Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
mac_kow

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: mac_kow » 06 wrz 2020, 13:03

slawek pisze:Do tego wszystko, co napisałeś dodałbym jeszcze mityczny dostęp do zieleni na wsi. Poza tym, że nie ma zwykle chodnika, żeby gdziekolwiek dojść w cywilizowany sposób, to po polu rolnika raczej nie powinno się spacerować, po ogrodzonej działce sąsiada też nie bardzo, może jak ktoś ma niedaleko kawałek lasu bez płotu i ze ścieżką, to jeszcze... Ale raczej nie da się tego porównać z miejskimi parkami, z placami zabaw, infrastrukturą itd.

Oczywiście- potwierdzam, zwłaszcza, jeśli chodzi o podkrakowską wieś.
Nie było o tym w kontekście, ale to bardzo ważna uwaga. Należy ją zwrócić również na to, przy jakich "ciągach komunikacyjnych" zazwyczaj budowane są nowe inwestycje typu bliźniaki/szereg/domy.

Zwykle to wąska droga szerokości 4m klasy gminnej najniższej [wybaczcie, na drogownictwie się nie znam, ale wiadomo o jaką drogę chodzi] bez możliwości minięcia dwóch samochodów. Do poczucia klimatu zapraszam chociażby na ul. Unruga w Skotnikach- a to wciaż KRAKÓW pełną gębą.

Rak pisze:Ja mam takie pytanie..gdzie się można przespacerować z domku leżącego 20 km od Krakowa...wzdłuż drogi ? Znajdę jakieś ławki ?

Otóż to. Albo wzdłuż drogi bez chodnika albo... wsiadasz w samochód i dojeżdżasz do faktycznie ciekawych miejsc. W mojej okolicy: Las Bronaczowa.

painkar

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: painkar » 06 wrz 2020, 13:10

Wychowałam się na wsi i jak sobie przypomne ile razu musialam być zależna od rodziców aby mnie podrzucic na basen czy lekcje angielskiego . Sklep mialam 800m od domu i jak w lecie bylo ok tak w zimie taki spacer to nic fajnego...szkoła tez nie byla blisko więc czy deszcz czy upał trzeba było iść. Prawie połowe życia mieszkam w mieście i widzę, że życie jest duzo łatwiejsze niz na wsi..

Jakbym miała wybrac mieszkanie bliżej centrum a szeregówke pod miastem to w ciemno biorę mieszkanie . Szeregówki budowane są po taniości co pózniej generuje wyższe koszty utrzymania niż mieszkanie. A i prywatności tyle co w mieszkaniu . Nie oszukujmy się w szeregówkach ogrody sa małe i sąsiad Ci w okno zagląda , zero intymności.

Sama kupiłam działkę i odkładamy budowe w czasie bo wolimy jeszcze zostać w mieście przez jakiś czas, ale na starsze lata już bez dzieci widzę się na wsi :)

pozdro

Postautor: pozdro » 06 wrz 2020, 13:12

a podaje za przykład Wrocław bo tam jest najwyższy wskaźnik nasycenia mieszkaniami na 1000 mieszkańców. Tam już jest więcej mieszkań niż w europie zachodniej, bo tak intensywnie ludzie kupowali i deweloperzy budowali. Mają dość sprawną kolej SKM. U nas będzie to samo za parę lat. Przypomnę w 2022 oddadzą średnice kolejową. W Wiele miasteczek do okoła Krakowa co 30min dojedzie się w 20min.

Rak

Postautor: Rak » 06 wrz 2020, 13:20

Zaryzykuję że skm y przypadkiem funkcjonują lepiej na poniemieckich terenach, gdzie pewnie było więcej torów..

pozdro

Postautor: pozdro » 06 wrz 2020, 13:22

Serio Polecam się wybrać do Puszczy Niepołomickiej, Ojcowskiego Parku Narodowego, Lasu Zabierzowskiego, Mnikowa, Dolinek Kobylańskich, Puszczy Dulowskiej. Ewentualnie pobrać Mapy Turystyczne Małopolski. Miejsc do spacerowania pod Krakowem jest więcej niż w Krakowie. Sam zmuszony brakiem parków w Krakowie (w zasadzie tylko Las Wolski jest jakimś sensownym terenem rekreacyjnym - dobre jak ktoś mieszka na Krowodrzy/Salwatorze) to ja uderzam poza Kraków ostatnio.
Większość ludzi woli dom pod miastem, ja się nie dziwie. Jak ceny mieszkań były sensowne typu 6000zł na Krowodrzy to ok. Obecnie jak mam dawać 14 tys zł za Krowodrza Park to sorry nie będę do emerytury 1.5mln zł kredytu spłacał i żył jak dziad wydając wszystko na mieszkanie. Tym bardziej, że jak większość się pracuję zdalnie. Nawet jakbym raz w tygodniu musiał podjechać do biura na spotkanie to sorry wolę te 20min pociągiem z takich Krzeszowic podjechać czy z Niepołomic. Mieć dom za 500 tys zł i Teslę 3 za 150 tys zł, auto sobie naładuje z paneli fotowoltaicznych i praktycznie za darmo sobie jeżdżę. A tutaj 1.5mln zł :lol: Alternatywa 800 tyś zł na osiedlu Piastów, klinach albo innych zadupiach Krakowa. Gdzie autobusem 45min do centrum

