Dominikanów / Dobrego Pasterza Kraków od Dasta Invest - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
teqnix

Re: Dominikanów / Dobrego Pasterza Kraków od Dasta Invest - opinie na forum

Postautor: teqnix » 26 lip 2023, 10:59

OnaAnia pisze:My rozważamy jeszcze domosfere etap II, fajna lokalizacja, bardzo blisko duzy park reduta, serenada i krokus na nogach. Biedronka po drugiej stronie ulicy.
Nie podobają nam się bloki, małe balkony, lepsze byłyby loggie. Tarasów brak. Nie wiem jak u tego dewelopera ze standardem wykończenia.
Największym problemem wydaje mi się tramwaj tuż pod blokiem, nie wiem na ile będzie od uciążliwy. Niestety największe mieszkania są od strony tramwaju.

Obecnie mieszkamy przy kaskadach na dobrego pasterza i bardzo sobie lokalizacje chwalimy, brakuje tylko parku obok. Dorożka ma park na wyciągnięcie ręki, z kolei trochę dalej do komunikacji miejskiej. W tym momencie chodzimy do parku zaczarowanej dorożki lub na plac zabaw smoczy skwer, który jest przy nowej inwestycji domosfery. Reduta od nas jest już trochę daleko, sporadycznie można podejść.

Może ktoś słyszał ze jest planowana jeszcze jakaś inwestycja w okolicy dobrego pasterza/serenady/ewentualnie ślicznej? Szukamy dużego mieszkania min 80m2, najlepiej 90 lub więcej, z tarasem. Ważna jest dla nas komunikacja miejska, park ze względu na dzieci, bliskość sklepów.

Polecam Otodom ale tylko w wersji mobilnej gdzie można sobie zakreślić palcem wyszukiwania na danym obszarze. Nie wiem czy aktualne ale wyskakuje tego trochę, w tym urządzone mieszkanie na ślicznej 36 85 m2 za 1150000 z 2022 r.

bartekrk

Postautor: bartekrk » 26 lip 2023, 11:01

michok pisze:
bartekrk pisze:
michok pisze:To osiedle na dąbskiej wyróżnia się z zewnątrz na tle innych. Wygląda schludnie i pięknie. Dla mnie wizytowka okolic tauron. Taki wawel service czy nawet solaris moglby się uczyc od Dasty.
Jakby nie było na d303 podobna sytuacja. Piękne osiedle, a mnogość puntków uslugowych sprawia, ze można tam nawet z auta zrezygnować.
Więc co mogłoby się stać aby dasta popsuła inwestycję na dominikanów? Raczej nie liczyłbym na to.

a to dasta tam buduje wielkie osiedle z całą infrastrukturą czy wciśnięty pomiędzy domy jednorodzinne mały bloczek nie zmieniając 'oferty' otoczenia?

No i tutaj przyznaję Ci rację. Ale plus jest taki, że mieszkań będzie mało. Są deweloperzy, którzy budują wielkie osiedla i nie dają w zamian nic, żadnej sensownej infrastruktury.

Dąbską oraz D303 oceniam z zewnątrz. Bardzo dobre lokalizacje i świetnie wyglądające bloki. Przykuwają oko.
Biały rzeczywiście jest problematyczny.
Co do reszty - trudno mi powiedzieć, nie weryfikowałem jakie są plany na Dominikanów.

no właśnie ja weryfikowałem i wszystko jest 'na nie' i nie należy tej inwestycji oceniać przez pryzmat np. dąbskiej bo tylko ceny są/były podobne (wysokie)
oczywiscie nikomu nie rozradzam, ani nikogo nie namawiam, ale na pewno nie jest to nic powyżej średniej, no oczywiście poza cenami

michok

Postautor: michok » 26 lip 2023, 11:34

bartekrk pisze:
michok pisze:
bartekrk pisze:
a to dasta tam buduje wielkie osiedle z całą infrastrukturą czy wciśnięty pomiędzy domy jednorodzinne mały bloczek nie zmieniając 'oferty' otoczenia?

No i tutaj przyznaję Ci rację. Ale plus jest taki, że mieszkań będzie mało. Są deweloperzy, którzy budują wielkie osiedla i nie dają w zamian nic, żadnej sensownej infrastruktury.

