Osiedle 7 Życzeń Kraków od EkoPark forum i mieszkaniaw Bronowicach

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
golotap

Re: Osiedle 7 Życzeń Kraków od EkoPark forum i mieszkaniaw Bronowicach

Postautor: golotap » 06 cze 2019, 11:22

@izabi Co nie zmienia faktu ze masz duzo racji. Nasz deweloper tez nie wpuscil na dzialke. Bylismy tylko zobaczyc budowe od strony etapu pierwszego (gdzie bedzie wjazd na etap II).

Sam wybieram sie jeszcze raz ocenic glosnosc od strony ulicy chociaz sam fakt ze ma byc zielono od strony poludnia troche poprawia mi humor. Sama inwestycja bardzo nam sie podoba - fakt posiadania fajnego, duzego mieszkania na parterze z ogrodkiem tez nam sie podoba.

Jedyne pytanie czy te 55db-60db jest faktycznie znosne chociaz jak wczoraj mierzylem okolice gdzie teraz mieszkamy to 65-75db przy ulicy to norma, a obok mieszkania wcale nie jest ciszej (50-60db).

Daj znac jezeli bedziecie wiedziec cos wiecej (lub jezeli wpusci was deweloper zobaczyc okolice blizej). Nawet sie zastanawialem czy nie poprosic sasiada (tam gdzie trzyma ciezarowki) czy by nas nie wpuscil posluchac ulicy. Zawsze mozna kupic mu za to jakis prezent czy to czekoladki czy 4pak :).

Plus jest taki ze jednak te drzewa wyciszaja, a od strony ulicy sasiad ma ekrany + sa ekrany na jezdni.

pozdro

Postautor: pozdro » 06 cze 2019, 22:14

No auta slychac niestety. Duzo daja budynki. Na otwartej przestrzeni to halas niesie sie dosc daleko. Z takiej ulicy jeszcze z estakada to szum slychac na 1km. Wiem bo na wsi czasami chodze na spacer do lasu i tam sa ekrany akustyczne na A4, a i tak halas lekki slychac 1km od autostrady. Pewnie tez bedzie zalezalo od kierunku wiatru. Wszystko zalezy czy bloki beda obudowane. Mysle ze przy zamknietych oknach nie powinno byc tragedii. Nadzieja tez w autach elektrycznych. Mocno tanieja ostatnio ciagle widac reklamy to Wolkswagena ID to jakiegoa Opla nowego ceny juz jak za spalinowe czyli kolo 120 tys zl.

ddevil

Postautor: ddevil » 24 cze 2019, 20:20

Czy ktoś z Was został poinformowany przez Ekopark, że metraże w planach uległy zmianie, bo pierwotnie nie zostały wliczone powierzchnie pod ścianami działowymi i w związku z tym wzrasta cena mieszkania?

W moim przypadku mieszkanie powiększyło się o ok. 0,5 m2, co przekłada się na ok 3 tys zł więcej. Co więcej o sytuacji poinformował mnie mój doradca kredytowy, który działa w moim imieniu, informację o tym otrzymał w ubiegłą środę wieczorem, natomiast ja sam mimo, iż rozmawiałem z deweloperem dziś - ten nawet nie zająknął się na ten temat, co jest słabe... Ogólnie mam podpisaną umowę rezerwacyjną, wnioski kredytowe są już rozpatrywane przez banki, a tu taka lipa (nie pierwsza z resztą, bo w umowie rezerwacyjnej też było kilka błędów i była kilkukrotnie poprawiana).

Poza tym jak wiadomo, wjazd do 2 etapu będzie odbywał się przez bramę etapu 1. Czy w umowie deweloperskiej/prospekcie powinny się znajdować informacje nt. tego, że bramę wjazdową i furtkę będzie można otworzyć domofonem z mieszkania? Pani działająca w imieniu dewelopera twierdzi, że tak, niemniej jednak wolałbym to mieć potwierdzone na papierze.
Istnieje też możliwość zamontowania klimy w mieszkaniu - ktoś z Was dostał może już informację kto będzie wykonawcą i jakie są koszta?

Ogólnie współpraca z tym deweloperem układa się średnio, na maila odpisują z dużym opóźnieniem (lub po telefonicznym przypomnieniu), a i dodzwonić się do nich to też nie lada wyczyn.

pozdro

Postautor: pozdro » 24 cze 2019, 21:09

Uczciwy deweloper nie liczy powierzchni pod ścianami działowymi bo to się nie wiiczą zgodnie z ustawą prawo budowlane czy tam warunkami technicznymi budynków itd. do powierzchni użytkowej mieszkania. Powiedz deweloperowi że masz umowę i że nie wyrażasz zgody na takie kantowanie

golotap

Postautor: golotap » 25 cze 2019, 12:21

Nam tez dali znac ze cena wzrosla bo zostalo doliczone 0,5m2 czy cos takiego. Jakies 4000zl. Na sama komunikacje z deweloperem nie narzekamy ale tez bym chcial wiedziec troche wiecej np.
- Czy ogrodek jest wlasnosciowy? Wspolna wlasnosc?
- Jaki jest plan zagospodarowania za budynkiem nr 4.
- Czy ktos wie moze co to za chodnik wokol budynku nr 1?

pioloc

Postautor: pioloc » 26 cze 2019, 0:01

Norma zgodnie, z którą deweloper liczy powierzchnię pozwala mu na doliczenie powierzchni pod ściankami, przynajmniej ta norma, która podana została w prospekcie informacyjnym. Co do zasady, nie wolno tego doliczać, ale jak ścianka jest usuwalna to istnieje taka możliwość.
Mnie jeszcze nie informowano o wzroście ceny, ani o terminie zawarcia umowy deweloperskiej. Wzrost ceny jest niewielki, ale informowanie o tym w takim momencie nie wygląda.
Ogródek stanowi część nieruchomości wspólnej, którą oddaje się do wyłącznego korzystania właścicielowi mieszkania, do którego on przynależy. Komunikacja z deweloperem jest słaba, bo osoby ze strony dewelopera nie ogarniają procesu sprzedaży. Umowa deweloperska, jak dla mnie, pisana trochę na kolanie.

golotap

Postautor: golotap » 26 cze 2019, 16:28

Aktualny stan. Ostatni budynek (Numer 4) juz ma parter.
Załączniki
IMG_6024.jpg
IMG_6024.jpg (188.84 KiB) Przejrzano 5987 razy

golotap

Postautor: golotap » 26 cze 2019, 16:29

Zalczam zdjecie blizej.
Załączniki
IMG_6025.jpg
IMG_6025.jpg (187.04 KiB) Przejrzano 5991 razy

pioloc

Postautor: pioloc » 01 lip 2019, 13:31

Czy ktoś już zawierał u notariusza umowę deweloperską, bo mamy już lipiec, a deweloper nie daje znaku życia.

ddevil

Postautor: ddevil » 01 lip 2019, 22:47

Też jestem ciekaw czy już ktoś zawarł umowę. Jakoś po połowie czerwca dostałem maila z informacją, że od 24.06 ruszają z podpisywaniem, ale my musieliśmy odroczyć i to sporo, bo czekamy na decyzje banków, a ostatnio deweloper namieszał z tą niedoliczoną powierzchnią pod ścianką działową.

A z innych rzeczy, to czekam jeszcze na informację zwrotną od dewelopera nt. otwierania bramy, bo pierwotnie poinformowano mnie, że bramę i furtkę wejściową będzie można otworzyć domofonem z domu, a dziś mi powiedziano, że tylko furtkę a bramę nie. Ogólnie to co rusz sprzeczne informacje i niewiadome...

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”