Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
platinium

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: platinium » 19 sie 2020, 22:53

Nie do konca w takiej samej. Po 1) wciaż mam wolne 250-300k i dużą zdolność kredytową, więc jeśli trafiłbym na niesamowitą okazję to kosztem drogiego wykończenia kupię mieszkanie pod najem. 2) Jeśli gospodarka się zapadnie - rezygnuje z mieszkania tracąc 2-tygodniową pensję. Trochę zaboli, ale nie jest to wielką tragedią (chyba że deweloper zbankrutuje).

Ciężko uwierzyć że masz zerowe ciśnienie, kiedy tylko wchodzę na forum to widzę że jest nowy post- autor: anubis. No ale ok, powiedzmy że robisz to hobbistycznie.. i zacząłeś akurat w momencie szukania mieszkania.

Oki, czaję - tylko ze na tej liście były inwestycje zakonczone, które kilka miesięcy temu zakończyly sprzedaż, byly inwestycje gdzie promocje są od zawsze + kilka inwestycji dla których nie było żadnych informacji o promocjach. Więc to jest trochę taka tendencja z (_*_). Jakbyś napisał wtedy konkret, że u dewelopera X da się wynegocjować X% to bym się nie czepiał.

No nie wiem, pisałeś, że to co kupiłeś będzie oddane w 2 kwartale 2021.

Będzie oddane w 1 kwartale.
Nie mam aż takiej nadwyżki o jakiej pisałeś, ale w przypadku takiego scenariusza - biorę kasę dziewczyny i kupujemy z udziałami. Albo biorę kredyt. Tak czy siak, podtrzymuję swoje zdanie że dla mnie taki scenariusz jest skrajnie mało prawdopodobny. Dlatego też nie wycofuję się z mieszkania mimo że dużo bym na tym nie stracił. Bardziej się będę martwić milionem PLN na koncie w czasach gdy złoto jest najdroższe, lokat nie ma, a ładowanie grubej kasy w fundusze jest dla mnie zbyt ryzykowne - niż mieszkaniem, nawet jeśli będzie tańsze po roku mieszkania.

OK, ale nie ma sensu wchodzić głębiej w moją czy Twoją sytuację bo to forum nie jest do tego miejscem. Jak chcesz wiedzieć wiecej to pisz na priv czy ustawiaj się na piwko
Ostatnio zmieniony 19 sie 2020, 23:00 przez platinium, łącznie zmieniany 1 raz.

Mar G

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Mar G » 19 sie 2020, 22:59

Panowie piszą , liczą a życie idzie swoimi torami ... czy to Wwa czy Kraków

rp.pl/Mieszkaniowe/308199965-Mieszkania-w-Warszawie-ciagle-drozeja.html

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 19 sie 2020, 23:05

Mar G pisze:Panowie piszą , liczą a życie idzie swoimi torami ... czy to Wwa czy Kraków

rp.pl/Mieszkaniowe/308199965-Mieszkania-w-Warszawie-ciagle-drozeja.html

Piękny przykład sponsorowanego naganiania. Cena ofertowa deweloperów wzrosła, a transakcyjna w II kw. spadła w Warszawie o ok. 4%... wg. ankiet od tych samych deweloperów (parę stron wcześniej był link do ankiety NBP). Ale takich artykułów jest już raczej dużo mniej niż np. w maju. Deweloperzy powoli się chyba uczą, że "życie idzie swoimi torami".
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

StormSunny

Postautor: StormSunny » 20 sie 2020, 0:47

platinium, odkładasz 25 tys. PLN miesięcznie? IT B2B?

platinium

Postautor: platinium » 20 sie 2020, 7:16

Tak. Uprzedzając Twoja pytanie - dwóch kontrahentów. Jeden "etatowy" w Krk z widełkami 130, drugi "after hours" i w weekendy. Wychodzi średnio mniej wiecej tyle ile napisałeś. Jak chcesz wiedzieć więcej - uderzaj na pv :)

Klitsch.K.O

Postautor: Klitsch.K.O » 20 sie 2020, 18:11

anubis pisze:ten pośrednik, ten od dewelopera, ten ma kawalerki pod najem...

Oho, koledze już nerwy zaczynaja puszczać, ale nie dziwota - brak wyczekiwanych przecen, brak szans na kredycik, a wkład własny pożera inflacja 8-)

mac_kow

Postautor: mac_kow » 20 sie 2020, 19:05

platinium pisze:Ciężko uwierzyć że masz zerowe ciśnienie, kiedy tylko wchodzę na forum to widzę że jest nowy post- autor: anubis. No ale ok, powiedzmy że robisz to hobbistycznie.. i zacząłeś akurat w momencie szukania mieszkania.

Nie- zaczął w momencie "ułożenia się" "pandemii". Zobacz Jego datę rejestracji. Jak twierdzi, mieszkania szukał rzekomo wcześniej. Razem z Nim, w odstępach kilku-dniowych, porejestrowało się kilka innych podobnych troll-kont.

"Hobbystycznie" to jestem tu ja, cały na biało, z podkrakowskiej wsi, z domu zbudowanym na działce, która była w rodzinie od głębokiej komuny, systemem gospodarczym, poprzez rodzinne kontakty z branży budowlanej.
Aż wstyd koszty zbudowania fajnego, stosunkowo nowoczesnego domu [chociaż już stuka 10 lat] przeliczać na ówczesne czy dzisiejsze metry po cenie mieszkań. Z racji na publiczny charakter forum, nie mogę napisać więcej ;)

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 20 sie 2020, 20:17

mac_kow pisze:"Hobbystycznie" to jestem tu ja

Aha. A 1 stycznia 2019 pisałeś na forum:

mac_kow pisze: (...) sam posiadam mieszkanie na wynajem (...)
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

pozdro

Postautor: pozdro » 20 sie 2020, 20:56

Dobrze w sumie ze mieszkania na wynajem sie nie wynajmuja to inwestorzy odpadna i ceny spadna do normalnych na poziomie 6-7 tys zl/m2 a nie jakis kosmos po 12 tys zl/m2 ;)

krakow.tvp.pl/49494422/mieszkania-na-wynajem-swieca-pustkami

aro_kr

Postautor: aro_kr » 20 sie 2020, 21:01

pozdro pisze:Dobrze w sumie ze mieszkania na wynajem sie nie wynajmuja to inwestorzy odpadna i ceny spadna do normalnych na poziomie 6-7 tys zl/m2 a nie jakis kosmos po 12 tys zl/m2 ;)

krakow.tvp.pl/49494422/mieszkania-na-wynajem-swieca-pustkami

Nie mam nic przeciw spadkom cen ale przeceny z 12 tys zl/m2 na 6-7 tys zl/m2 są nierealne.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”