Dąbską oraz D303 oceniam z zewnątrz. Bardzo dobre lokalizacje i świetnie wyglądające bloki. Przykuwają oko.
Co do reszty - trudno mi powiedzieć, nie weryfikowałem jakie są plany na Dominikanów.

no właśnie ja weryfikowałem i wszystko jest 'na nie' i nie należy tej inwestycji oceniać przez pryzmat np. dąbskiej bo tylko ceny są/były podobne (wysokie)
oczywiscie nikomu nie rozradzam, ani nikogo nie namawiam, ale na pewno nie jest to nic powyżej średniej, no oczywiście poza cenami

Jestem prawie pewny, ze d303 oraz dabska oferuja wyzsze sufity oraz grubsze sciany dzialowe.
Osobiscie rowniez uwazam, ze ceny dominikanów są przesadzone. Ogolnie wychodze z zalozenia, ze jesli mieszkac to jak najdalej alej.
Mirosław Ch. Urodzony w Małopolsce, na co dzień mieszkający w Krakowie.

Nowy

Postautor: Nowy » 26 lip 2023, 11:46

michok pisze:Jestem prawie pewny, ze d303 oraz dabska oferuja wyzsze sufity oraz grubsze sciany dzialowe.

Nie wiem, jak na Dąbskiej, ale byłem kiedyś oglądać mieszkanie w budynku Dasty przy Hynka, tym ostatnim. Okazało się, że od wylewki do sufitu było 2,5 m (może 2,55 m, ale jestem prawie pewien, że ta pierwsza liczba). Przyznam, że mnie to mocno zdziwiło. O ile dobrze pamiętam, to Budimex przy Orlińskiego robił 2,65 m wysokości mieszkania.

OnaAnia

Postautor: OnaAnia » 26 lip 2023, 12:20

bartekrk pisze:
michok pisze:
bartekrk pisze:

Co to znaczy ze wszystko jest „na nie”? Możesz rozwinąć ten temat?

Btw ceny za m2 są bardzo różne w zależności od mieszkania. Jak jest widok z ogródka/balkonu na blok położony trochę dalej (i nawet jakieś drzewa przy tym bloku są), a nie bezpośrednio na blok tuz obok - cena 16000/m2. Przy gorszych widokach 13500/m2. Przynajmniej z mieszkań które zostały. Wydaje się to dużo patrząc na umiejscowienie bloku względem dwóch pozostałych. Gdyby nie to, cena według mnie normalna jak na tą lokalizacje.

michok

Postautor: michok » 26 lip 2023, 12:27

Nowy pisze:
michok pisze:Jestem prawie pewny, ze d303 oraz dabska oferuja wyzsze sufity oraz grubsze sciany dzialowe.

Nie wiem, jak na Dąbskiej, ale byłem kiedyś oglądać mieszkanie w budynku Dasty przy Hynka, tym ostatnim. Okazało się, że od wylewki do sufitu było 2,5 m (może 2,55 m, ale jestem prawie pewien, że ta pierwsza liczba). Przyznam, że mnie to mocno zdziwiło. O ile dobrze pamiętam, to Budimex przy Orlińskiego robił 2,65 m wysokości mieszkania.

D303 u znajomych ma minimum 260. Wiem, bo widzialem kiedys projekt szafy, poza tym gdyby bylo nizej, to rzuciloby mi sie w oczy.
Mirosław Ch. Urodzony w Małopolsce, na co dzień mieszkający w Krakowie.

Nowy

Postautor: Nowy » 26 lip 2023, 13:11

michok pisze:D303 u znajomych ma minimum 260. Wiem, bo widzialem kiedys projekt szafy, poza tym gdyby bylo nizej, to rzuciloby mi sie w oczy.

A przy mnie przykładano miernik laserowy do wylewki, nie wiem, może coś z nim było nie tak, może piętro piętru nierówne. Ale w sumie, to może ktoś pytał, jaka ma być wysokość mieszkań w inwestycji Dasty przy Dominikanów / Dobrego Pasterza? Jeśli ktoś się orientował, to niech wrzuci na forum.

