Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Dumel

Re: Wyhamowanie podaży mieszkań w Krakowie / rynek mieszkaniowy w Krakowie

Postautor: Dumel » 05 maja 2018, 21:12

Mam mieszkanie na przeciwko budowy z garażem podziemnym i jest ok ale mam sąsiada który kupił bez garażu i ma duży problem żeby zaparkować pod blokiem a samochód ma on jak i żona. A teraz jak z nim rozmawialem po zabudowie dzikiego parkingu parkuje gdzieś przy wrocławskiej. :roll: a ogłoszeń żeby ktoś chciał odsprzedać lub wynająć tylko miejsce parkingowe nie ma i nie przypominam sobie żeby kiedykolwiek były. Teraz szwagier kupił mieszkanie w Ny residence na wrocławskiej chciał kupić miejsce postojowe i też już wszystkie sprzedane zapisał się na listę rezerwowych.
Tak że jest to problem jak nie ma gdzie zaparkować i nie da się kupić.

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 01 sie 2018, 12:45

Z zaciekawienie przeczytałem prognozy wzrostu cen do 10 tys/m2 w krakowie, zastanawiam mnie tylko źródło tych dalszych podwyżek. Większość moich znajomych którzy odziedziczyli/otrzymali mieszkania od rodziców , pod jego zastaw kupiło drugie na kredyt aby wynajmować, gdzie nie spojrze tam domorośli inwestorzy na ryneku nieruchomości ... , przychodzi mi do głowy scena z filmu Big Short gdy analitycy rozmawiają ze striptizerką , i okazuje się że ma ona na kredyt nie jeden a kilka domów.
Na początku roku byłem bliski wziecia kredytu i kupna mieszkania , jako ze perspektywa spłacania 25 lat wymaga rozwagi postanowiłem dowiedzieć w co się pakuje. Pierwsza rzecz to stopy procentowe , średnio za ostatnie 20 lat wynosiły 5% .
Z 7 tys za/m2 stanu dwewloperskeigo, wykonczenie podniesie ten koszt do 9-10 tys, a kredyt ze średnim 5 % oprocentowaniem do 20 tys, słabo ...
Ceny mieszkań galopują , luzowanie ilościowe i tani pieniądz powoduja banki gdzie się da , więc kolejne pytanie jakie sobie zadałem to ile wynosi tak zdrowa cena , czyli jaką m2 mieszkania może osiagnąc po peknięciu banki/ w czasie kryzysu , a wiec jka jest dolna granica spadków , taki wskaźniki jaki znalazłem to średnia cena m2 powinna być powiązania ze średnimi zarobkami na danym obszarze i miesięczna pensja powinna pozwolić na kupno 1 m2, nawet bardzo optymistycznie licząc 4 tys netto w krakowie i przy czarnym scenariuszu zapłace 20 tys za m2 mieszkania które moze spać do 4 tys ... .

Mieszkaniec76

Postautor: Mieszkaniec76 » 01 sie 2018, 13:27

Też się zastanawiam czy ceny mieszkan spadną i kiedy. Kupowałem mieszkanie w 2014. Wtedy mówiono, że to zły moment bo będą spadki. Okazało się, że kupiłem przed górka.
Wydaje mi się że to niemożliwe żeby ceny wróciły do 2005 czy 2006 roku, a wtedy było po 4. Ale ekspertem nie jestem

Cavalliaa

Postautor: Cavalliaa » 01 sie 2018, 13:49

Doradcy finansowi prognozują jeszcze przez najbliższe lata wzrost i tłumaczą to między innymi ciągłym niedoborem mieszkań w stosunku do ilości chętnych, rosnącym napływem ludzi do miasta oraz innymi czynnikami demograficznymi.
Pytałam właśnie ostatnio na spotkaniu o tą bańkę bo ciężko było i jest mi uwierzyć jak długo jeszcze można podnosić ceny.

kriskros

Postautor: kriskros » 01 sie 2018, 13:56

krakus1891 pisze:Z
Ceny mieszkań galopują , luzowanie ilościowe i tani pieniądz powoduja banki gdzie się da , więc kolejne pytanie jakie sobie zadałem to ile wynosi tak zdrowa cena , czyli jaką m2 mieszkania może osiagnąc po peknięciu banki/ w czasie kryzysu , a wiec jka jest dolna granica spadków , taki wskaźniki jaki znalazłem to średnia cena m2 powinna być powiązania ze średnimi zarobkami na danym obszarze i miesięczna pensja powinna pozwolić na kupno 1 m2, nawet bardzo optymistycznie licząc 4 tys netto w krakowie i przy czarnym scenariuszu zapłace 20 tys za m2 mieszkania które moze spać do 4 tys ... .

Cena 4k za m2 jest niemożliwa w obecnych warunkach, też się nad tym zastanawiałem. Z tego co czytałem, to koszt odtworzeniowy m2 przedstawia sie obecnie na wspomnianym poziomie 4k. Gdzie zakup działki, projekty, obsługa, koszty etc... i najważniejsze zarobek dewelopera? Sam inwestując chciałbyś uzyskać zapewne bezpieczną stopę zwrotu.
Ceny w Krakowie wyglądają absurdalnie, jednak myślę że korekta ceny przy "wybuchu bańki" o ile nastąpi to max 10%-15%
Co myślicie?
Sam zastanawiam się obecnie nad zakupem...

Mieszkaniec76

Postautor: Mieszkaniec76 » 01 sie 2018, 14:19

Dla mnie ryzyko za wysokie, zwłaszcza że obawiam się, że korporacje przeniosą się do tańszych krajów i wtedy zostanie dużo pustych mieszkań.

Adam

Postautor: Adam » 01 sie 2018, 14:23

Z tym parkowaniem to zaczyna byc coraz wiekszy problem nawet na osiedlach oddalonych od centrum.
To tak z ciekawosci ile kosztuje miesieczny wynsjem miejsca parkingowego na Wroclawskiej?

Cavalliaa

Postautor: Cavalliaa » 01 sie 2018, 14:26

Kawałek dalej na Radzikowskiego wynajem miejsca w garażu kosztuje 250 zł /Msc...

Adam

Postautor: Adam » 01 sie 2018, 14:52

Slysze ostatnio o miejscach parkingowych w blokach na tzw platformach parkingowych.
Nazwijmy to miejsce parkingowe z winda tak ze auta sa parkowane nad soba.

rmcc

Postautor: rmcc » 01 sie 2018, 15:48

Gdyby w Krakowie mieszkania kosztujące obecnie te 8-10k i w dobrej lokalizacji (bo jakieś podkrakowsie peryferia Ruczaju to inna sprawa) pln spadły do 4k pln to i tak byłoby to jeden z mniejszych problemów bo by to oznaczało porządny globalny kryzys uderzający również w nas, lokalna wojna lub inne wydarzenie o podobnej skali. Spadek o te 15-20% jeszcze jest w miarę realny, ale 50% to już by była gruba sprawa, zwłaszcza biorąc pod uwagę, jak tanie są jeszcze mieszkania w Polsce więc musiałoby to być połączone z odpływem dewiz i kryzysem w kraju.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”