Malownicze Tarasy Kraków (Risto Deweloper) ul. Gustawa Morcinka - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
dzin-dzinn

Re: Malownicze Tarasy Kraków (Risto Deweloper) ul. Gustawa Morcinka - opinie na forum

Postautor: dzin-dzinn » 10 maja 2019, 10:44

Ceny podane na stronie to ceny brutto...ale oprócz tego palcicsz z amiejsce postojowe w parkingu podzeimnym 27 tys i za komórke lokatorska 2,5 tys z a metr.A potem w umowie sumują ci to i piszą ze mieszkanie kosztuje tyle (wspólna cena) i piszą ze np za metr 5,5 (bo wliczjaą tu tez komórke i parkin) i tu mam wątpliwość czy to zgodne z prawem?Bo wychodzi na to ze nigdzie nie ma info ze za to zapłaciłeś osobno.No i miejsce parkingowe jest Twoje ale nie możesz go sprzedać tylko z mieszkaniem bo jest na jednej księdze.Niby nie przeszkadza ale dziwne

ania50ole

Re: Malownicze Tarasy Kraków (Risto Deweloper) ul. Gustawa Morcinka - opinie na forum

Postautor: ania50ole » 12 maja 2019, 18:00

Właśnie, o to też chodzi, że nigdzie nie ma wyszczególnione, ile zostało zaplacone za miejsce postojowe podziemne , a ile za komórkę...

A odnośnie tych pełnomocnictw (pośmiertnych ;P ) w umowie, ma ktoś jakieś zastrzeżenia do tej umowy ?

dzin-dzinn

Postautor: dzin-dzinn » 12 maja 2019, 20:02

Mi jutro prawniczka tą umowe będzie przeglądać to skomentuje co powiedziala..

dzin-dzinn

Postautor: dzin-dzinn » 13 maja 2019, 17:13

Sugestie prawniczki
Nie ma napisanego wprost ze do mieszkania przynalezy parking podziemny
Nie ma napisanego jaķą droga do tego parkingu mozna dojechać
Pełnomocnictwa są ovólne poiwnny być wyszczególnione i kończyć sie z decyzjami najemcy

Cruelakron

Postautor: Cruelakron » 13 maja 2019, 19:12

dzin-dzinn pisze:Sugestie prawniczki
Nie ma napisanego wprost ze do mieszkania przynalezy parking podziemny
Nie ma napisanego jaķą droga do tego parkingu mozna dojechać
Pełnomocnictwa są ovólne poiwnny być wyszczególnione i kończyć sie z decyzjami najemcy

Sprawdz w par 32. U mnie jest czarno na bialym że w akcie notarialnym obejmującym umowę ustanowienia odrębnej własności przedmiotowego lokalu mieszkalnego oraz umowie przeniesienia własności dokonają podziału do korzystania z nieruchomości wspólnej (quoad usum) w ten sposób, że ... przysługiwać będzie prawo do: -----------------------------------------------------
                  1) wyłącznego korzystania z miejsca postojowego oznaczonego numerem roboczym x znajdującego się w przyziemiu budynku nr Y, które to miejsce postojowe zostało zaznaczone na załączniku nr 4 do niniejszej umowy.-------------------------------------------

W moim przekonaniu tak to powinno byc napisane bo przeciez garaz jest wspolny a placi sie za wyłączność do korzystania z określonego miejsca.

Jakimi decyzjami najemcy?
Pozdrawiam

ania50ole

Postautor: ania50ole » 13 maja 2019, 20:49

Może np sprzedażą?

Co do garażu, owszem jest taki zapis, ale to dalej nie wyszczegolnia jego wartości

Cruelakron

Postautor: Cruelakron » 13 maja 2019, 21:36

ania50ole pisze:Może np sprzedażą?

Co do garażu, owszem jest taki zapis, ale to dalej nie wyszczegolnia jego wartości

Tu sie zgadza i to samo sie tyczy pomieszczenia przynaleznego. Odnosilem sie do kwestii poruszonej przez dzin-dzinn, ze w umowie powinna byc wzmianka o przynaleznym miejscu parkingowym w przyziemiu.
Czy sadzisz ze wypisane kazdej z kwot za mieszkanie, komorke i miejsce postojowe z osobna jsst konieczne? Pytam bo jestem na etapie finalizacji i chce sie umowic do notariusza w tym tygodniu, wiec jest jeszcze czas na ewentualna kosmetyke umowy. Ja uznalem ze dopoki kwota calosciowo sie zgadza i wszystko jest wyszczegolnione to nie ma sensu tego rozbijac. No ale moge sie mylic.

