Saska Blu Kraków - Bryksy / opinie o inwestycji na forum (Podgórze)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
AMS

Re: Saska Blu Kraków - Bryksy / opinie o inwestycji na forum (Podgórze)

Postautor: AMS » 10 gru 2021, 15:53

Zależy o którym etapie jest mowa. Aktualnie w budowie jest etap II i tam pozostało (wg strony Bryksy) 19 mieszkań wolnych na łączną ilość chyba 170, co na rok przed końcem budowy, wydaję się nie tak dużą liczbą. Teraz trwa także sprzedaż III etapu i prace ziemne związane z tym etapem (przygotowują teren pod przysłowiową dziurę w ziemi).

projekty1

Postautor: projekty1 » 12 gru 2021, 22:08

grande1 pisze:macie jakis sensowny update o tej inwestycji, przejrzałem wątek, później stronę dewelopera i zaskakująco dużo wolnych mieszkań, co nie gra, wykonanie, cena czy inne elementy, bo lokalizacja wydaje się bardzo sensowna.

Myślę, że na małe zainteresowanie wpływa fakt, że trzeba dodatkowo do ceny doliczyć opłatę za przekształcenie wieczyste, co wiąże się z dodatkowymi kosztami. Kiedyś interesowałam się tą inwestycją i otwarcie się o tym nie mówi, ale gdy zapytałam wprost dewelopera ile wynosi taka opłata otrzymałam info, że dla mieszkania ok. 40m2 jest to 162 zł przez 20 lat czyli jakieś 3 262 zł. Nie znam się dokładnie na przepisach prawnych, ale z tego co mi się wydaje, to dopiero po 20 latach nabywasz prawo własności do mieszkania. Może tutaj jest bardziej fachowo objaśnione umowadeweloperska.com/umowa-deweloperska-a-uzytkowanie-wieczyste

Mar G

Postautor: Mar G » 12 gru 2021, 22:34

projekty1 pisze:
grande1 pisze:macie jakis sensowny update o tej inwestycji, przejrzałem wątek, później stronę dewelopera i zaskakująco dużo wolnych mieszkań, co nie gra, wykonanie, cena czy inne elementy, bo lokalizacja wydaje się bardzo sensowna.

Myślę, że na małe zainteresowanie wpływa fakt, że trzeba dodatkowo do ceny doliczyć opłatę za przekształcenie wieczyste, co wiąże się z dodatkowymi kosztami. Kiedyś interesowałam się tą inwestycją i otwarcie się o tym nie mówi, ale gdy zapytałam wprost dewelopera ile wynosi taka opłata otrzymałam info, że dla mieszkania ok. 40m2 jest to 162 zł przez 20 lat czyli jakieś 3 262 zł. Nie znam się dokładnie na przepisach prawnych, ale z tego co mi się wydaje, to dopiero po 20 latach nabywasz prawo własności do mieszkania. Może tutaj jest bardziej fachowo objaśnione umowadeweloperska.com/umowa-deweloperska-a-uzytkowanie-wieczyste

temat wielokrotnie omawiany na tym forum. dzięki ustawie przekształceniowej płacisz jednorazową opłatę - czyli tę powyżej pomniejszoną o rabat do 99% - czyli kilkadziesiąt pln do max 2 tys pln w zależności od statusu - i jesteś właścicielem od razu.
wystarczy wniosek do Wydziału Skarbu UMK i przelew

projekty1

Postautor: projekty1 » 12 gru 2021, 22:53

Mar G pisze:
projekty1 pisze:

temat wielokrotnie omawiany na tym forum. dzięki ustawie przekształceniowej płacisz jednorazową opłatę - czyli tę powyżej pomniejszoną o rabat do 99% - czyli kilkadziesiąt pln do max 2 tys pln w zależności od statusu - i jesteś właścicielem od razu.

