La Vie House Kraków / Imperial Capital deweloper (ul. Łagiewnicka) - opinie na forum
Re: La Vie House Kraków / Imperial Capital deweloper (ul. Łagiewnicka) - opinie na forum
Znajomy, który również zainteresowany zakupem również dostał informację od sprzedawcy, że niedługo ceny o 1.5/2k w górę. Trochę w kropce jestem bo nie chce mi się wierzyć. Wtedy te ceny będą odklejone w kosmos. Już teraz jest drogo przecież.
-
Re: La Vie House Kraków / Imperial Capital deweloper (ul. Łagiewnicka) - opinie na forum
Firankaa1 pisze:Znajomy, który również zainteresowany zakupem również dostał informację od sprzedawcy, że niedługo ceny o 1.5/2k w górę. Trochę w kropce jestem bo nie chce mi się wierzyć. Wtedy te ceny będą odklejone w kosmos. Już teraz jest drogo przecież.
już ktoś wcześniej pisał, ten argument jest tak głupi że aż ciężko to komentować. Możesz dopytać, czy nowy cennik leży do podpisu na biurku prezesa który wraca z wakacji w poniedziałek, czy ktoś tu z kogoś robi idiotę ... Widząc że się wahasz przy 1.5k/2k (tak btw dokładnie nie wiedzą o ile podnoszą?), ten magik marketingu następnym razem powie Ci że podniosą o 10k, wtedy kupisz w pośpiechu od razu
wojdyla1980 pisze:Firankaa1 pisze:Znajomy, który również zainteresowany zakupem również dostał informację od sprzedawcy, że niedługo ceny o 1.5/2k w górę. Trochę w kropce jestem bo nie chce mi się wierzyć. Wtedy te ceny będą odklejone w kosmos. Już teraz jest drogo przecież.
już ktoś wcześniej pisał, ten argument jest tak głupi że aż ciężko to komentować. Możesz dopytać, czy nowy cennik leży do podpisu na biurku prezesa który wraca z wakacji w poniedziałek, czy ktoś tu z kogoś robi idiotę ... Widząc że się wahasz przy 1.5k/2k (tak btw dokładnie nie wiedzą o ile podnoszą?), ten magik marketingu następnym razem powie Ci że podniosą o 10k, wtedy kupisz w pośpiechu od razu
W punkt napisałeś

-
Firankaa1 pisze:Znajomy, który również zainteresowany zakupem również dostał informację od sprzedawcy, że niedługo ceny o 1.5/2k w górę. Trochę w kropce jestem bo nie chce mi się wierzyć. Wtedy te ceny będą odklejone w kosmos. Już teraz jest drogo przecież.
Gdy szukałem mieszkania rok temu słyszałem podobne deklaracje deweloperów (w tym od Imperial po oglądaniu mieszkania w City Yes). Trzeba kupować, bo planowane są podwyżki cen, więc klient powinien docenić, że ostatnia szansa kupić po niższej cenie. Wiele osób na forum szydzi z ludzi, którzy pod wpływem takich argumentów decydują się na kupno mieszkania. Ale trzeba pamiętać, że planując wydać grube pieniądze na zakup i wykończenie mieszkania każdy sobie robi jakiś plan finansowy. I wizja, że ceny wzrosną o 1.5-2k za metr często powoduje, że plan przestaje się spinać. Deweloperzy o tym oczywiście doskonale wiedzą (szczególnie ci dużo, którzy śpią na $$). Jak tylko wyczują klienta, że stać go na kupno mieszkania, którym jest zainteresowany, to ciężko o jakąkolwiek możliwość negocjacji ceny.
W zeszłym roku gdy słyszałem od deweloperów, że planują podnieść ceny to faktycznie to robili. Stąd ten absurdalny 30% wzrost cen od początku 2023 w Krakowie. Pytanie, czy dalej jest przestrzeń do podwyżek cen. Trzeba wziąć pod uwagę, że niedawno wystartowało bardzo dużo nowych inwestycji. Wiele zależy jakim mieszkaniem się interesujesz, bo jeżeli jest to mieszkanie z najlepszym układem w inwestycji to miałbym spory dylemat, czy kupować już. Jak jest więcej mieszkań z pasującym układem to bym się wstrzymał.
buda pisze:przyjezdny pisze: Wiele zależy jakim mieszkaniem się interesujesz, bo jeżeli jest to mieszkanie z najlepszym układem w inwestycji to miałbym spory dylemat, czy kupować już. Jak jest więcej mieszkań z pasującym układem to bym się wstrzymał.
Najlepsze mieszkanie to najczęściej jest nasza idealizacja prawdy, widzimy plan na papierze, plan budynku i się wewnętrznie przekonujemy, że to coś jest idealne i marzymy. Ja tak niestety kupiłam, teraz kupiłabym mieszkanie w drugiej klatce z innym układem. Znajomi też kupili układ najlepszy ich zdaniem i teraz mają okna nad stale buczącym wywiewem z garażu czy z klatki schodowej, bo wywiewu w ścianie nie przewidzieli. Najlepiej kupuje się na spokoju, gdy budynek już stoi i bez gorzkich żalów wybiera mieszkanie z dostępnych.
