Krowodrza Fort Kraków od Matejek - nowa inwestycja na skraju Krowodrzy (opinie na forum)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Awatar użytkownika
anubis

Re: Krowodrza Fort Kraków od Matejek - nowa inwestycja na skraju Krowodrzy (opinie na forum)

Postautor: anubis » 20 cze 2020, 12:05

Mar G pisze:Czy ktoś ma pomysł , skąd tak stosunkowo niewielkie zainteresowanie tą inwestycją mimo nienajgorszej ceny ?
W sprzedaży już 10.miesiąc a na każdym piętrze po 1-2 lokale zarezerwowane tylko.

Myślę, że chodzi o to, że:

1. Tory kolejowe. Ludzie boją się, że będzie głośno albo z czasem będą problemy z budynkiem.
2. Brak komunikacji miejskiej.
3. Budynek rodzinny, słusznie ktoś zauważył, że tutaj nie ma kurników inwestycyjnych.
4. Dookoła jest od groma ofert z wtórnego. Średnia dla tej okolicy z wtórnego w 2019 to ok. 8200-8400 za m kw.

Obrazek
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Eps

Re: Krowodrza Fort Kraków od Matejek - nowa inwestycja na skraju Krowodrzy (opinie na forum)

Postautor: Eps » 20 cze 2020, 12:30

anubis pisze:
Mar G pisze:Czy ktoś ma pomysł , skąd tak stosunkowo niewielkie zainteresowanie tą inwestycją mimo nienajgorszej ceny ?
W sprzedaży już 10.miesiąc a na każdym piętrze po 1-2 lokale zarezerwowane tylko.

1. Tory kolejowe. Ludzie boją się, że będzie głośno albo z czasem będą problemy z budynkiem.
3. Budynek rodzinny, słusznie ktoś zauważył, że tutaj nie ma kurników inwestycyjnych.
4. Dookoła jest od groma ofert z wtórnego. Średnia dla tej okolicy z wtórnego w 2019 to ok. 8200-8400 za m kw.

Obrazek

Myślę że brak małych mieszkań pod wynajem jest powodem małej sprzedaży co jest na plus dla tej inwestycji. Bliskość torów podobna co w 5 dzielnicy i Angel Green. A ceny tu niższe . Komunikacyjne rewelacji nie ma ale też nie tragedia. Z 5 dzielnicy chyba nie lepiej.
Ale i tak sprzedaż mała.

Eps

Postautor: Eps » 20 cze 2020, 12:31

Może kotłownia gazowa ma tu też znaczenie.

_dwd_

Postautor: _dwd_ » 20 cze 2020, 12:47

anubis pisze:Myślę, że chodzi o to, że:

1. Hałas może faktycznie niektórym przeszkadzać. Co do budynku to obecnie prawie wszystkie względnie nowe tory (w tym te koło budynku) są bezstykowe. Przynajmniej tak mogę stwierdzić ze słuchu, jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi. A to znaczy, że pociąg nie stuka co sprawia, że problemów z budynkiem raczej nie przewiduję a i hałas jest przez to mniejszy.
2. Dla mnie kilka minut piechotą do tramwaju to nie jest brak komunikacji, ale ok. Autobusy na Wybickiego też jakieś są.
3. Też tak myślę.
4. Rozumiem, że wyliczyłeś średnią z kilku obszarów wokół inwestycji z załączonej mapki?

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 20 cze 2020, 12:58

_dwd_ pisze:Rozumiem, że wyliczyłeś średnią z kilku obszarów wokół inwestycji z załączonej mapki?

Tak na oko. Mapka jest ze strony Urzędu Miasta, dane wziąłem za 2019. To jest zdaje się na styku dwóch obszarów.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Mar G

Postautor: Mar G » 20 cze 2020, 13:24

Eps pisze:
anubis pisze:

Obrazek

Myślę że brak małych mieszkań pod wynajem jest powodem małej sprzedaży co jest na plus dla tej inwestycji. Bliskość torów podobna co w 5 dzielnicy i Angel Green. A ceny tu niższe . Komunikacyjne rewelacji nie ma ale też nie tragedia. Z 5 dzielnicy chyba nie lepiej.
Ale i tak sprzedaż mała.

Jest dużo mieszkań na wynajem ca 40 m2 - też nie ma chętnych

Eps

Postautor: Eps » 20 cze 2020, 18:44

Mar G pisze:
Eps pisze:
anubis pisze:

Obrazek

Ale i tak sprzedaż mała.

Jest dużo mieszkań na wynajem ca 40 m2 - też nie ma chętnych

A inwestycja wydaje mi się całkiem w porządku.
Więc dziwne że popyt mały.

Wojciech-1

Postautor: Wojciech-1 » 21 cze 2020, 22:14

1. Zdaje się, że wpływ może mieć faktycznie ta kotłownia gazowa. Ceny gazu/ polityki zagranicznej, dopóki ciągniemy gaz ze wschodu nie jesteśmy w stanie przewidzieć.

2. Czynsz z tego co się zorientowałem to będzie stosunkowo wysoki 10-11 zł/m2. Gdy ktoś kupuje dla siebie, to na opłaty eksploatacyjne też zwraca uwagę.

3. Od wschodu - działki numer 354, 353, 352 - niewiadomo czy tam czegoś nie wcisnął za kilka lat. Niby mało miejsca, nachylenie terenu, budka stróża z PKP, ale jak wszyscy dobrze wiemy... Budownictwo w Krakowie kwitnie.

Eps

Postautor: Eps » 22 cze 2020, 6:39

klientkrk pisze:Wyższe piętra mają niestety moim zdaniem bardzo wysokie ceny.

np mieszkanie 98 -- 59 metrów za 580 000 zł (czyli 10 000 za metr :/ )
m92 -- 59 metrów za 615 tys (w tym taras który tarasem nie jest ;) )
Ekspozycja pd-zach jest moim zdaniem super ale cena zabija

Mie4szkanie 92. taras jest żwirowy przynależny do mieszkania. Często takie duże tarasy są żwirowe. Można extra urządzić i poszaleć
Mieszkanie 98 też obserwuję bo inne podobne juz sprzedane. Taniej bo bez dużego tarasu ale dwa balkony to tez nieżle.
A co sądzicie o mieszkaniach z drugiej strony.Numer 39 ,33. podobaja mi sie te przeszklone ściany. Mimo że od północy to nie powinno byc ciemno

kwk

Postautor: kwk » 22 cze 2020, 9:04

A może obecna sytuacja ma wpływ na sprzedaż? ;)

Ale ja nie o tym. Dziwne, że jeszcze nikt nie spytał o:
Miejsca rowerowe w garażu podziemnym, poziom -1, -2: 550,00 zł.

Ciekawe jestem jak to wygląda? Stojak czy może coś bardziej szalonego? Ewidentnie nowy wymiar deweloperki. Ciekawe czy miejsca rowerowe partycypują w kosztach utrzymania garażu i jak są . na to, że ktoś inny je zajmie rowerem.

Na stronie znalazlem tylko:
https://krowodrzafort.pl/miejsce-rowerowe/r2/

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”