Nie maja dostepu rozni ludzie. Tylko swiat sie zmienia. Jak porownamy wlasne miejsce do lokum vista czy Fredry Budimexu to wole te drugie. Natomiast jakbym mial sie zastanawiac nad starcity po 7500 i wlasnemiejsce po 7000. To szczerze nie wiem czy bym nie wolal jednak tez ulicy bochenka. Dlatego sie pytam w czym startcity jest niby lepsze? 15 min to by bylo jakbys szedl na okolo szpakowa, ale budynek masz miedzy szpakowa a restauracja nowe kontynenty. Od ten restauracji jest jakies 6 min.
Czas dojazdu tramwajem jest podobny ze startcity 22min z piaski nowe 21min. Tyle ze do bonarki czy do lagiewnik czy na ruczaj bedzie dalej ze start city.
Apartamenty Snycerska od WAN deweloper - opinie i forum
Re: Apartamenty Snycerska od WAN deweloper - opinie i forum
nitro pisze:@mac_kow, większe mieszkania, na piętrach >7 stały koło 5850 +- 150zł. Kawalerki 42m2, około 5500 +-150zł. Za swoje mieszkanie, > 50m2, na piętrze >7, w połowie 2017 dałem około 5900 za metr. Miejsca postojowe kosztowały 25k w garażu, 15k pod zadaszeniem i 10k wolnostojące.
Dzięki! Potwierdza to moją prywatną i niedoskonałą, ale jednak rzeczową teorię, że w "normalnych" miejscach w Krakowie wzrost cen nawet od bardzo rozsądnego okresu 2016-17 wyniósł najwyżej 20%. I uzasadniony jest, mniej lub bardziej, czynnikami fundamentalnymi.
Ktoś z Zabłocia, Grzegórzek a nawet Bronowic mógłby napisać o wzroście ponad 100%. I tutaj powinna zapalić się czerwona lampka każdemu, kto chce dziś kupić tam mieszkanie.
BTW- te miejsca zadaszone są kozackie. W ogóle cały budynek Teligi3 bardzo bardzo mi się podoba

Natomiast jakbym mial sie zastanawiac nad starcity po 7500 i wlasnemiejsce po 7000. To szczerze nie wiem czy bym nie wolal jednak tez ulicy bochenka. Dlatego sie pytam w czym startcity jest niby lepsze?
Pozdro, please. O cenie się nie wypowiadam, to już rozważa każdy sobie. W zasadzie wszystkie inwestycje Prokocim / Bieżanów mają już solidną "7" z przodu przy cenach.
Ale zacytowano już Twoje własne słowa na ten temat:
okolica nie wygląda ciekawie. Do okoła są niby nowe bloki, a wyglądają strasznie slumsowato bez chodników, przestrzeni wspólnych, przypadkowo porozrzucane parkinig, baładan jak na bronxie, bramy wygrodzenia, każdy blok w innym kierunku i z innej parafii, na tynkach starszych (ale tak do 10 lat) już jakieś zielone plesnie czy co to jest. Po przeciwnej stronie stare wyższe bloki, zieleń osiedlowa zaniedbana, okolica zaniedbana.
Właśnie o to chodzi. Na Prokocimiu jest gdzie się ruszyć w bezpośredniej okolicy i jest po prostu ładnie i schludnie. Wielka płyta okoliczna doczeka się wreszcie kolejnej modernizacji być może bez kakofonii barw tym razem.
We wrześniu obowiązkowa wycieczka 13-stką do Parku Jerzmanowskich!
Wzrost 100 % to jedynie Zabłocie. Niestety ciągną za sobą podwyżkę wszystkiego co znajduje się wokól tego padołu 

