Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Awatar użytkownika
anubis

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: anubis » 19 sie 2020, 15:19

rado pisze:Też nie życzę nikomu nagłego załamania cen nieruchomości, bo to będzie oznaczało że z gospodarką jest bardzo źle

Niekoniecznie. Po 2009 roku rynek się załamał a gospodarka sobie rosła. Deweloperzy lubią powtarzać mit o swojej branży jako kole zamachowym gospodarki, ale to jest prawdziwe tylko w ujęciu całego budownictwa, a i tak nie do końca. Pierwotny rynek mieszkaniowy to margines PKB (wg. danych NBP inwestycje deweloperskie to ok. 0,3 – 0,4% PKB).
Ostatnio zmieniony 19 sie 2020, 15:26 przez anubis, łącznie zmieniany 1 raz.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

platinium

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: platinium » 19 sie 2020, 15:23

Tak, ale po 2007 ceny nieruchomości byly zdecydowanie wyższe niż teraz.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 19 sie 2020, 15:28

Nie o to chodzi, tylko o to czy gospodarka może rosnąć przy spadających cenach na rynku pierwotnym a nawet bankrutujących deweloperach. Może i mamy na to dane historyczne, a udział inwestycji deweloperskich w PKB to 0,3 – 0,4% wg. NBP.

Dla porównania: branża IT odpowiada za ok. 8% PKB. To więcej niż całe budownictwo razem wzięte, a na kryzys tu się na pewno nie zanosi. Sama branża gier (gamedev) to ok. 0,1% naszego PKB - to 1/3 - 1/4 udziału rynku pierwotnego mieszkaniówki.

A co do tego wynagrodzenia: ono od 2009 roku nie wzrosło 4 czy 8 razy (:D) tylko ok. 1,5 - 1,8 raza. Ale to dosyć skomplikowane, bo statystyki GUS są dla sektora przedsiębiorstw, czyli firm zatrudniających powyżej 9 osób. Mediana wynagrodzeń we wszystkich sektorach tyle nie wzrosła.

Zresztą wynagrodzenie nie ma bezpośredniego wpływu na rynek pierwotny, tylko pośredni. Wynagrodzenie kształtuje zdolność kredytową. Przy czym mamy teraz sytuację, że bezrobocie rośnie, a polityka banków jest zaostrzona - kredytów udzielanych jest mniej (do czego wkleiłem wykres danych BIK parę stron wcześniej). Jak wartość kredytów jest mniejsza to po stronie popytu jest mniej kapitału. Jednocześnie po stronie podaży jest coraz więcej ofert co dodatkowo pompuje wysyp z rynku wtórnego. No ciekawe do czego to prowadzi.

Obrazek
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

StormSunny

Postautor: StormSunny » 19 sie 2020, 16:53

artemis, mam dla ciebie mieszkanie za 4k za metr, gdzie normalnie kosztują 10k. Sprzedam Ci je w takiej cenie, ale pod warunkiem, że skończysz tu pisać. Przekonałeś już wszystkich. Wystarczy. Na prawdę.

platinium

Postautor: platinium » 19 sie 2020, 17:36

Też mam nadzieję że gość szybko znadzie jakąś okazje, bo tylko o to mu chodzi - i forum przestanie być zlepkiem screenów z raportów nbp/gusu z ostatnich lat :lol:

matkow

Postautor: matkow » 19 sie 2020, 20:34

Rozumiem, że tylko opinie pt. "będzie rosło do nieba" mile widziane. Najlepiej bez wykresów i dogłębnych analiz, tylko od wróżki z bazarku.

PS. Skoro rosło w ostatnich czasach po kilkanaście procent rocznie (w oderwaniu od gospodarki, spekulacyjnie), to równie dobrze może pęknąć bez negatywnego wpływu na większość populacji.

platinium

Postautor: platinium » 19 sie 2020, 21:42

Oczywiście, że nie - ja nigdzie nie pisałem o wzrostach do nieba. Tylko widzę po raz któryś ten sam wykres z raportu, pokazujący zakupy inwestycyjne... i ciągle mi się zdaje że ta dyskusja zatacza koło - które rozpoczął ana*** pisząc o spadkach o 30% do konca roku, podsycając później rzekomymi promocjami - gdzie część inwestycji została już dawno wyprzedana, a w części te same promocje były w zeszlym roku.

Wiem, że to jest ogólnodostępne forum i można by nawet w każdym poście wrzucać ten sam obrazek, ale może lepiej zostawmy te wątki dla konkretów, tj. aktualnych raportów npb, aktualnych promocji itd.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 19 sie 2020, 21:46

Nieprawda, wszystkie grafiki, poza strukturą popytu inwestycyjnego, są pierwszy raz.

