Osiedle Pasteura Kraków od Tętnowski Development - forum i opinie o mieszkaniach
Re: Osiedle Pasteura Kraków od Tętnowski Development - forum i opinie o mieszkaniach
Czy ktoś wie, czy planowany jest podjazd bezpośrednio pod klatki budynków A i B z I etapu? Mam na myśli podjazd pod sama klatkę w celu wniesienia mebli, AGD lub nawet ewentualny podjazd dla karetki? . Aktualnie wysypano ziemie pod rośliny, a dojście jest tylko pieszo między blokami.
-
Re: Osiedle Pasteura Kraków od Tętnowski Development - forum i opinie o mieszkaniach
Tutaj tak naprawdę nikt nic nie wie. Na razie w niektórych miejscach wyłożona jest plastikowa kratka do wypełnienia chyba kamieniami, sprawia wrażenie przyszłej drogi dojazdowej. Aczkolwiek wystarczy, że 2 właścicieli będzie miało transport o tej samej porze i kompletna blokada. Nie jest to bynajmniej nieprawdopodobne, ponad dwu i pół miesieczne opóźnienie daje pewność , że się te urządzania mieszkan zbiegną. Może w biurze mają plan osiedla z zagospodarowaniem terenu. Z tym, że jeśli faktycznie złożyli wniosek o pozwolenie na uzytkowanie, a tak twierdzą, to powinni już utwardzoną drogę dojazdową mieć całkowicie gotową, bo kto to przyklepie.
-
Inwestorka pisze:Tutaj tak naprawdę nikt nic nie wie. Na razie w niektórych miejscach wyłożona jest plastikowa kratka do wypełnienia chyba kamieniami, sprawia wrażenie przyszłej drogi dojazdowej. Aczkolwiek wystarczy, że 2 właścicieli będzie miało transport o tej samej porze i kompletna blokada. Nie jest to bynajmniej nieprawdopodobne, ponad dwu i pół miesieczne opóźnienie daje pewność , że się te urządzania mieszkan zbiegną. Może w biurze mają plan osiedla z zagospodarowaniem terenu. Z tym, że jeśli faktycznie złożyli wniosek o pozwolenie na uzytkowanie, a tak twierdzą, to powinni już utwardzoną drogę dojazdową mieć całkowicie gotową, bo kto to przyklepie.
Przyklepie tak samo jak projekt i wykonanie miejsc parkingowych niezgodnych z obowiązującym prawem.
Oo, to coś nowego? Dorzucisz szczegóły? W sumie mnie na tej budowie już nic nie zdziwi. To się jeszcze może okazać, że zgody nie dostaną w ogóle bo najpierw będa musieli coś przerabiać, opóźnienie pójdzie w lata.
Inwestorka pisze:Tutaj tak naprawdę nikt nic nie wie. Na razie w niektórych miejscach wyłożona jest plastikowa kratka do wypełnienia chyba kamieniami, sprawia wrażenie przyszłej drogi dojazdowej. Aczkolwiek wystarczy, że 2 właścicieli będzie miało transport o tej samej porze i kompletna blokada. Nie jest to bynajmniej nieprawdopodobne, ponad dwu i pół miesieczne opóźnienie daje pewność , że się te urządzania mieszkan zbiegną. Może w biurze mają plan osiedla z zagospodarowaniem terenu. Z tym, że jeśli faktycznie złożyli wniosek o pozwolenie na uzytkowanie, a tak twierdzą, to powinni już utwardzoną drogę dojazdową mieć całkowicie gotową, bo kto to przyklepie.
Plastikowa czarna kratka to jest droga pożarowa i to jest jej JEDYNE przeznaczenie.

-
Lemon pisze:Oo, to coś nowego? Dorzucisz szczegóły? W sumie mnie na tej budowie już nic nie zdziwi. To się jeszcze może okazać, że zgody nie dostaną w ogóle bo najpierw będa musieli coś przerabiać, opóźnienie pójdzie w lata.
Wystarczy poczytać jakie prawo obowiązywało w dniu uzyskania pozwoływania na budowę. Do 2018 roku min. wymiary miejsca postojowego to 2,3 x 5,0 m, od 2018 roku 2,5 x 5 m. Do 2018 roku min. odległość miejsca postojowego od ściany ma wynosić min. 0,5 m a od 2018 roku 0,3 m.
Od filarów pewne odległości również są wymagane i nie ma sensu się rozpisywać.
Gołym okiem widać, że większość miejsc nie spełnia tych wymogów ani starych ani nowych. W 2gim etapie jest podobnie. Na moje pytanie przed zakupem, dlaczego te miejsca są niezgodne z prawem Pani z biura grzecznie odpowiedziała, że liczy się nie od krawędzi wymalowanego miejsca parkingowego a od krawędzi auta. Pomyślałem, że większej bzdury nie słyszałem i nie będę się wykłócał bo i tak nic nie wskóram. Bierz pan albo spadaj...wybrałem najlepsze miejsce w 2gim etapie

Na marginesie, to nie jest problem "naszego" dewelopera. Byłem w garażu na innym osiedlu od innego dewelopera (budynek oddany w 2018 lub 2019 roku), tam widziałem 3 miejsca wsadzone we wnękę o szerokości 7,5 m obudowaną z 3 stron litymi ścianami. To jest dopiero przypał!
Trzy zaparkowane samochody o przeciętnej szerokości 2,10m (ze złożonymi lusterkami) dają odstęp po 60cm. Dla przeciętnego wychowanego w poczuciu szacunku do cudzej własności obywatela w zupełności wystarczy. Rozwydrzonym bachorom otwierającym drzwi z pełnym rozmachem - może niekoniecznie.
-
domero pisze:Trzy zaparkowane samochody o przeciętnej szerokości 2,10m (ze złożonymi lusterkami) dają odstęp po 60cm. Dla przeciętnego wychowanego w poczuciu szacunku do cudzej własności obywatela w zupełności wystarczy. Rozwydrzonym bachorom otwierającym drzwi z pełnym rozmachem - może niekoniecznie.
Tutaj nie chodzi o to czy ktoś jest rozwydrzony czy nie, tylko o prawo które nie jest respektowane.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”