City Vibe Kraków od Nexity deweloper / Myśliwska 68 - opinie na forum (Płaszów)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
MW_19

Re: City Vibe Kraków od Nexity deweloper / Myśliwska 68 - opinie na forum (Płaszów)

Postautor: MW_19 » 21 wrz 2020, 10:25

Trochę zaniepokoił mnie ten post, więc poczytałam i widzę, że kwasy są przede wszystkim w jednej inwestycji (Ursus, i to chyba tylko pierwszy etap?), a pozostałe, odpukać - są w normie. Przede wszystkim szukałam opinii o tych inwestycjach, które oznaczyli na stronie jako zakończone, czyli Bianco, Skylife i My Bemowo - ale wydaje się, że tu poziom narzekania jest w granicach normy, jak u każdego dewelopera ;)

Reszta osiedli jest w budowie, więc jest więcej narzekania na rozjeżdżanie trawników i hałas - ale to chyba też standard? Trzeba zdawać sobie sprawę, że jak decyduje się na kupno mieszkania w pierwszym z 7 czy 9 budynków, to przez pierwsze X lat będzie się mieć za oknem plac budowy...

No i w dużej mierze zarzuty są do administracji budynku, a ta (firma Gestor) działa na razie tylko na warszawskim rynku, więc jest szansa, że tu wezmą jednak lokalną firmę. Ale to jeszcze odleeeegła przyszłość :)

Tak, narzekanie dotyczyło głównie jednej inwestycji. Na temat reszty inwestycji trudno coś znaleźć tak naprawdę.
Wydaje mi się, że w którejś z inwestycji Administratorem została spółka córka dewelopera, stąd trudności z egzekwowaniem skarg. Ale w ostatnim czasie czytałem na temat tak wielu inwestycji różnych deweloperów, że już dokładnie nie pamiętam, a nie mam czasu na ponowne przeglądanie informacji na forach więc trzeba by to zweryfikować czy to był dokładnie ten deweloper. Dlatego jeżeli ktoś jest zainteresowany tą konkretną inwestycją to niech sobie to sprawdzi. Z powodu odległych terminów oddawania ja nie biorę tych budynków pod uwagę.

Od znajomych mieszkających na Myśliwskiej i Koszykarskiej wiem tylko, że:
- trzeba liczyć się czasem z nieprzyjemnymi zapachami
- podczas jakiejś powodzi (przed 2014 rokiem - od tego roku mieszka tam znajomy, a to było przed jego wprowadzeniem się w tamte rejony) woda doszła aż do szkoły obok planowanego osiedla. Tak na prawdę nie wiadomo dlaczego - krążyły jakieś informacje, że specjalnie przerwali wał żeby nie zalało elektrociepłowni. Takie informacje udało mi się uzyskać jak jeszcze bylem zainteresowany.

Zawsze to jakieś argumenty, które można użyć przy negocjacji ceny. Jeżeli w ogóle będzie można negocjować.

Prawda jest taka, że do każdego dewelopera można się doczepić więc jak ktoś kupuje świadomie i wie, że np. mogą być problemy przy odbiorze (jakiegoś rodzaju pośpieszanie - odbiory na czas) czy jakieś problemy z naprawą usterek, ale utarguje taką cenę, która mu to zrekompensuje
to jest to inwestycja jak każda inna w Krakowie.
Fakt jest też taki, że od dłuższego czasu w Krakowie dużo budynków powstaje na terenach zalewowych i w tym przypadku trzeba to również brać pod uwagę. W tym rejonie jest też wysoko woda gruntowa. Pytanie jak będzie zapewniona szczelność poziomu garaży.

pawelk

Re: City Vibe Kraków od Nexity deweloper / Myśliwska 68 - opinie na forum (Płaszów)

Postautor: pawelk » 21 wrz 2020, 10:59

MW_19 pisze:- podczas jakiejś powodzi (przed 2014 rokiem - od tego roku mieszka tam znajomy, a to było przed jego wprowadzeniem się w tamte rejony) woda doszła aż do szkoły obok planowanego osiedla. Tak na prawdę nie wiadomo dlaczego - krążyły jakieś informacje, że specjalnie przerwali wał żeby nie zalało elektrociepłowni. Takie informacje udało mi się uzyskać jak jeszcze bylem zainteresowany.

powódź była w 2010, wtedy przerwało wał (w teorie spiskowe o wysadzeniu wału nie chcę wchodzić ;) ), sporo terenów było zalanych, koszykarska, trochę myśliwskiej, ogródki przy nowohuckiej, skrzyżowanie ze stoczniowców. teren tej inwestycji też pewnie zalało. mój blok był blisko ale woda się zatrzymała kilka metrów od niego ;)

i.sadistic.pl/pics/2fa882e4b842.jpg

było dość nieciekawie, niepokój był jak w marcu z koroną...

i tak btw to warto dopytać czy te bloki będą stały na palach bo teren potencjalnie może być zalany kolejny raz

MW_19

Postautor: MW_19 » 21 wrz 2020, 13:59

No ciekawe jak to posadowili. Biorąc pod uwagę jakie w rejonie Wisły spotyka się grunty to na pewno muszą je wzmocnić. Czy to jakiś rodzaj pali czy kolumny żwirowe. Podejrzewam, że samo posadowienie będzie projektował (odchudzał po Projektantach) Keller albo inna firma zajmująca się tylko posadowieniem.

