Malownicze Tarasy Kraków (Risto Deweloper) ul. Gustawa Morcinka - opinie na forum
-
Re: Malownicze Tarasy Kraków (Risto Deweloper) ul. Gustawa Morcinka - opinie na forum
Ceny podane na stronie to ceny brutto...ale oprócz tego palcicsz z amiejsce postojowe w parkingu podzeimnym 27 tys i za komórke lokatorska 2,5 tys z a metr.A potem w umowie sumują ci to i piszą ze mieszkanie kosztuje tyle (wspólna cena) i piszą ze np za metr 5,5 (bo wliczjaą tu tez komórke i parkin) i tu mam wątpliwość czy to zgodne z prawem?Bo wychodzi na to ze nigdzie nie ma info ze za to zapłaciłeś osobno.No i miejsce parkingowe jest Twoje ale nie możesz go sprzedać tylko z mieszkaniem bo jest na jednej księdze.Niby nie przeszkadza ale dziwne
Re: Malownicze Tarasy Kraków (Risto Deweloper) ul. Gustawa Morcinka - opinie na forum
Właśnie, o to też chodzi, że nigdzie nie ma wyszczególnione, ile zostało zaplacone za miejsce postojowe podziemne , a ile za komórkę...
A odnośnie tych pełnomocnictw (pośmiertnych ;P ) w umowie, ma ktoś jakieś zastrzeżenia do tej umowy ?
A odnośnie tych pełnomocnictw (pośmiertnych ;P ) w umowie, ma ktoś jakieś zastrzeżenia do tej umowy ?
-
Mi jutro prawniczka tą umowe będzie przeglądać to skomentuje co powiedziala..
-
Sugestie prawniczki
Nie ma napisanego wprost ze do mieszkania przynalezy parking podziemny
Nie ma napisanego jaķą droga do tego parkingu mozna dojechać
Pełnomocnictwa są ovólne poiwnny być wyszczególnione i kończyć sie z decyzjami najemcy
Pełnomocnictwa są ovólne poiwnny być wyszczególnione i kończyć sie z decyzjami najemcy
-
dzin-dzinn pisze:Sugestie prawniczki
Sprawdz w par 32. U mnie jest czarno na bialym że w akcie notarialnym obejmującym umowę ustanowienia odrębnej własności przedmiotowego lokalu mieszkalnego oraz umowie przeniesienia własności dokonają podziału do korzystania z nieruchomości wspólnej (quoad usum) w ten sposób, że ... przysługiwać będzie prawo do: -----------------------------------------------------
1) wyłącznego korzystania z miejsca postojowego oznaczonego numerem roboczym x znajdującego się w przyziemiu budynku nr Y, które to miejsce postojowe zostało zaznaczone na załączniku nr 4 do niniejszej umowy.-------------------------------------------
W moim przekonaniu tak to powinno byc napisane bo przeciez garaz jest wspolny a placi sie za wyłączność do korzystania z określonego miejsca.
Jakimi decyzjami najemcy?
Pozdrawiam
Może np sprzedażą?
Co do garażu, owszem jest taki zapis, ale to dalej nie wyszczegolnia jego wartości
Co do garażu, owszem jest taki zapis, ale to dalej nie wyszczegolnia jego wartości
-
ania50ole pisze:Może np sprzedażą?
Tu sie zgadza i to samo sie tyczy pomieszczenia przynaleznego. Odnosilem sie do kwestii poruszonej przez dzin-dzinn, ze w umowie powinna byc wzmianka o przynaleznym miejscu parkingowym w przyziemiu.
Czy sadzisz ze wypisane kazdej z kwot za mieszkanie, komorke i miejsce postojowe z osobna jsst konieczne? Pytam bo jestem na etapie finalizacji i chce sie umowic do notariusza w tym tygodniu, wiec jest jeszcze czas na ewentualna kosmetyke umowy. Ja uznalem ze dopoki kwota calosciowo sie zgadza i wszystko jest wyszczegolnione to nie ma sensu tego rozbijac. No ale moge sie mylic.
Witajcie,
Szczerze mowiac, to nie bardzo wiem o co niektorym w tych umowach chodzi i czy faktycznie pewne rzeczy maja az takie znaczenie, jak wyszczegolnienie kwot miejsca garażowego/postojowego, jego kwoty itd. Wazne, ze kwota sie zgadza, a miejsce gaeażowe jest przynależne i wpisane do tej samej ksiegi wieczystej.
Jesli chodzi o pana Konrada - doradce kredytowego ze strony dewelopera, to ma on chyba za zadanie usprawnic caly proces i jego uslugi nie sa ani obligatoryjne, ani ustawione na jakies mega prowizje. Wydaje mi sie, ze wszystko jest w porzadku. Powiem szczerze, ze kupilam 2 mieszkania w tej inwestycji i pierwsza decyzja kredytowa ciagnela sie wieki, choc chyba bylo to bardziej zwiazanane z opieszaloscia pracownika banku.
Za drugim razem korzystalam z uslug pana Konrada i poszlo mega szybko, choc fakt ze kredyt byl brany w tym samym banku i szlaki byly juz przetarte.
Czy ktos juz wie, jak bedzie wygladala sprawa z ubezpieczeniem budynkow?
