Osiedle Supernova Kraków od Cordia na forum - opinie (przy Parku Lotników)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
pawel111

Re: Osiedle Supernova Kraków od Cordia na forum - opinie (przy Parku Lotników)

Postautor: pawel111 » 15 wrz 2018, 16:54

Ja wyrobiłem sobie skrajnie inną opinię - zawsze negocjuję i zawsze daję do prawnika zawiłe umowy na większe kwoty - na tym nie lubię oszczędzać. Poza tym, jak poczytasz na forum, to zauważysz, że ludzie wprowadzali zmiany do swoich umów deweloperskich bez większych problemów. Próbować trzeba, a argument, że znajdą się inni (głupi i chętni), nie oznacza, że sam musisz do tego grona należeć i zostać jak to się mówi 'wydymanym'.

Jak można nie negocjować umowy takiej jak ta, w której jest:

- brak określenia powieżchni balkonu/tarasu,
- brak określenia powieżchni nabywanej komórki lokatorskiej
- brak określonego terminu najpóźniejszego przekazania lokalu nabywcy (wymagane prawnie)
- bezprawne naliczenie podatku od nieruchomości
- bardzo ogólnie sformułowana część dotycząca wykończenia

Jeśli masz coś konstruktywnego do dodania kowal - to Twój wkład w dyskusję będzie mile widziany - jeśli jednak uważasz, że na nic nie masz wpływu, to raczej nie zaśmiecaj wątku :) - Masz tu przykład ATALu, który przywołałeś, gdzie ktoś wprowadzał korekty: viewtopic.php?t=1702&p=9348&hilit=umowa+deweloperska#p9348

ona85

Postautor: ona85 » 15 wrz 2018, 17:58

AgentDejv pisze:
ona85 pisze:Proponuje również sprawdzić wyniki finansowe spółki. Sprawozdanie finansowe można znaleźć na stronie KRS ekrs.ms.gov.pl/home wpisując numer KRS podmiotu :)

Tego raczej nie radzę robić osobom bez wiedzy ekonomicznej.
Sam wynik końcowy niekoniecznie obrazuje sytuację finansową firmy, szczególnie że działałność deweloperska generuje wysokie koszty a dopiero po sprzedaży mieszkań zazwyczaj pojawia się zysk.

AgentDejv, ależ oczywiście zgadzam się z Tobą. Warto zasięgnąć opinii znajomego księgowego/finansisty, który spojrzy na to prawidłowym okiem. Osobiście uważam, że obecnie wiele spółek deweloperskich ma problemy więc analiza sprawozdania finansowego nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie pomoże.

pawel111

Postautor: pawel111 » 15 wrz 2018, 20:22

ona85 pisze:AgentDejv, ależ oczywiście zgadzam się z Tobą. Warto zasięgnąć opinii znajomego księgowego/finansisty, który spojrzy na to prawidłowym okiem. Osobiście uważam, że obecnie wiele spółek deweloperskich ma problemy więc analiza sprawozdania finansowego nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie pomoże.

ona85 - w takim razie może napiszesz coś co nas tutaj oświeci i wniesie coś konkretnego w dyskusji poświęconej konkretnie Cordii i temu dewelopmentowi? W przeciwnym razie chyba troche zaśmiecasz wątek - bo nic to nie wnosi. Ja zasugerowałem analizę umowy deweloperskiej z prawnikiem i przedstawiam konkretne zapisy, które są niezgodne z prawem lub zdrowym rozsądkiem dla nabywcy.

ona85

Postautor: ona85 » 15 wrz 2018, 21:14

Pawel111 widzę, że dla Ciebie wiele osób zaśmieca forum. Ja tylko zasugerowałam, że przy podpisaniu umowy warto przeanalizować sprawozdanie finansowe firmy deweloperskiej, które jest teraz łatwo dostępne dla każdego. Nie jestem ekonomistką i nie analizuję sprawozdań, ale jeśli będę miała taką potrzebę to moja znajoma księgowa/biegła rewident zrobi dla mnie analizę finansową z której będę wiedziała jakie spółka ma kapitały, zobowiązania i kredyty oraz czy prowadzone jest wokół niej postępowanie upadłościowe. Poza tym sam zauważyłeś, że dla każdej inwestycji otwierają zazwyczaj nowe spółki, więc to była tylko moja sugestia. W mojej opinii takie rzeczy też warto sprawdzać, w szczególności gdy mieszkania dopiero się budują. Dziwi mnie, że Twój prawnik nie wspomniał Tobie nic o takiej analizie finansowej. To tyle nie zamierzam więcej wypowiadać się w tym temacie skoro zaśmiecam wątek.

pawel111

Postautor: pawel111 » 15 wrz 2018, 21:18

ona85 pisze:Pawel111 widzę, że dla Ciebie wiele osób zaśmieca forum.

Tak niestety jest - tutaj piszemy o osiedlu Supernova, konkretnej umowie deweloperskiej i konkretnej spółce i deweloperze (patrz temat). Twoja opinia dotyczy zakupu czegokolwiek, gdziekolwiek - i nie ma związku z tym wątkiem.

lotny

Postautor: lotny » 28 wrz 2018, 0:17

Zdaje się, że jest już forum osiedla Supernova w Krakowie, więc chyba będzie można prowadzić tam dyskusję w sposób bardziej uporządkowany. A ten wątek robił się już za bardzo wielotematyczny :)

pawel111

Postautor: pawel111 » 28 wrz 2018, 12:11

lotny pisze:Zdaje się, że jest już forum osiedla Supernova w Krakowie, więc chyba będzie można prowadzić tam dyskusję w sposób bardziej uporządkowany. A ten wątek robił się już za bardzo wielotematyczny :)

Tak, ale jak sam zauważyłeś - odsyłasz na 'forum dla mieszkańców'. 1) Mieszkańców jeszcze nie ma 2) Dalej mieszkania są sprzedawane. Ten wątek dotyczy ew. zakupów, jest dla tych, co rozważają tam zakup. Poruszane są kwestie cen, hałasu, dostępności miejsc parkingowych, umów deweloperskich, etc.

Ja dopiero co kupiłem tam mieszkanie. Blok C - najbardziej w stronę parku - nadal nie jest w sprzedaży tak w ogóle na dzień dzisiejszy. Jak już wszystkie mieszkania będą sprzedane i będzie bliżej odbiorów, to wówczas forum dla mieszkańców zacznie mieć sens :) Swoją drogą - kupiłeś tam mieszkanie? Dla siebie czy inwestycyjnie? Co Cię przekonało do zakupu? Odezwij sie ew. na PW! Pozdrawiam!

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”