Co nie zmienia faktu, że może to mieć wpływ na zainteresowanie inwestycją.

asander

Postautor: asander » 13 gru 2021, 9:15

projekty1 pisze:
Mar G pisze:
projekty1 pisze:Myślę, że na małe zainteresowanie wpływa fakt, że trzeba dodatkowo do ceny doliczyć opłatę za przekształcenie wieczyste, co wiąże się z dodatkowymi kosztami. Kiedyś interesowałam się tą inwestycją i otwarcie się o tym nie mówi, ale gdy zapytałam wprost dewelopera ile wynosi taka opłata otrzymałam info, że dla mieszkania ok. 40m2 jest to 162 zł przez 20 lat czyli jakieś 3 262 zł. Nie znam się dokładnie na przepisach prawnych, ale z tego co mi się wydaje, to dopiero po 20 latach nabywasz prawo własności do mieszkania. Może tutaj jest bardziej fachowo objaśnione umowadeweloperska.com/umowa-deweloperska-a-uzytkowanie-wieczyste

Wiele inwestycji w Krakowie ma taki status gruntów, że taka opłata występuje. Ale jak już kolega Mar G przypomniał można ją znacznie zmniejszyć spłacając całość z bonifikatą.

bip.krakow.pl/?dok_id=112584

Tabelka kończy się na 2022 ale jak się kiedyś dowiedziałem w kolejnych latach ma być podobnie, wystąpi tzw. bonifikata opóźniona (bo mieszkanie jeszcze nie stało jak naliczali bonifikaty po wejściu ustawy). Tak więc zawsze będzie wybór albo płacić rocznie przykładowo 160 zł przez 20 lat albo spłacić wszystko od razu z np. 50% upustem, czyli ok 1600zł w tym przypadku. Opłaty roczne są co jakiś czas waloryzowane więc de facto zapłaci się jeszcze więcej przez 20 lat. Dlatego warto spłacić to od razu.

Niestety jest taki bajzel w gruntach, że albo się to zaakceptuje i kupi mieszkanie w danym miejscu, bo się podoba, albo nie i szuka innego, które ma już uregulowaną własność. Tak jest w całej Polsce.

Mar G

Postautor: Mar G » 13 gru 2021, 9:20

projekty1 pisze:
Mar G pisze:
projekty1 pisze:Myślę, że na małe zainteresowanie wpływa fakt, że trzeba dodatkowo do ceny doliczyć opłatę za przekształcenie wieczyste, co wiąże się z dodatkowymi kosztami. Kiedyś interesowałam się tą inwestycją i otwarcie się o tym nie mówi, ale gdy zapytałam wprost dewelopera ile wynosi taka opłata otrzymałam info, że dla mieszkania ok. 40m2 jest to 162 zł przez 20 lat czyli jakieś 3 262 zł. Nie znam się dokładnie na przepisach prawnych, ale z tego co mi się wydaje, to dopiero po 20 latach nabywasz prawo własności do mieszkania. Może tutaj jest bardziej fachowo objaśnione umowadeweloperska.com/umowa-deweloperska-a-uzytkowanie-wieczyste

Jeżeli dla kogoś przy zakupie mieszkania wpływ na wybór ma dodatkowy koszt 100 - 200 pln to strach pomyśleć, jakie dylematy będzie mieć podczas jego wykańczania...

projekty1

Postautor: projekty1 » 13 gru 2021, 10:14

Mar G pisze:
projekty1 pisze:
Mar G pisze:temat wielokrotnie omawiany na tym forum. dzięki ustawie przekształceniowej płacisz jednorazową opłatę - czyli tę powyżej pomniejszoną o rabat do 99% - czyli kilkadziesiąt pln do max 2 tys pln w zależności od statusu - i jesteś właścicielem od razu.

Jeżeli dla kogoś przy zakupie mieszkania wpływ na wybór ma dodatkowy koszt 100 - 200 pln to strach pomyśleć, jakie dylematy będzie mieć podczas jego wykańczania...

