Nowe inwestycje vs planowany pas startowy w Balicach

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
tonyxxl

Re: Nowe inwestycje vs planowany pas startowy w Balicach

Postautor: tonyxxl » 22 lut 2026, 12:58

karamba pisze: Przyszła mi więc refleksja po co w ogóle rozbudowywać to lotnisko jak jest tak blisko miasta ??

A mnie przyszła refleksja po co kupować tam te mieszkania na tych "ekskluzywnych" osiedlach i potem być zaskoczonym hałasem, skoro dość blisko tam jest lotnisko od "zawsze" i wystarczyło tam przed zakupem pojechać i usiąść sobie na ławeczce przez godzine, najlepiej w szczycie sezonu urlopowego i wszystko było by jasne czy pasuje czy nie.
Nie ma nawet pomysłu, że lotnisko możnaby jakoś magicznie gdzieś przenieść kolego, i bardzo dobrze, bo już widze te protesty w tym nowym miejscu. S7 nie można poprowadzić, bo się ludzie burzą a co dopiero całe lotnisko komuś zaproponowac teraz w okolicy.

DobrzeJuzBylo

Postautor: DobrzeJuzBylo » 22 lut 2026, 13:32

Urzędnik odpowiadający za opóźnienie publikacji w BIP powinienen otrzymać zwolnienie dyscyplinarne.
Natomiast jest to Polska, z jej nanjbardziej patologicznym przejawem w postaci Krakowa i odpowiedzialność w sektorze publicznym nie istnieje.

karamba

Postautor: karamba » 23 lut 2026, 8:25

tonyxxl pisze:
karamba pisze: Przyszła mi więc refleksja po co w ogóle rozbudowywać to lotnisko jak jest tak blisko miasta ??

A mnie przyszła refleksja po co kupować tam te mieszkania na tych "ekskluzywnych" osiedlach i potem być zaskoczonym hałasem, skoro dość blisko tam jest lotnisko od "zawsze" i wystarczyło tam przed zakupem pojechać i usiąść sobie na ławeczce przez godzine, najlepiej w szczycie sezonu urlopowego i wszystko było by jasne czy pasuje czy nie.
Nie ma nawet pomysłu, że lotnisko możnaby jakoś magicznie gdzieś przenieść kolego, i bardzo dobrze, bo już widze te protesty w tym nowym miejscu. S7 nie można poprowadzić, bo się ludzie burzą a co dopiero całe lotnisko komuś zaproponowac teraz w okolicy.

Gdybyś zadał sobie chociaż odrobinę trudu kolego to spróbowałbyś odpowiedzieć na pytanie po co są MPZP
G.. mnie obchodzi czy jest możliwość przeniesienia lotniska czy nie- tu mowa jest o podstawach funkcjonowania Państwa. A jak Ty masz interes w tym że masz blisko do lotniska bo np tam pracujesz to też mnie to g obchodzi. Żyjemy w państwie prawa albo nie. To nie był mój błąd że kupiłem mieszkanie na osiedlu Wizjonerów tylko błąd urzędnika, że wydał zgodę deweloperowi na budowę. Potrafisz to zrozumieć ? Bo jak nie to dalsza rozmowa nie ma najmniejszego sensu.

maszaikasza

Postautor: maszaikasza » 23 lut 2026, 13:43

karamba pisze:
tonyxxl pisze:

Gdybyś zadał sobie chociaż odrobinę trudu kolego to spróbowałbyś odpowiedzieć na pytanie po co są MPZP
G.. mnie obchodzi czy jest możliwość przeniesienia lotniska czy nie- tu mowa jest o podstawach funkcjonowania Państwa. A jak Ty masz interes w tym że masz blisko do lotniska bo np tam pracujesz to też mnie to g obchodzi. Żyjemy w państwie prawa albo nie. To nie był mój błąd że kupiłem mieszkanie na osiedlu Wizjonerów tylko błąd urzędnika, że wydał zgodę deweloperowi na budowę. Potrafisz to zrozumieć ? Bo jak nie to dalsza rozmowa nie ma najmniejszego sensu.

