Apartamenty Snycerska od WAN deweloper - opinie i forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
mac_kow

Re: Apartamenty Snycerska od WAN deweloper - opinie i forum

Postautor: mac_kow » 28 gru 2019, 18:28

mateuszf pisze:
Pytałem Ciebie, tylko nie ogarniam jeszcze jak działa to forum. Dzięki za odpowiedź, sprawdzę te inne opcje. Jak dla mnie plusem Snycerskiej jest bliskość stacji SKA i pętli tramwajowej - około 10min piechotą do obu miejsc. Co do ceny to nie mam teraz samochodu więc nie potrzebuję miejsca postojowego, a w innych inwestycjach zakup jest zazwyczaj wymagany. To prawie tysiąc różnicy na m2 w tym metrażu jakiego szukam.

Dlaczego "Start City" to inwestycja do polecenia w ciemno?

Jasne- sprawdź resztę. Jeszcze z tańszych opcji jest "Aleksandry Park", o którym zapomniałem, ale to już też nie takie kameralne i chyba lokalizacja najsłabiej skomunikowana ze wszystkich (nie znaczy, że źle).
W zasadzie każda z tych inwestycji gwarantuje Ci dostęp do SKA w 10-15min (może faktycznie bliżej tych 15min).

O Start City możesz poczytać w wątku poświęconym inwestycji. Dobry znajomy kupił tam duże mieszkanie i rozeznawał bardzo konkretnie temat tego dewelopera- łącznie z wnikliwymi wywiadami mieszkańców poprzednich bloków ;)
Wychodzi na to, ze przede wszystkim Start to solidny sprawdzony deweloper, który po prostu buduje dobrze i schludnie.

Tutaj na forum też na pewno nie narzekano na jakość- co najwyżej jakieś kwestie formalne typu wymuszenie "własnego" notariusza, ale to raczej detale do przeżycia.

Samo Start City mnie się oczywiście wizualnie nie podoba- trudno, żeby było inaczej a i taka prawda, że ładnych wieżowców w Krakowie po prostu nie ma- ale poza tym inwestycja wygląda bardzo rozsądnie.
Jeśli myślałeś o Snycerskiej, to przekonanie się do Start City może wymagać pewnej re-aranżacji priorytetów ;) Inna sprawa, że poprzednie bloki mają już 5-6 lat, więc ten nowy siłą rzeczy musi wyglądać lepiej :>

Jakość wykończenia części wspólnych u tego dewelopera również stoi na naprawdę dobrym poziomie. Tak się złożyło, że byłem w "Enklawie Rodzinnej" i klatki schodowe zrobione są z klasą i jajem- bardzo bardzo pozytywnym.

BTW nie każdy deweloper w Krakowie umie w klatki schodowe- wiem, co mówię. Byłem w "Mieszkaj w Mieście". Magazynowe industrialne klimaty po taniości to nie dla mnie.

Z tego co widziałem, mają tam naprawdę ustawne mieszkania 55-metrowe i trochę ich jeszcze zostało.
Podobne mieszkania znajdziesz w nowej inwestycji PM Development na Małej Górze. Ta inwestycja może Ci przypaść do gustu z racji architektury.

Od siebie dodam jeszcze, że gdybym miał kupować mieszkanie właśnie w tym obszarze, to chyba też opaska na oczy i Start City... z racji lokalizacji.
III etap wydaje się być położony naprawdę rozsądnie. Nie przy samej Wielickiej jak Teligi3 (skądinąd też mega ciekawy budynek, ale wyprzedany 2-3 lata temu), a jednak wciąż z dostępem do mnóstwa autobusów i tramwajów. Komunikacyjnie jednak lepiej niż głęboki Bieżanów.