Ale rozumiem, że się denerwujesz skoro kupiłeś na początku roku, a więc na (na co wszystko wskazuje) historycznej górce cenowej. Ostatecznie 30 marca pisałeś na forum:

platinium pisze:Kupilem mieszkanie 2 miesiące temu po długiej analizie rynku i stabilnej sytuacji finansowej. Deweloper - Bryksy.
Mieszkanie miało być w pelni pokryte z gotówki, aczkolwiek nie miałem 100% kosztu. Przeliczyłem sobie moje dochody i wyszło że będę w stanie pokryć wszystkie transze bez kredytu.
Natomiast w tej sytuacji w każdej chwili mój dochód może się skończyć - a ja zostanę z 0zł na koncie. Jest to dla mnie ogromny dyskomfort :(
Dodam, że liczylem negatywne scenariusze (ponad 2 miesiące braku dochodu) i podszedłem do sprawy opdowiedzialnie.

W tym momencie ostatnie o czym myślę to mieszkanie i najchętniej wypowiedzialbym umowę. Nie po to żeby spekulować - chcę mieć po prostu pieniądze na koncie. Problem w tym że juz wpłaciłem 200tys.
Mieszkanie będzie oddane w II kwartale 2021. Myślicie że jest szansa na wypowiedzenie za porozumieniem? Wiecie z jakim kosztem moze się to wiązać?

To powoduje, że jesteś nieobiektywny i na w sumie dosyć chłodne posty reagujesz fiksacją.

platinium

Postautor: platinium » 19 sie 2020, 22:27

To powoduje, że jesteś nieobiektywny i na w sumie dosyć chłodne posty reagujesz fiksacją.

Podziwiam Cię, na prawdę. Twój zapał w wyszukiwaniu informacji robi wrażenie. Mogę Ci podesłać więcej danych o mnie na priv - możesz zrobić głębszą analizę.

Jeśli chodzi o mojego posta - oczywiście, miałem chwilę kryzysu w marcu.. kiedy panika się rozkręciła, a ceny kontraktów na ropę spadły poniżej 0. Nie wiedziałem jak źle może być i czy nie stracę przychodu.
Po kilku miesiącach wiem że nie stracę, sytuacja jest bardzo stabilna - a kasa na mieszkanie w pełni przygotowana. Aktualnie mam taką nadwyżkę finansową, że na prawdę cieszyłbym się z 30% zjazdu (mówię poważnie), bo dokupiłbym kawalerkę :) Jest jeszcze moja dziewczyna, która dobrze zarabia więc może nawet dwie kawalerki.

Nie kupiłem mieszkania na górce, kupiłem po cenie z połowy 2019, aktualnie mieszkania które kupiłem schodzą za +8%. Czy się denerwuje? Skądże.. przeczytaj jeszcze raz ten post i zwróć uwagę że kupowałem mieszkanie bez kredytu. Moja sytuacja finansowa jest dobra, przez ostatnie 2 lata oszczędzam na 3m2 mieszkania miesięcznie. W dodatku jestem dogadany z deweloperem na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron z niedużą dla mnie stratą (ze względu na publiczny charakter tego forum - nie mogę napisać więcej).
Podsumowując, większość moich dalszych znajomych w moim wieku nie ma nawet kilku tys oszczędności. Ja na szczęście trafiłem jeśli chodzi o czas, branżę i kontrahenta.

Czy jestem nieobektywny? Nie wiem. Możliwe że tak, Tylko że ja nie analizuję tu cen, nie piszę ludziom żeby kupowali/wstrzymywali się z kupnem mieszkania, nie prognozuje wzrostów/spadków.. Pytanie, czy Ty (jako człowiek obsesyjnie chcący kupna mieszkania) jesteś obiektywny. Pytanie czy Twoje listy z promocjami do Estelli gdzie sprzedaż jest zakończona czy do Murapolów z 1:1 tymi samymi promocjami w listopadzie czy grudniu są obiektywne?

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 19 sie 2020, 22:40

Są obiektywne. Wskazałem jedynie gdzie są odpalone promocje, napisałem, że są różne, chciałem wskazać tylko trend i tyle. To ztrigerowało stałych bywalców "z branży".

Jesteśmy w takiej samej sytuacji tylko na przeciwnych biegunach. Ja mam odłożoną kasę na mieszkanie, miałem kupić w styczniu, nie kupiłem. Ty miałeś odłożoną, miałeś kupić i kupiłeś.

Mogę kupić w dowolnym momencie, np. teraz. Oferta jest w zasadzie ta sama + stale rosnący rynek wtórny. Najem mam za grosze i dobrze mi się mieszka, gdzie mieszkam. Ciśnienie na zakupy zerowe. Forum jest po to, aby sobie odświeżać temat i złapać najlepszy moment. Z pewnością teraz moment na zakup jest kiepski.

platinium pisze: Aktualnie mam taką nadwyżkę finansową, że na prawdę cieszyłbym się z 30% zjazdu (mówię poważnie), bo dokupiłbym kawalerkę :)

No nie wiem, pisałeś, że to co kupiłeś będzie oddane w 2 kwartale 2021. Dajmy więc na to, że masz 1 mln zł, a kawalerka kosztuje 600k.

I. Wariant zakupy + potem zjazd 30%

Kupujesz za 600 tys, potem drugą za 400 tys. (bo zjazd). Masz dwa mieszkania warte w sumie 800 tys, w które zainwestowałeś 1 mln zł.

II. Wariant czekanie na zjazd i zjazd

Kupujesz dwie kawalerki za 800 tys. Zostaje Ci 200 tys.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”