Dominikanów / Dobrego Pasterza Kraków od Dasta Invest - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
scr4tchi

Re: Dominikanów / Dobrego Pasterza Kraków od Dasta Invest - opinie na forum

Postautor: scr4tchi » 26 lip 2023, 8:54

Aga19 pisze:Zgadzam się z tą opinią. Te minusy, które wymieniłeś, to chyba są te kompromisy, które będzie trzeba przełknąć.
Dobrego Pasterza - faktycznie taki misz masz. Ktoś wcześniej napisał, że jest jak parówka - wszystko tam wcisną ;)
Lokalizacja - blisko innych bloków i domów ale niska zabudowa dookoła. Ale przy mało ruchliwej ulicy
Deweloper - słyszałam o inwestycji na Czyżynach ale nigdzie nie spotkałam się, żeby ktoś narzekał na jakość wykonania, jeśli już udało mu się kupić mieszkanie :) to chyba na plus
Samo mieszkanie - układ faktycznie dość problematyczny ale liczę na pomoc architekta, który jakoś sensownie to ogarnie ;)
Ceny - może faktycznie trochę pachnie Grzegórzkami. Kiedyś nawet patrzyliśmy na 29 Aleje od DomDevelopment (bliżej centrum, przy Prandoty, naprzeciwko cmentarza) ale jakoś ten cmentarz do nas nie przemawia. No i ruchliwa ulica jako sąsiedztwo. Teraz jak patrzyłam na stronę to mają jakieś promocje na wybrane mieszkania.
Także tak :roll: ale bardzo dziękuję za dodanie swojej opinii i pomoc. Pozdrawiam :)

Jeśli już Pani się zdecydowała i odpowiada Pani ta lokalizacja to myślę, że trzeba brać i się nie zastanawiać. Wydaje mi się, że ten blok wyjdzie na pewno lepiej w porównaniu do tego przy ulicy Prandoty. Tam bardzo wiele mieszkań poszło pod wynajem krótkoterminowy, więc jest to dość problematyczna sprawa dla ludzi którzy chcą w spokoju mieszkać. Inwestycja Dasta Invest ma to do siebie, że mieszkań pod wynajem może być zdecydowanie mniej ze względu na rozmiar bloku, ale też potencjalną lokalizację. Dla mnie byłby to duży plus.

Aga19

Postautor: Aga19 » 26 lip 2023, 8:58

OnaAnia pisze:Ktoś negocjował ceny w tej inwestycji? Wiadomo ile realnie można zejść z ceny?

Ktoś wcześniej napisał, że w przedsprzedaży można było kupić trochę taniej. Ale myślę, że warto do nich zadzwonić i pogadać indywidualnie.
Pewnie możliwości negocjacji zależą od wielu czynników i ostateczne ceny mogą się różnić.

Aga19

Postautor: Aga19 » 26 lip 2023, 9:06

scr4tchi pisze:
Aga19 pisze:Zgadzam się z tą opinią. Te minusy, które wymieniłeś, to chyba są te kompromisy, które będzie trzeba przełknąć.
Dobrego Pasterza - faktycznie taki misz masz. Ktoś wcześniej napisał, że jest jak parówka - wszystko tam wcisną ;)
Lokalizacja - blisko innych bloków i domów ale niska zabudowa dookoła. Ale przy mało ruchliwej ulicy
Deweloper - słyszałam o inwestycji na Czyżynach ale nigdzie nie spotkałam się, żeby ktoś narzekał na jakość wykonania, jeśli już udało mu się kupić mieszkanie :) to chyba na plus
Samo mieszkanie - układ faktycznie dość problematyczny ale liczę na pomoc architekta, który jakoś sensownie to ogarnie ;)
Ceny - może faktycznie trochę pachnie Grzegórzkami. Kiedyś nawet patrzyliśmy na 29 Aleje od DomDevelopment (bliżej centrum, przy Prandoty, naprzeciwko cmentarza) ale jakoś ten cmentarz do nas nie przemawia. No i ruchliwa ulica jako sąsiedztwo. Teraz jak patrzyłam na stronę to mają jakieś promocje na wybrane mieszkania.
Także tak :roll: ale bardzo dziękuję za dodanie swojej opinii i pomoc. Pozdrawiam :)