Wiecie, ale ja bym dokładnie to samo napisał jakbym odwiedził Teligii, wiadomo bezpośrednio przy głównej ulicy to jest standardowo tramwaj itd. wejdziesz w te osiedla na Teligii to takie same slumsowate jak na bochenka. Tylko na Teligii dochodzi jeszcze hałas z ulicy, wyższa cena, gorsza lokalizacja moim zdaniem. Znaczy może porównywalne, ale dlatego pytam jaki sens jest dawać 500zł/m2 więcej bo nie bardzo rozumiem jak nie ma żadnych korzyści. Choć może się kiedyś na ten prokocim przejadę i ocenię czy jest tam lepiej. Bo napewno jest dalej (tramwajem podobnie) ale rowerkiem no i na Kampus UJ czy Łagiewniki, Bonarkę dalej.
pozdro pisze:Wiecie, ale ja bym dokładnie to samo napisał jakbym odwiedził Teligii, wiadomo bezpośrednio przy głównej ulicy to jest standardowo tramwaj itd. wejdziesz w te osiedla na Teligii to takie same slumsowate jak na bochenka. Tylko na Teligii dochodzi jeszcze hałas z ulicy, wyższa cena, gorsza lokalizacja moim zdaniem.
- Zdefiniuj "slumsowate". To określenie w ogóle nie za bardzo pasuje do europejskiej zabudowy (a polskiej w szczególności) i wywodzi się z anglosaskiej kultury.
Jeśli już, to można go definiować gęstością zabudowy i wielkością lokali mieszkalnych. Im nowsze budownictwo w Krakowie, tym bardziej spełnia tę definicję- z uwagi na zagęszczenie budynków. N5D to slumsy jak nic.
Każda inna definicja to będzie wyłącznie Twoje bardzo krótkowzroczne widzi-mi-się. Prokocim to całkiem normalna okolica do życia i mieszkania. Myślę, że kolega @nitro potwierdzi.
- Piszę po raz n-ty a Ty ignorujesz uparcie, że bezpośrednie otoczenie ul. Bochenka a osiedle Prokocim Nowy to jest niebo a ziemia pod względem możliwości rekreacyjnych. 2 duże, zadbane parki w bezpośrednim sąsiedztwie, w tym jeden w trakcie rewitalizacji i instalacji fontanny z Rynku Głównego. Kolejny park, Aleksandry, również z wizją rychłej rewitalizacji, w odległości 10 min.
Przy Bochenka nie ma nic a będzie najwyżej mierny i mały park rzeczny.
Pisząc slumsowate chodziło mi głównie o to, że:
- ulica taka lekko łatana
- w sąsiedztwie bloki z wielkiej płyty nie wiem czy po termomodernizacji czy nie ale troche przykurzony tynk,
- miejscami nie ma chodnika jest jakiaś tam udeptana ścieżka,
- gdzieś tam parkują tak na dziko na poboczach,
- jakiś domek jednorodzinny gdzieś w okolicy, jakiś blaszak
- na osiedle piaski nowe jakby się zagłębił to jakiś blaszak handlowy
- no i te nowe bloki niby nowe a jakoś tak dziwnie pogrodzone, nie ma krzewów czy drzewek i trawników ze światełkami tylko np betonowe parkingi naziemne.
- garaże blaszaki w krzakach
Ale tak obiektywnie to myślę, że i w Prokocimiu i na Piaskach to to podobnie wygląda, może tam przy głównej drodze jak to zwykle na głównych drogach lepiej wygląda, bo sama nowosądecka i okolice tramwaju źle nie wyglądają.
Jak dla mnie na plus w Start City wydaje się deweloper (taki bardziej sprawdzony jak na moje oko)
Natomiast cenowo chyba słabiej, no i lokalizacja dla mnie tak patrząc odległościowo od centrum to też słabiej. Choć może faktycznie okolica nieco bardziej ogarnięta bo bliżej do głównych ulic. W sumie jak tak się przejdzie Podedworze to co najbardziej razi to te garaże plaszaki w krzakach. Choć ja nie wiem czy tam przypadkiem nie ma być coś budowane przez Krakoin bo ktoś coś o tym pisał, że ta działka ogrodzona do nich należy więc może docelowo to zburzą i będzie bardziej estetycznie.
Jakbym miał kupować to miałbym dylemat osobiście. Chyba najlepiej na miejscu sprawdzić i porównać.
Nie znam się na parkach w tamtych okolicach bo szczerze to tak daleko na południe byłem kilka razy w życiu i to głównie przy głównych ciągach komunikacyjnych. Patrząc po mapie to przy Bochenka masz ten Park Rzeczny Drwinka (choć to chyba jest narazie na etapie under construction lub wcześniejszym)
W sumie na wiosnę muszę odwiedzić parki Krakowa na peryferiach bo te w centrum mi się już znudziły
Prokocim i Mistrzejowice wezmę na pierwszy majowy weekend 
- ulica taka lekko łatana
- w sąsiedztwie bloki z wielkiej płyty nie wiem czy po termomodernizacji czy nie ale troche przykurzony tynk,
- miejscami nie ma chodnika jest jakiaś tam udeptana ścieżka,
- gdzieś tam parkują tak na dziko na poboczach,
- jakiś domek jednorodzinny gdzieś w okolicy, jakiś blaszak
- na osiedle piaski nowe jakby się zagłębił to jakiś blaszak handlowy
- no i te nowe bloki niby nowe a jakoś tak dziwnie pogrodzone, nie ma krzewów czy drzewek i trawników ze światełkami tylko np betonowe parkingi naziemne.
- garaże blaszaki w krzakach
Ale tak obiektywnie to myślę, że i w Prokocimiu i na Piaskach to to podobnie wygląda, może tam przy głównej drodze jak to zwykle na głównych drogach lepiej wygląda, bo sama nowosądecka i okolice tramwaju źle nie wyglądają.
Jak dla mnie na plus w Start City wydaje się deweloper (taki bardziej sprawdzony jak na moje oko)
Natomiast cenowo chyba słabiej, no i lokalizacja dla mnie tak patrząc odległościowo od centrum to też słabiej. Choć może faktycznie okolica nieco bardziej ogarnięta bo bliżej do głównych ulic. W sumie jak tak się przejdzie Podedworze to co najbardziej razi to te garaże plaszaki w krzakach. Choć ja nie wiem czy tam przypadkiem nie ma być coś budowane przez Krakoin bo ktoś coś o tym pisał, że ta działka ogrodzona do nich należy więc może docelowo to zburzą i będzie bardziej estetycznie.
Jakbym miał kupować to miałbym dylemat osobiście. Chyba najlepiej na miejscu sprawdzić i porównać.
Nie znam się na parkach w tamtych okolicach bo szczerze to tak daleko na południe byłem kilka razy w życiu i to głównie przy głównych ciągach komunikacyjnych. Patrząc po mapie to przy Bochenka masz ten Park Rzeczny Drwinka (choć to chyba jest narazie na etapie under construction lub wcześniejszym)
W sumie na wiosnę muszę odwiedzić parki Krakowa na peryferiach bo te w centrum mi się już znudziły

