego, że koszty przekształcenia pokkryje deweloper. Taką wiadomość dostałam raz od jego konsutanta: "Konkretna stawka opłaty przekształceniowej ustalona zostanie przez Urząd na dzień przekształcenia – szacunkowo można się spodziewać kwoty kilkuset złotych rocznie przez 20 lat. Ponadto informuję, że jest możliwość scalenia opłaty z 20 lat, uiszczenia jej jednorazowo i w pierwszym roku po przekształceniu Urząd Miasta pokrywa połowę opłaty całościowej."

Wnioskuję, że to był konsultant z Urzędu Miasta i to co powiedział jest zgodne z prawdą.
Natomiast umowa deweloperska przewiduje, że deweloper po ukończeniu budynku oraz dopuszczeniu go do użytkowania ma dokonać przeniesienia własności nieruchomości, ale żeby tego dokonać sam musi wcześniej zostać właścicielem nieruchomości, czyli musi na swój koszt dokonać przekształcenia prawa użytkowania wieczystego gruntu w prawo własności.
Ale ponieważ stare powiedzenie mówi że "strzeżonego Pan Bóg strzeże", a adwokaci przed sądem nawet potrafią udowodnić, że czarne jest białym, więc najlepiej wyślij do dewelopera maila z prośbą o jednoznaczne stanowisko w tej sprawie.

Pani, od której dostałam powyższą wiadomość miała taką stopkę:

Karolina Twardecka
Doradca Klienta
Dział Projektów Mieszkaniowych
Client Advisor
Residential Projects Department

Krzysztof_M

Postautor: Krzysztof_M » 05 lip 2022, 17:40

Emilia01 pisze:Pani, od której dostałam powyższą wiadomość miała taką stopkę:

Karolina Twardecka
Doradca Klienta
Client Advisor

W takim razie już nie ulega wątpliwości, że deweloper nie ma zamiaru dokonywać przekształcenia użytkowania wieczystego gruntu w prawo własności ani pokrywać jego kosztów i pozostawia to nabywcom mieszkań.

Mar G

Postautor: Mar G » 05 lip 2022, 19:23

Krzysztof_M pisze:
Emilia01 pisze:Pani, od której dostałam powyższą wiadomość miała taką stopkę:

Karolina Twardecka
Doradca Klienta
Client Advisor

W takim razie już nie ulega wątpliwości, że deweloper nie ma zamiaru dokonywać przekształcenia użytkowania wieczystego gruntu w prawo własności ani pokrywać jego kosztów i pozostawia to nabywcom mieszkań.

nie spotkałem informacji, aby developer dokonywał tego gdziekolwiek. ponosili te opłaty comiesięczne od momentu nabycia nieruchomości gruntowej do czasu podpisania ostatecznego AN - czyli średnio 5 lat.

policzcie Państwo jaki koszt by to generowało w skali osiedla na koniec - a developer jako osoba prawna nie ma prawa do rabatu ani 60% ani tym bardziej 99% - więc doliczyliby do ceny metra.
nas obywateli wyniesie to dużo mniej.

MaciejM

Odbiór mieszkań Stańczyka II etap

Postautor: MaciejM » 08 lip 2022, 17:16

Witam,
kupiłem mieszkanie ( wpłaciłem pierwszą ratę) na Stańczyka budynek D.
Zadzwonili do mnie z biura obsługi klienta Echo Investment i zaproponowali wcześniejszy odbiór mieszkania na początku sierpnia.
Zapytałem czy w związku z tym mogę jakoś wcześniej przed zapłatą reszty kwoty zobaczyć mieszkanie?
Otrzymałem informację, że nie ma i nie będzie takiej możliwości.
Nie da się niestety wejść do budynku i zobaczyć co się kupuje. Dopiero po wpłacie całości ceny i ustaleniu daty odbioru mieszkania będzie można zobaczyć lokal przy odbiorze pierwszy raz.
Czy Wy odbierając swoje mieszkania w pierwszym etapie też tak mieliście?
Z góry dziękuje za jakieś info.

EweZ

Re: Odbiór mieszkań Stańczyka II etap

Postautor: EweZ » 11 lip 2022, 21:35

MaciejM pisze:Witam,
kupiłem mieszkanie ( wpłaciłem pierwszą ratę) na Stańczyka budynek D.
Zadzwonili do mnie z biura obsługi klienta Echo Investment i zaproponowali wcześniejszy odbiór mieszkania na początku sierpnia.
Zapytałem czy w związku z tym mogę jakoś wcześniej przed zapłatą reszty kwoty zobaczyć mieszkanie?
Otrzymałem informację, że nie ma i nie będzie takiej możliwości.
Nie da się niestety wejść do budynku i zobaczyć co się kupuje. Dopiero po wpłacie całości ceny i ustaleniu daty odbioru mieszkania będzie można zobaczyć lokal przy odbiorze pierwszy raz.
Czy Wy odbierając swoje mieszkania w pierwszym etapie też tak mieliście?
Z góry dziękuje za jakieś info.

Przy pierwszym etapie też nie można było szybciej obejrzeć mieszkań. Tłumaczyli się wtedy tym, że panuje covid i przez to nie organizują "dni otwartych" w budynku.
Pierwszy raz obejrzałam mieszkanie w dniu odbioru.

dominik10

Postautor: dominik10 » 22 lip 2022, 13:49

Ja oglądałem mieszkanie wcześniej i miałem 7 dni na podjęcie decyzji czy kupuję.Nie było z tym problemu.
Było to w październiku 2021.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”