Rak

Postautor: Rak » 06 wrz 2020, 13:25

Poniżej 10 czy i 9 kup przy bagrach i nie jecz o 14 k ...są tam teraz ze 3 nowe inwestycje. Normalny tramwaj obok.
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2020, 13:26 przez Rak, łącznie zmieniany 1 raz.

pozdro

Postautor: pozdro » 06 wrz 2020, 13:25

Rak pisze:Zaryzykuję że skm y przypadkiem funkcjonują lepiej na poniemieckich terenach, gdzie pewnie było więcej torów..

U nas tak samo funkcjonują na główny trasach linia e30 czy wieliczka - lotnisko, nawet linia na kielce pociągi jeżdżą dość często. Do Krzeszowic już dość sensowny rozkład jest a remonty się skończą za 2 lata na dobre.

Dojdzie pełno pociągów pośpiesznych, osobówek do katowic.
koleo.pl/rozklad-pkp/krzeszowice/krakow-glowny/07-09-2020_06:00/all/all

Bilet kosztuje tyle co na tramwaj. Te biura które zostaną w Krakowie to się z zadupi typu Czerwone Maki przeniosą na Zabłocie, Płaszów, Bronowice, Główny w okolice SKM tak jak się w Warszawie przenoszą do centrum tam gdzie jest dojazd dobry z domku na wsi do stacji kolejowej.

pozdro

Postautor: pozdro » 06 wrz 2020, 13:30

Warto też popatrzeć jak się gminy podkrakowskie rozwijają taki Zabierzów 10 lat temu jak byłem to była wiochą zabita dechami. Teraz mają gimnazjum, basen, biedronki, biurowce, centrum handlowe w modlniczce nieopodal, ratusz, rynek, super zagospodarowany Rezerwat Lasu Zabierzowskiego z alejkami spacerowymi, jakieś parki, Błonia Zabierzowskie. Cuda. w Krakowie jest w wielu miejscach gorzej. Choć zabierzów już też drogi. Trzba z 600 tyś za dom liczyć.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 06 wrz 2020, 13:33

pozdro pisze:Serio Polecam się wybrać do Puszczy Niepołomickiej, Ojcowskiego Parku Narodowego, Lasu Zabierzowskiego, Mnikowa, Dolinek Kobylańskich, Puszczy Dulowskiej. Ewentualnie pobrać Mapy Turystyczne Małopolski. Miejsc do spacerowania pod Krakowem jest więcej niż w Krakowie

A teraz zapraszamy do rzeczywistości wieku nastoletniego i zejścia na ziemię. Młodzież zasadniczo nie jest zainteresowana "rekreacją" polegającą na wędrówkach po atrakcjach natury. Młodzież chce się spotykać ze sobą nawzajem, integrować, imprezować, realizować konkretne i ustrukturyzowane hobby i pasje- z tego co widzę, jest to dużo bardziej rozwinięte niż za czasów mojej pierwszej ;) młodości. Oferta bogatsza, o wyższej jakości- ale gdzie? W MIEŚCIE.

Jako "singiel" albo "para" z prawem jazdy, można mieszkać dosłownie wszędzie i będzie OK, chociaż wiejskie odosobnienie udziela się każdemu.

Najgłośniej do wyprowadzki z miasta przekonuje gość, który jeszcze rok temu wychwalał Wrocławską, że jest blisko, a narzekał na Kliny i Złocień, że to bardzo daleko i nie nadaje się do niczego. Poczytaj po prostu swoje własne posty, ja nie mam wiele więcej do dodania.

Aha- co do tych biurowców w Zabierzowie, polecam prześledzenie ich historii. Zasadniczo firmy się stamtąd zwijają [nie wiem dokładnie, jak jest teraz, ale tendencja jest jednoznaczna-> DO KRAKOWA].

pawelk

Postautor: pawelk » 06 wrz 2020, 15:01

Jak nie Kraków ani wieś bez chodnika to może po prostu małe miasteczko? Takie 5-10tys mieszkańców oddalone 20-25km od dużego miasta, ma pełną infrastrukturę, szkoły nie tylko podstawowe, można normalnie w nich funkcjonować.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”