Jeśli już Pani się zdecydowała i odpowiada Pani ta lokalizacja to myślę, że trzeba brać i się nie zastanawiać. Wydaje mi się, że ten blok wyjdzie na pewno lepiej w porównaniu do tego przy ulicy Prandoty. Tam bardzo wiele mieszkań poszło pod wynajem krótkoterminowy, więc jest to dość problematyczna sprawa dla ludzi którzy chcą w spokoju mieszkać. Inwestycja Dasta Invest ma to do siebie, że mieszkań pod wynajem może być zdecydowanie mniej ze względu na rozmiar bloku, ale też potencjalną lokalizację. Dla mnie byłby to duży plus.

W sumie to zdecydowaliśmy się po przeczytaniu komentarzy na forum. :) Bardzo nam pomogły w podjęciu decyzji. Poza tym, dowiedziałam się stąd o inwestycjach, o których nie słyszałam. Mogłam porównać różne oferty. Zresztą cały czas dowiaduje się czegoś nowego :)
P.S. Mało mieszkań na wynajem to faktycznie nieoceniony pozytyw :)

Aga19

Postautor: Aga19 » 26 lip 2023, 9:30

pozdro pisze:A jakie tam ceny? Górka Narodowa już po 12.5 -13k więc już dycha to była rok temu jak nic nikt nie kupował. Aczolwiek generalnie tutaj to bym nie dał raczej nawet tych 13k bo chyba jeszcze idzie za to w lepszych miejscach kupić. Choć to też kwestia układu itd. Nie wiem może ja to biedak jestem ale mi sie totalnie zakup nie kalkuluje musiałbym przez 30 lat robić tylko na mieszkanie i obniżyć sobie standard życia masakratycznie. :lol: Nie lepiej sobie wynająć mieszkanie po taniości za 4k? Pewnie jak się ma te 40k netto /mc na gospodarstwo domowe to sie na to inaczej patry :D

Chciałabym mieć 40k netto /mc. :D Nawet razem z mężem :lol: Niestety też nie mam. Rozumiem Twój punkt widzenia ale ja jednak wolę mieć "swoje" mieszkanie. Sprzedaliśmy nasze dotychczasowe, musimy dołożyć ale nie jest źle.
Ja mam wrażenie, że z kupnem mieszkania jest tak, że jak szukasz czegoś konkretnego, wiesz czego chcesz, masz sprecyzowane wymagania i budżet, którego się trzymasz, to nagle się okazuje, że z tego ogromu mieszkań Twoje oczekiwania spełnia dosłownie garstka. Tylko co innego jak szukasz T-shirtu w konkretnym kolorze a co innego jak wydajesz grubą kasę na mieszkanie, które zakładasz, że będzie tym ostatnim. Nie są to proste decyzje. Jeśli do tego musisz się przygotować na koszty na jakieś 20-30 lat no to faktycznie twardy orzech do zgryzienia. I, nie zrozumcie mnie źle, nie trzeba być biedakiem, wystarczy nie być bogaczem, żeby to były najtrudniejsze decyzje w życiu.
Na osiedlu Górka Narodowa byliśmy. Faktycznie jest taniej. Ale tam nie ma kompletnie nic. Mamy swoje priorytety, takie proste jak np. szkoła w pobliżu, której tam nie ma. Trzeba przejść na drugą stronę ulicy. Fakt, są plany, żeby tam budować szkołę ale ciężko powiedzieć kiedy to będzie. Więc od razu wypadło z listy.

teqnix

Postautor: teqnix » 26 lip 2023, 9:32

Aga19 pisze:W sumie to zdecydowaliśmy się po przeczytaniu komentarzy na forum. :) Bardzo nam pomogły w podjęciu decyzji. Poza tym, dowiedziałam się stąd o inwestycjach, o których nie słyszałam. Mogłam porównać różne oferty. Zresztą cały czas dowiaduje się czegoś nowego :)
P.S. Mało mieszkań na wynajem to faktycznie nieoceniony pozytyw :)