Inna kwestia czy już mają projekt zrobiony. Bo sprzedaż często rusza przed Projektem Wykonawczym.

Tak czy inaczej moim zdaniem ten rejon wydaje się być dość dobry do zamieszkania. Jeśli komuś nie zależy na tym, żeby w ciągu roku się wprowadzić to można i tą inwestycję brać pod uwagę.

Budimex ma "ciekawą" politykę cenową.
Jak ruszał nowy etap Myśliwskiej to wycenili mi mieszkanie na 8200/m2, w zeszłym tygodniu spytałem raz jeszcze i wycenili mi na 8500/m2 ale jak się szybko zdecyduje to dadzą 300zł obniżki na metrze... Jakby nie patrzeć to obniżka jest:) ale chyba wielu deweloperów teraz stosuje ten trick.

Edit:
Popytałem i podobno w rejonie Myśliwskiej pojawiały się piaski. Więc tam bez pali się powinno obejść. Tyle że woda gruntowa wysoko, więc duży wypór.
Ktoś pisał, że pracuje na budowie na przeciwko więc może napisać jakie tam mniej więcej grunty występują. (O dokładne informacje dotyczące posadowienia budynku na przeciwko nie pytam, bo pewnie firmę wykonawczą obowiązuje tajemnica). Ale jeżeli ktoś mieszka obok to tez może zerknąć czy na budowie są jakieś maszyny do palowania, czy ich nie ma. To też informacja, która trochę mówi.

55piotras

Postautor: 55piotras » 21 wrz 2020, 17:36

Przepraszam ale jak ktoś się boi powodzi to nie negocjuje z deweloperem zniżki tylko kupuje mieszkanie po drugiej stronie miasta.
Przed Krakowem jest zrobiony zbiornik retencyjny wiec raczej ciężko będzie o powtórkę z 2010.

pawelk

Postautor: pawelk » 21 wrz 2020, 20:45

Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale ten zbiornik retencyjny był (albo inny, ogólnie jakiś był), tylko wtedy nasze władze przed powodzią nie zadbały żeby był pusty więc nie było miejsca na "magazynowanie" wody. Dlatego ja bym nie zakładał że powtórki z historii nie będzie ;)

Ale fakt, jak ktoś się boi że raz w życiu potencjalnie zaleje garaż to niech szuka w innym miejscu.

55piotras

Postautor: 55piotras » 21 wrz 2020, 22:09

Jezioro Mucharskie, bo o nim mowa, otworzyli w 2015 roku a dwa lata później jeszcze raz zrobiła to Beata Szydło :D
W czasie powodzi w 2010 roku zbiornik ten był prawie trzy razy mniejszy niż teraz.

pozdro

Postautor: pozdro » 21 wrz 2020, 23:38

to jak tam zrobią garaz podziemny na tych mokradłach? Nie lepiej już pod Ikeą sobie kupić na wzgórzu mieszkanie hehe tam za 10 lat tramwaj będzie :lol:

pawelk

Postautor: pawelk » 22 wrz 2020, 0:21

pozdro pisze:to jak tam zrobią garaz podziemny na tych mokradłach?
a jak mają zrobić? normalnie, tak jak wszystkie bloki w koło które powstały w ostatnich 15 latach i z którymi nic się nie dzieje.

pozdro

Postautor: pozdro » 22 wrz 2020, 6:35

No tak tylko czy uda sie zrobic 2 poziomy garazy podziemnych co teraz jest juz standardwm czy zrobia jeden maly plytki garaz i auta beda zastawialy trawniki w przestrzeni publicznej osiedla?

Bajeczna

Postautor: Bajeczna » 22 wrz 2020, 9:26

pozdro pisze:No tak tylko czy uda sie zrobic 2 poziomy garazy podziemnych co teraz jest juz standardwm czy zrobia jeden maly plytki garaz i auta beda zastawialy trawniki w przestrzeni publicznej osiedla?

Tzn gdzie jest standardem? Bo ja kojarzę z 5 inwestycji, w których deweloper w coś takiego poszedł, inni wolą robić windy samochodowe niż podwójny garaż.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”