pozdro pisze:W sumie na wiosnę muszę odwiedzić parki Krakowa na peryferiach bo te w centrum mi się już znudziłyProkocim i Mistrzejowice wezmę na pierwszy majowy weekend
No i pięknie! W maju na Prokocimiu / Bieżanowie zobacz parki Lilli Wenedy i Aleksandry. Ten pierwszy jest bardzo ładny i niedawno odnowiony. Drugi czeka na lata świetności, ale też warty zobaczenia.
Jerzmanowskich jest poddawany gruntownej rewitalizacji i ma być gotowy we wrześniu '20- ale szykuje się naprawdę petarda i na pewno będzie to najciekawszy park w okolicy.
A propos zieleni w tej okolicy, to istnieje mglisty projekt tzw. plant podgórskich.
Po zagospodarowaniu nieurodzajów właśnie przy parku rzecznym Drwinki, połączeniu ze "Słoną Wodą", Rżąką i parkiem Aleksandry, również jego przedłużeniem w kierunku ul. Telimeny, powstanie mniej więcej 12-14km zielony krąg okalający Prokocim Nowy i szpital uniwersytecki parkami oraz zielonymi terenami.
Mistrzejowice- Park Reduta połączony z parkiem Złotego Wieku wymiatają! Moje dawne okolice również

Co do reszty- uwierz, skoro jak sam twierdzisz, słabo znasz. Ja akurat znam wystarczająco, żeby się wypowiedzieć. Prokocim jest do życia. Okolice Bochenka- słabo.
mac_kow pisze:nitro pisze:@mac_kow,
BTW- te miejsca zadaszone są kozackie. W ogóle cały budynek Teligi3 bardzo bardzo mi się podobaCiekawe, jak to Start City 3 wyjdzie.
Hmm, o jaki budynek na Teligi 3 chodzi? i SmartCity 3?
Podasz linki do stron www?
pp49929 pisze:Hmm, o jaki budynek na Teligi 3 chodzi? i SmartCity 3?
Podasz linki do stron www?
Chodzi o Start City, kolejny etap. Nazwa pochodzi od nazwy grupy deweloperskiej i ze "smart" będzie mieć wspólne chyba tylko otwieranie szlabanu przez telefon

Do wygooglania w 5 sekund.
Teligi3 został ukończony około 2 lata temu i mieszkań niestety już dawno brak.
Jak widać trochę ten post umarł.. Jak można zauważyć budowa na Snycerskiej jest już dosyć zaawansowana i na ostatniej prostej do ukończenia. Co sądzicie o tej inwestycji?
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”