Blondi

Postautor: Blondi » 14 maja 2019, 8:02

Witajcie,

Szczerze mowiac, to nie bardzo wiem o co niektorym w tych umowach chodzi i czy faktycznie pewne rzeczy maja az takie znaczenie, jak wyszczegolnienie kwot miejsca garażowego/postojowego, jego kwoty itd. Wazne, ze kwota sie zgadza, a miejsce gaeażowe jest przynależne i wpisane do tej samej ksiegi wieczystej.

Jesli chodzi o pana Konrada - doradce kredytowego ze strony dewelopera, to ma on chyba za zadanie usprawnic caly proces i jego uslugi nie sa ani obligatoryjne, ani ustawione na jakies mega prowizje. Wydaje mi sie, ze wszystko jest w porzadku. Powiem szczerze, ze kupilam 2 mieszkania w tej inwestycji i pierwsza decyzja kredytowa ciagnela sie wieki, choc chyba bylo to bardziej zwiazanane z opieszaloscia pracownika banku.
Za drugim razem korzystalam z uslug pana Konrada i poszlo mega szybko, choc fakt ze kredyt byl brany w tym samym banku i szlaki byly juz przetarte.

Czy ktos juz wie, jak bedzie wygladala sprawa z ubezpieczeniem budynkow?
Jak wyglada kwestia z korkami w kierunku Krakowa i Huty Sedzimira?
Kiedy zaczna budowac nitke S7?
Czy ktos sprawdzal faktyczny czas dojazdu?
Co ile jezdza ewentualne autobusy?
I czy macie aktualne zdjecia z placu budowy?
Pozdrawiam :)

ania50ole

Postautor: ania50ole » 14 maja 2019, 8:10

Teoretycznie tak, jeśli kwota się zgadza, natomiast po prostu fizycznie brak zapisu takiego faktycznego, ile za co jest tak naprawdę zapłacone. Myślę ze mogło by sie przydać w razie ewentualnej sprzedaży, nigdy nie wiadomo co będzie

Drugą kwestią tych pełnomocnictw ktore nie wygasają po śmierci, i zapis ,że właśnie jak ltos będzie chciał sprzedaż to musi zadbać o to żeby ktoś tez wyraził na to zgodę bo inaczej potocznie mówiąc, lipa ? ;P

Ja tez mam zamiar umówić się na podpisanie umowy dlatego dopytuje , czy ktoś to zmieniał;)

Oraz czy ktoś negocjował cenę? :D

Teoretycznie p. Konrad ma spoko ofery, ale mysle, ze można znaleźć korzystniejsze .

Zdjęć nie mam, ale byłam w zeszłym tygodniu i budynek 3 i 4 są już prawie do odbioru, budynek 2 w trakcie- z zewnątrz otynkowany, budynek 1 jeszcze nie zrobiony na zewnątrz, jak w środku nie wiem

dzin-dzinn

Postautor: dzin-dzinn » 15 maja 2019, 8:48

Chodziło mi bardziej o to ze na sprzedaż powołując się na podpunkt 8 ze str 15 a tam jest tylko mieszkanie i komórka lokatorska.A z tego mi wynika ze garaż dostaje...( co prawdą nie jest bo płacę za niego).Fakt wiem ze garażu samego sprzedać nie mogę bo jest na jednej księdze z mieszkanie i komórka no ale nie mam takiej potrzeby.Bardziej chodzii o własność ze jest mój.
Zastanawiam mnie jeszcze jedno a gdzie staną ludzi np goście którzy do mnie przyjadą samochodem np w święta?albo w odwiedziny?
Co do Pana Konrada my korzystamy bo przygniotła nas papierologia i licze ze dzięki niemu pójdzie szybciej.
Czy ktoś wie jaki tam moze być internet?lub jest planowany?
Kto będzie zarządcą?
I coś o kosztach oprócz tych 3zł za metr?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”