Nie wiem po co ten sarkazm. Nie zaglądaj ludziom w budżety, dla kogoś nawet 200 zł może mieć znaczenie, każdy ma swoje kryteria wyboru odpowiedniego dla siebie lokum i nie muszą się porywać z kryteriami Mar G. Patrzysz bardzo wąsko, niekoniecznie musi chodzić o koszt, ale o przejrzystość oferty i wygodę. U innych deweloperów nie ma tego problemu. Mamy wolny rynek i można wybrać dewelopera u którego nie trzeba bawić w procedury uwłaszczeniowe i pewnie znajdzie się taka grupa ludzi dla których będzie to ważne, choć pewnie będą i tacy którzy się zdecydują i trzeba to szanować.

asander

Postautor: asander » 13 gru 2021, 12:52

projekty1 pisze:U innych deweloperów nie ma tego problemu. Mamy wolny rynek i można wybrać dewelopera u którego nie trzeba bawić w procedury uwłaszczeniowe i pewnie znajdzie się taka grupa ludzi dla których będzie to ważne, choć pewnie będą i tacy którzy się zdecydują i trzeba to szanować.

Szanowna ale co jeśli dany deweloper buduje akurat w takiej części miasta, na takim gruncie, że jest taka opłata? Mam rezygnować z fajnej opcji bo jest jakaś dodatkowa formalność, jeden szybki wniosek, przelew i po kłopocie? O czym my mówimy, ten koszt z bonifikatą to jakiś 0.1-0.3% ceny mieszkania.

asander

Postautor: asander » 13 gru 2021, 13:43

AMS pisze:Zależy o którym etapie jest mowa. Aktualnie w budowie jest etap II i tam pozostało (wg strony Bryksy) 19 mieszkań wolnych na łączną ilość chyba 170, co na rok przed końcem budowy, wydaję się nie tak dużą liczbą. Teraz trwa także sprzedaż III etapu i prace ziemne związane z tym etapem (przygotowują teren pod przysłowiową dziurę w ziemi).

Te 19 mieszkań ma już nawet status zarezerwowane, w II etapie na tą chwilę nie ma żadnych wolnych mieszkań. W etapie III natomiast jeszcze są wolne, z tym że faktycznie ten etap dopiero rusza, koniec za ok. 2 lata. Na dziś widzę, że jest sprzedane 38 na 173, więc 22%, na etapie dziury w ziemi, której jeszcze chyba nie ma. Standard krakowski.

projekty1

Postautor: projekty1 » 13 gru 2021, 13:50

asander pisze:
projekty1 pisze:U innych deweloperów nie ma tego problemu. Mamy wolny rynek i można wybrać dewelopera u którego nie trzeba bawić w procedury uwłaszczeniowe i pewnie znajdzie się taka grupa ludzi dla których będzie to ważne, choć pewnie będą i tacy którzy się zdecydują i trzeba to szanować.

Szanowna ale co jeśli dany deweloper buduje akurat w takiej części miasta, na takim gruncie, że jest taka opłata? Mam rezygnować z fajnej opcji bo jest jakaś dodatkowa formalność, jeden szybki wniosek, przelew i po kłopocie? O czym my mówimy, ten koszt z bonifikatą to jakiś 0.1-0.3% ceny mieszkania.

Asander, ale ja nie rozumiem skąd w ogóle ta dyskusja? Ja odpowiedziałam tylko na pytanie użytkownika grande1 zamieszone parę postów wyżej, co może powodować, że mieszkania na Saskiej wolniej się sprzedają. Tak uważam, że opłaty prze kształceniowe mają wpływ na to, że wiele osób się powstrzymuje przed zakupem mieszkania w tej inwestycji i to jest moja opinia i wolno mi taką mieć. A co do Twoich decyzji zakupowych, to czy ja Ci bronię kupić tam mieszkanie? Skoro nie, to na tym zakończmy!

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”