Czyli w zasadzie większość tych wiadomości jest zła dla potencjalnych mieszkańców. Po krakowsku "zabudowanie 60% powierzchni blokami z drobnymi usługami w parterze" oznacza najprawdopodobniej zalanie okolicy małymi mieszkaniami i maksymalne wykorzystanie przez deweloperów istniejącej infrastruktury, przy minimalnej ingerencji własnej. Czyli dostaniemy getto jak w okolicach Mogilskiej + dojechanie obecnego układu drogowego nowymi samochodami, bo deweloper nie po to buduje, żeby robić projekt jakościowy, tylko żeby wycisnąć maksymalną marżę. A, no i oczywiście polski klasyk, czyli auta na chodnikach, auta na trawnikach, auta wszędzie, bo nie ma parkingów, albo komuś się nie chciało kupić. Dobrze, że Lidl jest w okolicy, to akurat mieszkańcy będą mieli przynajmniej jeden porządny sklep, bo drobne usługi na parterze, to żabka, gabinet dentystyczny i ewentualnie jakieś studio kosmetyczne.
Wiem, straszna maruda ze mnie, ale tłumaczę entuzjastyczny język sprzedawców/inwestorów, na to, co faktycznie będzie można zastać za kilka lat w okolicy, gdyby ktoś chciał się tam wprowadzić. I pamiętajcie, że jak te bloki będą powstawać, to nie wszystkie na raz, tylko po kolei, a mieszkanie przez kilka lat na budowie, to jest gehenna - hałas i brud praktycznie cały czas.
Clou Lindego Kraków / deweloper Megapolis - opinie na forum
Re: Clou Lindego Kraków / deweloper Megapolis - opinie na forum
Lindego5 pisze:cojest pisze:Lindego5 pisze:
Cieszę się, że mogę napisać pozytywny follow-up. Ostatecznie wszystko udało się pomyślnie rozwiązać. Po tym, jak sprawą zajął się Pan Piotr z Megapolis, kwestie, które wcześniej budziły moje zastrzeżenia, zostały załatwione w sposób w pełni satysfakcjonujący. Prawdopodobnie na początku był to efekt tego, że inwestor był w trakcie intensywnych odbiorów i komunikacja szwankowała. Po bezpośrednim kontakcie z Panem Piotrem temat został szybko i profesjonalnie zamknięty.Podsumowując: Jeśli ktokolwiek z Was napotka podobny problem przy tym inwestorze- najlepiej od razu zgłaszać bezpośrednio do Pana Piotra. W moim przypadku zadziałało to bardzo dobrze. Osobiście uważam, że to świetna oferta i rewelacyjna lokalizacja. Ja podobnie jak moi przedmówcy także sprawdziłem w wielu źródłach informacje na temat przyszłości tej okolicy i jestem w stanie postawić duże pieniądze , że zmieni się w relatywnie niedalekiej przyszłości na plus.
No i co to w ogóle znaczy?
Możesz proszę coś jaśniej? Jaki był problem?
Napisz też co ciekawego się dowiedziałeś o okolicy? Co megapolis mówi o działce gdzie są magazyny wawelu?
Wydaje mi się, że wspominałem już, iż głównym problemem były zakłócenia w komunikacji. Zleciłem zmiany lokatorskie, które według informacji otrzymanej od osoby niezorientowanej w temacie miały być już zrealizowane na dzień oględzin mieszkania. Okazało się jednak, że nie były jeszcze wykonane - miały dopiero nastąpić. Spowodowało to trochę niepotrzebnego stresu, ale ostatecznie wszystko zostało zrobione prawidłowo.
Co do okolicy - z dobrego źródła wiem, że w krótkim terminie 60% obecnego terenu od giełdy aż do końca ulicy Lindego (w stronę zachodnią) zostanie zabudowane nowymi blokami z funkcją drobnych usług na parterach. Dla mnie to bardzo dobra wiadomość, bo powstaną w pobliżu lokale gastronomiczne, fryzjerzy i inne usługi - dokładnie tak, jak powinno wyglądać dobrze funkcjonujące miasto. Dzierżawa miejsca na antenę GSM na budynku hurtowni mleczarskiej kończy się w ciągu 2 lat i nie będzie przedłużana - można więc założyć, że ten stary budynek zostanie rozebrany i w jego miejsce powstanie nowy blok. Przy ulicy Filtrowej planowana jest też tężnia. Zresztą w Bronowicach mieszka Pan Miszalski i jeśli nie zostanie odwołany, to z pewnością zadba o udogodnienia dla mieszkańców tej dzielnicy.
Odnośnie działki magazynu Wawelu to o to pytałem zanim rozpoczęto budowę i wiem tylko tyle , że Megapolis się stara o jej zakup a zamek się zgadza ale w zamian chce jakiś inny teren o podobnych parametrach w innej lokalizacji. Z tym, że to była nieoficjalna informacja od handlowca więc nie wiem ile jest w tym prawdy. Obserwując jednak trendy obstawiam, że tu także w krótkim czasie zacznie się coś budować.
Z tego co mi wiadomo dzialka, na ktorej jest wawel, jest skarbu panstwa, z dzierzawa do 2098 roku.
Dodatkowo w 2025, Wawel zlecal wykonanie modernizacji tego budynku, wiec szansa na sprzedaz tej dzialki nie jest jakas duza w najblizszym czasie.
Docelowo pewnie tak, ale raczej nie teraz, tym bardziej ze muzeum musialoby dostac w zamian inna.
Ciekawy jest temat gieldy, bo to sie pojawia od wielu lat, ze juz za chwile cos bedzie, jednak nigdy do tego nie doszlo.
Co do tezni na filtrowej, to ona nie powstanie. Natomiast na byc jakis maly park, a wyburzony zostanie tylko jeden z magazynow, ktore na tej dzialce stoja. Wiec jednak ciut inaczej niz bylo to zakladane.
Re: Clou Lindego Kraków / deweloper Megapolis - opinie na forum
Zmiany lokatorskie, to jakieś niekończące się historie. U innego deweloopera kilka zleciłem, oczywiście niemało to kosztowało. a później okazało się, że ścianka, która miała mieć 8 cm grubości, ma 12 cm, że mieli przesunąć grzejnik łazienkowy i gniazdko, a przesunęli tylko grzejnik itd. Trzeba tego mocno pilnować, żeby było to, na co się umówiono.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”