Oprócz tego w bezpośredniej wręcz bliskości masz 2 bardzo ciekawe parki- Lilli Wenedy i Jerzmanowskich. Po rewitalizacji tego drugiego, okolica będzie prawdziwą zieloną petardą. Życzyć każdemu blokowisku w Polsce dostępu do tak pięknej i licznej zieleni w bezpośredniej okolicy.

pozdro

Postautor: pozdro » 28 gru 2019, 22:25

A co sadzisz o Wlasne Miejsce od Gama-M deweloper chyba mniej znany, ale jak dla mnie lokalizacja chyba lepsza niz Start City. Tak bardziej centralnje. Ceny chyba podobne. Kiedys sie tym interesowalem i bylem na Bochenka w sumie nie ma tragedii calkiem przyjemnie. Zastanawiam sie czy start city lepsze cenowo lokalizacyjnje czy nie?

nitro

Postautor: nitro » 28 gru 2019, 22:37

Zgadzam się z mac_kow, ze okolica Startu jest bardzo ciekawa. Dla mnie, jako mieszkańca Teligi 3 najważniejszą kwestią był dostęp do komunikacji miejskiej. I z tym jest super. Tramwaje na wyciągnięcie ręki. Autobusy zresztą też. Co do ewentualnego zamieszkania tutaj, to trzeba mieć na uwadze, że prędzej czy później skrzyżowanie z Wielicką będzie przebudowywane. Chyba jeszcze nie wiadomo w którą stronę pójdzie ta przebudowa. Co do hałasu to cóż :D jest głośno. Szum od Wielickiej to jedno, na wysokości Startu straż i karetki włączają syreny przed skrzyżowaniem, a tramwaje także dodają coś od siebie, szczególnie na przejazdach, jak wyjazd obok Teligi 3 do ulicy Teligi, tak zapewne będzie w miejscu, gdzie Wallenroda łączy się z Teligi. Poza tym blisko Wallenroda, a więc zaraz obok nowego bloku, tory zaczynają zakręcać, co w przypadku niektórych tramwajów powoduje pisk - jednak nie wiem czy w tym konkretnym przypadku tak jest. Na pewno tak jest przy Teligi 3 :) Kolejna kwestia to zwiększenie ruchu wywołane otwarciem szpitala. Obecnie, szczególnie nie zauważyłem zmian, ale zobaczymy już niedługo, kiedy na Prokocim przeniesie się SOR i reszta oddziałów.
Osobiście nie zauważam więcej minusów. Nie jest to centrum miasta, więc dojazd do centrum zajmuje trochę czasu, ale to już sprawa subiektywna. Jest zielono. W okolicy jest mnóstwo marketów, a niedługo za Tesco dojdzie nam drugi Kaufland. Jeśli hałas nie stanowi przeszkód, a do niego idzie się przyzwyczaić (choć w lecie, mieszkając przy skrzyżowaniu, z oknami na nie, trochę ciężko jest zasnąć kiedy są otworzone :) ), to jest to naprawdę bardzo ciekawe osiedle.

mateuszf

Postautor: mateuszf » 28 gru 2019, 23:18

Ok, dzięki wszystkim 8-)

Zastanowię się mocniej nad tym Start City, a i widzę, że w Apartamenty Wielicka etap I zostały jeszcze jakieś mieszkania. Z plusów to osiedle już stoi więc nie musiałbym płacić dodatkowo za wynajem w czasie gdy reszta się jeszcze buduje. Co do Własnego Miejsca to lokalizacja jest dla mnie trochę gorsza, bo liczy się dla mnie czas dojazdu do Galerii Krakowskiej.

pozdro

Postautor: pozdro » 28 gru 2019, 23:24

To czas dojazdu tramwajem z piaskow nowych wydaje sie podobny jak z prokocimia.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 28 gru 2019, 23:34

mateuszf pisze:Ok, dzięki wszystkim 8-)

Zastanowię się mocniej nad tym Start City, a i widzę, że w Apartamenty Wielicka etap I zostały jeszcze jakieś mieszkania.

Dobra opcja!
"Apartamenty" są ciekawe- tyle, że ta architektura... Start City jest po prostu brzydkie/nijakie. "AW" powinni za to sprzedawać w pakiecie z lekami antydepresyjnymi (niewinny żart wokół przykrej i poważnej choroby, której znaczenia jestem świadom i celem żartu nie jest wyśmiewanie depresji).
Te wszystkie okratowania, więzienna, klaustrofobiczna architektura...

Na Prokocimiu krąży ponoć prawdziwa anedgota, że turystów z Rynku można zapraszać do Parku Jerzmanowskich i ukazywać "AW" jako więzienie o złagodzonym rygorze i zasadniczo wszyscy wierzą.

