Ułanów 58 Kraków od Super Krak - opinie na forum
-
Re: Ułanów 58 Kraków od Super Krak - opinie na forum
Rozmawiałam z deweloperem w zeszłym tygodniu jak pojawił sie ten wniosek (kupiłam u nich mieszkanie). Ich prawnik w poniedziałek miał być w sądzie wyjaśnić sytuację. Zobaczymy jak temat się rozwinie..
O kurcze
zastanawialiśmy się nad tą inwestycją. Byliśmy na dniach otwartych. Wtedy teoretycznie sprawa miała się ku końcowi a teraz znowu coś
A co teraz z tymi, którzy kupili tam mieszkania? Trzeba czekać czy można się wycofać?

baltazar pisze:No tamto sie zakończyło ich wygraną, teraz to inna sprawa.
Wygląda mi na to (nie znam się, więc się wypowiemże przegrali jakiś proces (moze nie zaplacili podwykonawcy - no idea), i wierzyciel złożył do sądu wpis zeby sie zabezpieczyć.
Mieszkania mieli przenosic do konca wrzesnia, ale moje rozumowanie jest takie ze tego nie zrobią, bo nie mogą z tym wpisem przeniesc własnosci "bez obciążenia", wiec, moze skombinują jakąś prawniczą łate, a jak nie to trzeba bedzie czekac aż. 1. zapłacą, 2. sąd wykasuje wpis, co może trwać miesiącami? Głośno mysle.
Teraz jeszcze poczytałam o tej hipotece przymusowej. Można ją założyć bez wiedzy a nawet zgody dłużnika, na podstawie tytułu wykonawczego. Można ją nakładać na wszystkie nieruchomości dłużnika. Oczywiście wiąże się to z jakimś długiem dewelopera wobec kogoś. Po spłacie długu wraz z odsetkami trzeba jeszcze czekać na wykreślenie takiej hipoteki z ksiąg wieczystych. Czyli masz rację. Nieciekawa sytuacja

Zdaje się, że trochę mieszkań już się sprzedało, i w wielu prowadzone są remonty. Czy to oznacza, że wątpliwa sytuacja prawna została zażegnana, czy wszystko jest pchane do przodu pomimo potencjalnych problemów?
-
Hipoteka przymusowa jest wykreślona. Ogólnie zgodnie z prawem dla osób które kupiły mieszkanie przed jej wpisaniem nie miała ona dużego znaczenia, przynajmniej tak mi notariusz wytlumaczyl. Remonty się toczą w większości mieszkań.
Udało mi się wybrać znów ostatnio w tą okolice i nieźle to wygląda.

Fajne te spore przeszklenia przy loggiach, choć blok wykończony chyba nie w jakimś szalenie wysokim standardzie.

Strona południowa bloku przy Ułanów. Na minus, że po sąsiedzku jest dosyć blisko zabudowa.

Fajne te spore przeszklenia przy loggiach, choć blok wykończony chyba nie w jakimś szalenie wysokim standardzie.

Strona południowa bloku przy Ułanów. Na minus, że po sąsiedzku jest dosyć blisko zabudowa.
Może ktoś się podzieli opiniami o jakości mieszkań zbudowanych przez dewelopera Super Krak?

Było dużo problemów przy odbiorach mieszkań od dewelopera czy poszło raczej gładko?

Było dużo problemów przy odbiorach mieszkań od dewelopera czy poszło raczej gładko?
-
W zeszłym roku interesowałem się zakupem mieszkania w tej inwestycji. Oglądaliśmy mieszkanie, a kolejnego dnia chcieliśmy dokonać rezerwacji. Poinformowano nas, że ktoś inny już zarezerwował mieszkanie. Dzwoniłem jeszcze kilkukrotnie pytając, czy przypadkiem ktoś się nie rozmyślił i mieszkanie wróciło do puli. Za każdym razem byłem informowany, że mieszkanie jest niedostępne.
A tu nagle po roku widzę reklamę inwestycji w Internecie, więc z ciekawości wszedłem na stronę. Pod koniec zeszłego roku wszystkie mieszkania widniały jako sprzedane na ich stronie: ulanow58.pl. No i okazuje się, że znowu pojawiło się około 10 dostępnych mieszkań, w tym mieszkanie, które nas interesowało. Ale oczywiście już 20% droższe.
A tu nagle po roku widzę reklamę inwestycji w Internecie, więc z ciekawości wszedłem na stronę. Pod koniec zeszłego roku wszystkie mieszkania widniały jako sprzedane na ich stronie: ulanow58.pl. No i okazuje się, że znowu pojawiło się około 10 dostępnych mieszkań, w tym mieszkanie, które nas interesowało. Ale oczywiście już 20% droższe.
przyjezdny pisze:W zeszłym roku interesowałem się zakupem mieszkania w tej inwestycji. Oglądaliśmy mieszkanie, a kolejnego dnia chcieliśmy dokonać rezerwacji. Poinformowano nas, że ktoś inny już zarezerwował mieszkanie. Dzwoniłem jeszcze kilkukrotnie pytając, czy przypadkiem ktoś się nie rozmyślił i mieszkanie wróciło do puli. Za każdym razem byłem informowany, że mieszkanie jest niedostępne.
Co powiedzieli, gdy zadzwoniłeś i o to zapytałeś?
-
bartekrk pisze:Co powiedzieli, gdy zadzwoniłeś i o to zapytałeś?
Ostatni raz do nich dzwoniłem w zeszłym roku gdy dopytywałem, czy osoba, która rzekomo zarezerwowała mieszkanie się jednak nie rozmyśliła. Za każdym razem informowali, że zakup mieszkania jest finalizowany. Po którymś telefonie dogadaliśmy się, że oni zadzwonią, jeżeli przypadkiem mieszkanie będzie dostępne.
Teraz nie mam zamiaru dzwonić, bo już kupiliśmy mieszkanie w innej inwestycji. Trochę żałowaliśmy tego na Ułanów, bo w zeszłym roku mieszkania były tam za 14-15k m^2, a inwestycja na tle innych wyróżniała się standardem wykończenia i stosunkiem ceny do lokalizacji. Na prawdę ładny jest ten blok, super klatki schodowe, drewniane okna w mieszkaniach i przede wszystkim bardzo fajnie zagospodarowany teren wokół bloku.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”