To jakie konkretnie zapisy prawne i normy budowlane zostały zignorowane, że miasto miałoby nie zezwolić na budowę osiedla MWM?

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 23 lut 2026, 14:17

karamba pisze:
tonyxxl pisze:

Ty wiesz o co ci konkretnie chodzi? Myslisz, że jak słyszysz z balkonu samolot to znaczy, że nie mogło tam powstać osiedle? Samolot to słyszy codziennie jakieś 1/4 Krakowa a im bliżej lotniska tym bardziej słychać.Każdy kto kupuje mieszkanie w tym miejscu, czy to przy drodze głównej, czy przy linii kolejowej, musi to brać samemu pod uwagę a nie mieć potem pretensje do miasta. Miasto wydaje pozwolenia na budowę (całkowicie zgodne z prawem) na osiedla położone dużo bliżej lotniska. Inwestor chce, ludzie chcą to kupić, mimo, że widzą niedogodność, to co miasto ma się wtrącać? To by musiała byc wokół lotniska strefa pewnie 5 km bez prawa do zabudowy a najlepiej 10. Co jest absurdem i nigdzie na świecie tak nie ma.

investor

Postautor: investor » 23 lut 2026, 14:23

W mojej ocenie wszystko zależy od punktu widzenia. Jeden patrzy z bloków socjalnych przy Banacha, a drugi z penthouse'a na Salwadorze. Wiadomo, że dla tego pierwszego mieszkanie własnościowe przy lotnisku jest OK, a dla drugiego to problem.

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 23 lut 2026, 15:53

investor pisze:W mojej ocenie wszystko zależy od punktu widzenia. Jeden patrzy z bloków socjalnych przy Banacha, a drugi z penthouse'a na Salwadorze. Wiadomo, że dla tego pierwszego mieszkanie własnościowe przy lotnisku jest OK, a dla drugiego to problem.

Gdzie ty mieszkasz kpiący z innych inwestorze?

investor

Postautor: investor » 23 lut 2026, 16:07

tonyxxl pisze:
investor pisze:W mojej ocenie wszystko zależy od punktu widzenia. Jeden patrzy z bloków socjalnych przy Banacha, a drugi z penthouse'a na Salwadorze. Wiadomo, że dla tego pierwszego mieszkanie własnościowe przy lotnisku jest OK, a dla drugiego to problem.

Gdzie ty mieszkasz kpiący z innych inwestorze?

Jak (wydawałoby) się nie trudno było domyśleć, mieszkam w tej drugiej lokalizacji.

karamba

Postautor: karamba » 23 lut 2026, 16:14

No jak pragnę zakwitnąć :D
Elita intelektualna wzięła się za komentowanie nie potrafiąc rozróżnić hałasu miejskiego od huku samolotu w środku nocy.
Jeszcze raz pytam czy wiesz co to jest MPZP i czy wiesz co oznacza zabudowa mieszkaniowa?

Takie głupie gadanie że trzeba zobaczyć :lol: no pewnie że zobaczyłem ale nie widziałem że chcą latać 24/h i w środku nocy. Dlatego tworzy się MPZP żeby ludzie wiedzieli że jeśli kupią mieszkanie na takim terenie to mogą spać spokojnie. To jest kryterium a nie to czy ktoś widział albo nie widział. Ależ trzeba być ograniczonym żeby tego nie rozumieć :lol:

Nowy

Postautor: Nowy » 23 lut 2026, 19:12

W złą stronę zmierza ta dyskusja.

Ale przyzam, że nie kojarzę zapiwów z planów miejscowych (MPZP), w których byłoby zapisane, że samoloty nie będą latały. Większość osób w Krakowie raczej sobie zdaje sprawę z tego, gdzie i mniej więcej na jakiej wysokości latają samoloty. Co ma do tego MPZP? Ale może coś przeoczyłem, są tam jakieś zapisy o tym, w jakich godzinach mogą samoloty latać?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”