Inwestycja Staw Płaszowski Kraków od Activ Investment - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Adam145

Re: Inwestycja Staw Płaszowski Kraków od Activ Investment - opinie na forum

Postautor: Adam145 » 10 wrz 2022, 15:45

daniello_s pisze:Witam.
Zastanawiam się nad kupnem mieszkania w tej inwestycji i mam parę pytań.
1. Jak ogólnie wygląda ta okolica? Sąsiedztwo jest w miarę spokojne czy zdarzają się ciekawe sytuacje? ; )
2. Czytałem że co jakiś czas przewija się temat 'zapachów' w tej okolicy. Czy mówiąc krótko tam śmierdzi czy nie?
3. Jak wygląda sprawa z dostawcami telekomunikacyjnymi? Sprawdzałem Orange i UPC i wygląda na to że na np do Wodnej 34 jest możliwość podpięcia światłowodu. Czy ktoś może już coś się dowiadywał w tej sprawie?

Dzięki

1. Staw plaszowski niedlugo bedzie zagospodarowany (budzet obywatelski), po drugiej stronie gromadzkiej powstaje centrum biurowe Krakow Park. Bardzo dobry dojazd do centrum, a mimo to okolica cicha i spokojna. Jedynym minusem są tory kolejowe, ale są one oddzielone od tej inwestycji praktycznie dwoma blokami. Minusem rowniez jest budynek firmy ELT GPS, ktora ma wentylatory i ktore w lecie halasuja - odradzam brac ostatnie mieszkania w polnocnej czesci budynku.
2. Z zapachami z oczyszczalni sciekow maja problem mieszkancy osiedli blisko bagrow. Tutaj tego problemu nie zauwazylem.
3. Niestety nie wiem.

Dodatkowo Activ prawdopodobnie w niedalekiej przyszlosci bedzie budowal kolejny blok, ktory wcisnie miedzy Wodna 28 a blokiem "przystanek Gromadzka), wiec z polnocnej czesci budynek widok nie bedzie na zielen, ktora tam teraz jest, ale na kolejny blok.

Adam145

Postautor: Adam145 » 07 paź 2022, 16:00

Jeśli chodzi o postęp prac to skończyli 6 z 8 etapów budowy i są 2 miesiące do przodu. W 7 etapie są tynki, wylewki i elewacja. Czy ktoś się orientuje czy elewacja budynku będzie robiona w miesiącach zimowych?

Jak to wyglądało w przypadku wodnej 34? W jakich miesiącach tam kładli elewacje?

projekty1

Postautor: projekty1 » 09 paź 2022, 12:31

Adam145 pisze:Jeśli chodzi o postęp prac to skończyli 6 z 8 etapów budowy i są 2 miesiące do przodu. W 7 etapie są tynki, wylewki i elewacja. Czy ktoś się orientuje czy elewacja budynku będzie robiona w miesiącach zimowych?

Jak to wyglądało w przypadku wodnej 34? W jakich miesiącach tam kładli elewacje?

A ten optymizm wynika z wizyty na budowie czy informacji uzyskanej od dewelopera? Na przykładzie Wodnej 34 - informacje podawane przez dewelopera nie są wiarygodne. Inwestycja Wodna 34 jest opóźniona pomimo, że wcześniej też było szybkie tempo i wydawało się, że jesteśmy przed czasem. Dodatkowo deweloper zapewniał o możliwości wcześniejszych odbiorów (już we wrześniu). Tymczasem mamy już październik, a wokół dalej jest pobojowisko, a do odbiorów zostało niecałe 2 m-ce... i wszyscy się zastanawiamy czy zdążymy odebrać mieszkania w zadeklarowanym przez dewelopera terminie 30 listopada. Póki co nic na to nie wskazuje...

Adam145

Postautor: Adam145 » 09 paź 2022, 23:32

projekty1 pisze:
Adam145 pisze:Jeśli chodzi o postęp prac to skończyli 6 z 8 etapów budowy i są 2 miesiące do przodu. W 7 etapie są tynki, wylewki i elewacja. Czy ktoś się orientuje czy elewacja budynku będzie robiona w miesiącach zimowych?

A ten optymizm wynika z wizyty na budowie czy informacji uzyskanej od dewelopera? Na przykładzie Wodnej 34 - informacje podawane przez dewelopera nie są wiarygodne. Inwestycja Wodna 34 jest opóźniona pomimo, że wcześniej też było szybkie tempo i wydawało się, że jesteśmy przed czasem. Dodatkowo deweloper zapewniał o możliwości wcześniejszych odbiorów (już we wrześniu). Tymczasem mamy już październik, a wokół dalej jest pobojowisko, a do odbiorów zostało niecałe 2 m-ce... i wszyscy się zastanawiamy czy zdążymy odebrać mieszkania w zadeklarowanym przez dewelopera terminie 30 listopada. Póki co nic na to nie wskazuje...