Mogę jeszcze tylko dodać, że wczoraj odwiedziłem kolegę, który kupił duże mieszkanie w ostatniej inwestycji Dasty na Dąbskiej i byłem zachwycony wykonaniem tam mini osiedla. Bardzo ładne bloki - szczególnie fajne szyby w loggiach, świetne zielone części wspólne (ogrody lawendowe, ławeczki), fajne położenie bloków, wysokiej jakości materiały na klatkach - naprawdę nie ma się czego przyczepić. A ponieważ też potem pojechaliśmy zobaczyć Solaris Park to wg mnie Dasta wypadła przynajmniej z zewnątrz o poziom wyżej. Oczywiście to inna inwestycja, na Prądniku będzie tylko jeden wciśnięty blok ale widać, że mają dobrych wykonawców budowy.

michok

Postautor: michok » 26 lip 2023, 10:22

Potwierdzam to co wyżej napisane.
To osiedle na dąbskiej wyróżnia się z zewnątrz na tle innych. Wygląda schludnie i pięknie. Dla mnie wizytowka okolic tauron. Taki wawel service czy nawet solaris moglby się uczyc od Dasty.
Jakby nie było na d303 podobna sytuacja. Piękne osiedle, a mnogość puntków uslugowych sprawia, ze można tam nawet z auta zrezygnować.
Więc co mogłoby się stać aby dasta popsuła inwestycję na dominikanów? Raczej nie liczyłbym na to.

Więc jeżeli uklad odpowiada, to może warto zaryzykować. Alternatyw jak widac nie ma. Ktoś tu pisal jeszcze o Bryksy. Lokalizacyjnie na mapie wygląda ok, jednak ciasno w okolicy. Bloki tez zbyt piękne nie są.

W gorki narodowe, centralne i mistrzejowice nie warto się pchać jeżeli ma się budżet na 70 metrów od dasty.
Dla mnie ww. to masówka. Są tam lepsze i gorsze inwestycje, ale jednak przemiał ludzi jest tam niemilosierny. No chyba, ze jakies 90 metrow z tarasem by sie trafilo?
Prandoty też skreslilbym - nic tam nie ma oprocz spalin i cmentarza.

Pozdro tyle ze na gorce narodowej mozna BYLO kupic mieszkania po 8800, a tu dasta startuje o kilka tysiecy w gore. To też może świadczyć o jakości.

Jeszcze mi przychodzi do glowy inwestycja w okolicach ulicy dolnej na czyzynach. Może warto byloby się tam przejechac? Bo jednak Aga to są okolice, ktore wymienilas jako priorytetowe.
Mirosław Ch. Urodzony w Małopolsce, na co dzień mieszkający w Krakowie.

bartekrk

Postautor: bartekrk » 26 lip 2023, 10:27

michok pisze:To osiedle na dąbskiej wyróżnia się z zewnątrz na tle innych. Wygląda schludnie i pięknie. Dla mnie wizytowka okolic tauron. Taki wawel service czy nawet solaris moglby się uczyc od Dasty.
Jakby nie było na d303 podobna sytuacja. Piękne osiedle, a mnogość puntków uslugowych sprawia, ze można tam nawet z auta zrezygnować.
Więc co mogłoby się stać aby dasta popsuła inwestycję na dominikanów? Raczej nie liczyłbym na to.

a to dasta tam buduje wielkie osiedle z całą infrastrukturą czy wciśnięty pomiędzy domy jednorodzinne mały bloczek nie zmieniając 'oferty' otoczenia?

co do wyróżniającej się jakości na tle innych, zapytam:
- czy elwacja tam wykonana będzie z jakichś szlachetnych materiałów czy wszedobylskiego tynku zatartego na baranek w odcieniach brudnego (coraz bardziej z każdym rokiem) białego?
- czy okna będą aluminiowe czy wszędobylskie PCV?
- czy zewnętrzne parapety będą z jakiegoś szlachetniejszego materiału czy taniej blachy?
- czy ściany działowe nie będą miały 8 cm (a 12-15), umożliwiając montaż sensownego kołka rozporowego?
- czy deweloper przygotuje przepusty dla klimatyzacji?
- czy w tej prestiżowej inwestycji wysokość pomieszczeń będzie wyższa niż minimum jakie rynek oferuje czyli ~260 cm?
Ostatnio zmieniony 26 lip 2023, 10:38 przez bartekrk, łącznie zmieniany 2 razy.

