Inwestycja Atal Aleja Pokoju 83 Kraków - opinie na forum osiedla

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
MrPerfect

Re: Inwestycja Atal Aleja Pokoju 83 Kraków - opinie na forum osiedla

Postautor: MrPerfect » 02 mar 2021, 21:30

A to nie czasem komora napływu powietrza do oddymiania garażu?
Stosuje się takie rozwiązania jednak takie pustki są przykryte czymś w rodzaju kratownicy plus na posadzce niższej kondygnacji zatapia się w płycie/wylewce kable grzewcze tak aby ewentualny śnieg wytopić a następnie odprowadzić wodę do kanalizacji. Może to wizualizacja okrojona z takich detali jak siatka?
A może wystarczy wczytać się w warunki techniczne i barierka z murku na 1.2m? jak tutaj ktoś wspomniał jest wystarczająca z punktu widzenia prawa budowlanego aby zabezpieczyć taka dziurę

mbabull

Postautor: mbabull » 02 mar 2021, 23:36

Bodzioo pisze:Nie chce mi się wierzyć ze tak to będzie wyglądać i takie rozwiązanie jest w ogóle dopuszczalne przez prawo budowlane.

Wg biura sprzedaży zostało to rozwiązanie zaakceptowane przez nadzór budowlany. Nic więcej się niestety nie dowiedziałem, co do szczegółów. Wysłałem właśnie maila do Biura Budowy z tymi pytaniami. Jak się dowiem czegoś sensownego, dam znać.
Przecież pomijając wszystkie powyższe aspekty nie byłoby fizycznej możliwości ogrzania takiej hali garażowej w okresie zimowym przy ujemnych temperaturach.

I to jest kolejny słuszny punkt. Pozwoliłem sobie i to pytanie zawrzeć w mailu.

klientkrk pisze:Czy pytał ktoś o powód zastosowania takiego rozwiązania ? Ciężko mi uwierzyć że chodzi tutaj o koszty

Pytaliśmy w biurze sprzedaży. Ma to być wentylacja hali garażowej (dla niepoznaki nazwana świetlikiem, aczkolwiek nie wiem po co komuś miałoby być światło słoneczne w garażu 8-) ). Nie udało się uzyskać odpowiedzi na pytanie, dlaczego akurat takie dziwne rozwiązanie.

MrPerfect pisze:A to nie czasem komora napływu powietrza do oddymiania garażu?

Dokładnie tak.
Stosuje się takie rozwiązania jednak takie pustki są przykryte czymś w rodzaju kratownicy plus na posadzce niższej kondygnacji zatapia się w płycie/wylewce kable grzewcze tak aby ewentualny śnieg wytopić a następnie odprowadzić wodę do kanalizacji. Może to wizualizacja okrojona z takich detali jak siatka?

Niestety o żadnym z takich rozwiązań w biurze sprzedaży nie słyszeliśmy. Być może panie w biurze po prostu nie znają takich detali technicznych (może nikt o to wcześniej nie pytał, ale nie chce mi się w to wierzyć)?
A może wystarczy wczytać się w warunki techniczne i barierka z murku na 1.2m? jak tutaj ktoś wspomniał jest wystarczająca z punktu widzenia prawa budowlanego aby zabezpieczyć taka dziurę

Nie wiem, czy jest coś takiego do pobrania ze strony, a nie mam jeszcze prospektu inwestycyjnego. Ale może mail do biura budowy coś wyjaśni :)

Generalnie wydaje mi się absurdem, żeby miała to być faktycznie dziura bez żadnych zabezpieczeń i systemu odprowadzania opadów na dole (najlepiej jakby tego potworka w ogóle nie było). Obstawiam, że coś tam jest przewidziane, natomiast jeśli nie, to byłby to czynnik mocno odrzucający nie tylko od samego bloku, ale całego osiedla.

mbabull

Postautor: mbabull » 03 mar 2021, 16:01

Odpowiedź z Biura Budowy:
  • świetlik nad halą garażową B2.1, B2.2 będzie powierzchnią otwartą. Wg projektu detali nie będzie attyki żelbetowej, a barierka stalowa o wysokości 1,1 m.
  • powierzchnia płyty jezdnej poniżej jest zaprojektowana w spadku. Odwodnienie liniowe występuje przy każdej z dwóch bram wjazdowych do hal garażowych oraz przy rampie wjazdowej do hali (wygląda na to, że położenie otworu na wizualizacji jest więc nieco mylące)
  • otwór znajduje się pomiędzy bramami wjazdowymi do hali garażowej B2.1 i B2.2.

//Update: Zadzwoniłem dopytać o szczegóły. Oto, co udało mi się ustalić:
  • otwór nie znajduje się bezpośrednio nad żadną z hal garażowych, a nad miejscem, gdzie rampa zjazdowa rozdziela się na zjazd do bramy nr 1 i bramy nr 2 (odpada więc problem opadów i niskiej temperatury w samym garażu
  • otwór rzeczywiście nie będzie niczym osłonięty
  • z uwagi na wątpliwą estetykę, zdecydowali się zastąpić żelbetową attykę (wizualizacja jest więc nieco nieaktualna) stalową barierką. Dopytałem o to, jak barierka będzie wyglądać. Dokładnie jeszcze nie wiadomo, prawdopodobnie coś podobnego, jak barierki na balkonach (w każdym razie ma być bezpieczna i zabezpieczać przed przeciśnięciem się.

Wciąż nie jestem zachwycony tym rozwiązaniem, aczkolwiek nie brzmi to już tak tragicznie, jak na początku.

klientkrk

Postautor: klientkrk » 10 mar 2021, 11:18

Zaczęły się podobno wizyty na budowie w etapie IIIA. Dla tych którzy się wybierają: dajcie znać jak Wam się podobało

katgab

Postautor: katgab » 10 mar 2021, 14:47

Może ma ktoś nowe nagrania z drona z etapu IIIb?

kwk

Postautor: kwk » 11 mar 2021, 15:55

Bodzioo pisze:Przecież pomijając wszystkie powyższe aspekty nie byłoby fizycznej możliwości ogrzania takiej hali garażowej w okresie zimowym przy ujemnych temperaturach.

Ogrzewanie hali garażowej? Jesteś pewien, że takie coś będzie?
No i w sumie bardziej ogólnie - po co ogrzewać taki garaż podziemny?

mbabull

Postautor: mbabull » 23 mar 2021, 13:56

Czy ktoś wie może, jak wygląda kwestia rozmieszczenia grzejników w mieszkaniach? Na rzutach mieszkań tego nie widać.

klientkrk

Postautor: klientkrk » 23 mar 2021, 14:13

mbabull pisze:Czy ktoś wie może, jak wygląda kwestia rozmieszczenia grzejników w mieszkaniach? Na rzutach mieszkań tego nie widać.

Musisz poprosić o rzut CO.
Tak samo z prądem, woda, wentylacja

robrexx

Postautor: robrexx » 09 kwie 2021, 20:45

czy ktos jest w stanie potwierdzic w 100% ze linia wysokiego napiecia ktora idzie obok IIIB to linia 100kV ?

Bettyw1

Postautor: Bettyw1 » 09 kwie 2021, 20:58

robrexx pisze:czy ktos jest w stanie potwierdzic w 100% ze linia wysokiego napiecia ktora idzie obok IIIB to linia 100kV ?

Chyba najlepszym źródłem informacji będzie deweloper :?:

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”