Merite Serena Kraków / Grupa Merite deweloper - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Mar G

Re: Merite Serena Kraków / Grupa Merite deweloper - opinie na forum

Postautor: Mar G » 14 paź 2024, 11:57

realista pisze:
Cruzzo pisze:

był gorsze wpisy ze strony deweloperów, ale i tak cienko, może jakiś gimnazjalista się nabierze, no ale oni chyba nie kupują (lub też nie ma już gimnazjów)?
:oops:

p.s. w biurze bryksy nie mają otwieranych okien :roll:

Mając balkon praktycznie nad pętla tramwajowa ktoś nie słyszy tramwajów.
Czekamy na więcej złotych myśli

youtu.be/Arm4KHGObiI?feature=shared

realista

Postautor: realista » 14 paź 2024, 12:17

Mar G pisze:
realista pisze:
Cruzzo pisze:

był gorsze wpisy ze strony deweloperów, ale i tak cienko, może jakiś gimnazjalista się nabierze, no ale oni chyba nie kupują (lub też nie ma już gimnazjów)?
:oops:

p.s. w biurze bryksy nie mają otwieranych okien :roll:

Mając balkon praktycznie nad pętla tramwajowa ktoś nie słyszy tramwajów.
Czekamy na więcej złotych myśli

youtu.be/Arm4KHGObiI?feature=shared

to zapewne dlatego, że wcześniej byli w biurze bryksy i ten HUK przedostający się z uchylnego naświetla drzwi tak ich otumanił

szalony kupiec

Postautor: szalony kupiec » 14 paź 2024, 16:45

Nie rozumiem po co się tak odpalać ;) Każdy ma prawo wyrazić swoją opinię na temat tęgo, co mu się podobało, a co nie ;) Ja też oglądałem okolicę Goszczyńskiego, gdzie ma powstać Bluszcz Apartamenty, pod budynkiem Bryksy hałas od drogi był mocno odczuwalny. Na Barbary, owszem pętla tramwajowa, nie stałem tam cały dzień, ale te tramwaje które tam jeżdżą to nowe tramwaje, nie słychać skrzypienia na zakrętach itp. Z pewnością nieporównywalnie ciszej tam jest niż na Lipskiej. Z resztą wątek tramwajów był tu już poruszany i osoby mieszkające przy tej pętli zaprzeczały, aby tramwaje były uciążliwe.

Odnoszę wrażenie, że ludzie tu komentujący, to w większości przypadków typowi "kupujący" - czyli nigdy nie kupię, ale pozatruwam życie innym złośliwym komentarzem :)

krakowiaczek1

Postautor: krakowiaczek1 » 14 paź 2024, 17:25

szalony kupiec pisze:Nie rozumiem po co się tak odpalać ;) Każdy ma prawo wyrazić swoją opinię na temat tęgo, co mu się podobało, a co nie ;) Ja też oglądałem okolicę Goszczyńskiego, gdzie ma powstać Bluszcz Apartamenty, pod budynkiem Bryksy hałas od drogi był mocno odczuwalny. Na Barbary, owszem pętla tramwajowa, nie stałem tam cały dzień, ale te tramwaje które tam jeżdżą to nowe tramwaje, nie słychać skrzypienia na zakrętach itp. Z pewnością nieporównywalnie ciszej tam jest niż na Lipskiej. Z resztą wątek tramwajów był tu już poruszany i osoby mieszkające przy tej pętli zaprzeczały, aby tramwaje były uciążliwe.