Aga19

Postautor: Aga19 » 26 lip 2023, 17:43

teqnix pisze:
OnaAnia pisze:My rozważamy jeszcze domosfere etap II, fajna lokalizacja, bardzo blisko duzy park reduta, serenada i krokus na nogach. Biedronka po drugiej stronie ulicy.
Nie podobają nam się bloki, małe balkony, lepsze byłyby loggie. Tarasów brak. Nie wiem jak u tego dewelopera ze standardem wykończenia.
Największym problemem wydaje mi się tramwaj tuż pod blokiem, nie wiem na ile będzie od uciążliwy. Niestety największe mieszkania są od strony tramwaju.

Obecnie mieszkamy przy kaskadach na dobrego pasterza i bardzo sobie lokalizacje chwalimy, brakuje tylko parku obok. Dorożka ma park na wyciągnięcie ręki, z kolei trochę dalej do komunikacji miejskiej. W tym momencie chodzimy do parku zaczarowanej dorożki lub na plac zabaw smoczy skwer, który jest przy nowej inwestycji domosfery. Reduta od nas jest już trochę daleko, sporadycznie można podejść.

Może ktoś słyszał ze jest planowana jeszcze jakaś inwestycja w okolicy dobrego pasterza/serenady/ewentualnie ślicznej? Szukamy dużego mieszkania min 80m2, najlepiej 90 lub więcej, z tarasem. Ważna jest dla nas komunikacja miejska, park ze względu na dzieci, bliskość sklepów.

Polecam Otodom ale tylko w wersji mobilnej gdzie można sobie zakreślić palcem wyszukiwania na danym obszarze. Nie wiem czy aktualne ale wyskakuje tego trochę, w tym urządzone mieszkanie na ślicznej 36 85 m2 za 1150000 z 2022 r.

Jak szukaliśmy to oglądaliśmy też Develie Przy Mogilskiej. Ale tam już zostały pojedyncze mieszkania i raczej o wiele mniejsze niż to, którego Wy szukacie. No i miejsce jak dla mnie dyskusyjne. Bardzo dużo bloków i ciasno.
Ale na Ślicznej chyba coś tam się budowało - i to sie chyba nazywalo Sliczna 36. Tam stoja juz bloki a to co budowali bylo jakby doklejone do bloku ktory juz stoi. Tam znowu bardzo blisko tory kolejowe. Ale jeśli komuś nie przeszkadza to spoko.

Aga19

Postautor: Aga19 » 26 lip 2023, 17:53

OnaAnia pisze:
bartekrk pisze:
michok pisze:

Btw ceny za m2 są bardzo różne w zależności od mieszkania. Jak jest widok z ogródka/balkonu na blok położony trochę dalej (i nawet jakieś drzewa przy tym bloku są), a nie bezpośrednio na blok tuz obok - cena 16000/m2. Przy gorszych widokach 13500/m2. Przynajmniej z mieszkań które zostały. Wydaje się to dużo patrząc na umiejscowienie bloku względem dwóch pozostałych. Gdyby nie to, cena według mnie normalna jak na tą lokalizacje.

Mysle, że chodziło o wcześniejszy wpis na temat wykończenia budynku. Pan pisał o elewacji, grubości ścian, materiałach użytych do wykończenia, wysokości pomieszczeń, itp. Te informacje można sprawdzić na stronie inwestycji. Jest tam zakładka i wszystko jest rozpisane. I to pewnie tutaj wszystko jest na nie. Czyli np nie będzie parapetów ze szlachetnych materiałów tylko z blachy.

bartekrk

Postautor: bartekrk » 26 lip 2023, 17:56

Aga19 pisze:
OnaAnia pisze:
bartekrk pisze:no właśnie ja weryfikowałem i wszystko jest 'na nie' i nie należy tej inwestycji oceniać przez pryzmat np. dąbskiej bo tylko ceny są/były podobne (wysokie)

Mysle, że chodziło o wcześniejszy wpis na temat wykończenia budynku. Pan pisał o elewacji, grubości ścian, materiałach użytych do wykończenia, wysokości pomieszczeń, itp. Te informacje można sprawdzić na stronie inwestycji. Jest tam zakładka i wszystko jest rozpisane. I to pewnie tutaj wszystko jest na nie. Czyli np nie będzie parapetów ze szlachetnych materiałów tylko z blachy.

dokładnie tak i w gwoli ścisłości, pomiędzy szlachetnymi materiałami, a blachą jest masa niedrogich, a niekoniecznie tandetnych rozwiązań począwszy od jakiejkolwiek ceramiki przez konglomeraty i żywice

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”