Tak poważniej co do "AW", to wiem, że tam opłaty za zarządzanie były jakieś kosmicznie wysokie + kłopoty z parkowaniem.
Jest jakiś powód, dla którego WAN nie może sprzedać tych mieszkań przez 5 lat (!!!) i to przy tym rynku.

@nitro zauważył dość istotną rzecz- w okolicach Wielickiej jest głośno. Jeśli komuś zależy na otwartych oknach często, to lepiej spojrzeć na Bieżanów.

Dobry znajomy mieszka już całe lata w okolicy Bieżanowa. A że lubimy rodzinnie spacerować, to dość dobrze się tam orientuję.

Ogólnie- po prostu, polecam spacerek po okolicy i wybór inwestycji na podstawie własnych odczuć. I chociaż osobiście na pewno mogę polecić "Start", to każda z wymienionych inwestycji była pozytywnie oceniana tutaj na forum.

Wyjątek to Osiedle Telimeny, gdzie deweloper nie dopuszcza montażu klimatyzacji oraz nie ma tam komórek lokatorskich. To może, ale oczywiście nie musi być problem.

Co do Własnego Miejsca to lokalizacja jest dla mnie trochę gorsza, bo liczy się dla mnie czas dojazdu do Galerii Krakowskiej.

pozdro pisze:A co sadzisz o Wlasne Miejsce od Gama-M deweloper chyba mniej znany, ale jak dla mnie lokalizacja chyba lepsza niz Start City.

Lokalizacja to zawsze sprawa względna, ale dla mnie w ogóle fenomen ulicy Bochenka to jakieś kuriozum. A jeszcze w odniesieniu do Prokocimia czy Bieżanowa- bez jaj.

W każdej z wymienionych przeze mnie lokalizacji do tramwaju jest naprawdę blisko. Z Bochenka i spółki, zwłaszcza z "Własnego Miejsca"- już nie bardzo. W wątku na temat tej inwestycji ustaliliśmy, ze to co najmniej 15 min. Pozdro- nie ma tam SKM! Ze Start City doczłapiesz się do SKM w czasie, w którym mieszkaniec "Własnego Miejsca" dotrze na głupi tramwaj.
Komunikacyjnie w/s do Start City to wręcz niebo a ziemia. Usługowo również.

Dodatkowo sama okolica Bochenka to nie tylko brzydkie (jak Prokocim...), ale też bardzo gęste (bo nowsze...) blokowisko- bez terenów rekreacyjnych w najbliższym otoczeniu. Przecież tam jest problem nawet z chodnikami.
Prokocim/Bieżanów jest, jaki jest- ale przynajmniej są tam szerokie, zielone przestrzenie, mnóstwo terenów rekreacyjnych oraz parki.

@nitro - można spytać z ciekawości ile płaciłeś za mieszkanie w T3 i na którym piętrze (piętro orientacyjnie, nie chcę szpiegować, ale chciałbym mieć rozeznanie ile takie cudo wtedy kosztowało- a na pewno była różnica między 1 a 11 piętrem ;) ).

pozdro

Postautor: pozdro » 28 gru 2019, 23:46

Z podedworza/ bochenka jest 6 min, na tramwaj skm nie ma to fakt. Ale za to bedzie tez tramwaj w kierunku matecznego czy kapelanki przez trase lagiewnicka, nieci lepszy dojazd w kierunku bonarki. Wlasnie mialbym watpliwosci czy prokocim jest lepszym miejscem. Tam wejscie jest od strony podedworza wiec nie bedzie to 15 min. No chyba ze start city jest faktycznie jakos blisko do przystanku, bede musial sprawdzic.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 29 gru 2019, 11:38

pozdro pisze:Z podedworza/ bochenka jest 6 min, na tramwaj skm nie ma to fakt. Ale za to bedzie tez tramwaj w kierunku matecznego czy kapelanki przez trase lagiewnicka, nieci lepszy dojazd w kierunku bonarki. Wlasnie mialbym watpliwosci czy prokocim jest lepszym miejscem. Tam wejscie jest od strony podedworza wiec nie bedzie to 15 min. No chyba ze start city jest faktycznie jakos blisko do przystanku, bede musial sprawdzic.

