Wypowiem się, bo jestem ciekaw rzeczowych opinii nt tej inwestycji, a akurat zrobiłem wstępną rezerwację dziury w ziemi. To raptem 10k, zwrotne w przypadku rezygnacji przed podpisaniem umowy deweloperskiej i podejrzewam, że nie jestem jedyny który coś tam zarezerwował i się waha.
Wady jakie są, każdy widzi - jest tam dosyć brzydko, miejscami poprzemysłowo a w niedalekiej odległości jest często zakorkowane Rondo Matecznego. Architektura raczej nieciekawa, na pewno nie rzuca się w oczy (ani in plus ani in minus), ale szkoda, że bloki będą ogrodzone (obrzydliwy zwyczaj). Jakość powietrza w całym Krakowie pozostawia sporo do życzenia, więc moim zdaniem szanse na raka są tu podobne jak w większości innych lokalizacji 'blisko centrum' (ale obiektywnie jest to kolejna wada, tyle że może niespecyficzna do tego konkretnego miejsca). Czy coś przegapiłem?
Zaletą jest bliskość starego Podgórza i bulwarów, dobra dostępność tramwajów w prawie wszystkich kierunkach, zwłaszcza w kontekście skupisk biurowców (Buma i Tischnera o rzut beretem, do Bonarki i High Five względnie niedaleko, na Czerwone Maki też spoko) i to, że Matecznego jest jednak odrobinę oddalone (oglądałem Dom przy Źródle i od strony ronda/Kalwaryjskiej hałas był już dokuczliwy). Kolejny plus to deweloper, z opinii znajomych i tych na forach, a także z pierwszych kontaktów w biurze, Echo wydaje się względnie OK. Miałem już przyjemność kupować mieszkanie od dewelopera typu 'Janusz umie w domy' i zdecydowanie nie polecam, szkoda nerwów pomimo niższej ceny.
Co do cen samego ZAM - oczywiście zgadzam się, że są za wysokie - ale w tej chwili nigdzie w Krakowie już nie jest tanio. Natomiast trochę naciągany jest argument, że w 'Fi było po 5000'. Interesowałem się w Fi mieszkaniami na najwyższych piętrach (akurat tylko takie rozważałem) i w momencie sprzedaży kosztowały 7k ze sporym hakiem. Ja akurat wierzę raczej w najlepszym razie w wyhamowanie wzrostu cen, niż w jakiekolwiek poważniejsze spadki. IMO powodem powrotu do cen sprzed dekady mógłby być tylko kryzys na tyle poważny, że nikt zwyczajny nie będzie miał wtedy ochoty zastanawiać się, ile to kawalerek kupić na wyprzedaży.
ZAM Kraków (Zamieszkaszj na Matecznym) od Echo Investment - opinie i forum
Re: ZAM Kraków (Zamieszkaszj na Matecznym) od Echo Investment - opinie i forum
Sam niedawno kupowałem mieszkanie dla siebie w tej okolicy, właściwie praktycznie sąsiedztwie (Mate3ny od Bumy). Z plusów lokalizacji to napewno dobra komunikacja zbiorowa, auta mają sporo gorzej na mateczny wyjazd w lewa strone tylko z Rzemieślniczej, w druga strone do Kapelanki tez sie korkuje, z pomocą może przyjsc polaczenie Rydlówka z Konopnicka, które wg moich informacji mają wykonać wspólnie deweloperzy budujący obecnie w tym rejonie, więc może niebawem sie tego doczekamy. Okolica faktycznie nie jest zbyt urokliwa, jednak dynamicznie sie zmienia, za pare lat pewnie będzie dużo lepiej.
Co do samego Echo to chyba jeden z najbardziej solidnych deweloperów budujących w Krakowie.
Tak z ciekawości mógłbyś zdradzić po ile cenią sobie teraz te okolice? Ja swoje kupowałem rok temu za ~8.4k
Co do samego Echo to chyba jeden z najbardziej solidnych deweloperów budujących w Krakowie.
Tak z ciekawości mógłbyś zdradzić po ile cenią sobie teraz te okolice? Ja swoje kupowałem rok temu za ~8.4k
-
Co do zanieczyszczenia powietrza to nie do końca jest ono takie samo w każdym obszarze blisko centrum. Porównaj sobie zanieczyszczenie w Łagiewnikach, które są położone wyżej oraz Mateczne, które jest w dolince.
Całe centrum jest w „dolince” no może poza Wawelem
, Mateczny akurat niczym się pod tym względem nie wyróżnia.

kIT pisze:Tak z ciekawości mógłbyś zdradzić po ile cenią sobie teraz te okolice? Ja swoje kupowałem rok temu za ~8.4k
W ZAM było/jest ok. 10k/m2 (+/- 500) co oczywiście jest ceną dosyć nieatrakcyjną.
viva-let pisze:Wypowiem się, bo jestem ciekaw rzeczowych opinii nt tej inwestycji,
Sam wypowiedziałeś chyba wszystko, co można wypowiedzieć.
Niestety z uwagi na obecną już oraz przyszłą koncentrację biurowców wokół ronda Matecznego oraz Łagiewnik, ceny w okolicy mocno wystrzeliły. Pytanie, czy zwykły człowiek poszukujący lokum dla rodziny odczuje korzyści i wartość tej ceny.
Okolica zabudowuje się coraz bardziej; nowoczesny biurowiec zamiast starych przemysłowo/biurowych reliktów PRL nie czyni jej bardziej użyteczną.
Najbliższa szkoła- Krasickiego i to na pewno w najbliższych latach się nie zmieni. Przedszkola i żłobki to też raczej nisza.
Korki na Rzemieślniczej i Kobierzyńskiej to nawet w obecnym Krakowie kuriozum- to miejsce, które jest zwyczajnie nieprzejezdne przez ładnych kilka godzin każdego roboczego dnia.
O terenach stricte rekreacyjnych w najbliższym otoczeniu też można zapomnieć; może skrawek parku zdrojowego, ale nic poza tym.
Pytanie- jakie są Twoje oczekiwania? Względna bliskość ścisłego centrum to atut, ale pytanie, czy wart konkretnej dopłaty w/s do inwestycji nieco dalej na południe czy wschód.
Daleko do SKM w ten cenie bez SKM lub metra to porazka. Juz bym zablocie wolal. Czy to co maja kolo bonarki budowac Ranson. A z tak ich bezskmowych to fajne sa okolice lema i parku lotnikow
Rozwałka poprzedzająca inwestycję.

Czy ktoś się orientuje dlaczego na stronie inwestycji zniknęła informacja o mieszkaniach i cenach?
-
Zagrywka strategiczna. Nie tylko oni tak robIą.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”