Jak wyglada kwestia z korkami w kierunku Krakowa i Huty Sedzimira?
Kiedy zaczna budowac nitke S7?
Czy ktos sprawdzal faktyczny czas dojazdu?
Co ile jezdza ewentualne autobusy?
I czy macie aktualne zdjecia z placu budowy?
Pozdrawiam
Szczerze mowiac, to nie bardzo wiem o co niektorym w tych umowach chodzi i czy faktycznie pewne rzeczy maja az takie znaczenie, jak wyszczegolnienie kwot miejsca garażowego/postojowego, jego kwoty itd. Wazne, ze kwota sie zgadza, a miejsce gaeażowe jest przynależne i wpisane do tej samej ksiegi wieczystej.
Jesli chodzi o pana Konrada - doradce kredytowego ze strony dewelopera, to ma on chyba za zadanie usprawnic caly proces i jego uslugi nie sa ani obligatoryjne, ani ustawione na jakies mega prowizje. Wydaje mi sie, ze wszystko jest w porzadku. Powiem szczerze, ze kupilam 2 mieszkania w tej inwestycji i pierwsza decyzja kredytowa ciagnela sie wieki, choc chyba bylo to bardziej zwiazanane z opieszaloscia pracownika banku.
Za drugim razem korzystalam z uslug pana Konrada i poszlo mega szybko, choc fakt ze kredyt byl brany w tym samym banku i szlaki byly juz przetarte.
Czy ktos juz wie, jak bedzie wygladala sprawa z ubezpieczeniem budynkow?
Jak wyglada kwestia z korkami w kierunku Krakowa i Huty Sedzimira?
Kiedy zaczna budowac nitke S7?
Czy ktos sprawdzal faktyczny czas dojazdu?
Co ile jezdza ewentualne autobusy?
I czy macie aktualne zdjecia z placu budowy?
Pozdrawiam

Teoretycznie tak, jeśli kwota się zgadza, natomiast po prostu fizycznie brak zapisu takiego faktycznego, ile za co jest tak naprawdę zapłacone. Myślę ze mogło by sie przydać w razie ewentualnej sprzedaży, nigdy nie wiadomo co będzie
Drugą kwestią tych pełnomocnictw ktore nie wygasają po śmierci, i zapis ,że właśnie jak ltos będzie chciał sprzedaż to musi zadbać o to żeby ktoś tez wyraził na to zgodę bo inaczej potocznie mówiąc, lipa ? ;P
Ja tez mam zamiar umówić się na podpisanie umowy dlatego dopytuje , czy ktoś to zmieniał;)
Oraz czy ktoś negocjował cenę?
Teoretycznie p. Konrad ma spoko ofery, ale mysle, ze można znaleźć korzystniejsze .
Zdjęć nie mam, ale byłam w zeszłym tygodniu i budynek 3 i 4 są już prawie do odbioru, budynek 2 w trakcie- z zewnątrz otynkowany, budynek 1 jeszcze nie zrobiony na zewnątrz, jak w środku nie wiem
Drugą kwestią tych pełnomocnictw ktore nie wygasają po śmierci, i zapis ,że właśnie jak ltos będzie chciał sprzedaż to musi zadbać o to żeby ktoś tez wyraził na to zgodę bo inaczej potocznie mówiąc, lipa ? ;P
Ja tez mam zamiar umówić się na podpisanie umowy dlatego dopytuje , czy ktoś to zmieniał;)
Oraz czy ktoś negocjował cenę?

Teoretycznie p. Konrad ma spoko ofery, ale mysle, ze można znaleźć korzystniejsze .
Zdjęć nie mam, ale byłam w zeszłym tygodniu i budynek 3 i 4 są już prawie do odbioru, budynek 2 w trakcie- z zewnątrz otynkowany, budynek 1 jeszcze nie zrobiony na zewnątrz, jak w środku nie wiem
-
Chodziło mi bardziej o to ze na sprzedaż powołując się na podpunkt 8 ze str 15 a tam jest tylko mieszkanie i komórka lokatorska.A z tego mi wynika ze garaż dostaje...( co prawdą nie jest bo płacę za niego).Fakt wiem ze garażu samego sprzedać nie mogę bo jest na jednej księdze z mieszkanie i komórka no ale nie mam takiej potrzeby.Bardziej chodzii o własność ze jest mój.
Zastanawiam mnie jeszcze jedno a gdzie staną ludzi np goście którzy do mnie przyjadą samochodem np w święta?albo w odwiedziny?
Co do Pana Konrada my korzystamy bo przygniotła nas papierologia i licze ze dzięki niemu pójdzie szybciej.
Czy ktoś wie jaki tam moze być internet?lub jest planowany?
Kto będzie zarządcą?
I coś o kosztach oprócz tych 3zł za metr?
Zastanawiam mnie jeszcze jedno a gdzie staną ludzi np goście którzy do mnie przyjadą samochodem np w święta?albo w odwiedziny?
Co do Pana Konrada my korzystamy bo przygniotła nas papierologia i licze ze dzięki niemu pójdzie szybciej.
Czy ktoś wie jaki tam moze być internet?lub jest planowany?
Kto będzie zarządcą?
I coś o kosztach oprócz tych 3zł za metr?
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”