Ze Szpakowej będzie bliżej 15minut.

Należy wierzyć, że prędzej czy później waaaadza i odpowiedzialne 101 spółeczek "ogarną" tramwajowy skręt w lewo z Prokocimia/Bieżanowa w Nowosądecką, bo aż się o to prosi dla "spójności" sieci tramwajowej.

krakow.naszemiasto.pl/szybciej-tramwajem-z-biezanowa-do-borku-pieniedzy-brak/ar/c1-7434926

Start City jest około 300m od przystanku tramwajowego, dojście zajmuje około 3 minuty.

adin2011

Postautor: adin2011 » 29 gru 2019, 12:02

pozdro pisze:A co sadzisz o Wlasne Miejsce od Gama-M deweloper chyba mniej znany, ale jak dla mnie lokalizacja chyba lepsza niz Start City. Tak bardziej centralnje. Ceny chyba podobne. Kiedys sie tym interesowalem i bylem na Bochenka w sumie nie ma tragedii calkiem przyjemnie. Zastanawiam sie czy start city lepsze cenowo lokalizacyjnje czy nie?

Cytat z tematu poswieconego inwestycji Wlasne Miejsce:

pozdro pisze:Ja odradzam tą inwestycje. Byłem tam sam osobiście to zobaczyć i okolica nie wygląda ciekawie. Do okoła są niby nowe bloki, a wyglądają strasznie slumsowato bez chodników, przestrzeni wspólnych, przypadkowo porozrzucane parkinig, baładan jak na bronxie, bramy wygrodzenia, każdy blok w innym kierunku i z innej parafii, na tynkach starszych (ale tak do 10 lat) już jakieś zielone plesnie czy co to jest. Po przeciwnej stronie stare wyższe bloki, zieleń osiedlowa zaniedbana, okolica zaniedbana. W sensie strasznie biednie tam. Kurdwanów może spoko wyglądać ale to bliżej pętli w Kurdwanowie. Tutaj jest słabo, a najgorsze, że przez indolencje deweloperów nowych bloków sytuacja się nie poprawi i ta okolica dalaj będzie straszyć. Czyli na wzrost cen mieszkań, życie w nowoczesnej lub przynajmniej starej ale zadbanej przestrzeni nie ma co liczyć. Ja bym dużo bardziej szedł jakieś lepiej rozwijające się części Krakowa, nawet w podobnej cenie. Wiem, że tam tanio było, ale to też kwestia jak duże się mieszkanie kupuje. Ja bym pewnie wybierał z mieszkań w podobnej cenie, albo Develie Centralna Park, albo Atal Kliny. Może już nawet slumsy w stylu amerykańskim czy inwestycja park leśny bronowice. Oprócz tego że taki suburbiowy układ osiedla jak na typowym amerykanskim osiedlu. To całoś będzie dużej zgrabna i zadbana.

pozdro, czy do twojego konta maja dostęp różni ludzie? :lol:

nitro

Postautor: nitro » 29 gru 2019, 14:26

@mac_kow, większe mieszkania, na piętrach >7 stały koło 5850 +- 150zł. Kawalerki 42m2, około 5500 +-150zł. Za swoje mieszkanie, > 50m2, na piętrze >7, w połowie 2017 dałem około 5900 za metr. Z tego 10 piętro było najdroższe. Koszt za metr zależał od piętra, ale też od położenia mieszkania. Ciekawe ile mogły kosztować te w kącie litery L, którą tworzy budynek, a które jakoś jasne to chyba nie są. Nie wiem jak było z niższymi piętrami, bo gdy zainteresowałem się tą inwestycją, to większość była już sprzedana lub zarezerwowana. Miejsca postojowe kosztowały 25k w garażu, 15k pod zadaszeniem i 10k wolnostojące. W czasie kiedy kupowałem mieszkanie, a zaawansowanie nie było jeszcze duże, można było liczyć na mniej więcej 8k rabatu ze strony Bumy, w zasadzie bez większych negocjacji. No i Bumie trzeba przyznać, że wyrobili się przed terminem.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”