Skwer Harmonia Kraków od Atal na ul. Półłanki - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
ghd

Re: Skwer Harmonia Kraków od Atal na ul. Półłanki - opinie na forum

Postautor: ghd » 11 maja 2023, 21:33

LQS pisze:Hm to widok na 2gi budynek i szeregowce. Blizej drogi jest jeszcze bud 1
Ciekawostka ze tych szeregowcow nie zaczeli jeszcze budowac.

Nie zaczęli , bo nie są w stanie. Ta działka jest po prostu zbyt wąska, żeby budować wszystko za jednym zamachem. Tam będzie ciasno jak w Gdańsku na Mariackiej. Kto wie, może pojawią się repliki słynnych rzygaczy? Inna sprawa, że etapowanie pozwoli na rozłożenie sił i akcentów. Głównie cenowych.
Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D

Martab

Postautor: Martab » 12 maja 2023, 16:28

ghd pisze:
LQS pisze:Hm to widok na 2gi budynek i szeregowce. Blizej drogi jest jeszcze bud 1
Ciekawostka ze tych szeregowcow nie zaczeli jeszcze budowac.

Nie zaczęli , bo nie są w stanie. Ta działka jest po prostu zbyt wąska, żeby budować wszystko za jednym zamachem. Tam będzie ciasno jak w Gdańsku na Mariackiej. Kto wie, może pojawią się repliki słynnych rzygaczy? Inna sprawa, że etapowanie pozwoli na rozłożenie sił i akcentów. Głównie cenowych.

Głównym celem etapowania jest podwyższanie cen co etap :)

ghd

Postautor: ghd » 16 maja 2023, 16:21

Jako, że dzisiaj byłem w okolicy to wszystkim wielbicielom nowoczesnej szkoły deweloperskiej polecam przy okazji przyjrzeć się uważnie jaka jest grubość ścian tej kameralnej inwestycji. Bo tu od ulicy coś mi się cienko widzi. Może jakieś specjalne materiały z kosmicznym atestem?

Nowy

Postautor: Nowy » 24 maja 2023, 23:33

Zrobi ktoś jakieś zdjęcia i wrzuci na forum? Jakoś za daleko, żeby ot tak wybrać się na spacer, a do załatwienia tam dano nic nie miałem.

bartekrk

Postautor: bartekrk » 25 maja 2023, 11:30

ghd pisze:Jako, że dzisiaj byłem w okolicy to wszystkim wielbicielom nowoczesnej szkoły deweloperskiej polecam przy okazji przyjrzeć się uważnie jaka jest grubość ścian tej kameralnej inwestycji. Bo tu od ulicy coś mi się cienko widzi. Może jakieś specjalne materiały z kosmicznym atestem?

Termoizolację robi się w 20 latach XXI wieku styropianem i jego grubością, a nie grubością betonu/pustaka.
Atest na co, na wytrzymałość? To liczy konstruktor, a nie oko internauty, który był w okolicy i coś mu się widzi jak sam stwierdza.

ghd

Postautor: ghd » 25 maja 2023, 11:57

bartekrk pisze:
ghd pisze:Jako, że dzisiaj byłem w okolicy to wszystkim wielbicielom nowoczesnej szkoły deweloperskiej polecam przy okazji przyjrzeć się uważnie jaka jest grubość ścian tej kameralnej inwestycji. Bo tu od ulicy coś mi się cienko widzi. Może jakieś specjalne materiały z kosmicznym atestem?

Termoizolację robi się w 20 latach XXI wieku styropianem i jego grubością, a nie grubością betonu/pustaka.
Atest na co, na wytrzymałość? To liczy konstruktor, a nie oko internauty, który był w okolicy i coś mu się widzi jak sam stwierdza.
Interesujące, a czym się robi akustykę w latach 20 XXI wieku? Pewnie normą z dokumentacji. Dlatego potem płacz i zgrzytanie zębów niesie się po apartamentowcach. Lata mijają, a mury coraz droższe i cieńsze.

bartekrk

Postautor: bartekrk » 25 maja 2023, 12:12

ghd pisze:
bartekrk pisze:

Interesujące, a czym się robi akustykę w latach 20 XXI wieku? Pewnie normą z dokumentacji. Dlatego potem płacz i zgrzytanie zębów niesie się po apartamentowcach. Lata mijają, a mury coraz droższe i cieńsze.

Akustykę też robi się termoizolacją.
Interesujące jest to jakie to atesty związane z akustyką mają posiadać mury, myślę, że nie tylko ja chętnie posłucham.
p.s. co to będzie jak nawet google nie wymyśli?

ghd

Postautor: ghd » 25 maja 2023, 12:17

bartekrk pisze:
ghd pisze:
bartekrk pisze:Termoizolację robi się w 20 latach XXI wieku styropianem i jego grubością, a nie grubością betonu/pustaka.

Interesujące jest to jakie to atesty związane z akustyką mają posiadać mury, myślę, że nie tylko ja chętnie posłucham.

Mówisz, że patodeweloper zastosuje tam jakiś wykwintny materiał na te ściany? Będę obserwował. ps Jak dla mnie spokojnie możesz korzystać z oferty patodeweloperki. Ja na drodze do Twojego szczęścia stał nie będę. Pozostaje tylko pytanie. Czy budując swój własny dom zastosowałbyś technologie proponowane przez tę wesołą januszerkę?

bartekrk

Postautor: bartekrk » 25 maja 2023, 20:15

ghd pisze:
bartekrk pisze:
ghd pisze: Interesujące, a czym się robi akustykę w latach 20 XXI wieku? Pewnie normą z dokumentacji. Dlatego potem płacz i zgrzytanie zębów niesie się po apartamentowcach. Lata mijają, a mury coraz droższe i cieńsze.

Mówisz, że patodeweloper zastosuje tam jakiś wykwintny materiał na te ściany? Będę obserwował. ps Jak dla mnie spokojnie możesz korzystać z oferty patodeweloperki. Ja na drodze do Twojego szczęścia stał nie będę. Pozostaje tylko pytanie. Czy budując swój własny dom zastosowałbyś technologie proponowane przez tę wesołą januszerkę?

Odnośnie pierwszego zdania - wełna mineralna, znana od dziesiątek lat, ciągle ulepszana, jeden z najlepszych w stosunku do ceny materiałów wygłuszających i przy okazji termoizolacyjnych. No ale dla laików to może i wykwintna technologia.
Odnośnie reszty wywodów, to nie wiem co to za bełkot i czego ma dotyczyć, ale na pewno nie tematu ani moich wypowiedzi.

ghd

Postautor: ghd » 25 maja 2023, 23:31

Coś Pan kręcisz. Najpierw był styropian teraz nagle wełna, a może to będzie technologia mieszana z resztek kombinowanych gdzieś w stodole? Widzę, że trafiłem w czuły punkt januszka zawodowca. :D ps Panie januszku, a pod wylewkę nadal zdarza się wam pchnąć piętnastkę, czy już takie numery nie przechodzą?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”