OnaAnia

Postautor: OnaAnia » 26 lip 2023, 10:36

My rozważamy jeszcze domosfere etap II, fajna lokalizacja, bardzo blisko duzy park reduta, serenada i krokus na nogach. Biedronka po drugiej stronie ulicy.
Nie podobają nam się bloki, małe balkony, lepsze byłyby loggie. Tarasów brak. Nie wiem jak u tego dewelopera ze standardem wykończenia.
Największym problemem wydaje mi się tramwaj tuż pod blokiem, nie wiem na ile będzie od uciążliwy. Niestety największe mieszkania są od strony tramwaju.

Obecnie mieszkamy przy kaskadach na dobrego pasterza i bardzo sobie lokalizacje chwalimy, brakuje tylko parku obok. Dorożka ma park na wyciągnięcie ręki, z kolei trochę dalej do komunikacji miejskiej. W tym momencie chodzimy do parku zaczarowanej dorożki lub na plac zabaw smoczy skwer, który jest przy nowej inwestycji domosfery. Reduta od nas jest już trochę daleko, sporadycznie można podejść.

Może ktoś słyszał ze jest planowana jeszcze jakaś inwestycja w okolicy dobrego pasterza/serenady/ewentualnie ślicznej? Szukamy dużego mieszkania min 80m2, najlepiej 90 lub więcej, z tarasem. Ważna jest dla nas komunikacja miejska, park ze względu na dzieci, bliskość sklepów.

michok

Postautor: michok » 26 lip 2023, 10:54

bartekrk pisze:
michok pisze:To osiedle na dąbskiej wyróżnia się z zewnątrz na tle innych. Wygląda schludnie i pięknie. Dla mnie wizytowka okolic tauron. Taki wawel service czy nawet solaris moglby się uczyc od Dasty.

a to dasta tam buduje wielkie osiedle z całą infrastrukturą czy wciśnięty pomiędzy domy jednorodzinne mały bloczek nie zmieniając 'oferty' otoczenia?

No i tutaj przyznaję Ci rację. Ale plus jest taki, że mieszkań będzie mało. Są deweloperzy, którzy budują wielkie osiedla i nie dają w zamian nic, żadnej sensownej infrastruktury.

Dąbską oraz D303 oceniam z zewnątrz. Bardzo dobre lokalizacje i świetnie wyglądające bloki. Przykuwają oko.
Biały rzeczywiście jest problematyczny.
Co do reszty - trudno mi powiedzieć, nie weryfikowałem jakie są plany na Dominikanów.

michok

Postautor: michok » 26 lip 2023, 10:55

OnaAnia pisze:My rozważamy jeszcze domosfere etap II, fajna lokalizacja, bardzo blisko duzy park reduta, serenada i krokus na nogach. Biedronka po drugiej stronie ulicy.
Nie podobają nam się bloki, małe balkony, lepsze byłyby loggie. Tarasów brak. Nie wiem jak u tego dewelopera ze standardem wykończenia.
Największym problemem wydaje mi się tramwaj tuż pod blokiem, nie wiem na ile będzie od uciążliwy. Niestety największe mieszkania są od strony tramwaju.

Obecnie mieszkamy przy kaskadach na dobrego pasterza i bardzo sobie lokalizacje chwalimy, brakuje tylko parku obok. Dorożka ma park na wyciągnięcie ręki, z kolei trochę dalej do komunikacji miejskiej. W tym momencie chodzimy do parku zaczarowanej dorożki lub na plac zabaw smoczy skwer, który jest przy nowej inwestycji domosfery. Reduta od nas jest już trochę daleko, sporadycznie można podejść.

Może ktoś słyszał ze jest planowana jeszcze jakaś inwestycja w okolicy dobrego pasterza/serenady/ewentualnie ślicznej? Szukamy dużego mieszkania min 80m2, najlepiej 90 lub więcej, z tarasem. Ważna jest dla nas komunikacja miejska, park ze względu na dzieci, bliskość sklepów.

Architektura w okolicach Bryksy w ogóle nie powala. Tam jest wszystko z innej parafii. Sam blok również najpiękniejszy nie jest. Nie za te pieniądze.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”