Odnoszę wrażenie, że ludzie tu komentujący, to w większości przypadków typowi "kupujący" - czyli nigdy nie kupię, ale pozatruwam życie innym złośliwym komentarzem :)

Niestety prawda... miałem nadzieję, że forum jakoś się rozwinie i pojawią się sensowne rozmowy, konstruktywne argumenty za/przeciw, ale z tego co widzę to poparcie ogółu mają tu jedynie przeciwnicy inwestycji, dobre opinie są od razu mieszane z błotem. Rozumiem, że ceny wysokie i to również mnie odrzuciło od razu od tej inwestycji, ale są tu tacy, co jak widać, nie znają okolicy, nie mają kompletu informacji, ale np. początkowo uparcie twierdzili, że pod oknami zostanie myjnia ;) Nie można mieć pozytywnego zdania, bo wszystko bee i za drogie i w ogóle, a Ci "wszystkowiedzący" komentujący jakby przyszło się im pochwalić, gdzie mieszkają, to pewnie już tak na pewniaka by opinii o innych nie wystawiali ;)

KlientS

Postautor: KlientS » 14 paź 2024, 20:09

No bo niektórym włączają się dosyć niezdrowe emocje, jak przychodzi do dyskusji o mieszkaniach. A konkretne inwestycje mają zarówno swoje zalety, jak i wady.

Mieszkanie przy pętli / linii tramwajowej, to bardzo subiektywna sprawa, zależy od odległości, od natężenia ruchu, stanu torowiska i taboru, który po nim jeździ. Niedawno miałem taką refleksję, że osoby, które kupiły mieszkania nad Pętlą Wieczysta - ta przy Parku Lotników, wykorzystywana w dosyć ograniczony sposób, to wygrały. Zdecydowanie wolałbym mieć taką pętlę pod oknem, niż drugi blok w bliskiej odległości albo ruchliwą ulicę z samochodami pod oknem. Ale Pewnie są i gorsze lokalizacje z tramwajem, nie przesądzam, bo to moje subiektywne zdanie.

Lokalizacja inwestycji Merite Serena mi zupełnie nie odpowiada, to nie moje rejony miasta. Ale w porównaniu do Bluszczu od Bryksy, to ze względu na dewelopera bym nie brał. Zwróćcie uwagę, że oni potrafią w częściach wspólnych wykładzinę kłaść na podłogach (Domosfera), albo na daszki nad balkonami na ostatnich piętrach im żal, bo parę złotych oszczędzą, a że klient będzie miał pod górkę, to co by się mieli przejmować. Widać, że np. na balkonach deweloper Merite nie oszczędza w taki sposób, więc jak dla typowałbym w tą stronę.

Ale chętnie poznam też wady, poza pętlą tramwajową, o której już swoje zdanie napisałem. Jak macie inne zdanie, to po prostu je opiszcie, nie trzeba sobie do gardeł skakać.

KlientS

Postautor: KlientS » 14 paź 2024, 20:15

A co deweloper Merite zbudował wcześniej, można gdzieś podejść w Krakowie i obejrzeć, jak wyszło, porozmawiać z mieszkańcami itp.?

krakowiaczek1

Postautor: krakowiaczek1 » 14 paź 2024, 20:30

KlientS pisze:No bo niektórym włączają się dosyć niezdrowe emocje, jak przychodzi do dyskusji o mieszkaniach. A konkretne inwestycje mają zarówno swoje zalety, jak i wady.

Mieszkanie przy pętli / linii tramwajowej, to bardzo subiektywna sprawa, zależy od odległości, od natężenia ruchu, stanu torowiska i taboru, który po nim jeździ. Niedawno miałem taką refleksję, że osoby, które kupiły mieszkania nad Pętlą Wieczysta - ta przy Parku Lotników, wykorzystywana w dosyć ograniczony sposób, to wygrały. Zdecydowanie wolałbym mieć taką pętlę pod oknem, niż drugi blok w bliskiej odległości albo ruchliwą ulicę z samochodami pod oknem. Ale Pewnie są i gorsze lokalizacje z tramwajem, nie przesądzam, bo to moje subiektywne zdanie.

Lokalizacja inwestycji Merite Serena mi zupełnie nie odpowiada, to nie moje rejony miasta. Ale w porównaniu do Bluszczu od Bryksy, to ze względu na dewelopera bym nie brał. Zwróćcie uwagę, że oni potrafią w częściach wspólnych wykładzinę kłaść na podłogach (Domosfera), albo na daszki nad balkonami na ostatnich piętrach im żal, bo parę złotych oszczędzą, a że klient będzie miał pod górkę, to co by się mieli przejmować. Widać, że np. na balkonach deweloper Merite nie oszczędza w taki sposób, więc jak dla typowałbym w tą stronę.