Ten optymizm wynika wprost z harmonogramu prac. Etap 6 powinien być zakonczony według prospektu do końca listopada, a został skończony na początku października (2 miesiace roznicy). Tynki położone już są w I oraz II klatce beż ostatnich pięter.

Wodna 34 się opóźniła i wiadomo już że winne temu jest miasto, które opóźnia remont ulicy wodnej przez co deweloper nie jest w stanie dokończyć drogi dojazdowej. W tym tygodniu ma przyjechać prezes spółki na spotkanie z krakowskimi urzędnikami. W tym tygodniu warto również zadzwonić do zarządu dróg w Krakowie, bo remont wodnej zapowiadali jeszcze w sierpniu, a jak widać nic nie ruszyli.

projekty1

Postautor: projekty1 » 10 paź 2022, 9:19

Adam145 pisze:
projekty1 pisze:

Ten optymizm wynika wprost z harmonogramu prac. Etap 6 powinien być zakonczony według prospektu do końca listopada, a został skończony na początku października (2 miesiace roznicy). Tynki położone już są w I oraz II klatce beż ostatnich pięter.

Wodna 34 się opóźniła i wiadomo już że winne temu jest miasto, które opóźnia remont ulicy wodnej przez co deweloper nie jest w stanie dokończyć drogi dojazdowej. W tym tygodniu ma przyjechać prezes spółki na spotkanie z krakowskimi urzędnikami. W tym tygodniu warto również zadzwonić do zarządu dróg w Krakowie, bo remont wodnej zapowiadali jeszcze w sierpniu, a jak widać nic nie ruszyli.

"Adam145" tak myślałam, że optymizm wnika z harmonogramu. Powiem tylko, że na Wodnej 34 na tym etapie było podobne, schody zaczęły się dopiero później... ale Staw Płaszowski ma trochę łatwiej, bo na nikogo nie czeka, więc zakładając że teren wokół inwestycji jest wspólny z Wodną 34, żeby na Wodnej 34 deweloper nie płacił kar za nieterminowe oddanie inwestycji - będzie musiał nadgonić Staw Płaszowski i do końca listopada zrobić to wszystko, co zaplanował na co najmniej 4 miesiące. To dobra i zła wiadomość dla mieszkańców Staw Płaszowski. Dobra, bo mieszkania powinny zostać oddane w terminie. Zła, bo nie wiadomo jaka będzie jakość wykonania skoro prace, które były rozłożone na kilka miesięcy deweloper będzie musiał wykonać w krótszym czasie.

Co do remontu ul. Wodnej, to napisałam już na wątku Wodna 34, że remont ulicy nie jest przedmiotem umowy i nie może wpływać na termin oddania budynków. Deweloper ma zapewnić dojazd do inwestycji, a z drogą jaka jest w chwili obecnej ten dojazd jest możliwy. Deweloper najprawdopodobniej odda inwestycje i przez kolejne pól roku będzie próbował z drogą, ale nie ma takiego obowiązku. W mojej ocenie niezbędne jest uporządkowanie terenu bezpośrednio przylegającego do inwestycji. Na Wodnej 34 jest to utrudnienie z uwagi na fakt, że są parkingi zewnętrzne (numerowane miejsca postojowe), na Stawie Płaszowskim nie było gdzie ich zrobić więc są podziemne z tego co się orientuje i w przypadku Stawu Płaszowskiego nie ma tylu ceregieli wokół, bo trzeba zrobić połączenie między Wodną a dojazdem do podjazdu do garażu podziemnego.

Awatar użytkownika
TomaszWer

Postautor: TomaszWer » 10 paź 2022, 18:37

daniello_s pisze:Witam.
Zastanawiam się nad kupnem mieszkania w tej inwestycji i mam parę pytań.
1. Jak ogólnie wygląda ta okolica? Sąsiedztwo jest w miarę spokojne czy zdarzają się ciekawe sytuacje? ; )
2. Czytałem że co jakiś czas przewija się temat 'zapachów' w tej okolicy. Czy mówiąc krótko tam śmierdzi czy nie?
3. Jak wygląda sprawa z dostawcami telekomunikacyjnymi? Sprawdzałem na stronie Pan Wybierak i wygląda na to że na np do Wodnej 34 jest możliwość podpięcia światłowodu. Czy ktoś może już coś się dowiadywał w tej sprawie?