Tylko w obecnych czasach często jak budynek już stoi, to mieszkań już nie ma dostępnych.
-
przyjezdny pisze:Firankaa1 pisze:
W zeszłym roku gdy słyszałem od deweloperów, że planują podnieść ceny to faktycznie to robili. Stąd ten absurdalny 30% wzrost cen od początku 2023 w Krakowie
Ceny wzrosły nie dlatego że jakikolwiek marketingowiec coś przewidział (bo on będzie gadał to samo o każdej porze dnia i nocy, wczoraj sprzedawał dywany, dziś sprzedaje mieszkania), tylko dlatego że był ogromny popyt na mieszkania w związku z preferencyjnym kredytem 2%. Do tego powszechne przekonanie że zakup mieszkania na wynajem to pewna inwestycja z ogromną stopą zwrotu (40% mieszkań w Krakowie było kupionych pod wynajem). Do tego doszedł efekt FOMO wśród ludzi którzy gdzieś tam z tyłu głowy mieli w planach zakup mieszkania, i efektem są absurdalne ceny mieszkań dzisiaj.
Dzisiaj najem siadł (prawdziwe tąpnięcie będzie jak uchodźcy zaczną wracać do Ukrainy), Ci sami naganiacze i eksperci z youtube mówią że zakup pod najem się już nie opłaca, widoków na kolejny dopalacz do tanich kredytów nie widać, i zaczyna schodzić powietrze z tej bańki
-
wojdyla1980 pisze:przyjezdny pisze:
W zeszłym roku gdy słyszałem od deweloperów, że planują podnieść ceny to faktycznie to robili. Stąd ten absurdalny 30% wzrost cen od początku 2023 w Krakowie
Ceny wzrosły nie dlatego że jakikolwiek marketingowiec coś przewidział (bo on będzie gadał to samo o każdej porze dnia i nocy, wczoraj sprzedawał dywany, dziś sprzedaje mieszkania), tylko dlatego że był ogromny popyt na mieszkania w związku z preferencyjnym kredytem 2%. Do tego powszechne przekonanie że zakup mieszkania na wynajem to pewna inwestycja z ogromną stopą zwrotu (40% mieszkań w Krakowie było kupionych pod wynajem). Do tego doszedł efekt FOMO wśród ludzi którzy gdzieś tam z tyłu głowy mieli w planach zakup mieszkania, i efektem są absurdalne ceny mieszkań dzisiaj.
Dzisiaj najem siadł (prawdziwe tąpnięcie będzie jak uchodźcy zaczną wracać do Ukrainy), Ci sami naganiacze i eksperci z youtube mówią że zakup pod najem się już nie opłaca, widoków na kolejny dopalacz do tanich kredytów nie widać, i zaczyna schodzić powietrze z tej bańki[/quote]
-
przyjezdny pisze:
Ceny wzrosły nie dlatego że jakikolwiek marketingowiec coś przewidział (bo on będzie gadał to samo o każdej porze dnia i nocy, wczoraj sprzedawał dywany, dziś sprzedaje mieszkania), tylko dlatego że był ogromny popyt na mieszkania w związku z preferencyjnym kredytem 2%. Do tego powszechne przekonanie że zakup mieszkania na wynajem to pewna inwestycja z ogromną stopą zwrotu (40% mieszkań w Krakowie było kupionych pod wynajem). Do tego doszedł efekt FOMO wśród ludzi którzy gdzieś tam z tyłu głowy mieli w planach zakup mieszkania, i efektem są absurdalne ceny mieszkań.
Dzisiaj najem siadł (prawdziwe tąpnięcie będzie jak uchodźcy zaczną wracać do Ukrainy), Ci sami naganiacze i eksperci z youtube mówią że zakup pod najem się już nie opłaca, widoków na kolejny dopalacz do tanich kredytów nie widać, i zaczyna schodzić powietrze z tej bańki.
Sprzedaż mieszkań stoi, deweloperzy robią promocję po kilkadziesiąt, kilkaset tysięcy złotych, a na facebookowych grupach rentierzy sprzedają "gotowce inwestycyjne", wczoraj widziałem gościa który sprzedaje swoje trzy mieszkania, które miał na wynajem, po 12k za metr
A co wyboru mieszkania na papierze, to warto dopytać o to czego nie ma na przygotowanych rzutach mieszkań dla klientów, czyli lokalizacje windy, śmietników, czy różnych wentylatorów, agregatów które są widoczne tylko na branżowych rysunkach
Stan sprzedaży:
47- sprzedane
208- wolne
47- sprzedane
208- wolne
-
fjrc pisze:Stan sprzedaży:
47- sprzedane
208- wolne
Murapol po sąsiedzku musi robić rabaty po 242 tys. zł żeby jakkolwiek ruszyć sprzedaż, a tutaj patrząc po historii tego wątku, wystartowali/wystartowaliście ze sprzedażą 13 dni temu, więc zakładam że to sami klienci gotówkowi, także jak w przyszłym miesiącu dojdą Ci którzy czekają na decyzję kredytową, to może uda się zamknąć sprzedaż jeszcze w sierpniu. Niesamowita historia, prawdziwy biały kruk krakowskich inwestycji

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”