Giovanna pisze:Przecież TO TY sam się powoływałeś na te dane, żeby udowodnić że wzrosła różnica między ceną ofertową a transakcyjną. To w tym ci WOLUMEN nie przeszkadzał? Ale jak się okazało,że ceny transakcyjne i tak rosną ...NO TO WOLUMEN.

Ty uważasz że na tym forum zalogowani są półgłówki? Może troluj gdzie indziej...?
No patrz to jednak wiesz po co przywoływałem te dane - dokładnie tak, tj. że rośnie różnica pomiędzy ofertową a transakcyjną.
Po co w ogóle tutaj siedzisz? Tu Fabryczna, tam Tętnowski, tu WT 2.0, tam Lokum - leć i kup, przecież świetny biznes, na pewno nic nie spadnie.
Grejfrut pisze:Jednak jak ktoś przedstawi wykres rosnących cen to od razu neguje, bo wolumen

Jasne, że ilośc się liczy, ale cena dla wszystkich sprzedanych mieszkań w Krakowie rosła w tym roku. I co z tym zrobisz?

A po co mam cokolwiek robić? Obserwuję inwestycje, które mnie interesują - sprzedaż leży. Obserwuję wtórny - ofert coraz więcej i coraz dłużej wiszą. Rozumiem, że mam lecieć i kupić, bo NBP za pośrednictwem JLL, który rozesłał ankiety do deweloperów wyliczył na trzech sprzedanych mieszkaniach kilka procent większą średnią?
Może taki przykład z życia. Tętnowski odpalił ofertę Krowodrza Park w maju i od tego czasu sprzedał kilka mieszkań na prawie 300. W międzyczasie podnosił trzy razy cenę. Teraz policzę "średnią" miesięczną i wyjdzie, że ceny mieszkań rosną (średnia liczona na jednym sprzedanym lokalu miesięcznie). Możemy włączyć kilku deweloperów więcej, Inter-bud i WT 2.0, Fabryczną, może KRK od Echo, inwestycje Lokum... Wyjdą cuda, średnia rośnie, a wiemy jak jest i jak słabo idzie sprzedaż. Tyle warte są średnie bez wolumenu.
A trzeba ponownie przypomnieć, że w budowie jest największa liczba lokali od lat 70'. Absolutny rekord. Podaż cały czas rośnie.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF
Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022