Dzięki

1. Mieszkam tu około 6 lat i nigdy nie spotkała mnie nieprzyjemna sytuacja (żadnego zaczepiania, patoli). Nie wiem jak będzie, gdy skończy się rewitalizacja Stawu Płaszowskiego - projekt tego parku (obawiam się tłumów ludzi jak nad bagrami i więcej imprezowiczów w nocy) - obecnie czasem ktoś (młodzież?) tam pije jakiś alkohol nad stawem, ale generalnie jest spokój. O żadnych włamaniach czy rozbojach w okolicy nie słyszałem.
2. Problemu smrodu nie powinno tu być, w blokach obok czuć to max kilka razy w roku i raczej słabo. Dalej w kierunku lipskiej gdy jeżdżę autem na zakupy do lidla czy biedronki smród często jest bardzo silny, nie wiem jak Ci ludzie tam żyją, zwłaszcza latem. Punkt graniczny dla mnie to skrzyżowanie ulic Saskiej z Lipską. Dalej nawet nie brałbym pod uwagę zakupu jakiegokolwiek mieszkania.
3. W blokach obok są dwaj dostawcy internetu - Toya i Balmont - słyszałem, że pod Wodną 34 też jest już podpięty - ale nie wiem czy to prawda. Optymistycznie zakładam, że nie będzie z tym problemu.

Wrzucę też minusy od siebie:
- pociągi jeżdżą co jakiś czas i słychać to mocno, w nocy latem potrafią obudzić przy otwartym oknie, od czasu do czasu też trąbią - co wkurza - miej tego świadomość. Zastanawiam się, czy w tamtym miejscu nie będzie też słuchać komunikatów nadawanych z pobliskiego dworca PKP.
- o ile mieszkam w 12 letnim bloku podobno budowanym przez Activ i jest on ok, o tyle mam złą opinię o deweloperze - kupiłem mieszkanie w inwestycji Wodna 34 i czuję się oszukany przeciągającym się terminem zakończenia prac i prawdopodobnie odbiorem po terminie - po pobraniu ostatniej transzy zero kontaktu, żadnych informacji, o wszystko trzeba dzwonić a i tak zazwyczaj jesteś zbywany - nie zdziwię się, jeśli scenariusz dla tej inwestycji się powtórzy. Do tego w mojej ocenie wizualizacje dość mocno różnią się od stanu faktycznego. Na infografikach budynek wyglądał pięknie, w rzeczywistości już taki piękny nie jest - ale to moja prywatna opinia.
- nie ma fajnej gastronomii w okolicy - tego lata otworzył się Shuvary Park i to pierwsze miejsce w pobliżu, gdzie można wyjść latem, ale piwo wypijesz tam tylko w weekend (dziwna polityka brak sprzedaży piwa w tygodniu)
- poza tym okolica ma problemy typu - zatłoczone szkoły, brak przedszkoli, panstwowych placówek medycznych - buduje się bardzo dużo bloków w okolicy, ale brak infrastruktury, która mogłaby obsłużyć zwększającą się ilość ludzi - jeśli chodzisz prywatnie do lekarza czy dentysty, to problemu nie będzie

Nie mniej, lokalizacyjnie bardzo dobre miejsce, jeśli przyszli mieszkańcy zazielenią teren, powinno być to fajne miejsce do mieszkania.

Adam145

Postautor: Adam145 » 13 paź 2022, 19:52

W 1 i 2 klatce tynkują i chyba przygotowują się do robienia wylewek. Ciekawe kiedy zaczną robić elewację. O 17 robotnicy jeszcze pracowali. Zalaczam aktualne zdjecia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szpula

Postautor: Szpula » 13 lis 2022, 19:29

Czesc, mam pytanie do osob ktore sie zdecydowaly na mieszkanie w tej inwestycji, czy nie obawiacie sie zalewania garazu podziemnego? Wszystkie inne okoliczne budynki maja garaze na rowni z ziemia, a tu jest mocno zaglebiony.

Adam145

Postautor: Adam145 » 19 lis 2022, 11:58

Szpula pisze:Czesc, mam pytanie do osob ktore sie zdecydowaly na mieszkanie w tej inwestycji, czy nie obawiacie sie zalewania garazu podziemnego? Wszystkie inne okoliczne budynki maja garaze na rowni z ziemia, a tu jest mocno zaglebiony.

Nie wszystkie. Dwa poprzednie budynki budowane przez activ investment bodajze w 2016/2017 roku (jeden w ktorym jest zabka, a drugi obok, ktory jest bezposrednio przy stawie) tez ma garaze podziemne - z rozmow z mieszkancem jednego z blokow nie slyszalem zeby byly jakies problemy zwiazane z zalewaniem.

Adam145

Postautor: Adam145 » 10 gru 2022, 12:03

Rozpoczęli już prace przy elewacji.

Obrazek

Obrazek

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”