Ale chętnie poznam też wady, poza pętlą tramwajową, o której już swoje zdanie napisałem. Jak macie inne zdanie, to po prostu je opiszcie, nie trzeba sobie do gardeł skakać.

Tak, to prawda, tyle że forum nie jest odpowiednim miejscem do wylewania swoich frustracji. Jasne, że każda inwestycja ma swoje wady i zalety, dla jednych pętla to plus, dla innych minus. Każdy ma prawo napisać co mu się podoba lub nie poda, a druga strona powinna to szanować, bo to SUBIEKTYWNE opinie, niestety nie każdy to rozumie, a co gorsza atakuje osoby o odmiennym zdaniu.

Co do Merite, to na stronie w zakładce inwestycje zrealizowane jest podgląd dotychczasowych inwestycji: merite.info.pl/inwestycje-zrealizowane

krakowiaczek1

Postautor: krakowiaczek1 » 14 paź 2024, 20:38

Obok bloku, który obecnie budują jest działka, a na niej dom z banerem "sprzedam". Więc pewnie kwestia czasu, jak ogłoszą zaraz drugi etap inwestycji, albo po prostu inny deweloper coś postawi. Wtedy pytanie jak blisko staną bloki obok siebie... jak zainspirują się odległościami z Osiedla Mała Góra to będzie kiepsko...

KlientS

Postautor: KlientS » 14 paź 2024, 20:51

Nie przesadzałbym w druga stronę, deweloperzy to podmioty, które darzę minimalnym zaufaniem, nie wiem kogo mniejszym, czy ich czy polityków : D Ale jedni i drudzy chcą mojego dobra, więc trzeba go mocno pilnować ; )

Wolałbym blok, z którego okna nie wychodzą ani na pętlę / linię tramwajową, ani na ruchliwą ulicę, ani na blok po sąsiedzku, najchętniej to na jakiś teren zielony albo panoramę miasta, ale żeby też do tramwaju było blisko itd. A jeszcze jak się szuka większego mieszkania, to wybór takich w Krakowie jest raczej skromny.

Aaaaa, to już kojarzę realizacje tego dewelopera, mijam często przy ul. Mogilskiej (czy to już al. Jana Pawła II?) blok Stella Nova i tak sobie myślę, jak się mieszka ludziom z widokiem na jedną z najbardziej ruchliwych ulic w mieście, z linią tramwajową po środku, nawet z tym przezroczystym ekranem akustycznym. Ciekawe, czy ktoś twierdził, że będzie cicho, choć od drugiej strony może faktycznie jest lepiej. No ale trzeba przyznać, postawili coś, co stoi.

Ja tam jednak zalecam ostrożność i sprawdzanie wszystkiego samemu, ewentualnie z odpowiednimi prawnikami, jeśli się na czymś nie znamy i specjalistami od budowlanki.

Niemniej rozumiem, że szukając mieszkania dla siebie, w końcu trzeba coś wybrać coś, co jest kompromisem pomiędzy ceną, lokalizacją, jakością itp. i sobie późnej ten wybór zracjonalizować / obronić go przez sobą głównie : )

KlientS

Postautor: KlientS » 14 paź 2024, 20:54

krakowiaczek1 pisze:Obok bloku, który obecnie budują jest działka, a na niej dom z banerem "sprzedam". Więc pewnie kwestia czasu, jak ogłoszą zaraz drugi etap inwestycji, albo po prostu inny deweloper coś postawi. Wtedy pytanie jak blisko staną bloki obok siebie... jak zainspirują się odległościami z Osiedla Mała Góra to będzie kiepsko...

A jakie są zapisy w MPZP dla działki, na której stoi ten dom? Bo trzeba założyć, że jeżeli plan miejscowy dopuszcza tam zabudowę mieszkaniową o określonych parametrach, to ona prędzej czy później tam powstanie, i to najpewniej maksymalnie wykorzystując dopuszczalne parametry zabudowy określone przez planistów.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”